vineri, 27 august 2021

Jurnal cu provocări

















Jurnalul meu începe cu niște provocări muzicale, am descoperit pe net un serial documentar numit 1971. Cu ajutorul lui îmi retrăiesc tinerețea, am văzut două episoade și ceva până acum. Protagoniștii sunt cântăreții și formațiile muzicale ale vremii. Autorii subliniază că acel an a fost foarte creativ. Tocmai se spărsese The Beatles, continua The Rolling Stones, mi-a revenit în memorie Marc Bolan și T Rex. Voi mai scrie despre acest serial. 

Oricum 1971 pentru noi românii a însemnat sfârștul iluziilor că Ceaușescu este un reformator. Îmi amintesc că aveam 21 de ani, terminasem anul IV și făceam practica la IFA. Când se difuzau filmele Adio Prietene și Butch Cassidy și Sundance Kid. Atunci au picat ca un trăznet Tezele din iulie. Dobitocul infernal de Ceaușescu se întorsese din excursiile în China și Coreea și rămăsese fascinat de cultul personalității lui Mao și al lui Kim Ir Sen. Așa că Ceaușescu s-a gândit se tarnsplanteze gândirea Ciuce a lui Kim. Au fost interzise filmele de mai sus ca având conținut burghez, imperialist. Băieții deștepți de la IFA făcea mișto de teze: gata nu mai pupați romane în colecția Enigma, unde au fost publicate romanele cu Philip Marlowe ale lui Raymond Chandler, sau ale Agathei Cristie. Realitatea a fost mult mai dură din păcate!

Eu ascult când fac sport și mișcare România Muzical. Acest post mi-a oferit niște momente speciale, cu prilejul analizelor operelor lui Enescu făcute de Pascal Bentoiu, apoi Dan Dediu are un ciclu de evocări ale muzicii românești de la începuturile modernizării din secolul XIX până azi. Nu mică mi-a fost mirarea când evocând muzica anilor 80 a început cu etno rockul formației Phoenix, sau muzica lui Dan Andrei Aldea și Sfinx. Zilele trecut am audiat un interviu extrem de interesant cu Tiberiu Soare, unul din cei mai importanți dirijori ai momentului.

Dar provocarea cea mai răsunătoare a venit din Ucraina. Acolo mai mulți lideri din 46 de țări au venit la lansarea Platformei Crimeea dedicată recuperărării teritoriile ocupate de Rusia. Ei bine, președintele Ungariei Ader a fost trimis de Orban Viktor cu un mesaj revizionist, provocator la adresa României.  Ader face asemănări forțate cu Tratatul de la Trianon, în care Ungaria ar fi pierdut 2/3 din teritoriu. Păi Austria celalaltă bucată a imperiului a pierdut 3/4 din teritoriu și nu se lamentează. Intervenția este cu atât mai jegoasă pentru că se petrecea în Ucraina, care deține nordul și sudul Basarabiei și Bucovina de nord, rapt teritorial al lui Stalin în urma Pactului Ribbentrop Molotov. Spre deosebire de Tratatul de la Trianon, care a fost un tratat internațional acceptat și semnat de Ungaria! Primului ministru Cîțu, prezent la Kiev i s-a reproșat că nu a reacționat. Păi nimeni nu se aștepta la acest fel de discursuri provocatoare și protocolul nu permitea răspunsuri la acest tip de provocare. În convorbirile cu primul ministru ucrainian Cîțu a reiterat drepturile și protecția minorității românești din Ucraina. Și bine a făcut. Reacțiile au venit la București și au fost transmise de Ministerul de Externe. Orban Viktor este disperat că pierde alegerile din toamnă și folosește argumentul naționalist revizionist ca ungurii aflați în alte țări să-l voteze, în speranța să rămână la putere. Ungurii rămân foarte sensibili la aceste tip de argumente și reproșează altora, inclusiv românilor că reacționează la mișeliile lor. Pentru România este importantă o relație detensionată cu Ungaria pentru că prin Ungaria duce drumul României spre vest, nu poți folosi doar avionul! Au trecut vrenmurile când se făceau ședințe comune de guvern, dar cu coruptul de Orban nu se poate discuta.  

Pe plan intern continuă atacurile mizerabile ale lui Orban contra lui Cîțu și a adepților săi, reproșându-le că el i-a sprijinit și adus în frumea PNL. De parcă Orban ar fi inventat acest partid. Păcat! 

Dan Vâlceanu a fost numit ministru de Finanțe dar a primit și el o provocare , nu a știut cât este suma netă la salariul minim. Trebuie să se documenteze, mai ales că sunt trei tipuri de salariu minim, normal, la cei cu studii spuperioare și în construcții. La fel și cum prim ministru Cîțu trebuie să știe cât costă o pâine. 

Cludiu Năsui tot vorbește de impozitare zero la salariul minim. Asta vrem nu vrem nu vrem scade din veniturile venite la buget. Și propunerea ca acest sistem să se aplice la cei din domeniul serviciilor, cârciumi, restaurante, HORECA este hilară, păi ăștia au posibilitatea să-și completeze veniturile cu bacșușurile de la clienți? 

Jurnaliștii comentatori de tipul înveninat Dogioiu bat câmpii cu ieșirea de la guvernare a USR. Păi doar la guvernatre poți demonstra ce poți, nu în opoziție cu inițiative uneori penibile.

În Pitești pasajul spre piață este lăsat în continuare în părăsire. Chiar dacă cotidianul local îl pupă-n cur pe Gentea și pe alde Tofan, ăștia nu-s în stare de nimic, trenbuai să-i dea afară și să finalizeze meseriașii primăriei lucrarea. Oamenii bătrâni trebuie să beneficieze de scările rulante, blocate de nesimțiții ăștia.

S-au tras grupele Champions League. Grupele A și B sunt teribile:

Grupa A Manchester City, PSG, RB Leipsig, Brugge

Grupa B Atletico Madrid, Liverpool, Porto, AC Milan

Păi cretinul de Ceferin a făcut niște grupe unde sunt echipe slăbuțe și a îngrămăt în A și B echipe foarte tari!

Am ieșit la pescuit la Purcăreni, după Ardeal. Mitică a scos trei trofee de crap românesc și un amur, eu m-am săturat de pui de ciortan mai mici de o palmă. Dar am prins pești, la alte bălți, nimic!




Un comentariu: