marți, 19 septembrie 2017

Mircea Ionescu Quintus - un om fericit

Să depăşeşti vârsta de 100 de ani este un miracol şi o mare fericire, iar unul dintre aceştia a fost Mircea Ionescu Quintus.

Ploieştean de baştină îl ştiu pe Mircea Ionescu Quintus din programele meciurilor de fotbal de la Petrolul, echipa din vremurile de aur de la sfârşitul anilor 50 şi jumătatea anilor 60. Ştiam că Mircea Ionescu Quintus este avocat, în vremea studenţiei l-am cunoscut şi pe fiul său Răzvan, care a emigrat apoi în Germania.

Mircea Ionescu Quintus a ajuns însă o persoană extrem de importantă după Revoluţia din Decembrie 1989. Am aflat că este descendentul uneia din cele mai renumite familii de lideri liberali ploieşteni şi naţionali. 

Caracterul său afabil şi amabilitatea sa, zâmbetul pe buze care-i însoţea apariţiile publice, faptul că era la această vârstă matusalemică avea mintea brici este un fenomen.

Rolul său cel mai important s-a petrecut însă la sfârşitul anilor 90 când prin calităţile sale de moderator şi om sociabil a reuşit să adune la un loc toate fracţiunile liberale, dând startul PNL ca cel mai important partid din partea dreaptă a eşichierului politic. Şi datorită domniei sale avem un preşedinte care provine de la liberali, pe Klaus Iohannis.

Mircea Ionescu Quintus a fost de la vârsta de 18 ani membru al PNL, sunt mai mult de 82 de ani de militantism liberal, mai mult decât o viaţă de om, de octogenar.

Mircea Ionescu Quintus a străbătut acest secol cu suişuri şi coborâşuri. A cunoscut represiunea şi puşcăria politică, Canalul. Când unii din foştii deţinuţi politici au cerut dosarul celor cu probleme, securitatea scelerată a furnizat dosarele celor care reprezentau ceva în politica românească de acum. După cum spunea camaradul să de militantism liberal, argeşeanul Nicu Enescu, avea şi el un dosar, mai mititel. Doar cei care i-au fost camarazi aveau dreptul să judece, nu tot felul de tinerei neaveniţi sau rău intenţionaţi. În anii 50 teroarea era atât de cumplită că orice gest putea să te ducă la exterminare. De aceea resimt o scârbă imensă că unul ca CTP face procesul bătrânilor din puşcării, fiind şi el contemporan cu mizeria politica a comunismului!

Oricum Mircea Ionescu Quintus rămâne în memoria noastră ca un personaj luminos, plin de voie bună, un reunificator, una din marile personalităţi politice ale României de azi. 


Probabil că ar fi meritat funeralii naţionale!

4 comentarii:

  1. Corect! Pacat ca PNL nu l-a apreciat si folosit la toata valoarea pe Quintus. A fost bun prieten si se vizita cu bunica la SInaia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai de mine, bineinteles ca bietul om era onorabil, dar fostii pcr-isti si securisti care au construit partidul liberal dupa revolutie l-au folosit de paravan, ce putere a avut el alta decat decorativa? Pcr-istii si securistii cu mentalitatea din comunism au facut din PNL o facatura pentru a pacali vestul ca avem si noi democratie...Faptul ca a ajuns sa nu mai fie votat spune totul...ei nu au avut alt rol decat de opereta...PSD este adevarata mafie politica si toate celelalte sunt formatiuni de pitici de gradina, cum foarte ironic a sugerat Catalin Prisacaru...In Romania nu avem sanse de seriozitate liberala(ALDE e si mai sinistra ca formatiune, super facatura 'democratica') cata vreme PSD are toate parghiile si e intzesat cu elemente umane de calitatea III-a...
    Nu mai uit cand Iliescu le spunea oamenilor :"Ce, vreti sa vina mosierii?!" Care mosieri? Dupa ce au fost distrusa aceasta clasa, el speria masele cu venirea mosierilor!!! La fel cu venirea fostei burghezii! Cati au mai ramas sa ameninte salasluirea in bune conditii si avantaje a clasei comunistoide ce si-a consolidat tentaculele mafiei deja existente din comunism?...Uitati-va la tabloul pe care-l putem vedea la ora actuala: tara devastata de egoismul unor capete patrate disperate dupa innavutire, milioane de oameni plecati peste granita,lipsa de locuri de munca, pamanturi nelucrate, orase si sate depopulate si fara viitor...La ce a folosit bietul Quintus? Personaj de opereta. Atat. Imi pare rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca deobicei comentarii în mare parte aiuristice cu semne de judecată maladivă.

      Ștergere
  3. Vai,Joe uiti sa enumeri,poate ti-ar trebui cateva pagini de pe blog,numele celor care au intrat in puscarii datorita acestui securist care s-a dedat cu securitatea sa-si salveze pielea. Tot binele care l-a facut el la partid,poate l-a facut,nu lumineaza crimele pe care le-a facut ca colaborator al securitatii. Du-te si citeste-i dosarele sau intreaba-l pe Dinescu tot ce s-a gasit despre ei. Vezi ca asa ai facut si cu Tariceanu si acum te-ai debarasat de el...poate te debarasezi si de asta ca a facut mai multe rele ca ex.(crementul )prim-ministru fost al tau,Tariceanu.

    RăspundețiȘtergere