vineri, 7 decembrie 2018

De la Dacia Antică la Marea Unire - De la Marea Unire la România de azi de Lucian Boia

În pofida sfatului dat de prietenul Julian N ca să adăst înainte să mă reped să scriu, uite că mă grăbesc şi acum. 

Am primit prin comerţul on-line ultimul eseu al lui Lucian Boia cu titlul de mai sus:

De la Dacia Antică la Marea Unire  - De la Marea Unire la România de azi  

Având caracterul unui eseu este scurt, rezumat la doar 100 de pagini. 

Este un eseu care te îţi face praf toate iluziile privind istoria românilor!

De ce?

Pentru că multe din ele izvorâte dintr-un naţionalism anacronic în care ne mai zbatem atât noi, dar şi unii dintre vecinii noştri, nu mai are din punct de vedere la actualităţii nicio relevanţă.

În primul rând mitul daco-getic cultivat şi de un mare istoric român precum Vasile Pârvan.
Nu avem niciun izvor istoric care să ateste că populaţiile din arealul de azi erau daci. Dacii trăiau în special în Transilvania, iar geţii în partea de sud a României şi în Dobrogea.
Se duce dracu' mitul statului centralizat al lui Burebista sărbătorit cu fast de Ceauşescu care-l inventa acum 2050 de ani în epocă.

Teoria roesleriană privind formarea poporului român are argumente prin  existenţa multor cuvinte din slavă şi mai clar medio bulgară. Probabil că arealul formării românilor a fost atât în sudul Dunării unde erau triburi ilire care ne dau cuvintele zise dacice, cât şi în nordul ei. 
Probabil că populaţia s-a mişcat în această zonă şi din necesităţi de transhumanţă.

Vorbind de puritatea rasială a consângenilor, doar Hitler şi ciracii lui îl profesau. Germanii şi ei sunt amestecaţi, pe un fond celtic, în contact la est cu slavii.
Ce să zicem de noi, mulţi cu rădăcini balcanice, greceşti, bulgare, sârbe, sau Ardealul urban bine mixat cu tot Imperiul Habsburgilor. 

Oricum teritoriul de azi al României a fost sub stăpânirea ţaratului bulgar mai multe secole. Teoria lui P.P Panaitescu pe care eu o împărtăşesc este că boierii erau slavo bulgari şi ortodocşi pe filieră bizantină. De aceea la formarea Ţării Româneşti boierii vechi slavofoni i-au obligat pe Basarabii cumano pecenegi să treacă de la catolicism la ortodoxie şi limba slavă a supravieţuit două secole în biserică şi în administraţia voievodatului. 

Dacă ne uităm în istorie noi suntem un stat foarte tânăr comparativ cu vecinii.
Ţaratul bulgar apare de pe la anul 800 fiind un adversar puternic şi periculos al Imperiului Bizantin, de unde şi faimosul împărat   Vasile al II-lea Bulgaroctonul (omorâtorul de bulgari).
La fel de prin secolul al XIII-lea exista Despotatul Sârb.
La anul 1000 s-a format puternicul regat al Ungariei care îngloba şi Transilvania. Chiar după dezastrul de la Mohacs, Principatul Transilvaniei a fost timp de două secole un stat maghiar, condus de aristocraţia maghiară. 

Cât despre cine au fost primii în Transilvania ce relevanţă are?  
Românii sunt azi majoritari şi de 100 de ani încoace şi mai majoritari. De la 10 judeţe cu minorităţi  majoritare în 1930, azi mai sunt doar două!
Cronica lui Anonimus dă indicaţii despre formaţiuni statale româno slave.
Mă îndoiesc că românofonii ar fi migrat spre statul maghiar mult mai organizat privind şerbia/iobăgia decât în principatele româneşti. O dovedeşte şi Răscoala de la Bobâlna unde iobăgimii româneşti în majoritate nu i-a mai fost recunoscut dreptul de naţiune medievală în Transilvania.
De altfel aristocraţie românească s-a maghiarizat, inclusiv marele erou Ioan de Hunedoara/ Huniady Ianos.

În evul mediu moldovenismul particular al Moldovei era o realitate, o spun toţi cronicarii, chiar dacă toţi recunosc că de la Râm ne tragem ( Roma în exprimare slavonă).

Iluzia că Unirea Principatelor din 1859 era în logica istoriei, poate fi contrazisă. Dacă Rusia nu era învinsă în Războiul din Crimeea în 1856 exista riscul să fim fagocitaţi de Rusia şi România nu ştiu dacă mai ar fi existat.
În context Boia ne atrage atenţia că oricum Imperiul Otoman a avut un rol pozitiv pentru români în contextul agresivităţii habsburgice şi ruseşti. Probabil d'aia spunea Ceauşescu despre prietenie de veacuri româno-turcă...hahahaha.

Şi faptul că a existat un antiunionism în 1859 şi 1862 în Moldova a fost o realitate, Moldova  a avut totul de pierdut, inclusiv Junimea care s-a mutat la Bucureşti. 

Sunt de acord că argumentele istorice arată că Mihai Viteazu nu avea conştiinţă naţională.
Dar după cum spunea Ionel Brătianu fiului său Gheorghe Brătianu, marele istoric de mai târziu, care realizase un eseu privind voievozii români folosind argumentele de azi ale lui Boia, ce este important în opera militaro-politică a lui Mihai Viteazu este că dă românilor din România lui 1916 argumentele politice şi istorice pentru unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat. 

Multe iluzii sunt sfărâmate privind România Mare idealizată ăn perioada ei interbelică, a fost o efervescenţă culturală deosebită, se înregistrau progrese economice în anii 30, anul 1938 era anul de referinţă al comuniştilor pentru comparaţii, destule mincinoase. Rămâneam însă cu un analfabetism endemic, ca şi cu educaţia sanitară şi îngrijirea medicală precară, cu o populaţie puternic rurală şi săracă, cu decalaje importante între provincii.
Cel mai mare dezastru se petrecea în Basarabia. Aici, azi în Republica Moldova rămân valabile argumentele antiunioniştilor moldoveni din 1859. 

Din multe puncte de vedere România este în continuare tributară unor probleme dificile, chiar dacă am avut noroc, România Mare în 1918, România de azi în NATO şi în Uniunea Europeană. 

Mai avem multe de făcut în privinţa consolidării statului român. Derapajele de azi ale actualei puteri nu pot să bucure.
Doar o jigodie din presa locală, iubitor de dosuri de demnitari ai coaliţiei majoritare are obrăznicia să se simtă lezat că istoricul Boia vorbeşte despre actualitate.

Vorbind de tendinţe autoritariste ne uităm la Rusia că ăsta este regimul politic în pofida unei elite intelectuale de excepţie. 

Boia acuză şi istoriografia românească de azi ca rămasă tributară unor idei naţionalist anacronice cultivate în interbelic de extrema dreaptă ortodoxist antioccidentală şi reluate de istoriografia naţional comunistă a lui Ceauşescu.

Problema majoră pentru România de azi este educaţia,aici este la unison cu preşedintele Iohannis care a lansat programul România Educată.


Cartea am înghiţit-o efectiv într-o oră, este pasionată şi ne vindecă de iluzii pe care istoriografia comunistă nu le-a băgat cu forţa. 


O recomand oamenilor inteligenţi şi patrioţi!

5 comentarii:

  1. Sunt total de acord cu Lucian Boia si implicit cu tine. Nu am citit cartea, n-am stiut de ea, dar eu am citit mult despre subiectul asta.Am citit si de la bulgari, avand in vedere ca le inteleg cat de cat limba. Cam asta e si parerea lor, in sensul ne tragem din niste legiuni romane ramase in Imperiul Roman de Rasarit dupa retragerea aureliana pe la anul 670.Vorbea latina, dar nu eram neaparat latini.Romanii adunau soldati din toate zonele imperiului.Cea ce "ne-a scos la suprafata" a fost rolul care l-am in taratul lui Petru si Asan. Dupa parerea mea, in momentul actual, vocabularul nostru contine cam 30-40% cuvinte de origine slava, dar gramatical sunt numai vreo 2-3 constructii slave

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru aprecieri, dar aş fi vrut să ştiu cine este autorul.
      La Mulţi Ani!

      Ștergere
  2. Stiam ca ne pricepem toti la fotbal si politica ! Vad ca ne bagam si intr-o istorie , cit se poate de indepartata si deci de fapt putin cunoscuta.
    Domnului cu slavismul ii raspund ca s-o creada dinsul ca daca se intilneste cu un alav veritabil si angajeaza un dialog fiecare pe limba lui , se vor intelege nu in proportie de 30% nici in proportie de 5% De la Stalin incoace ii tot maninca in fund pe slavofili sa ne convinga de slavismul nostru. Cred ca au hemoroizi , si nu se trateaza cum trebuie. In schimb daca mergi in Italia si partial in Franta cu greu dar cei doi se vor intelege vorbind fiecare in limba lui. Deci oricum limba noastra este de fratie latineasca , si cred ca asa s-a vorbit pe aici din totdeauna cu dialectele numeroase aferente. Ce ave-ti cu bulgarii si alti slavi. Singura limba slava care se apropie de a noastra este cea care se vorbeste in SLOVENIA mai ales la granita cu Italia , dar acolo este o influenta latina in limba lor fantastica. Am trait-o pe propria piele si am ramas placut impresionat. De altfel slova lor a crestinat si bulgaria si cehia , etc. Eu sunt inginer si nu ma bag in chestii lingvistice , . Din pacate noi romanii degeaba i-am impuscat pe fam Ceausescu pe motivul ca ei credeau ca stiu tot Vad ca sunt prea multi aflati in faze si mai grave , si mai avansate de grandomanie stiintifica . De fapt sunt niste nulitati in toate domeniile multi chiar cu diploma / diplome in dinti. Pacat ! pe tine Geo te-asi ruga sa nu te mai iei de putinii romani care au valoare reala. Luna trecuta l-ai cam muscat pe Cioroianu , pe care il cunosc personal si pot sa-ti spun ca nu te ridici nici pina la glezna lui. Acum dai in Boia , care este un mare filozof , un filozof care vrea sa faca putina curatenie in tot felul de chestiuni speculate de-a lungul timpuruilor de tot felul de prosti sau de rau intentionati, Pe Lucian Boia trebuie sa-l citesti integral , ca sa intelegi ca onorabil este sa taci cind este vorba de el! Nimeni nu va putea sa il depaseasca pe Boia la punctele lui tari. Din pacate ca foarte multi cu greu si tirziu si-a gasit cadrul libertatii in care isi poate etala cultura lui inteligenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan,
      Este destul de dificil să te urmăresc, dar să punem la punct nişte lucruri:
      Nu am afirmat că limba română ar fi o limbă slavă. Este o limbă de origine latină cu multe cuvinte de origine slavă, structura gramaticală este latină.O spun lingviştii citaţi de Boia, nu eu.
      În acelaşi timp recreştinarea pe linie bizantină prin intermediul misionarilor slavi a făcut ca tot ce ţine de rânduiala bisericească să aibă origine slavă. Cuvintele fundamentale sunt de origine latină, biserică-basilică, cruce, Dumnezeu.
      În sprijinul originii slave a boierimii, sau a parte din ea este că s-a menţinut în biserică timp de 2 secole limba medio-slavă bulgară. Dar în secolul XVI boierimea s-a românizat, vezi scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung. Însă slova a a rămas slavă până în secolul XIX. Am fost singura limbă latină scrisă cu chirilice, în timp ce slovena, ceha, poloneza au fost limbi slave cu caractere latine, tot datorită bisericii, aici catolice.
      Eram numiţi valahi pentru că aşa spuneau slavii şi germanii despre latinofoni.
      Că boierii erau slavi şi şerbii erau români vine şi vechea denumire în Valahia a relaţiei de şerbie de rumânie!!!
      Crede-mă! Slovena este tot o sârbo croată. Tot aşa îi urmăream cum se conversau slovenii şi croţaii fără nicio dificultate.
      Cei pe care i-ai auzit acolo în Slovenia sunt vorbitori de dialecte italiene nord estice, goriziana, triestina, veneto. Şi eu am răms cu gura căscată când au intrat unii la un birt în Divacha şi au spus: Bună seara! ca în româneşte cu ă! mai sunt şi istrienii care vorbesc un dialect al românei, dar se pare că au dispărut. Am auzit pe unul la tv despre care se zicea că-i istrian, vorbind de fapt o croată împănată cu ceva cuvinte româneşti get beget.
      Nu-i atac nici pe Cioroianu, nici pe Boia, de aia le citesc cărţile, dar pot avea alte opinii, pe care le pot documenta.

      Ștergere
  3. Nu sunt de acord cu afirmatia ca pe intreg teritoriul Romaniei mari nu au trait dacii si ca limba romana este o limba latina. Desi Imperiul Roman a ocupat doar o parte a Daciei, limba romana este vorbita pe toata aria acesteia ( inclusiv Ardealul, Maramuresul, Basarabia, Bucovina si Moldova). Se pot intelege intre ei toti cei care traiesc in aceste zone desi sunt mici diferente regionale. Ceea nu este valabil la alte popoare europene la care nu sunt atatea diferende despre origine (Germania, Franta) la care limbile regionale sunt aproape limbi diferite.
    De asemenea nu trebuie judecata populatia unei zone dupa originea boierilor. Ca boierii erau slavi nu inseamna ca populatia era slava. Acest lucru este sustinut de unguri. In Transilvania ocupata de ei limba maghiara se vorbea doar de nobilime care insa era o minoritate ca populatie (nu stiu daca erau 20%).
    Nu vreau sa-i judec pe cei care fac aceste afirmatii dar, minciuna prin omisiune este destul de des intalnita in lansarea unor idei.

    RăspundețiȘtergere