sâmbătă, 15 ianuarie 2022

Jurnal de 15 ianuarie






















Azi este Ziua Culturii Naționale de ziua nașterii lui
Mihai Eminescu. Cu această ocazie aseară a am urmărit un spectacol cu versuri și muzică la Filarmonica Pitești cu profesorul Lucian Costache și actorul Constantin Cotimanis. Este ziua în care ne amintim de marele nostru poet, chiar dacă unii îl privesc ca pe o povară școlară. Cotmianis ne-a recitat Glossa, care mi-a amintit de recitarea extraordinară a lui Ion Caramitru, pe care ultima oară am avut privilegiul să o ascult la Biblioteca Județeană Argeș. Din păcate și marele actor nu mai este.

Publicitari și jurnaliști

Publicitarul este o meserie care avea mare răsunet prin mass media, acum văd că s-au mai dat la umbră, dar efectele lor se mai văd. Nu pot să nu mă enervez când aud reclama la medicamentul Lacium care are 50 de miliarde de bacterii. Păi cine le numără? Publicitarul idiot care pare a nu realiza imensitatea acestui număr, este vorba de 5 urmat de 10 zerouri, cifre care sunt doar prin bugetele țării la bani. Acolo se pot număra, bacteriile nu!

Apoi mă enervează titlurile unor știri, care promit ceva important, dar de fapt nu-i nicio știre. Cele mai frecvente sunt în sport, în care anunța ca sigur transferul vreunui star fotbalistic, dar de fapt nimic nu-i sigur, sau clar. Nicholas Taleb spune că este un idiot cel care urmărește știrile din ziare. Are dreptate și eu sunt printre acești idioți!

Un pic de politică

Cîțu a declarat recent despre această coaliție că este solidă cu PSD, dar se contrazice și el și ceilalți, fie Ciolacu fie alți din ambele partide se critică reciproc, mai acătării decât PNL și USR în fosta coaliție. Cu dreptate spune un analist politic despre PSD că atunci când are probleme atacă vehement miniștrii PNL și pe Cîțu. 

Avangarde, firma de sondări de casă a PSD, aparținând lui Pieleanu îi dă pe Rafila cel mai de încredere politician. Păi poate este cel mai de încredere printre anti vacciniștii derbedeului Simion, care n-are ce face și bântuie pe la adversarii politici, evident nu pe la pesediști. Rafila nu a făcut nimic pentru prevenirea pandemiei, specialiștii îl declară cel mai prost ministru al sănătății, sunt zvonuri că se dorește îngroparea certificatului verde. Nu înțeleg pe pesedei, chiar vor ca valul 5 să ne creeze probleme? Se pare că valul de Omicron încă n-a ajuns în România și acești iresponsabili speră să ne ocolească.

Budăi este cel mai jalnic populist dintre cei de la guvernare, se declară nepotul celor 5 milioane de pensionari. A și inventat un ajutor pentru cei cu pensii foarte mici, dar pentru asta a inventat impozitul CAS pentru pensiile mai mari de 4000 de lei. Da ar afecta doar pe cei cu pensii speciale, dar lovește și pe cei cu pensii obținute pe contributivitate. În același timp alde Cîciu are probleme cu bugetul și vrea să introducă impozitul progresiv. Ăsta chiar este motiv de rupere a coaliției. De fapt coaliția asta a tăiat și procentul la investiții. Să vedem dacă fac pași privind reformele din PNRR? 

Mă uit la USR și îi deplâng. Nu știu ce calcule și-au făcut, dar ieșirea de la guvernare i-an afectat serios, scad clar în sondaje și se fac greu auziți, chiar dacă G4Media, Digi24 și Spotmedia le fac reclamă. Alegerea lui Cioloș ca lider este o eroare, nu este carismatic, nu prezintă încredere. Cel mai bun lucru care l-ar face este să-l contacteze pe Cîțu și să refacă vechea coaliție în vară. 

De pe afară

Agenda săptămânii a fost ocupată cu negocierile ruso-americane. Putin amenință pe toate direcțiile, mai ales invadarea Ucrainei. De fapt Europa care este cea mai afectată a reacționat prin NATO și OSCE, prin vocea ministrului de externe polonez. Polonia este cel mai sensibil adversar militar al Rusiei, având în vedere istoria. Polonezii au reușit să stăvilească în 1920 - 1921 tsunamiul bolșevic care se revărsa spre Europa și i-au învins în bătălia Varșoviei și prin trecerea prin ascuțișul sabiei a armatei de cavalerie a lui Budionîi, una din minciunile copilăriei. A fost ultima confruntare de cavalerie clasică din istorie. Putin amenință acum Europa și mai ales se răstește la americani. Sper să nu cedeze nimeni la acest farsor, care dacă ar ataca Ucraina s-ar sinucide politic. 

Și tot că vorbesc de istorie, Cristoiu, transformat în istoric din maestru de jurnalism cu găina cu pui vii se lamentează din nou cum ne-a trădat Churchill la Ialta. Cristoiu uită că Polonia  victima agresiunii nazisto-bolșevice a intrat în final sub ciubota bolșevică ca și Cehoslovacia. N-au scăpat nici Ungaria sau Bulgaria. Și aproape că era s-o pățească și Austria, împărțită între puterile victorioase după al Doilea Război Mondial. Polonia a pierdut estul istoric, dar au fost recompensați cu malul baltic și Silezia germană. Doar granița cu fost Cehoslovacie a mai rămas din Polonia interbelică. Și noi am pierdut Basarabia și Bucovina de Nord, dar ne-am recuperat Ardealul de Nord. Mă întreb cum am fi arătat azi cu pumnalul înfipt de Diktatul de la Viena, fără Cluj și alte bucăți din  România Mare? 

Nici blondul zburlit Boris Johnson n-o duce  mai bine. Miniștrii lui se distrau în perioada de restricții de la începutul pandemiei și acum se cere demisia. Brexitul își arată eșecul, sunt mari probleme cu extra britanicii care asigură piața muncii în Marea Britanie și nici alte promisiuni populiste  nu devin realitate. 

Patapievici a primit premiul Petofi. Am citit discursul lui, dar nu m-a entuziasmat. A fost ținut în Ungaria lui Orban Viktor, inventatorul iliberalismului și este o replică la progresismul de sorginte americană care nu entuziasmează decât pe adepții ideilor identitare, cancel culture și woke. Dar prea seamănă cu ideile trumpiste pe care nu le înghit. 

Vremea a cunoscut un episod foarte rece a și nins într-o zi, dar prea puțin să țină. Vremea redevine bună și mai călâie. Ministerul mediului se ocupă cu interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi, agreând doar centrale de bloc sau încălzirea urbană centralizată. Dar ce te faci când centrala de bloc se strică și fac frigul precum un amic de al meu? Măcar dacă centrala mea de apartament are probleme sufăr doar eu. Dimineața, când mă duc la sport sunt obligat să suport fumul nociv al automobilelor, mult mai pregnant când e frig. Ia să le interzicem, ca sunt factorul principal de poluare. 

Niște idioți ecologiști au dat știrea că eolienele ar fi produs cât trei centrale nucleare. Dar nu iau în seamă că asta se datorează unor vânturi puternice care țin un timp extrem de limitat. Ele nun pot produce pe termen lung energie electrică. Și eu am lucrat la reactorul TRIGA ACPR care avea un puls de putere maxim de 20000 MW cât tot sistemul energetic național din vremea comunistă. Ce folos? Pulsul ține câteva milisecunde și producea câteva zeci de kilowați oră cât să producă fierberea apei de pe lângă elementele combustibile. Ca un sistem energetic să fie rezilient are nevoie de centrale nucleare care nu produc gaze de seră și alte fumuri toxice precum automobilele. Eolienele și fotovoltaicele sunt paliative.





2 comentarii: