vineri, 28 ianuarie 2022

Treaba la români







Doream de mult să supun atenției dumneavoastră o problemă de actualitate: Munca la români.

Am fost îndemnat și de dezbaterea care a urmat unui articol publicat pe contributors .ro intitulat Povestea unui om leneș scris de Mihai Buzea. De fapt autorul și comentatorii se întreabă de ce nu mai muncesc românii? Aici este vorba de oamenii care mai trăiesc în mediul rural. Știu și din relatările unor prieteni care mai au proprietăți la țară de problemele pe care le întâmpină. Nimeni, sau foarte puțini sunt dispuși să mai muncească cu ziua. Cred că problema este valabilă în genere în zona rurală a Munteniei și a Moldovei, mai puțin pregnant în Ardeal. 

Exemplificările vin și din literatură asupra fenomenului și este ilustrat de romanul lui Marin Preda Moromeții unde băieții cei mari nu vor să muncească și Ilie tatăl le trage o corecție cu bâta lui Achim, Paraschiv și lui Nilă. Aceștia găsesc de lucru la oraș. Asta în interbelic.

Ce s-a întâmplat în vremea comunismului, până în 1989? Majoritate oamenilor tineri au găsit de lucru la oraș în industria socialistă. După 89 mulți care au ajuns la pensie s-au retras la țară, și își asigură din pensie băutura la bufet. Pentru cei mai tineri după 1989 munca în străinătate a fost o soluție. Muncesc în condiții vitrege și banii strânși le ajung să bea la cârciumă până vine următorul sezon agricol, din Occident. Unii au dat chix și trăiesc din ajutoare sociale sau probabil și din arenda pământului. Nu se mai muncește la agricultura intensiv în România doar la cei care mai fac legumicultură, pe Oltul inferior, în Dâmbovița, în jurul Bucureștiului, sau în zona Galați. Agricultura de cereale, porumb, floarea soarelui s-a rezolvat. Sunt întreprinzători care lucrează pe suprafețe mari, unele cumpărate, sau arendate, dotați cu utilaje moderne. Nu mai se dă cu sapa. Asta am constatat-o în câteva pescăreli, unde pe lângă baltă este o fermă cu tractoare imense și alte utilaje agricole care au dus la producții record de cereale anul trecut. Aceste ferme au nevoie de puțini angajați.

Cel mai bine ilustrează această stare de fapt serialul Las Fierbinți! În afară de Brânzoi, niciunul nu se mai ocupă de agricultură, cum spun autorii scenariului trăiesc din ajutoare sociale, Firicel și Celentano mai lucrează pe la vecini, puțin și prost ca să aibă ce bea la cârciumă. 

Din experiența familie mele, pot spune că toți verii și verișoarele mele, fie cele din Prahova pe linie paternă, sau din Ardeal pe linie maternă nu au rămas la țară, ei migrat la oraș, fie au rămas în Avrigul industrial.

Unchii și mătușile mele din Ardeal erau țărani, aveau șura unde țineau bivolițe, vaci sau cai, eventual niște oi la munte. Acum în locul căruței se află automobilul familiei. Ei bine, ei erau născuți acum mai bine de 100 de ani și acolo agricultura era de bază, cu toate că la Avrig erau o fabrică de sticlă și uzina de la Mârșa autocamioane și militară.

În Alunișul patern nu se putea face agricultură, erau dealuri răpănoase unde ne duceam noi copii cu vacile. Unchii munceau mai toți la schelele de petrol de pe Valea Prahovei.

Un prieten englez îmi spunea că în Anglia fermierii cultivă doar o cultură, grâu de exemplu și cumpără celelalte alimente.  Mătușile mele din Ardeal aveau cuptor unde făceau pâinea cu cartofi cu coajă bătută. Apoi la bătrânețe au renunțat și toți cumpărau de la brutărie.

De ce nu mai vor să muncească românii? Pentru că la banii care se oferă ei nu se mai ostenesc să muncească. Dacă plata este corespunzătoare ei însă muncesc corect, rapid și bine. Exemplul l-a dat cineva care era emigrat în SUA și s-a întors în vacanță acasă la părinți, i-a trimis în Corfu și el a angajat o echipă de muncitori care au aranjat, zugrăvit apartamentul părintesc la o sumă la care părinții ar fi leșinat! Dacă se oferă o plată corespunzătoare, ca afară ai surpriza că românii muncesc fără să cârâie.

Problema este că nu toți au bani ca americanul de mai sus să plătească ca afară pe cei angajați să facă ceva. 

Eu am exemplul de la cârciumă, cei mai buni chelneri, au practicat această meserie afară.

Altfel românul se află în treabă!


8 comentarii:

  1. Nu stiu ce sa iti spun. Uite eu am 74 de ani , sunt pensionat la limita de virsta si cu toate acestea inca am un serviciu. Nu mai lucrez ca inginer dar lucrez in vinzari.la program liber dictat de oportunitati Am contract de munca , deci anual cer recalcularea pensiei si primesc 10-15 lei In anumite luni iau cite 1300 lei complectindu-mi satisfacator pensia. Este adevarat ca uneori ma apuca o revolta a mea impotriva mea , ma simt obosit . De 7 ani sunt bunic si pot sa iti spun ca aceste doua activitati grija fata de nepot si munca mi-au prelungit viata. Ce a-si fi putit sa fac ca pensionar ? sa o dau pe bautura ? Deci ca sa fiu in tema ta pot sa iti spun ca sunt un roman care toata viata am muncit si muncesc. Uite mi-a venit decizia noua de pensie dupa recalcularea pe care am cerut-o prin august si in ea scrie clar ca vechimea mea in munca este acum de 51 de ani sase luni si 25 zile. Asta in conditia in care acum vre-o cinci ani o firma la care lucram ca specialist in inalta tensiune desi mi-a platit salariul nu a platit darile la stat. Nu i-am dat in judecata dar m-am mutat. Cred ca putini romani se pot arata cu o astfel de vechime in munca , nu ma bucura si pot sa iti spun ca nu am decit satisfactia ca sunt activ si nu cad pe masa de la circiuma. Cu toate acestea , pe experienta care o am in energetica pot sa iti spun ca atit in institutul de cercetari , cit si apoi in exploatare si santier am intilnit foarte multi romani harnici dar si opusul lor , dar cred ca predominanta la cei cu care am colaborat este harnicia. Problema fortei de munca atit din vremea comunism,ului cit si a democratiei este lipsa de initiativa ( datorate fricii , lipsei de bani , nu stiu exact ce) , Treaba asta ne duce ( pe multi din noi ) in postura de sluga la stapini.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vad ca sunt limitat la un nr maxim de cuvinte. Asa ca fac al doilea comentariu. Nu ai dreptate cu munca de la tara . Acum 30 de ani dupa ce mi-au decedat parintii mi-a cazut pe cap vre-o zece ani gospodarirea casei batrinesti si grija cultivarii din cimp. Am invatat cam de toate din cele ce se fac in activitatea de taran adevarat. Nu am rezistat decit 10 ani , am vindut arendata si adio viata rurala. Dar ma uit la cum evolueaza lucrurile in agricultura. Pai noile tipuri de mecanizate pentru munca cimpului sunt atit de avansate fata de cele ce erau ca reduc mult oferta de munca a omului. Mai ramine sa se faca drone co profil agricol cu care sa ierbicidezi , sa verifici Imperecherile si infratirile cerealelor sa culeci etc. Pentru Romania este o revolutie a tehnicii agricole la care nu facem fata . Dar cred ca dince in ce mai multe utilaje moderne vor popula depozitele de mecanizate in agricultura si de ce nu si superautomate chiar robotizate. Oricum peste 50 de ani robotii vor domina munca agricola ,Ma rog sunt mai multe de zis

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan, după cum observ confirmi cele scrise de mine. De la o aniumită vârstă nu mai poți să mai te implici într-o proprietate agricolă rurală. Ăsta este fenomenul cel mai pregnant care se întâmplă acum în România rurală. În primii ani ai lui 90 mulți orășeni, fost țărani s-au retras la țară, dar să dai cu sapa este greu și au renunțat. În zonele de câmpie au apărut în ultimul timp marii fermieri. Ei nu seamănă cu chiaburii interbelici, au mult mai mult pământ agricol și foarte bune utilaje agricole. Este nevoie doar de tractoriști, mecanizatori cu studii care să conducă tractoare cu GPS și care identifică cât trebuie arat și unde sau cât trebuie recoltat. Nu degeaba am ajuns unul din cei mai mari exportatori de grâu din Europa. Față de cei 2500 kg/ha s-a ajuns la peste în medie 5000kg/ha de grâu! Sub ochii noștri a dispărut țăranul tradițional, înlocuit cu sluga ceapistă care fura ca să supraviețuiască, el și animalele lui, ca să dea celor de la oraș de mâncare. Se pare că am ajuns la 4% cei ocupați în agricultură. Din păcate în pușcăriile comuniste au dispărut chiaburii, cei care puteau deveni în post comunism fermierii cu teren 20 -50 ha, orientați spre zootehnie, porci, vaci. Doar prin Ardeal se mai găsesc întreprinzătorivcare produc alimente tradiționale, vezi Bunătăți de Sibiu. Un amic se iluziona că s-ar putea dezvolta această industrie, sub ghidajul primarului. Acesta nu este în stare să introducă avantajel urbanizării, apă canalizare, gaze și drumuri asfaltate. Este interesat doar să sfeterisească din aceste fonduri și să mituiască pe cei săraci, comunitățile de țigani cu ajutoare sociale cu care se realege.

      Ștergere
  3. Am observat că am trezit o furtună de comentarii care mai de care negative pe situl Absolvenților Liceuului IL Caragiale Ploiești. După aceste comentarii deduc că nu l-au avut profesor pe Grigore, care a absolvit un curs de educare politică la Canal în anii 50. Probabil că mintea lor rămâne la cursurile de idiotizare marxist leninist stalinistă.
    Pe de altă parte sunt acuzat de iohanist. Culmea că în Ardeal am crescut verile cu copii sași din comunitatea avrigeană. Peste Olt, la Bradu trăiau bunicii lui Iohannis, care a copilărit și el acolo. Despre sași numai bine, au avut ce învăța de la ei românii!
    Îmi mai aduc aminte că la educația mea formativă a contribuit și Europa Liberă. La el ascultau exclusiv rudele din Alunișul prahoveam patern, cât și cei din Avrigul matern.

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuia sa faci tu politica si din asta !!!
    Care este problema ca esti considerat Johanist ? Nu este nici-o problema.
    Tu ai riscat publicindu-ti opiniile politice pe blog si cititorii tai te judeca. Bine ca ai cititori.!
    Eu te credeam orbanist fiindca ai publicat pe blog fotografiile tale de la intilnirea cu Orban Ludovic. Acum ca asta a cazut ii zici cum ii zicea toata lumea :: Sica Mandolina. Pe urma ai aparut cu fotografii alaturi de alti lideri politici din anturajul lui Johanis. Mi-am dat seama ca esti un vinator de imagine. Tac pac si rata pica !!!
    De mai multa vree te dai anticomunist. Nu este frumos mai ales avind in vedere trecutul tau politic pe vremea comunismului.
    Lasa-ma sa te tin in continuare asa cum te stiu de cind studenti fiind locuiam pe la blocul G din complexul studentesc Regie ( 1967-1969). Nu asxcultai Europa Libera cum facea un prieten de al tau caminist si el. Dar comentai cu infocare filmele care incepusera sa apara in Romania. Imi amintesc de ziua Z un film despre conspiratioa grecilor sau a algerienilor ( nu mai tin minte ) Toti eram impotriva crimelor care erau prezentate acolo tu erai cel mai vehement. Aveai talent la vehementa. tot in 68 eram mari partizani ai lui Ceausescu ptr atitudinea fata de invazia din Cehoslovacia.
    Ce s-a ales din toate ? Praful de pe toba !

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, praful de pe toba s-a ales de tot, cata vreme acum 30% din populatie tinde sa admire pe rusi si sa scuipe catre vestici...ce UE, ce NATO...Agentii rusilor au avut grija si au pompat neobosit propaganda antioccidentala pe toate caile posibile, atat in tara cat si in diaspora, incat prajitura e coapta deja. Ne pregatim sa ajungem din nou sub vasalitate rusa. Eu asa simt lucrurile.Nu vad ca am mai putea avea capitalul intelectual care sa traga tara spre occident. Toti o scalda, fie obositi sa mai lupte, fie scarbiti, fie fac parte din mafia pro-rusa de-a dreptul...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum am putea ajunge sub vasalitatea rusa ?
    Doar printr-o intelegere a marilor puteri care se face cu usile inchise ( vezi Ialta si mai tirziu Malta ) . Deci numai asa se poate , numai ca de data asta urmatoarea intilnire intima v-a absorbi si China care oricum sunt o forta care nu mai poate fi ignorata. Fiti fara grija , din pacate , pentru ca la fel ca si atunci noi si ceilalti luati in monitor nu vom stii nimic. Iar o sa avem soarta scrisa pe un servetel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici-o grijă! nu ajungem sub talpa rusnakă! Suntem în NATO și Rusia este un pitic, din ăla sovietic pe lângă NATO!

      Ștergere