miercuri, 30 ianuarie 2019

Cabala Bigoţilor sau un pseudo jurnal

Motto
Singurul lucru care ne reuşeşte pe deplin este eşecul
Emil Cioran

Sub acest motto stă jurnalul de astăzi 30 ianuarie 2019.
Sunt vorbele folosite de către Sever Voinescu în Dilema veche despre sărbătoarea Centenarului.
Sunt multe lucruri interesante în Dilema veche. Una amuzantă este legată de confuzia pe care creează anumite cuvinte străine, cu rezonanţă licenţioasă în limba română şi păţania unui profesor de limba engleză, acuzat de un părinte că a studiat cu copii la şcoală cuvântul foot. Asta îmi aminteşte de un banc care circula prin anii 80.
În Marea Britanie pe vremea Doamnei De Fier, Margaret Thatcher, adversarul ei era liderul laburist Michael Foot. Şi la noi se zicea că laburistul n-o să ajungă niciodată prim ministru din simplul motiva că atunci când va vizita România socialistă nu se va putea striga cum era obiceiul Ceauşescu-Michael Foot. (sună mişto pe româneşte!).  

Şi vorbind de Ceauşescu, a fost 26 ianuarie, ziua dictaturii, sau ziua lui. Îmi amintesc cum ziarele intrau în fibrilaţie cu encomii care mai de care mai stupid şi mai tâmpit. Luna ianuarie era lună blestemată la români, că pe 7 ianuarie, nu era Sf. Ion, ci ziua ei.

Acum această lună a fost prilejul să ne dăm în stambă pe la Uniunea Europeană. Au fost miniştrii români pe la Bruxelles să prezideze diverse comisii, ca o adevărată cabală, dar nu de bigoţi, ci de proşti şi impostori. Nu era suficient să se facă de râs acasă la noi, acum se expun amuzamentului public internaţional. Ministrul Daea nu este numai un competent oier, are revelaţii de Urmuz, scrie poezie avangardistă fără să ştie, ca burghezul gentilom, dar nu cu pelicani, ci cu cormorani prin piscine. 

Digi24 a avut grijă să-i invite să se expună în goliciunea lor intelectuală pe câţiva din miniştri. Un Budăi, şofer ajuns ministru la Muncă şi Salarii le dă pentru plusvaloare, plusvalorificând şcoala de partid, a tânărului utecist care era pe vremuri.

Aşa că am admirat oferta sinceră a Cristinei Ţopescu de a ţine un tutorial filologic doamnei prim ministru Dăncilă să nu se mai facă de râs şi să ne facă de râs pe la Bruxelles. Imediat a sărit o proastă de la TVR, pe nume Almăşan să o apere pe netoata primă ministră.

Adevărul este că nu mai pot să contrez datele privind gradul de inteligenţă românesc, mai slab faţă de toţi vecinii, doar sârbii sunt mai proşti şi asta se vede, d'aia au ajuns cu teritoriu mai restrâns decât după Războaiele Balcanice. 

În context doar doamna Sorina Pintea prim ministru la Sănătate a lăsat o foarte bună impresie. Dar cu o floare nu se face primăvară.

Şi vorbind de halul în care suntem am început să citesc Jurnalul de sfârşit de ciclu  lui Vintilă Horia, strălucitul romancier şi eseist român, singur laureat al Premiului Goncourt şi tăvălit prin noroi de comunişti în 1960 pentru refuzul colaboraţionismului, acuzat de fascism şi pentru asta l-au trimis pe Mihai Ralea să coordoneze ventilatorul de excremente. Numai că un ziar italian i-a publicat poza din vremea Frontului Renaşterii Naţionale în care acesta afecta salutul nazist.
Vintilă Horia este un paseist care vede doar virtuţile propriului popor.

Tot de acelaşi ventilator este vorba, de data asta la A3 având ca obiectiv pe Andrei Caramitru, fiul numai puţin celebrului său tată, Ion Caramitru. Economist de formaţie elveţiană, revenit acasă s-a decis să se înscrie în USR, dar a şi declarat că puşcăriabilii pesedişti se vor întoarce la loc acolo, pe baza aceloraşi OUG pe care le produc acum dar, invers.
Şi am remarcat pe mercenarii urât mirositori, precum Ciuvică, medicul al cărui CV este gol, a parazitat timp de 30 de ani şi acum intoxică la tv, dar şi pe impostorul cu nume de lider ţărănist, angajat acum să facă acelaşi lucru precum Ciuvică să mănânce rahat cu cupa buldozerului.



Mai serile trecute am văzut pe Dancă cum poate să se facă de cacao. Purtătorul de vorbe liberal s-a lăsat angrenat într-o dispută declanşată de Cristian Diaconescu. Fostul ministru, om inteligent, dădea lecţii moralitate, el care a fost un aviator politic, trecând cu lejeritate de la stânga la dreapta, punându-se în slujba autoritaristului Băsescu. Norocul lui Dancă a fost că alt preopinent a fost un apărător mult mai inteligent al PNL. Cum bine zicea parcă P.P. Carp, că românii nu duc lipsă de inteligenţă, dar la caracter....

3 comentarii:

  1. Foarte dragut si familiar text. Ce om jovial puteti fi daca ati putut scrie asa un text spumos despre o perioada absolut infioratoare pe care am trait-o...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. 1933 - Adolf Hitler este numit cancelar al Germaniei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acesta este comentariul normal al acestei zile

    RăspundețiȘtergere