marți, 8 ianuarie 2019

Sondaje şi electoratul anti sistem

Ieri a mai fost publicat un sondaj care arată trendul coborâtor al PSD. El se află acum sub PNL ca opţiune. De fapt nu este primul sondaj care marchează acest trend.

Ce surprinde la acest sondaj sunt cifrele scăzute, sub 20% al opţiunilor electorale. Cei care au realizat sondajul motivează prin faptul ca la sondaj sunt 40% care s-au declarat nehotărâţi. 

Invitat aseară la Digi24 de către Cosmin Prelipceanu, Ludovic Orban preşedintele PNL nu s-a declarat îmbătat de rezultate. El a spus că cercetările făcute de propriul partid ar indica procentul PNL la 26-28% şi ca PSD s-ar afla cam la aceeaşi valoare, cumva mai ridicat. Şi s-a declarat foarte bucuros dacă ar reuşi să-i depăşească la europarlamentare pe pesedişti.

În privinţa alegerilor prezidenţiale se desprinde clar ca favorit Klaus Iohannis în lipsa altui candidat credibil din partea majorităţii prezidenţiale. Candidatura lui Cioloş a fost pusă sub semnul întrebării de către Orban cunoscându-se cariera lui Cioloş legată de PNL şi Iohannis. 

După ce interviul cu Orban s-a terminat invitatul lui Prelipceanu a fost Cristian Pârvulescu. El a spus că dacă rezultatul sondajului îl arată pe Dragnea foarte jos la 5% notorietatea sa este foarte ridicată şi nu exclude o candidatură la prezidenţiale.
De asemenea este interesant că după victoria probabilă a lui Iohannis politica din România se va reseta inclusiv atitudinea CCR care face acum jocurile murdare ale lui Dragnea

Cel mai mult m-a pus pe gânduri  referirea sa la electoratul anti-sistem. Acest electorat ar fi votat în 2000 pe Vadim Tudor şi nu cred că este departe de adevăr. Tinerii din acea vreme l-au votat pentru că era nebun şi probabil asta le-ar fi plăcut. Pârvulescu spune că acest electorat ar tinde acum să voteze PSD.
Aici eu am o altă opinie. 
Electoratul anti-sistem s-a modificat acum. Este format în genere din tineri care nu au găsit satisfacţia deplină în actuala configuraţie de partide. El este cel care a organizat protestele cu Roşia Montană, care a încercat prin USR să voteze altceva.
Cred că USR nu a reuşit însă să capaciteze acest electorat în totalitate şi USR nu este în stare să vină în întâmpinarea doleanţelor acestui electorat, chiar dacă este alcătuit din tineri care fac parte din această generaţie, dar liderii nu au carisma aşteptată. Oricum experienţa anti sistem de a nu participa la parlamentarele din 2016 au dus la dezastrul guvernării coaliţiei PSD-ALDE.
Cred că exact acest tip de electorat citadin educat va participa la procesul electoral de la europarlamentare pentru a-şi exprima dezaprobarea acerbă faţă de acest tip de guvernare iliberală. El aprobă acum atitudinea hotărâtă a lui Iohannis în privinţa relaţiilor cu guvernul Dăncilă, cel mai slab guvern postdecembrist


Pentru că orice vot contează!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu