sâmbătă, 21 august 2021

21 august 1968 Invazia sovietică a Cehoslvaciei
















Azi se împlinesc 53 de ani de la invazia sovietică în Cehoslovacia, împreună cu alte state al Tratatului de Varșovia și cu lipsa semnificativă a României. Poporul cehoslovac își dorea un comunism cu față umană, dar Brejnev a socotit că este o primejdie pentru regimurile comuniste. Reformarea sistemului comunist, perestroika încercată de Gorbaciov s-a dovedit un eșec și 21 de ani mai târziu comunismul s-a prăbușit în Europa de Est! 

Evenimentul trist din Cehoslvacia a fost oportunitatea lui Ceaușescu de a a-și construi regimul său de dictatură personală. Mitingul din Piața Palatului în care Ceaușescu a acuzat URSS de invazia în Cehoslovacia, a dat speranțe multora, speranțe însă înșelate. Ca repercusiune a fost și în București demostrația studențească de Crăciun, care a obligat autoritățile să recunoască Crăciunul și să dea vacanță de Crăciun studențimii!

Personal pentru mine a însemnat o clarificare ideologică. În acel 21 august 1968 tata a venit negru de supărare de la serviciu și mi-a spus că rușii au invadat Cehoslovacia. A fost prima discuție politică a tatei cu mine. Pentru că tatei îi era frică, în tinerețe tata aderase, de fapt un coleg de muncă și prieten îl înscrisese la legionari. Și așa securiștii l-au amenințat atunci la sfârșitul anilor 40 să se ferească de politică, argumentându-i că era norocul lui că era muncitor, că altfel ar fi înfundat pușcăria. De atunci părerile mele despre comunism au devenit clare, era un regim ticălos și represiv.

Scriu toate astea la îndemnul lui Julian Negulescu care era și el student în acea vreme, și probabil evenimentul acesta l-a îndemnat să ia decizia de a părăsi România și lagărul comunist.

Și acum, ceva de actualitate!

Ieri Florin Cîțu și-a prezentat candidatura la șefia PNL înconjurat de majoritatea liderilor liberali importanți. Sunt 34 de organizații județene care-l susțin, deci la congres va deveni cu siguranță președintele PNL. În același timp s-au întrețit atacurile din presă împotriva lui Cîțu. Valeriu Nicolae, fost pluserist îi toacă biografia și insinuează că ar fi fost cumva legat de SIE. Păi de ce nu se uită la biografia idolului său Cioloș care a fost securist și paznic la casa Doinei Cornea? De ce nu dă iama el prin biografiile pluseriștilor, pline de studii neterminate, de impostori care au găsit că politica este profitabilă financiar. 

Temerea față de Cîțu este explicabilă, cineva spune că bețivăneala din tinerețe l-a făcut mai simpatic celor care sunt tineri acum. Este cuplat și la muzica de azi cu Foo Fighters, așa că va câștiga simpatia celor pe care îi sperau pluseriștii de votanți. Dacă Orban ar fi devenit președintele PNL acesta s-ar fi scufundat, părăsit de susținători, așa este probabil că Cîțu să fie exact ceea ce nu sunt lideri de azi ai USR. În plus atitudinea USR față de programul de dezvoltare locală Anghel Saligny arată un politicianism scârbos. Ei nu au suficient de mulți primari în zona rurală care au nevoie de modernizare și urbanizare: apă, canalizare și asfalt. Nu neg că unii vor încerca să folosească banii în buzunarul propriu, dar dacă sunt condiționări și control se pot evita hoțiile și corupția.


5 comentarii:

  1. Joe, iar bati campii cu Cîtu! Tu esti baiat destept: uita-te la biografia lui, cu muuulte pete ciudate si o sa vezi ca e candidatul tipic (suficient de multe schelte in dulap) pentru cei care vor sta in spatele lui. Care sunt pedelisti, pentru Dumnezeu, cum poti sa nu vezi asta? Adica crescuti la scoala lui Basescu, dispusi la orice. O sa te trezesti (precum cu Cehoslovacia 68), dar va fi tarziu! Marius

    RăspundețiȘtergere
  2. Comentariul lui Marius este corect. Subscriu cu niste adaugari din care vreau sa rezulte ca dl Citu este Basescu 2 daca nu si mai tare. Adica in 2008 dupa ce Basescu a aparut la circiuma bind cu echipa Steaua Bucuresti si cu Becali ia crescut cota de popularitate enorm. Toti drojdierii din Romania care erau pina atunci votanti de ai lui Iliescu sau Vadim sau dus cu votul catre Basescu. O spun in cunostinta de cauza , atunci eram sef peste vreo 300 de romani . buni meseriasi , dar unii si buni drojdieri , care la alegeri sau repezit sa il voteze pe Basescu desi pina atunci era periculos sa zici ceva impotriva lui Iliescu sau Tudor Vadim. Dac mai apare si chestia cu teparia de credite si putin cu consummul de iarba atunci Citu va fi Presedintele Rominiei.
    Totusi , te rog nu il mai pupa in cur fiindca asta deja nea distrus ca natiune si ca simplii cetateni. iar tu esti de bine de rau un absolvent de facultate intr-un domeniu nuclear in care nu ne-am priceput si nu ne pricepem mai deloc dar faptul ca ai o diploma te obliga. Ce tot ii dai cu plusistii ca acum un an ziceai ca pe astia iai votat. Repet eu iam votat pe AUR si nu ma dezic desi ai incercat sa bagi strimbe de cacat , specifice gindirii si optiunilor tale politice , iar acum la numaratul recoltei observi ca ii scuipi pe toti.
    La mai multa saliva !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Simt nevoia să fac un comentariu nelegat de postările prietenilor mei. Fiecare cu părerea lui despre actualitate.
    Însă un comentariu sonor al lui Julian mă face să revin.
    Îmi dau seama cât de important a fost acest eveniment din Cehoslovacia cu ce consecințe pentru noi românii, pentru mine și pentru alții ca mine. Ceaușescu din acesl moment s-a urcat în spinarea noastră și a făcut ce vrut cu noi, s-a pișat și s-a căcat în capul nostru. Mi-a terfelit și ne-a terfelit tinerețea. Culmea că vreo 3 ani am trăit cu iluzia că am putut fi mai liberi. Dar a venit iulie 1971, după Coreea și China cu celebrele teze din iulie. Și mitingul din 1968 cui consecințele lui ne-a distrus toate speranțele de mai bine. Ceaușescu mi-a distrus cei mai frumoși ani ai tinereții pentru că în imbecilitatea lui și paranoia lui credea că face bine. Sicofanții l-au făcut un lider milenar și eu vedeam în anii 80 cum oamenii se animalizau, cred că o consecință este și răutatea și nesimțirea de azi și lipsa de solidaritate. Câte consecințe au rezultat din acel miting în care ne-am făcut iluzii că acest individ numit Ceaușescu chiar era curajos?

    RăspundețiȘtergere
  4. Subscriu total la părerile lui Joe în ceea ce îl privește pe Ceaușescu di ascensiunea lui ... eu m-am născut la 3 luni după acest eveniment din subiect și deci am prins doar epoca neagra și trista a ceausismului.
    În ceea ce îl privește pe Citu eu încă îl mai creditez o vreme. Mizerii din astea tip A3, dar care vad ca prind tulpini și la alte asa zise organe de presa se pot falsifica sau amplifica exagerat relativ orice individ din România.
    Domnilor, aveți în mânecă o alternativă pozitivă concretă?
    Poate un Robert Sighiartau, dar încă nu și-a făcut rodajul.

    RăspundețiȘtergere