luni, 24 ianuarie 2022

Jurnal de Ziua Unirii de 24 Ianuarie

Poză de sezon!















Azi este Ziua Unirii! Nu Unirea mică, ci pur și simplu Unirea Principatelor. La 1 Decembrie 1918 s-a desăvârșit întregirea României! Unirea Principatelor Române a creat premisele înființării statului modern România.

Am avut polemici pe tema Rusiei lui Putin publicat de Chatham House, care precum văd a avut succes și a fost citită de mai mulți dintre cei care îmi urmăresc blogul.  În legătură cu acest articol îl leg acum de de Unirea Principatelor.  Premisele acestei Uniri eveniment capital pentru români au fost create de înfrângerea Rusiei țariste în Războiul Crimeii, care pare acum de actualitate. Politicienii români ai epocii au dat dovadă de mare responsabilitate și în loc de doi principi domnitori au ales unul singur, pe Alexandru Ioan Cuza și au decis unirea completă a principatelor, un singur guvern și un singur parlament și o singură capitală, București, chiar în detrimentul capitalei Moldovei, Iași. Alexandru Ioan Cuza și oamenii politici ai zilei, Kogălniceanu, Ion Ghica și mai ales Ion C Brătianu au contribuit la reformele care au pus bazele noului stat, numit din 1862 România!

Revenind la Rusia, am primit critici că am supraestimat impactul Rusiei și moștenirii sale extrem de toxice., URSS față de impactul Imperiului Otoman. Cucerirea Peninsulei Balcanice din secolul XIV a contribuit la retardarea politică și economică a popoarelor acestei regiuni geografice. Aceasta  în special cu secolul XVIII cu stăpânirea fanariotă când exploatarea și jefuirea Principatelor s-a suprapus cu jafurile comise de armata rusă în războaiele cu turcii. Dar răul cel mare l-au comis rușii când au răpit din 1812 porțiunea dintre Prut și Nistru a Moldovei, denumită Basarabia. S-a declanșat rusificarea acestei regiuni și retardarea sa economică. Însă impactul cel mai dezastruos al urmașei Rusiei, Rusia bolșevică, este URSS, care a adus stăpânirea comunistă a României. Hai să comparăm jaful comis de sovietici, grâul alimentele, dar mai ales uraniul din Apuseni care a fost dus în URSS, ca noi să nu mai punem la Cernavoda niciun gram de uraniu de acolo. În plus politicile sociale și economice comuniste au avut un impact catastrofal asupra mentalităților și comportamentului românilor. Așa că vecinătatea rusă este mult mai importantă în sens negativ comparată cu turcii!

În săptămâna trecută a fost și 15 ianuarie Ziua Culturii Române, care coincide cu nașterea lui Mihai Eminescu. De ziua lui Eminescu s-a reamintit în România literară de carte privind boala care a condus la moartea lui Eminescu. Există tot felul de conspiraționisme, cum că Eminescu a fost omorât la ordin politic. Medici au analizat bolile lui Eminescu, au respins prostia răspândită de G. Călinescu că un sifilis a condus la starea lui gravă. Eminescu a suferit de boli psihice, era bipolar și avea mari sensibilități. A fost lovit cu piatra de un nebun în 1889, își revenise, dar inima lui nu a mai rezistat. 

În această zi s-au acordat medalii la anumiți oameni de cultură. Uniunea Scriitorilor și-a declinat orice intervenție în aceste decorații acordate unor scriitori. De curiozitate am scormonit și am găsit lista celor decorați și într-adevăr scriitorii decorați sunt necunoscuți! Am văzut că a primit o decorație și actorul cu voce de aur Constantin Codrescu, pe care-l credeam demult decedat, are 91 de ani! 

Tot în România literară am citit cu interes despre  cartea a lui Mircea Mihăieș dedicată ultimului roman al lui James Joyce, Finnegans Wake. Mircea Mihăieș este un expert în Joyce, a scris deja o carte dedicată romanului Ulysses. Irlandezul Joyce este considerat unul din marii romancieri ai secolului XX. Îmi amintesc că sora mea se pregătea de examen la Engleză și pentru asta procura cărți privind literatura engleză. Făcuse rost și un compendiu al unui autor sovietic privind literatura engleză. La Joyce când amintea de Finnegans Wake, acesta spune că este un galimatias, o carte de neînțeles. Citind interviul luat lui Mihăieș sunt tentat acum să-i dau dreptate rusului. După câte știu Finnegan Wake (internetul mă confirmă!) nu este tradus. Așa că Mircea Mihăieș când a scris eseul a folosit versiunea originală în engleză. Cum mărturisește autorul citirea cărții a fost un chin, pentru că Joyce recurge la tot felul artificii literare, invenții care dau de furcă. Concluzia! Păi mai bine-l citim pe Mihăieș în loc de Finnegans Wake!

Nu scap de politică! 

Omicron infectează în continuare, dar mai puțin în weekend pentru că se fac mai puține teste.  Rafila îți dovedește din plin incompetența pentru că, obligat de realități ne sfătuiește să facem doza booster, că altfel nu mai ieșim din țară!

În privința prețurilor energiei, PSD care este cu musca pe căciulă cu nulitățile impostoare de la ANRE, unde șefii pesediști se scaldă în salarii imense fără să facă nimic, vor si dea vina pe Virgil Popescu, ministrul energiei că n-a făcut nimic. Adevărul este la mijloc, ANRE lua decizii privind liberalizarea pieței energiei, fără niciun control, iar Popescu nu a fost destul de decis cu acțiunile de plafonare a prețului, declanșat de șantajul lui Putin!

Coaliția asta cu PNL PSD se clatină. PSD prin diverși fac referiri la niște sondaje care pun PNL sub AUR. Cred că liberalilor ar trebui să nu le pese de sondaje, suntem la mijloc de perioadă electorală. Trebuie întreprinse reforme care nu pot fi făcute cu PSD. Nu știu cât va mai rezista șandramaua acestei coaliții, useriștii să-și bage mințile în cap și la vară să se refacă coaliția PNL USR! Cu Cîțu prim ministru. Chiar dacă un primar PNL a semnat la AUR pentru demiterea lui Iohannis, motivând că Cîțu e penal. Habarnistul ăsta, acolit al lui Șică Mandolină ar trebui să facă diferența între infracțiune și faptă penală. Șică Orban își dorește, dărâmarea lui Cîțu, să-i facă PNL pofta ce-a poftit. 


6 comentarii:

  1. Foarte constiincioasa consemnare. Ca a unui scolar merituos! M-ati distrat cu "USR sa-si bage mintile-n cap"...mi se pare utopic sa se mai alieze dupa compromisul cu PSD-ul, dar nu exista o solutie mai buna...Pe moment ma tem ca agentii pro-rusi vor sa faca razmerita mare, sa fie haos in tara...nu se mai potolesc cu greva de la STB...

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut . Fiind 24 Ianuarie te puteai limita doar la asta. Foarte concisa prima fraza , si nici eu nu stiu cum de a ajuns ziua UNIRII PRINCIPATELOR sa se se numeasca de catre unii ziua MICII UNIRI sau a UNIRII MICI. Cine stie ce catelandru cu acces in mass media a bagat si porcaria asta.
    Morala acestei zile este ca atunci cind ai un grup de oameni de cultura , politicieni si militari patrioti poti profita de bulibaseala produsa de luptele dintre marile imperii.
    Astazi nu mai avem asa ceva. Deci noi nu vom profita. Mai rau este daca devenim teatru de razboi . Doamne fereste-ne !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ați scăpat o eroare (de tastare): NU în 1989 a fost lovit cu piatra Eminescu, ci în 1889!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu o scapasem dar nu am vrut sa intru in comentariile tale anexe care nu au legatura cu ziua insasi. oricum o sa iti dau la falca pe ele. Pentru prima fraza din acest bilet iti dau nota 10 . Aici gindim la fel.

    RăspundețiȘtergere
  5. O bătrână nemţoaică a fost întrebată ce părere are despre Hilter. Ea a Răspuns: Om bun, maică, a făcut podu' ăsta, de nu mai fac o zi să ajung la sor-mea. Dacă mă întreabă cineva ce părere am de ruşi, răspund: ne-a ajutat cu Regulamentul Organic şi a întocmit o hartă complexă a Ploieştiului, ca să nu mai ceară primăriei unde să-şi încartiruiască trupa şi caii. În rest, dumneata ai dreptate, ca şi cu Mihăieş; pe Joyce nu-l citeşte oricine, iar cei care-l citesc se fandosesc spunând că-l înţeleg. Iar România literară se dă elitistă, promovându-l din greu pe el, pe Patapievici şi alţi globalişti. Scuze că mi-am permis...

    RăspundețiȘtergere