vineri, 21 mai 2021

La judecata din urmă a poeților
















Am primit niște reacții destul de drastice privind postarea mea asupra problemei Danielei Crăsnaru. Departe de mine de a o apăra pe această poetă. Eu țin minte pentru că a fost șefă pe la la liberali prin anii 90. Aș putea insinua că decizia USR de a-i acorda această indemnizație este pe baza că și Manolescu a fost la un moment dat liberal. Dar nu problema că Daniela Crăsnaru a fost fesenistă cum își amintește cineva și apoi liberală. Problema este că renumitul expert în boacăne Bulai a apărut la Academie însoțită de camarada Țoiu să o pedepsească pe Crăsnaru pentru adeziunile sale politice de după 89. Cred că Bulai habar n-avea cine-i Crăsnaru și la fel și Țoiu. Dar au primit ordin expres să vină la Academie, unde nu veniseră până atunci. Cât despre numele Țoiu știu bine numele unuia din romancierii mei preferați, păcat că au rămas doar epigoni! 

Problema privind colaboraționismul a pus-o la un moment dat și de Gaulle și i s-a atras atenția că este complicat, că acolo este toată Franța! Dacă doar în 5 ani francezii, inventatorii democrației moderne s-au dovedit niște colaboraționiști siniștri, ce pretenții să ai de la o nație plină de cozi de topor și la care martiriul este străin cu excepția lui Brâncoveanu pentru credința creștină și la rezistenții din munți pentru anticomunism.  

Și revenind la oile noastre cum să-l judec pe Varujan Vosganian? Pe cel care a demonstrat în 21 Decebrie 1989, arestat și bătut la Jilava de către securiști, sau pe excelentul ministru pe care l-am avut la economie? Sau pe cel care s-a ascuns cu ajutorul colegilor din Parlament să nu fie investigat pentru presupuse infracțiuni, sau pe cel care a eșuat în ALDE și a dus cea mai jalnică politică colaboraționistă cu PSD în vremea lui Dragnea? Și apropo sunt curios de ce acum Vosganian, când nu se mai află sub protecția Parlamentului, nu i s-a deschis un dosar? Eu mă gândesc la scriitorul Varujan Vosganian autorul Cărții șoaptelor, unul din cele mai bune romane post decembriste, pentru care a fost propus pentru Nobel.  

Vorbind de colaboraționism amintesc de cartea lui Lucian Boia privind literații interbelici care au trecut nonșalant de la Nihil sine rege al divinului critic G. Călinescu la incantații dedicate partidului comunist. Sau cazul cel mai grav al scriitorului din canonul literar românesc, Mihai Sadoveanu. A fost unul din cei mai importanți scriitori ai secolului XX, și de la mason a eșuat lamentabil cu articolul Lumina vine de la răsărit și abjectul Mitrea Cocor. Ca președinte al MAN a semnat condamnarea la moarte a unor partizani anticomuniști din munți. L-am avut la bacalaureat și citam din Ciopraga: Din coloanele de bronz ale literaturii se vede figura impozantă a lui Sadoveanu. Ce să mai zic de Arghezi, cel care a făcut pușcărie pentru colaboraționism cu germanii în Primul Război Mondial, apoi atacat vehement pentru poezia sa de către prolecultiști, ca ulterior să fie recuperat și să scrie ciclul 1907 în care ciocoiul e dat pe răzătoare. Sau cum Petru Dumitriu a scris un roman absolut sinistru despre Canalul unde mureau mii de deținuți politici, chiar dacă unii îi consideră Bijuterii de familie o capodoperă. Mie unul nu mi-a plăcut pentru că România modernă, lumea interbelică apar ca în porcăriile proletcultistului Ludo. 

Ce să zicem de Dan Deșliu autorul proletcultistului Lazăr de la Rusca, lectură obligatorie în elementară și devenit un curajos dizident anticeaușist cum foarte puțini au fost. Nici Dinescu nu-i mai breaz, cel care a a fost un important poet și dizident și care după 1989 să nu mai fie așa de aspru cu stânga și ai lui Iliescu, eșuând în calitate de negustor și restaurator. 

Cum poți fi judecați oameni precum Constantin C. Giurescu. amintit în Antologia Rușinii, care a fost închis la Sighet pe motiv de ministru liberal, autor al cele mai bune Istorii a Românilor, motiv de recuperare pe vremea lui Ceaușescu național comunistul. Cum să-l judeci pe Alexandru Paleologu băgat la pușcărie și bătut bine și care a mărturisit apoi slăbiciunea colaborării cu securitatea? Sau pe poeții Radu Gyr și Nichifor Crainic ajunși în situația jenantă  să scrie la reviste de partid dedicate exilului? E dificil pentru că erau la marginea societății, muritori de foame. 

Am înțeles că Manolescu în reeditarea Istoriei critice a literaturii române este foarte aspru cu Marin Preda, cel mai important romancier postbelic. Oare pentru Desfășurarea altă lectură obligatorie de la elementară?

Eu care am trăit acele vremuri nu pot să-i judec pentru slăbiciune sau compromisuri pe scriitorii care voiau să fie publicați. Erau vremuri câinești din multe puncte de vedere și spre cinstea lor unii nu s-au compromis și au devenit voci importante care mențineau un climat de normalitate culturală în vremurile care pentru unii sunt nostalgice, doar că erau un pic mai tineri. 

Așa că aerul meu ulcerat de Cristoiu, ca să citez pe o prietenă e fost receptat greșit. 

Ipostaza de cenzor cultural al lui alde Bulai m-a enervat și el nu are niciun drept să judece vremurile alea și să-i bage pe toți în aceași oală pestilențială a comunismului.  


6 comentarii:

  1. Ți-am cules raspunsul la misiva mea dintre rîndurile postarii de azi si m-am linistit: esti tot Joe pe care-l citesc cu drag si, de multe ori, cu admiratie.
    Sint de acord cu tine in privinta judecarii colaborationismului si, mai apoi, poate ca doamna Daniela are realmente nevoie de ajutorul YUniunii Scriitorilor ca să poată supraviețui cu oarece demnitate. Sper doar ca respectivul organism nu i-a uitat pe altii, mai talentati sau mai integri decit dinsa.
    Te pup iar urindu-va o primavara dulce si niste Sfinti Imparati veseli,

    RăspundețiȘtergere
  2. Opinie din Deutschland21 mai 2021 la 15:36

    Aici iti dau mare dreptate: e usor sa critici si sa arati cu degetul cind n-ai fost niciodata in pielea unui ’colaborationist’. Parca e un film cu James Bond : Never say never, sau cam asa ceva? Nu ai dreptul sa condamni pe nimeni numai pentru ca vrea sa traiasca…

    Recunosc ca paleta este foarte larga, dar poate trebuie sa ascultam si de ce zice biblia: sa arunce piatra cel care este neprihanit….

    Apropo de Preda. Asera doamna Sipos a povestit ca dupa ce a aparut Delirul, unii colegi de breasla a lui Preda au inceput sa raspindeasca zvonul ca ar fi scris romanul la ordinul sau cu stirea si acceptul lui ceausescu….



    Dar noi mai stim si un alt fel de colaborationism, pe dos, ca sa zica asa. Nu individul cu sistemul ci sistemul cu unii indivizi… Foarte raspindit in Germania si cred ca si in Italia si Franta a fost cam tot asa. Dupa ‘45, tarile vestice cistigatoare ale razboiului au colaborat mult si bine cu fosti nazisti si fascisti si i-au pus in functii ani de zile. In Germania a explodat chestia asta numai cu procesele de la Frankfurt, dupa vreo 20 de ani. Americanii au tinut mult mina asupra lor si i-au folosit. De curind am auzit de un studiu care arata citi medici germani care au folosit detinuti din lagere pentru experimente si au fost adeptii doctrinei naziste eugenice, au fost dupa razboi profesori universitari si au trait bine merci, fara probleme. Poate ca cel mai cunoscut exemplu ar fi Werner von Braun: in Gemania nu vorbeste nimeni dechis despre el, dar in Washington, in Smithonian este o intreaga aripa dedicata lui si este un erou american!!!



    Imi aduc aminte de o intimplare de acum vreo 3 ani prin Bucuresti cind niste pustani de vreo 16-17 ani au incercat sa-mi explice mie cum a fost in comunism….Si cind i-am intrebat de unde stiu ei cum a fost mi-au zis ca dela bunica. Si cind am intrebat ce a facut bunica in comunism, mi-au zis ca a lucrat la un minister multi ani…. Deci nu a fost printre oropsitii comunismului…



    M-am uitat intr-un manual de istorie pentru scoala din tara, nu mai stiu ce clasa era, dar pina in clasa a 8-a. Din pacate felul in care era predata prioada 45 - 89 in cartea aia nu este unul fericit. Un fel de revansism si o distantare neutra, de parca nu ar fi vorba de noi romanii…



    Ai grija si toate bune,

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum poti sa vorbesti asa despre Sadoveanu ? Pai tu , eu si alte mii scriem bilete de papagal si ce constatam ? Ca nu au valoare literara. Sadoveanu a scris mii de pagini si toate au valoare literara. Ce tot maninici c.. t cu Mitrea Cocor ? Vrei sa spui ca nu este adevarat ? Este foarte adevarat. Probabil ca singurul roman politic cu adevar a fost Mitrea Cocor. Uiti cit de mult i-am pupat in cur pe rusi ? Si ii vom nmai pupa ? . Suntem niste anagramati cu diploma . Numai politica face din imbeecili oameni cu opinii politice, Te rog lasa-i pe Sadoveanu , Eminescu ; creanga m Alexandrii acolo unde sau stabilit singuri. Pupai in cur pe liberali ca sint de valoarea ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan, aici o dai cu adevărat în bară. Sadoveanu are niște romane istorice de mare valoare, Frații Jderi, Neamul Șoimăreștilor, Zodia Cancerului, Creanga de Aur, Nada Florilor. În niciun caz Mitrea Cocor care este o porcărie jegoasă despre colectivizarea care a distrus țărănimea română. Cert că mizeria ecranizată Mitrea Cocor nu poate fi găsită pe net atât de penibilă și ticăloasă a fost. Și în discuție nu era creația literară, ci cât de profitor, arghirofil a fost el și cum s-a vândut la comuniști.

      Ștergere
  4. Din cite stiu si tu ai fost un comunist ceausist. Sa nu ma intelegi gresit dar imi face scirba ( ca altceva nu am ce face ) faptul ca voi dupa 1990 ati devenit antiimpotrivavoastra , adica anticomunisti , si ati continuat exercitarea puterii in Romania , si ati distrus aceasta Romanie . Dar totusi nu va legati de putinele valori. pe care nu le-atui creat voi ele sau nascut asa cum se intimpla la orice natiune. Faptul ca un om valoros de cultura este prins de jocul politic al totfelul de dictaturi este o reakitatae pe care nu o pot rezolva nici altii. Hai sa incheiem ca articolele tale anticomuniste ma fac sa borasc ! Te rog frumos ai masura bunului simt altfel te trec pe spam. Veziti de distrugerile pe care le-ati provocat cei ca voi. Despre alea daca poti sa scrii ceva .

    RăspundețiȘtergere
  5. Din păcate toată istoria noastră este încă profund mistificata, denaturata, exagerata. La asta au pus umărul și scriitori de genul Sadoveanu, un talent remarcabil, dar care și l-a pus pe tava propagandei comuniste, asa cum au făcut ulterior și alții, gen Păunescu, Vadim Tudor, etc. Sadoveanu, asa cum a precizat Joe era președintele MAN pe vremea când tatăl meu împărțea celula la Gherla (sau Aiud, nu mai rețin exact) cu Alexandru Paleologu.
    Eu am avut ocazia sa citesc în anii optzeci Istoria României de Alexandru Vlahuță, ediție interbelica, păstrată de bunicul meu, în care se arata adevărată personalitate și fapte de arme ale unor supraevaluate eroi ai neamului, um ar fi Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul ... nu prea seamănă cu Neamul Soimarestilor și Frații Jderi ...
    În rest, cred ca Baltagul este un roman remarcabil și definitoriu pentru spațiul romanesc.
    Cat despre Vosganian, un eșec lamentabil în politica. Mi-a plăcut foarte mult de el în anii 90, apoi a eșuat lamentabil.In schimb ca și scriitoar pot sa spun ca m-a surprins plăcut, mai ales ca din câte știu e de formație matematician. Cartea șoaptelor este un roman remarcabil, chiar dacă a fost exagerat propusa pentru Premiul Nobel.
    Părerea mea este ca pana când nu aducem istoria noastră în adevărată ei lumina, cu bune și cu rele, nu vom ieși la lumina ca și națiune.

    RăspundețiȘtergere