luni, 24 decembrie 2018

Opoziţia -cum o folosim?

Partidele de opoziţie au fost luate la ochi de către toată lumea. Că nu fac nimic, că nu reuşesc să-şi impună anumite puncte de vedere, că n-au lideri.

Situaţia politică de acum nu arată bine de loc. Ultima încercare de răsturnare a guvernului Dăncilă s-a soldat cu un eşec şi frustrările sunt mari. 

O veste bună este că spiritul civic, cea de la începutul anilor 90 a renăscut. Şi aici este o problemă, protestatarii sau protestanţii cum ne zice Veorica se delimitează în gura mare de partide. 
Nu suntem partide se spunea atunci la întrunirile antifesene, la fel privesc cu neîncredere în partide şi acum. Chiar dacă USR s-a născut din societatea civilă, cu acest nume foarte nepotrivit, noroc că se folosesc doar iniţialele. 

De ce nu reuşeşte Opoziţia? Pentru că situaţia este complet diferite de trecut. Şi pe la începuturile parlamentarismului românesc existau personaje, sau personalităţi care duceau dialogul între majoritatea pe atunci zdrobitoare a feseneului şi opoziţia partidelor istorice. Totdeauna existau mijlocitori, broker în romgleză care discutau şi aveau o platformă comună la diverse legi. Inclusiv în perioada Băsescu când au apărut primele forme de autism politic tot se mai găseau unii care să deschidă discuţiile cu opoziţia.

Ce s-a întâmplat din finalul lui 2016? La cârma PSD a ajuns un individ complet diferit, nu avea decât viclenia şi abilitatea ciocoiască a celor ajunşi în fruntea bucatelor, a jupânilor, care împart rezultatele jafului între bandiţi. În plus are o atitudine paranoică a exercitării puterii, este ceva din psihologia lui Stalin.
Dragnea are ca idol pe Viktor Orban diktatorul Ungariei. Diferenţa este însă de nivel intelectual, Orbanul unguresc este mult mai subtil mai inteligent.
Din momentul în care a propus pe Sevil Shaideh ca prim ministru am putut constata că ceva nu este în regulă. Epopeea ministerelor lui Dragnea s-a oprit la doamna Dăncilă, care este întruchiparea catastrofei învăţământului românesc şi a imposturii politice. 

Liderii puterii sunt acum indivizi precum Iordache care un pseudo jurist, care putea rămâne un onorabil sculer matriţer, ajuns inginer la apelul de seară şi jurist prin corespondenţă. Zisul Ciordache este  echivalentul hoţiei prosteşti şi obtuze, care urmează directivele şefului fără crâcnire. Gestul arătat opoziţiei spune totul. În plus provine şi din Caracal unde se ştie ce s-a întâmplat cu o căruţă care s-a rupt acolo. 
Apoi arogantul şi nesimţitul Nicolicea, fost inginer ratat, absolvent de drept al unei universităţi desfiinţate, el ştie tot şi nu poate fi contrazis.
Vine şi Şerban Nicolae, alt absolvent de drept la Universităţi particulare care are o obrăznicie absolută. 
Se pare că unii dintre aceştia provin din foşti muncitori, care au urmat ulterior liceul, pe la seral, sau fără frecvenţă. Cunosc oameni de foarte bună calitate, extrem de ambiţioşi care au făcut carieră, în drept, inginerie, medicină, învăţământ pornind de la condiţia de muncitor, care este extrem de onorabilă dacă o practici serios. 
Nu mai vorbesc de deputatul mitralieră, fost medic, nici nu dădea pe la Spitalul din Piteşti şi care a profitat de revoluţie să se îmbogăţească şi să fie la fel de nesimţit.

Cum se face că asemenea oameni sunt cei care conduc acum parlamentul României? Ei nu tratează, ei folosesc bâta numărului superior, al unei majorităţi inerte care votează ce ordonă paranoicul Dragnea al cărui obiectiv este doar să scape de puşcărie. Trăieşte doar iluzii, acolo o să sfârşească, în uitare şi rea aducere aminte. 

Uite că s-a făcut acum un sondaj CURS  despre cum se comportă opoziţia.
Partidul de departe cel mai activ apare PNL cu 31%. Urmează Pro România cu 17%. Asta arată şi cumva frustrarea prin care trec simpatizanţii PSD care nu mai văd în acest partid o soluţie. De aceea cel mai activ politician este considerat Victor Ponta. S-ar putea prin cifre ca sondajul să fie comandat chiar de partidul lui Ponta, dar nu asta este important.
USR care a acţionat cu mijloace mai puţin ortodoxe prin Parlament este cotat doar cu 11%, lucru care arată că nu tot electoratul este entuziast la mijloace de gherilă parlamentară. În plus poate conta şi eroarea întâlnirii liderilor USR cu primul ministru Dăncilă. Nu se merita!
Ludovic Orban apare al treilea după Ponta şi Băsescu, dezavantajat şi de faptul că nu este în Parlament.

Un alt sondaj al BCS arată că 70 % din chestionaţi vor schimbarea guvernului Dăncilă, asta este încrederea poporului în guvernul ei cu care se lăuda pe la un post de televiziune.
Cât despre încrederea în Dragnea şi Dăncilă aceasta este catastrofală, doar 11% cumulat ar avea încredere în aceste personaje politice, iar de loc încredere se situează în zona a 70%!
Comparat cu Iohannis care are încredere 40%, iar de loc încredere doar 24%. 

Cred că anul viitor prin acţiune parlamentară şi proteste civice s-ar putea elimina acest cancer care este Dragnea pentru interesele României.

Dar cum este Ajun, peste tot se simte mireasma de sarmale vă urez din nou:

CRĂCIUN FERICIT!


SĂRBĂTORI VESELE!

4 comentarii:

  1. Sarind peste greselile gramaticale si de exprimare, vorba aceia cu barna si paiul, este ciudat pentru un popular sa acuze universitatile particulare ale PSD (putine de altfel) can Dna Ghoghiu a terminat la Hyperion si apoi la Academia de Servicii iar Dna Turcan la Moscova. Sic transit...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greseli gramaticale? Vorba "aceia" ?
      Un alt PSD-ist înțelept gen Liviu Pop

      Ștergere
  2. Inainte de ai critica pe altii ar fi bine sa va puneti in ordine afacerile de acasa. "Tăntică incultă si analfabetă", cum zice Orban, a fost numita de Iohannis. Spre satisfactia ta. Pe de alte parte clarvazatorul Antonescu, viitor europarlamentar, nu vede niciun motiv de demitere a guvernului Dancila. Iohannis nu mai are nicio putere politica si nici nu isi doreste. Ce asteptari sa ai de la oamenii astia care au inceput totul impreuna in 2012? Craciun fericit.

    RăspundețiȘtergere
  3. In afara de saritii de pe fix care găsesc si cea mai mică realizare pozitivă a acestui cancer numit PSD care este un partid mizerabil da capo al din ... nu pot să nu subliniez încă o dată că PNL nu e nici pe departe un lider coerent al opoziției...
    Faptul că moțiunea de cenzură nu a trecut era mai mult decât clară și în mintea unui copil de grădiniță ... cand e furtuna se aduna toate vrejurile ...
    Stiu ca sunt împotriva tuturor detractorilor ... atât dușmani pe fata dar mai ales foști aliați ... dar cel mai lucid si pertinent om politic al ultimilor ani ramane Basescu, indiferent de trecutul lui sa zicem securist ... Am ascultat acum două seri un comentariu al sau excepțional de politică externă la b1 tv ... Nici consilierii lui Johannes nu ar fi scos asa ceva ...
    In rest ... sint foarte multe de spus, dar mai avem si alte ocazii ...
    Sărbători ferite!

    RăspundețiȘtergere