vineri, 27 aprilie 2018

Comemorarea lui Gheorghe Brătianu


Astăzi 27 aprilie 2018 Organizaţia Judeţeană a PNL a comemorat moartea tragică prin tortura făcută de călăii comunişti la închisoarea de la Sighet a marelui istoric şi om politic român Gheorghe Brătianu. 
Această comemorare a avut loc la Biserica mausoleu a Brătienilor de la Florica 
Gheorghe Brătianu  a fost fiul lui Ionel I C Brătianu, făuritorul României Mari. A făcut studii de istorie la Paris unde şi-a dat doctoratul, pe care l-a confirmat cu un doctorat la Cernăuţi în România din respect pentru învăţământul autohton. 
Este considerat alături de Nicolae Iorga întemeietorul istoriografiei româneşti, Brătianu fiind foarte apropiat faimoasei Şcoli a Analelor de la Paris.
Opera sa ştiinţifică este fundamentală pentru istoria românilor. Printre operele sale importante se enumeră:

·         O enigmă şi un miracol istoric: poporul român 
·         Tradiţia istorică despre întemeierea statelor româneşti 
·         Sfatul domnesc şi adunarea stărilor în Principatele române (postum)
·         Marea Neagră. De la origini până la cucerirea otomană (postum)
Cărţile sale au un înalt nivel ştiinţific şi sunt un răspuns la cărţi care negau originile românilor şi a dezvoltării sale sociale şi istorice. 
Am avut privilegiul să citesc Tradiţia istorică despre întemeierea statelor româneşti, o operă de înalt patriotism bine documentată şi scrisă cu un mare talent de scriitor.
Este interesant că a scris ultima sa carte Marea Neagră aflat în domiciliu forţat fără acces la biblioteci pentru documentare, în condiţii similare cu patriarhul istoriografiei franceze Fernand Braudel, aflat în exil forţat în Germania în timpul războiului care a scris Marea Mediterană în vremea lui Filip al II-lea.
La Consiliul de coroană de după Diktatul de la Viena pentru cedarea Ardealului de Nord a apărut în uniforma de ofiţer în rezervă insistând pentru rezistenţa armată. Şi a declarat că: "decât dispreţul germanilor, mai bine furia lor".  Când am spus despre filo-germanismul tatălui său, fiica lui Ioana Brătianu mi-a replicat că în casa lor nu a călcat picior de german, care face problematică această alegaţie împreună cu atitudinea sa manifestată în vremea Diktatului de la Viena.
Arestat şi închis de comunişti la Sighet a fost torturat şi a murit în condiţii teribile. 


Trebuie să-i onorăm memoria acestui mare patriot, om politic şi om de ştiinţă.


6 comentarii:

  1. Crearea partidului propriu prin desprindere de liberali în 1930 a fost o idee proastă și politica sa (și a partidului inventat) au fost dubioase. A fost un sprijinitor naiv și interesat al lui Carol al II-lea, uneltind pentru reinstaurarea ca rege a escrocului. A fost un dușman al lui N. Titulescu. A fost printre puținii cetățeni români care a mers în vizită la A. Hitler și H. Göring (fără o aprobare sau consultare prealabilă, cam cum a făcut acum putoarea Dăncilă), dorind o alianță cu Germania, chiar cu ani înainte de război - ca istoric (și voluntar în primul război) ar fi trebuit să aibă mai mult spirit de prevedere și prudență. În timpul războiului a fost considerat de nemți ca o alternativă (ca și H. Sima)la Antonescu și desigur nu degeaba. În August 1944 a avut o atitudine ambiguă și criticabilă, insuficient lămurită nici pînă azi. Activitatea sa în politică a fost rezultatul unei vanități exagerate și în cea mai mare parte a fost nocivă pentru țară. Gheorghe Brătianu probabil s-a sinucis.
    Desigur toate acestea nu scad nimic din valoarea sa ca istoric, sunt două planuri diferite ce nu trebuie amestecate dar nici realitatea nu trebuie eludată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Opiniile tale privind activitatea politică a lui Gheorghe Brătianu sunt opiniile tale şi poţi interpreta cum vrei, dar devii inacceptabil când scrii nerozii inadmisibile privind detenţia şi torturarea de la Sighet. Chiar nu ţi-e jenă să gândeşti că la Sighet deţinuţii politici se sinucideau? Păi la fel s-a sinucis şi Iuliu Maniu şi alţi martiri ai comunismului?
      Mai bine nu scriai mizeria asta!

      Ștergere
    2. Informație din Wikipedia în limba românâ: "Într-una din zilele dintre 23 și 27 aprilie 1953 a murit în închisoare, la vârsta de 55 de ani, în condiții încă neelucidate. Potrivit mărturiilor altor deținuți, se pare că s-a spânzurat cu un laț făcut dintr-un cearșaf, neputând să mai suporte chinurile detențiunii.[necesită citare] După alte surse[care?] se presupune că a fost bătut de un gardian până când Gheorghe Brătianu a murit[necesită citare]".

      Ștergere
    3. informaţia asta este prezumţioasă. de ce să se sinucidă? l-au sinucis în bătaie!

      Ștergere
  2. Salut Joe
    Desigur ca George Bratianu a fost un mare patriot , si un intelectual de mare valoare pentru natiunea noastra. Implicarea lui in politica , prin sustinerea restaurarii lui Carol al II-lea a fost si pentru el si pentru multi altii un esec.De amintit ca un alt mare politician Iuliu Maniu , aflat de aceeasi parte a baricadei , alaturi de Carol al doilea a sfirsit tragic tot la inchisoarea Sighetul Marmatiei.Cam aici au fost dusi si exterminati toti marii politicieni sustinatori ai restauratiei..Este un semn de intrebare la nivele inalte , care ar fi cam asa ...de ce aceasta ? Poate ca odata si odata se va afla ... dar nu este sigur . Eu nu cred ca mai prind acele vremuri.
    retine te rog urmatoarele date oficiale: S-a născut la data de 21 ianuarie 1898 la Ruginoasa, judeţul Iaşi, fiind fiul lui Ion I. C. Brătianu (1864 - 1927) şi al principesei Maria Moruzi-Cuza. Mama sa era văduva lui Alexandru Al. Cuza, fiul lui Alexandru Ioan Cuza, fostul domnitor al Principatelor Unite. Deşi părinţii săi s-au despărţit la scurt timp după căsătorie, chiar înaintea naşterii sale, Ionel Brătianu l-a recunoscut ca fiu legitim şi a avut grijă să supravegheze formarea intelectuală a tânărului George.
    De ce iti spun toate acestea ? asa cum te-am obisnuit ca sa te provoc la o discutie pe blog , doar de reiese vre-o idee alta decit sa ne injuram istoria fara sa o interpretam.
    Fiindca spatiul nu-mi permite o sa continui ideea intr-o nota urmatoare
    Dan Stanescu

    RăspundețiȘtergere
  3. Continuare Dan Stanescu
    Tocmai scriam niste pagini pe care sa le introduc intr-un alt volum daca voi mai avea prilejul. Muza era bunica mea din partea tatalui sub fustele careia am crescut pina la 10ani . strabunicii ei erau din Buceag si au venit linga Ploiesti prin 1815 , ca urmare a semnarii unui "Tratat de pace " semnat intre 16 si 28 mai 1812 la Bucuresti , in hanul agentului rus Manuc Bei , au refuzat sa fie incorporati in imperiul rus . Conform acestui tratat , Incheiat intre Imperiul Otoman si Imperiul Rus , prin articolele 4 și 5, Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus un teritoriu de 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăți, 17 orașe și 695 de sate, (conform cu recensământul ordonat de autoritățile țariste în 1817). Au trecut în componența Imperiului Rus ținuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ținutului Iașilor și Bugeacul. Autoritățile țariste au denumit în 1813 noua regiune ocupată "gubernia Bessarabia". Si pentru ca tot am inserat o serie de mentiuni istorice , zic eu destul de exacte , care nu imi apartin , ele fiind extrase dintr-un volum de istorie , ar mai fi de mentionat faptul ca acest tratat s-a incheiat cu o zi inainte ca Napoleon sa invadeze Imperiul Tarist iar sultanul Mahmud, mâniat de faptul că Dumitru Moruzi nu știuse să tergiverseze încă o zi până la această ofensivă (din lipsa unor informatori în Franța), s-a răzbunat pe prințul fanariot condamnându-l să fie decapitat pentru trădare, sultanul bănuindu-l că ar fi fost, ca ortodox, favorabil intereselor rusești. Negociatorul otoman a fost prințul fanariot Dumitru Moruzi (1768-1812, fiu al domnitorului Moldovei Constantin Moruzi și Mare Drogman al Imperiului Otoman din 1808), iar negociatorul rus a fost prințul francez emigrat Alexandre-Louis Andrault de Langeron (1763-1831, în slujba Rusiei din 1790). Cetatenii de o parte si alta a Prutului au avut dreptul de a-si vinde agoniseala si a se stabuili unde vor.
    Atentie mama lui George Bratianu era descendenta pe cale princiara din acest Dumitru Moruzi. Pacat ca nu stiu sa citesc in stele

    RăspundețiȘtergere