joi, 20 mai 2021

Iulian Bulai - mama tâmpiților este mereu gravidă















Astăzi am găsit o însemnare pe Facebook care mi-a declanșat mânia și dezgustul. Varujan Vosganian care este vicepreședintele Uniunea Scriitorilor Români nota că la Academia Română era un loc vacant pentru o indemnizație de merit și persoana propusă de USR  este poeta Daniela Crăsnaru. La ședință au participat din partea parlamentului useriștii Iulian Bulai și Oana-Silvia Țoiu. Propunerea trebuia votată în unnimitate și cei doi mici nemernici useriști au fost contra. Motivul invocat de Bulai este că Daniela Crăsnaru ar fi scris o poezie cu parrtidul. Consultând biografia doamnei Crăsnaru pe Google am constatat că este născută în 1950, congeneră cu Dinescu. Pe acea vreme începutul anilor 70 nu mai era nevoie să pupi partidul din simplul motiv că locul era ocupat încă solid de proletcultiști. Îmi aduc bine aminte vremurile fiind student în acea vreme și Dinescu nu a fost obligat să scrie vreun vers cu partidul, chiar dacă a fost membru și ulterior un disident ca și fostul proletcultist Deșliu. Motivul era că existau critici care lansau pe tinerii poeți doar pe criterii literar estetice. Nici Nicolae Manolescu  cel mai prestigios critic literarr al acelor ani nu a scăpat de acuza unor encomii aduse partidului de către un obscur critic numit Nițescu. Știu bine că poeții lansați la începutul anilor 60 au trebuit să-și aducă prinosul partidului pentru că nu se putea altfel, chiar dacă ulterior au devenit unii dintre ei viscerali anticomuniști.

Suspectez mai degrabă că la originea acestui refuz stă faptul că doamna Crăsnaru a ocupat demnități importante pe la liberali. Observ că homunculul Bulai ca și camarada sa cu nume care amintește de tăria autohtonă au arțag politic mai abitir decât al partidelor vechi, istorice. 

Cercetând biografia lui Bulai constat că a beneficiat de suportul bisericii catolice studiind prin Italia până la nivel de masterat în domeniul artei, care l-ar face apt să ocpă funcția de șef la comisia de cultură a Camerei Deputaților. Vosgnaian insinuează că activitatea sa artistică prin Scandinavia a fost de statuie! În fine este o ocupație onorabilă, nu a cerșit sau furat. Dar nu-l face mai capabil să aibă acea funcție pe la Parlament. Pe de altă parte observ că tânărul Bulai nu trecuse  de doi ani când s-a produs Revoluția din Decembrie 1989, deci amintirile și experiențele sale despre comunism tind asimptotic spre zero. Nu știu cum acest gen de indivizi au ajuns la Parlament, Bulai este din 2016 deputat. Biserica catolică s-a dezis public de acest inivid după postarea revoltătoare a lui Bulai despre Maica Domnului. O singură concluzie putem trage, că mama tâmpiților este mereu gravidă și produce astfel de indivizi gen Bulai care mai ajung și în Parlament. 

Subiectul cel mai fierbinte politic este despre viitorul șef al PNL. Orban și-a a anunțat candidatura, singura deocamdată, dar presa este extrem de curioasă și agresivă chestionând pe Primul Ministru Cîțu dacă va candida la șefia PNL. Cei care comentează este fie Guran, un acolit al lui Orban, fie Boc care a declarat că domnul Cîțu este viitorul României. Cîțu are răbdare, el trebuie să adune lucruri pozitive casă poată avea argumente la candidatură. Eu îmi doresc schimbarea, Orban este un politician vechi cu obiceiuri detestabile. 

Premierul Cîțu s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu, liderul PSD la Palatul Victoria pentru a-i prezenta PNRR. Ciolacu ar vrea să aibă și ei implicare, dar Cîțu le-a spus clar pesediștilor că aparține guvernului de coaliție. Păcat că pesedeii nu prea vor să fie constructivi, PNRR nu prea conține implicații politice, sunt linii clare impuse de UE și PNRR acesta pare a îndeplini aceste cerințe.

E îngrijorător ce se întâmplă în Israel. Oraganizația Hamas trage rachete asupra Israelului din Gaza, iar armata israeliană rispostează cu aviația. O clădirea importantă care ar fi avut centrul de comandă al organizației teroriste Hamas a fost distrusă chirugical. Părerea mea este că ar fi dinamitat-o cum se vede din videoclipuri, sau poate niște drone speciale? Nu este bine pentru că demenții palestinieni își pun aceste lansatoare în mijlocul populației civile. Să sperăm că se va ajunge la o soluție negociată. Netanyahu care avea mari probleme politice a primit această provocare ca un ajutor pentru viitor. El nu este omul unor negocieri cu palestinienii. Israelul are tot dreptul să se apere dar trebuie să găsească o cale să se înțeleagă cu palestinienii. 

Să sperăm de mai bine!


2 comentarii:

  1. Joe prietene,

    Nu cunosc cv-urile celor doi opozanti, caci netul nu e de mare folos in asemenea cazuri. M-a mirat insa ca te iei de numele de familie al fetei, caci mie imi aminteste de remarcabilul Constantin Țoiu şi nu de paharelul cu pricina.

    Vreau doar sa-ti completez afirmatiile despre respectiva poetesa: a avut vreme de trei ani posturi ca mare fesenista, nea Iliescu i-a dat o frumoasa medalie, iar cariera ei anterioara continea poezii omagiale, care, dupa cum bine remarci, nu erau obligatorii ca sa fii publicat. De altfel, numele ei imi sună, din amintirea mea incetosata de cititoare a RL si a altor reviste literare, ca al unei poetese pe linie, cu totul neinteresanta.

    No, asta voiam sa-ti spun... si ca nu ma bucur sa te aud cu tonul ultraindignat al unui cristoiu.
    In rest, sa auzim de foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Opinie din Deutschland21 mai 2021 la 15:08

    Draga Joe,

    ti-am dus lipsa.. Am crezut ca v-ati incumetat sa pleceti pe undeva, inainte de a porni puhoiul de turisti.

    Fiindca ai inceput pe tarimul literar sau mai bine zis, politico-literar, iti scriu si eu ceva despre literatura. ICR din Berlin organizeaza mai nou serate literare online. Aseara invitata a fost doamna Mariana Schiposch, din Bucuresti, care a tinut o prelegere despre Marin Preda. Se pare ca l-a cunoscut personal si s-a ocupat mult de biografia lui. Tema principala a fost romanul Delirul cu toate implicatiile lui in tara si peste hotare. Apoi a incheiat cu Cel mai iubit…. si cu moartea stranie a scriitorului. Am aflat unele lucruri interesante, pe care nu le stiam cum ar fi, ca la moartea lui echipa de ancheta nu s-a preocupat de circumstantele mortii cit mai ales de documenatia ramasa in urma lui. Le era frica de un Volum 2 al Delirului care s-ar fi ocupat cu preluarea tarii de regimul sovietic, dupa 1944.

    A fost o sera agreabila. Singurul lucru neplacut a fost ca ceea ce a vorbit doamna in româneste a fost tradus, in germana de gazda seratei si pentru mine a fost greu de suportat. As fi preferat sa vorbeasca doamna mai mult. Dar oricum, mai bine decit nimic.

    In ce priveste noua-veche situatie creata in Israel, desi nu sint o suportera a hamasului si a actiunilor lor, mie mi se pare toata aceasta discutie foarte neechilibrata. Israelul se dovedeste a fi un stat care nu vrea pace. Nici macar in teritoriul granitelor lor. Este de neexplicat politica pe care o duc fata de cetatenii statului Israel de etnie araba. Acest oameni ai facut mari compromisuri, o viata intreaga, de trei generatii. Au ales sa ramina acasa sa se integreze intr-un stat israelian nationalist care da unui nou venit din Bronx sau din Kazachstan mai multe drepturi decit unui arab care de sute de ani a trait acolo. Acesti palestinieni, cetateni ai statului Israel sint intre Scylla si Caribda: in Israel nu sint accepati si cu cei care au plecat din Israel sau sint in teritoriile ocupate au rupt-o, poate chiar cu familiile lor pentru ca decizia lor de a ramine este considerata tradare.

    Ma uimeste cu cita indignare sint condamnati palestinienii ca folosesc rachete sol-sol. Dar cind Israelul a primit sau a facut bomba atomica fara sa ii fie permis, incalcind reguli internationale, asta a mers asa, pe tacute…

    As vrea sa-mi explice si mie cineva, asa ca sa inteleg si eu de ce palestinienii nu au dreptul la un stat al lor? Numai pentru ca sint mai numerosi decit evreii? Cine hotaraste asta si pe ce criterii? La fel si kurzii. Nu sint si ei creaturi ale lui Dumnezeu ca si toti ceilalti? Ia gindeste-te ca peste vreo 20 de ani, dupa ce se umple Italia de africani, ii va veni cuiva idea sa zica, pai nou am fost la nord de Dunare inaintea romanilor. Si am si scris asta. Vrem inapoi….dar pe cei ce traiesc azi acolo nu-i vrem… sau dau buzna la Vienna, la Paris, la Lyon, la Mainz, Trier, etc. . Astea sint orasele lor…



    Lucrurile sint mult mai complicate decit le prezinta presa si politicienii. Numai ca intre timp mor mii si mii de oameni nevinovati, care au avut ghiniomul sa se afle la discretia unor evenimente pe care nu le pot influenta. Cei care sint intr-adevar raspunzatori de ce se intimpla, stau bine la scuteala, cum se zice prin Ardeal, si hotarasc cine moare si cine traieste…….





    sa auzim numai de bine

    RăspundețiȘtergere