sâmbătă, 15 mai 2021

Românii între Orient și Occident


Am citit în ultimul număr al Dilemei vechi ce scria un poet ceh din secolul al XIX-lea despre proprii conaționali: Oscilăm între Est și Vest apropiindu-ne slăbiciunile lor și fără să ne atașăm de virtuțile lor”. Cred că această părere despre cehi se potrivește mult mai bine nouă românilor. Suntem singurul popor de limbă latină aici în Orientul Europei, dar suntem în același timp legați de acestă zonă prin geografie și religie ortodoxă. Începuturile statalității românești erau de orientare occidentală, dar ortodoxia a fost mai puternică și ne lega de Constantinopole și prin intermediul limbii slave de cult. Apoi a venit tăvălugul turcesc și ne-am turcit, ca de abia sptre finalul secolului al XVIII-lea să se retrezească sentimentul național, întâi prin Transilvania și apoi în începutul de secol XIX să se manifeste și în Principate. Pentru că aniversăm acest an 2 secole de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu de retrezire națională, când boierimea română luminată începe revenirea spre Occident. 

Anul acesta se împlinesc două secole și de la trecerea în eternitate a celui mai amre francez, Împăratul Napoleon Bonaparte, care a zdruncinat Europa și vechile ei așezăminte politice și de nașetee a naționalismelor moderne. În semn de omagiu la Hotel des Invalides un artist a montat scheletul din plastic al calului Marengo al lui Napoleon, lucru care a trezit multe controverse.

Din păcate se mai aniversează în această lună și un eveniment trist pentru noi românii, un secol de la înființarea Partidului Comunist. Mi l-au amintit realizatorul tv Cornel Mihalache și profesorul Adrian Cioroianu. Comuniștii cu ajutorul ciubotei bolșevice ne-au tras din nou spre Orientul asiatic timp de o jumătate de secol. Nu scap prilejul să-mi amintesc o întâmplare amuzantă din urmă cu o jumătate de secol. Eram în 1971 redactor la revista Politehnicii Ing. împreună cu prietenul meu Valeriu Demetrescu. Vedeta culturală a momentului era scriitorul Petru Popescu și după o seară literară la Politehnică mi-a promis un interviu,. Am ajuns la apartamentul dintr-un bloc vechi de pe Iulius Fucik, azi Masaryk ca să convorbesc cu scriitorul. El mi-a spus să procedăm americănește,  știa el ceva?! Și așa eu i-am pus întrebările și el mi-a bătut la mașina de scris răspunsurile. În numărul festiv din mai 1971 apărea acest interviu. Pe Valeriu D. îl pune împielițatul să culeagă interviul cu întrebările mele adresându-le cu Domnule! Păi în numărul dedicat PCR să fie cineva domn? Și așa în Viața Studențească un poet, azi mare anticomunist mă făcea cu ou și cu oțet pentru cronicile mele de artă plastică în care foloseam neologisme cam aiurea, dar ideea era că eram domn! Așa am devenit dizident fără voie, cam ca-n Moliere! Cu ajutorul neprecupețit a actualului rezident new-yorkez, Valeriu D.

Cel mai fierbinte subiect al actualității românești este PNRR. În acest scop primul ministru Cîțu s-a deplasat la Bruxelles să negocieze conținutul acestui proiect. Premierul a avut succes în cea mai mare parte, rămânând total partea legată de infrastructură. Înteresant este că s-a angajat să descurajeze importul de mașini second hand încurajând mașinile electrice. Mă întreb dacă va avea succes, pentru că ce or să se facă toți marațafoii și gherțoii autohtoni care trebuie să se deplaseze doar cu merțane, bemeveuri și audiuri, care să le marcheze statutul de interlopi importanți? Nu a fost acceptat total proiectul privind conectarea rețelelor de gaze casnice, acceptat doar într-o singură regiune și nici proiectul de irigații. Un părerist cam arogant se  lamenta că nu vom fi în stare să respectăm termenele la diferite obiective. Orice obiectiv de natură tehnică materială se va face, cu hopuri, poate? Dar cel mai dificil după mine este de a face reforme în mentalități, respect pentru mediu, un sistem de educație eficient și performant. Cei de la PSD s-au lamentat și ei că nu au fost consultați, criticau de zor PNRR și-l prezentau ca un eșec la UE, ca acum Ciolacu să spună că l-a sunat Câțu care va prezenta în Parlament PNRR. Dar Câțu a spus clar că PNRR este un proiect la Guvernului său de coaliție și nu este subiectul unor dezbateri și modificări în Parlament. 

Continuă în ritm susținut campania de vaccinare, organizîndu-se tot felul de evenimente care să faciliteze vaccinarea. Fruntaș este Clujul și urmează Bucureștiul, dar în zona rurală este mai dificil. Autoritățile permit de azi, 15 mai libertatea de a nu mai purta mască în aer liber. Asta a stârnit controverse că  nu se va mai încuraja vaccinarea. În fine sunt opinii și opinii. 

Pe plan extern cartoful fierbinte este în Israel în care evenimente au provocat reacții dure militare ale organizației Hamas din enclava Gaza, care a trimis o ploaie de rachete peste Israel, anihilate de sistemul Iron Dome. A venit și amenințarea cu o interveție directă terestră a Israelului în Gaza, dar această informație eronată a fost manipulatoare să-i facă pe liderii Hamas să se retragă în tunelurile și subterane făcute a-i proteja care însă ulterior au fost bombardaeze ca să-i anihileze pe liderii Hamas. Din afacere se pare că câștigă  Netanyahu care era în pericol să piardă șefia guvernului. Cum spun unii analiști este foarte dificil să apară lideri care să negocieze o pace, Netanyahu nefiind în niciun caz un astfel de lider. 

Se apropie vara, au apărut în piață cireșe cu 60 de lei kilu!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu