luni, 2 august 2021

Jurnal olimpic de început de august















A început Olimpiada la Tokio, noi am cam luat medaliile pe care le puteam, câștiga, argint la spadă cu Ana Maria Popescu, la fetele de la 2 vâsle, Bodnar și Radiș au luat aurul și am mai luat la canotaj încă două medalii de argint.

Astea sunt cam toate medaliile pe care le puteam lua. Sportul românesc a decăzut. Am participat la Olimipada la fotbal după 57 de ani și ne-am făcut de râs, am luat bătaie de la Corea de Sud cu 4-0 și am făcut egal cu Noua Zeelandă, dacă era la rugby mai zic dar la fotbal? Marea echipă coreană a luat apoi o mamă de bătalie de la Mexic cu 6-3, ce mi-a amintit de cealaltă Coree, de Nord care a fost învinsă în 1966 de Portugalia tot cu 6-3, după ce condusese cu 3-0! 

Fotbalul românesc este la cota cea mai de jos. Dacă CFR a trecut surprinzător de greu de o echipă din Gibraltar în calificările de Champions League, celelalte echipe românești au fost retrogradate la Confederation Cup și s-au făcut de cacao, fiind eliminate de echipe din Kazahstan, FCSB, Craiova de o echipă din Albania, și Sepsi de una din Slovacia. Ăsta este prețul pe care-l plătim pentru că avem șefi și patroni corupți în fotbal. Mă întreb cum îl mai caută pe cineva pe Becali, omul care a îngropat Steaua, cu pretențiile lui de antrenor prost și fudul?

Am terminat o carte care m-a pasionat extrem, O istorie a Bibliei de John Barton. Este o carte pentru toți, care are și o perspectivă istorică și despre esența acestei cărți. Iudaismul și creștinismul se înrudesc pentru că împart o parte din Biblie, anume Vechiul Testament, creștinii adăugând Noul Testament. Am să dezvotl ulterior învpățămintele acestei cărți. Pe tema ei am avut o polemoică cu un predicator neoprotestant.

Secolul XX a însemnat cele două teribile isme care au generat orori, genocid și moarte.

Comunismul prin Lenin și Stalin a provocat un teribil șir de distrugeri umane, împușcând și exterminând pe toți ce păreau să se opună comunismului: burghezi, kulaci-chiaburi, a provocat foametea din Ucraina, omorând 3 milioane de oameni.  Apoi au urmat epurările care aproape au distrus elitele partidului comunist în 37-38, din cauza nebuniei lui Stalin. Mai apoi au început după cel de-al Doilea Război Mondial experimentele criminale ale lui Mao în ChinaCare nu se dezminte nici acum, când a devenit a doua mare putere ecponomică și care recurge la represiuni împotriva celor care contestă regimul.

Pe de altă parte nazimul și fascismul a început vânătoarea și exterminarea evreilor, provocând Holocaustul peste tot unde acestă pecingine s-a întins. Și România a făcut parte din această crimă prin Pogromul de la Iași și lagărele din Transnistria. Oamenii erau vânați doar pentru că erau evrei. 

Dar se pare că unii azi n-au învățat nimic din această lecție teribilă. Din când în când istoria ne explodează în față. Nu mai departe de acum câteva zile a fost comemorat Paulescu pentru descoperirea insulinei. Au apărut voci care cer public demiterea Irinei Cajal, fiica medicului Nicoale Cajal și de etnie evreiască pentru că a participat la această comemorare. Paulescu în afară de activitatea sa de medic și cercetător a fost un antisemit dement. Se pare că unii nu sunt în stare să facă distincția între cercetările lui Paulescu și activitatea lui de antisemit. Un Peter Manu de la New York îi neagă aceste merite scriind în engleză!? în comentariile la un articol al lui Gabriel Andreescu. De parcă în engleză ar fi mai convingător? Se pare că unora li se întunecă mintea din cauza partizanatelor. Nu mai departe ce se întâmplă în SUA pe stânga cu BLM și cancel culture, dărâmarea statuilor, inclusiv al lui Columb și pe cealaltă extremă dreaptă cu conspirațiile trumpiste. 

La noi în problemă avem pe toți marii intelectuali cu trecut deocheat, Eliade, Cioran, Noica cu simpatii legionare. Sau Vintilă Horia câștigător al Premiului Goncourt cu Dumnezeu s-a născut în exil, vânat de guvernul comunist și obligat să renunțe la premiu. Unul din vânătorii acestor personalități cu trecut deochiat este Alexandru Florian, fost activist comunist și ajuns mahăr la Institutul Wiesel. De parcă trecutul lui deochiat nu contează, sunt vânați toți cei de dreapta, dar cei care au fost parte a regimului comunist cred că sunt exonerați de crimele care au exterminat elita românească interbelică. Ar trebui să fie mai prudent.

Unii sar în sus că lumea se revoltă când se inaugurează monument lui Marx la Trier, unde a fost prezent și fostul șef al UE, Junker. Sau busturi cu Lenin și Mao. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar inagura statui cu Hitler, sau Antonescu la noi. Prin Ungaria încă este mitul lui Horty, acceptabil pentru Orban Viktor. 

Destul cu politica, liberalii se iau de păr la Timișoara pe motiv de repetare ale alegerilor, Cîțu se detașează, mă așteptam ca Orban să fie mai prudent, nu este și poate suporta consecințele.

Pescărelile mele au fost niște eșecuri în serie, niciun pește din Argeș nu este atras de momelile mele. Să mai aștept!



2 comentarii:

  1. Una peste alta, suntem la aceasta Olimpiada peste Rio, care a fost cel mai mare eșec al sportului romanesc din 1985 încoace. Cam de atunci a început decăderea. Citeam Sportul din scoarța în scoarța... atunci am căzut în abis la gimnastica feminina (care ulterior a revenit sub oblăduirea cuplului Octavian Belu și Mariana Bitang), handbal masculin căzut pe un neverosimil loc 11 european ...
    La fel volei, chiar ai sporturi stindard cum ar di canotaj, caiac canoe, lupte libere și greco-romane...
    A mai fost un palid reviriment la începutul anilor 90, după care am căzut total.
    Mai știe cineva ca la Olimpiada din 1984 de la Los Angeles am fost a doua națiune după SUA? E drept ca din blocul sovietic am participat doar noi și Iygoslavia. Iugoslavia a luat tot la jocuri sportive, nou am luat tot la gimnastică, canotaj, haltere, caiaccanoe, și alte sporturi individuale.
    Pe undeva, aceasta selecție care se face înaintea Olimpiadei e benefulica. După părerea mea avem un număr onorabil de medalii. Rio a fost cea mai rușinoasă participare a României la vreo Olimpiada.
    Ca final, propun o lectura fabuloasa ... Șepcile Roșii de Ioan Chirila

    RăspundețiȘtergere
  2. opinie din Deutschland2 august 2021 la 14:22

    Tema asta cu ce a facut unul bine sau rau e foarte dificila. Mai sint si pe aici astfel de dileme si discutii. Totusi, nu poti ‘spala’ reputatia cuiva NUMAI pentru ca a luat premiul Nobel sau a descoperit cite ceva important pentru omenire. In primul rind genul asta de oameni nu prea fac descoperirile cu gindul la omenire si nici din altruism. Poate ca o anumita exceptie o fac intr-adevar medicii. Unii pot fi si empatici si recunosc problemele majore de sanatate pe care isi propun sa le rezolve. Dar majoritatea sint minati de alte sentimente si : ori este o pasiune si un talent deosebite ori sau si un dram de egaoism care poate fi citit si ca tenacitate si perseverenta. E greu de judecat. Parerea mea este ca nu poti imparti omul in doua: cel alb si cel negru. E un TOT care actioneza in cursul vietii. Sint constienta ca oamenii fac greseli in viata, dar sint unele impardonabile.

    Hai sa luam alte exemple: Constructia de catedrale in evul mediu: Cu banii si efortul care au fost investite in aceste biserici se puteau face alte lucruri pentru cei multi care au produs resursele, dar au trait in mizerie. Scrie undeva in cele doua testamente ca biserica trebuie sa fie bogata si turnata in aur cind ce multi mor de foame?.

    Ce facem acuma cu aceste biserici si cu biserica, ca si institutie?

    Sa luam monopolistii americani: din secolul 20 si 21. Care e fata lor adevarata? Donatiile majore in cultura si stiinta sau conditile de munca mizerabile in care si-au tinut anagajatii, ce care au produs aceste bani? De ce toti ce caciulesc la un Bill Gates si Jeff Bezos ca nu ei au lucrat pentru banii pe are ii impart pe unde vor ei…

    Si pe ei cum ii judeci, dupa ce fac lunea sau dupa ce fac martea? Stau si ma intreb, daca nu ar exita legile care protejeaza fundatiilde si donatiile de mina statului, adica ii scutesc de impozit pe donatori, ar mai fi atit de multi filantropi pe lumea asta?



    Nu e usor sa judeci…Se pare ca cel putin prin Europa, in ultimele decenii s-a impamăntenit ideaa ca daca masa mare de oameni are un nivel de trai acceptabil societatea e mai cistigata pe termen lung decit daca numai 5 % detin totul si restul muncesc pentru ei.



    Poate ca solutia solomonica ar fi sa le recunoastem faptele bune fara a le ascunde pe cele cu care nu se pot mindri…



    O intrebare : ti ai citit cartea lui Cristian Sima, Marea spovedanie?

    RăspundețiȘtergere