joi, 5 august 2021

Jurnal cu nesimțiți















Pornesc acest jurnal cu problemele lipsei de educație. Domnul Nicolae Manolescu are în România Literară un articol despre lipsa de instrucție a tinerilor români. Mult mai gravă mi se pare și mie și altora lipsa de educație! La noi era vorba cu cei 7 ani de acasă. Vremurile s-au schimbat, educația școlară începe la 5-6 ani. Dar oricum familia, părinții dau copilului fundamente privind educația, care țin în principiu de Cele 10 porunci. Să nu furi, să nu minți, să-ți respecți părinții să-l iubești pe Dumnezeu! Cred că ultima a decăzut în ipocrizie, o mulțime de tineri se închină când trec pe lângă biserici, dar sunt hoți la examene, dacă pot, nu-și respectă părinții și semenii, nu mai au limită de comportament. Sunt victima a doi imbecili care erau să mă omoare pe trecerea de pietoni. Nu mai mult decât ieri la o trecere cu buton, un cretin era să dea peste o familie și peste mine trecând la semafor pe roșu! Tot ieri un alt imbecil la bancă voia să mă trimităă la plimbare pentru că vezi Doamne era grăbit și important, venise de la munci de pe afară și era important! Există o explicație! Faptul că liceeele lui Ceaușescu au devenit toate școli scare să producă muncitori, nu studenți, periferiile industriale unde precariatul rural a devenit mahalagism urban, unde valorile morale din țărănie s-au estompat și comportamentul țigănesc specific perifirei este la mare cinste. Iar după o generație de la Revoluție acum că educația a involuat este o realitate. Când interlopi, proști fuduli și plini de bani ca Becali sunt modele televizate educația suferă. Oameni subțiri precum Pleșu se amuză la Las Fierbinți unde se biciuiesc astfel de comportamente și mentalități, care sunt luate de fapt de dobitocii autohtoni drept modele de comportament.

Nu mă mai miră nici comportamentul politicienilor care se grăbesc ca chivuțele să-și dea fustele în sus să-și arate prostul gust. Mă bucur că președintele Iohannis a pus la punct acest comportament. Sper ca Florin Cîțu să devină liderul PNL și partidul să primească un nou impuls. De asemenea și guvernarea să găsească cele mai bune soluții, să se termine legislațiile necesare. Ca de exemplu comportamentul criminal de pe șosele. Excedat, până și polițistul exemplar care este Godină spunea că pentru șoferii români nu rămâne decât bâta ca argument. Legislația îngăduitoare a generat un adevărat carnagiu pe șosele. Sunt șoferi criminali, merg pe autostrăzi pe sens contrar că nu au răbdare să aștepte când se întâmplă un accident. Soluția este simplă. Mașina se confiscă, pistolul acestor criminali și nu mai au voie să fie șoferi, cum este în alte legislații rutiere. 

Citesc acum despre drama marelui poet și filosof Lucian Blaga.

Fără să mă laud, de acest scriitor se leagă un episod din tinerețea mea studențească, Era prin 1971 și la Casa Studenților a fost o întâlnire între noi studenții și câțiva scriitori cu Zaharia Stancu în frunte. M-am ridicat și am pus problema că eu ca elev nu am avut posibilitatea să-l studiez pe Lucian Blaga, care la un moment dat a fost candidat cu șanse să ia premiul Nobel. Dacă era acum, poate Blaga avea ceva șanse. Cu toate că Nobelul literar premiază scriitori de mâna a doua, dar progresiști, de stânga! Zaharia Stancu a tot bâlbâit cu premiul Nobel, cu câți bani face premiul, cu un bust al lui Blaga găsit pe la un CAP.  Atunci, excedat i-am replicat cu aplauze de la colegii studenți, că pe mine nu mă interesează că Blaga nu a luat premiul Nobel, ci faptul că noi elevii români nu l-am studiat pe Blaga! Și după întâlnire Stancu m-a abordat și m-a întrebat de unde sunt, când a auzit că sunt ploieștean mi-a replicat: A ești republican care va să zică! Da din Caragiale care va să zică, știa ce știa mincinosul Stancu pus la punct de conjudețeanul Preda cu botnițele la cules de struguri din rebuturile lui literare. 

Plec în vacanțăîn Ardeal! A bon entendeur salut!


4 comentarii:

  1. Pleci in strainatate: Freck, Hermanstadt, Nependorf?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Educaţia unui popor se judecă după ţinuta de pe stradă. Văzând grosolănia pe stradă eşți sigur că o vei găși şi în casă – Edmondo De Amicis

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da da da. Toti burtosii isi expun burta in maiouri, cu slapi in picioare si ragaind a bere. si sa indraznesti sa le spui ceva!!!

      Ștergere