vineri, 28 decembrie 2018

Jurnal de după Crăciun


A trecut şi Crăciunul cu mese festive cu multe specialităţi din porcul autohton, cu sarmale şi vin.

Anul 2018 este pe trecute. A fost un an în care scumpirile s-au ţinut lanţ. Ultimul scumpit a fost Dilema veche care a ajuns la 7,5 lei de la 6 lei. Cu toate că îl pot consulta pe internet, îmi este trimis săptămânal de redacţie, mie îmi place să-l citesc pe hârtie. 
S-au scumpit mai ales ţigările Adrianei, au ajuns aproape 4 Euro!

Că a venit vorba de Dilema veche am citit articolul gastronomului Vlad Macri. Acesta are o proprietate în Budeasa Argeş unde cultivă diverse legume. Vorbeşte că vecini sunt oameni săraci şi nu-a entuziasmaţi de legumele lui, de specialităţile din flori de dovleac a la nicoise, sau de vinetele mici pe care le cultivă. Mărturisesc că Gigi, producătoarea mea de legume de la Turnu Măgurele are şi ea vinete mici din care a ieşit ceamai bună salată de vinete. Ţăranii lui Macri vor toate legumele mari, dovleci de zeci de kile. Dar că ar fi săraci budesenii, aici îl contrazic. Să-i vadă ep cei din câmpie din jos de Costeşti spre faimosul Teleorman, acolo sărăcie. Ştiu bine Budeasa mai merg la peşte pe Argeş acolo, sau mutat şi şi-au făcut vile oameni cu stare şi nu mai este Budeasa un sat sărac!

Prietenul Dan îmi zice că muncesc la blog, dimpotrivă este o plăcere un mod de a mă elibera de dileme sau se le pun altora.

Stau încă sub revelaţia romanului  Fontana di Trevi  al Gabrielei Adameşteanu care face o oglindă extrem de dură şi realistă a societăţii româneşti de azi. 
Ascult dimineaţa Radio România Actualităţi, alternativ cu Radio România Muzical. Când începe perioada de reclame înaintea orei exacte mă apucă furia. Cum şi doamna Adameşteanu remarca în roman ăştia vor să ne otrăvească cu tot felul de aşa zise medicamente, suplimente alimentare şi dispozitive medicale. După reclame suntem o ţară de bolnavi.

Trăim performanţa de a avea cel mai prost guvern postdecembrist. Asta arată faptul că economia fiind mai ales privată funcţionează că nu mai depinde de impostura şi mai ales incompetenţa guvernanţilor.
Putem spune că la final de an guvernanţii împreună cu banditul infractor Dragnea ajuns jupânul României fac tot ce le stă în putinţă să pună beţe în roate celor care investesc în economia ţării.
Asta din cauza unor politici salariale şi de pensii absolut neeconomice. Dacă medicii şi profesorii îşi merită creşterea salariilor, cei din administraţia publică nu-şi merită aceste salarii. Cineva care lucrează la o agenţie de stat se bucură de acest guvern i-a crescut salariul fără să facă ceva în plus .i mai ales să stea degeaba. Când vezi funcţionarul de la ghişeu la fel de arogant şi indispus să rezolve problemele cetăţeanului este revoltător.
Dragnea are logica simplă a şefului de gaşcă, dacă sunt ghiftuiţi acoliţii se vor supune fără crâcnire.  Asaltul asupra justiţiei cât şi atitudinea autorităţilor la mitingul din 10 august au stârnit revoltă şi respingere şi PSD ar trebui să se teamă de alegerile care vin. Dragnea vine la postul lui de casă la A3 unde Gâdea îl mângâie pe dos cu limbuţa şi acceptă smirnă prostiile pe care acest nemernic le debitează nonşalant. 

La Realitatea tv, la sfârşit de an Guşă şi-a găsit un admirator necondiţionat, pe Hoandră, un fel de Eckermann dispus să-i asculte poveştile.
M-a scârbit cum a analizat regimul Constantinescu. Guşă nu mai ţine minte cum a trebuit asanată economia, cum a trebuit restructurată, cu toate dificultăţile şi mineriadele. Are în parte dreptate privind colaboratorii de la Cotroceni, când mă gândesc că parazitul de Mugur Ciuvică, vocea otrăvită de la A3 de azi i-a fost şef de cabinet nu pot să nu-i dau dreptate lui Guţă la calitatea oamenilor din echipa lui Constantinescu. Dar atunci s-a privatizat Dacia punându-se bazele celui mai de succes proiect industrial românesc şi nu numai, a fost pusă în funcţiune Unitatea 1 de la CNE Cernavodă, care produce energie electrică la preţ avantajos. Cea mai mare realizarea a regimului Constantinescu a fost însă că România a luat-o pe drumul integrării europene şi în NATO care face România mai sigură de ea azi, când din păcate proştii au ajuns la putere.
Mai realist pare a fi Guşă cu alegerea lui Băsescu preşedinte în 2004. Dar este greu să decelezi minciuna de adevăr şi importanţa sa în aceste alegeri. Avea avantajul că fusese secretar general al PSD şi ştia multe din mişculaţiile acestora care au fost utile alianţei DA. Cum spune un prieten Guşă face acum un exerciţiu de PR vrea să se vândă avantajos. Este un escroc oportunist care a avut insuccese răsunătoare cu încercărilesale de a face tot felul de iniţiative politice, partidele sale au fost un eşec flagrant. Acum profită de faptul că Rareş Bogdan a dus sus audienţa postului şi el încearcă să profite. N-am nicio încredere în acest escroc. 


Vremea s-a mai încălzit, dar meteorologii se aşteaptă la răbufniri serioase ale iernii cu frig şi zăpadă, doar suntem în plină iarnă şi demult nu a mai nins înainte de Crăciun, ca în copilărie. 

2 comentarii:

  1. Post-sarbatori fericite Joe si Un An Nou cat mai bun (asta ne dorim cu totii)!
    Gusa asta e chiar un om libidinos ... a infiintat acum vreo 12-13 ani acel partid promiscuu numit PIN ... se si lauda ca a consiliat toti oamenii politici de dupa 1990 ... nu am ce spune, personaj jalnic.
    Imi pare rau ca pe Realitatea TV se mai ratacesc si oameni talentati (politicieni, jurnalisti), dar toti sub carma unor oameni slugarnici gen Rares Bogdan, Tavi Hoandra care sunt obedienti tatucii Gusa ...
    Cat despre perioada 1996-2000 cand a fost la putere Conventia Democratica $ Emil Constantinescu, cu trecutul meu taranist pot doar sa mai afirm inca o data ca a fost cea mai rezonabila perioada post-decembrista, chiar daca majoitatea o considera "veriga lipsa" a "democratiei originale romanesti". E drept ca a fost un creuzet pentru PD(L)-isti ... atunci au luat avant Basescu, Blaga, Videanu, etc ...
    De fapt asta a fost marea greseala a guvernarii CD, alinierea cu niste partide gen PD (pe atunci nu PDL), AFD (condus de actualul matematician/scriitor ALDE Varujan Vosganian) si ... in ultima parte a tradarii PNL .. care daca nu se aroga ca locomotiva a CD si a decis ca are sanse sa mature de unul singur colosul PSD (a dovedit ca s-a inselat amarnic).
    Raman la parerea ca daca PNL nu se rupea de CD era o sansa sa nu se rupa inceputul de democratie infiripat in perioada 1996-2000 (rusine mie ca am votat cu PNL in 1990 si 1992).
    Din pacate si acum PNL se mentine in aceleasi tipare arogante, se crede buricul opozitiei si singurul partid care este in stare sa se opuna maldarului de gunoi numit PSD.
    In rest, toate bune, si sper sa ne vedem cu bine in noul an ... fara aboniambila OUG a amnistiei ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia, abia daca ne prieste acest sfarsit de an...am venit in vacanta combinat si cu in pic de munca online pentru serviciul din Dublin si mi-e inima cat in purice gandindu-ma la situatia exasperanta din tara...Mi se confirma pe zi ce trece ca prietenul meu american, fost coleg la IBM, a avut dreptate cand mi-a sugerat ca Romania nu are capital intelectual. Noi avem numai sclifoseli si ifose. Nici pe departe nu avem minti vizionare si destoinice care sa indrazneasca sa faca ceva sa scape tara de bolsevici. Probabil ca au ajuns toate mintile mai rasarite de la noi sa creada ca, FATALITATE, suntem destinati sa fim vesnic si ne sta mai bine ca mujici !!!

    RăspundețiȘtergere