joi, 3 ianuarie 2019

Jurnal politic la început de 2019

Iată că a început noul an şi încep cu o postare, una politică de data asta.

Pentru că anul 2019 este un an politic intens în România. Se vor desfăşura alegerile europarlamentare şi alegerile prezidenţiale.

Deşi aparent alegerile europarlamentare nu reprezentau până acum o miză importantă, acum atitudinea s-a schimbat din punctul de vedere al partidelor politice din  România cât şi cum se observă importanţa crescândă a Parlamentului European în contextul organizatoric al Uniunii Europene.  

Nu mai vorbim de alegerile prezidenţiale unde participarea în România a fost cea mai mare. 

Care este situaţia de fapt acum la noi?

Pentru prima dată cum am mai spus PSD cel mai mare şi mai important partid politic este în criză. Principalul vinovat al acestei crize este liderul acestui partid este Dragnea. Dragnea a avut în aceşti ani doar un singur obiectiv, cum să scape de puşcărie. Toată logica politică şi a deciziilor luate de coaliţia de PSD-ALDE a fost de a-şi atinge scopul. Asta prin mituirea în special a celor care votează de obicei PSD, adică pensionarii şi pe cei care lucrează în sistemul bugetar.  Toate aceste decizii politice au avut un impact asupra echilibrului bugetar, care adus la depăşirea limitei de buget cum se prognozează în anul fiscal 2018 şi la tăierea şi lipsa de iniţiative în domeniul investiţiilor structurale. Nu s-au început spitale, nu s-au început autostrăzi. Ca locuitor piteştean resimt ca cel mai mare dezastru faptul că încă nu s-a dat nicio lopată la extrem de necesara autostradă Piteşti Sibiu. Aici sunt vinovate toate guvernele anterioare. Dacă în vremea comunismului Ceauşescu a decis ca prima autostradă din România  să fie construită de la Bucureşti spre vest la Piteşti, urmaşii post comunişti n-au mai făcut nimic.

 Toate aceste decizii care au avut ca rezultat preocuparea exclusivă în Parlament de a inventa legi privind justiţia care să-l scape pe Dragnea de puşcărie au creat mari frământări în societatea românească, dar şi în propriul său partid. Pentru că Dragnea este un paranoic de tip Stalin care vrea să controleze tot şi să-şi execute adversarii. Cu comilitonii de partid acţionează ca un şef de bandă infracţională, ca să-i ţină aproape le aruncă câte un ciolan. 

Important este aceste iniţiative legislative au trezit reacţia promptă şi vehementă a societăţii civile. Acum românii au realizat importanţa şi valoarea votului. faptul că la alegerile parlamentare din 2016 mulţi au nu au participat şi au permis să obţină un rezultat mult peste aşteptări. 

Cel mai rău lucru este că niciodată nu a fost ca acum ca majoritatea să rămână surdă la orice tentativă de negociere cu opoziţia. Există şi explicaţia faptului că Dragnea se simte ca un animal hăituit şi procedează în consecinţă încearcă să lovească pe oricine nu-i de acord cu el. Asta explică şi tragedia că avem acum un prim ministru Viorica Dăncilă, cu comportament de servitoare supusă lui Dragnea şi pe deasupra de o prostie şi obtuzitate feroce.

Asta este drama României, acum când aveam oportunitatea să avem o expunere importantă prin preluarea preşedinţiei rotative a UE pe 6 luni, avem o analfabetă şi o cunoscătoare precară a limbii române, ce să vorbim de limbi străine.
Şansa este că-l avem totuşi pe preşedintele Iohannis care face diferenţa prin cunoaşterea curentă a trei limbi, cea maternă germana, limba română şi cea engleză. Nu mai vorbim şi de calităţile sale intelectuale. Ştiu că vorbind româneşte preşedintele Iohannis vorbeşte o română ardeleană de Sibiu, care poate deranja pe unii, dar măcar o vorbeşte perfect gramatical.

Faţă de alţii cred că participarea la alegerile europarlamentare o să fie importantă. 
Va conta votul citadin, mai ales că aici sunt marile frustrări anti PSD. Miza primarilor PSD nu pare atât de importantă şi în marile oraşe prevăd rezultate slabe ale PSD. 

Pe de altă parte sondajele arată o tendinţă încurajatoare pentru opoziţie. Dar opoziţia nu trebuie să se lasă ameţită de aceste sondaje, trebuie să-şi mobilizeze electoratul. Sper ca să se coaguleze o alianţă chiar o fuziune politică a USR şi a partidului lui Cioloş. De asemenea sper acolo la o clarificare ideologică pe centrul politicii româneşti. 

Să sperăm de mai bine pe 2019.


La Mulţi Ani!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu