luni, 17 ianuarie 2022

USR și alte probleme politice





















Chiar dacă în titlu problema politică a USR pare subiectul principal, mă voi ocupa în primul rând de pandemie.

Pandemia de Covid

După statistica prezentată de G4Media numărul de infectări cu Covid 19 a fost săptămâna trecută de 8000. Această cifră nu creează îngrijorări la nivelul ministrului Rafila care mizează pe o scădere a infectărilor. În același timp nu a crescut numărul de cazuri grave la ATI sau decesele. Deocamdată acesta sunt la niveluri suportabile. Dar să ne aducem aminte că în octombrie noiembrie s-a ajuns ca pacienți să fie trimiși în străinătate. Doamne ferește să se întâmple!

Problema USR 

Văd că în presă a ajuns un document al USR care face analiza activității șin situației USR din prezent, care nu e deloc bună. De ce mă preocupă USR? Pentru că părea partidul care obliga întreaga clasă politică să se reseteze. Rezultatul excelent de la europarlamentarele din mai 2019 nu s-a repetat, dimpotrivă partidul a scăzut! O primă eroare a lui Barna a fost să nu intre la guvernare în guvernul PNL Orban. A doua a fost să-l concureze fără succes și perspectivă la prezidențiale pe Iohannis. Asta i-a scăzut simțitor potențialul. După alegerile parlamentare din decembrie 2020 USR a intrat în coaliția PNL USR UDMR cu Cîțu prim ministru. Aici s-au produs erori. Dacă unii miniștri au fost performanți, alții nu. S-a continuat o logică de tip electoral cu confruntări politice la guvernare. Când s-a spart buba useriștii au sărit în sus. Au fost alimentați și de PLUS al lui Cioloș care a câștigat șefia noului USR, fuzionat cu PLUS. Cred că cea mai mare eroare a USR a fost să părăsească guvernarea. Pe acest lucru a mizat și PNL, dar și președintele Iohannis care a fost atacat mai vehement decât o făcea PSD. În locul unei negocieri cu PNL și cu Iohannis s-a ales calea confruntării și a ieșirii nefericite de la guvernare. În loc să crească în opoziție USR este partidul care scade cel mai simțitor și nu se mai face auzit. Aici și pentru că metodele lui au fost preluate de AUR. USR l-a ales șef de partid pe Cioloș, un individ lipsit complet de carismă care îmi amintește de Valeriu Stoica în fruntea PNL.  Acesta a avut decența să demisioneze când și-a dat seamă că trage în jos partidul. Soluția USR, din punctul meu de vedere, să îi convingă pe liberali și mai ales pe Cîțu care nu este deloc încântat de coaliția cu PSD să rupă această coaliție și să se revină la vechea coaliție cu Cîțu prim ministru!

Problema AUR

Acest partid este fals naționalist, eu îl văd mai mult o oficină putinistă, extrem de periculoasă. Este produsul acelor securiști naționaliști, hrăniți cu nostalgii comuniste.  Succesul lui se datorează exclusiv folosirii rețelelor sociale, nu cum crede eronat o doamnă păreristă, care îi vede agresivi prin țară, cum, au fost la Primăria Timișoara, sau în atacul contra Parlamentului. Este sarcina SRI să devoaleze legăturile dubioase cu  rușii lui Putin care finanțează toate mișcările extremiste de dreapta din Europa. Cum a fost și PRM pe vremuri prin 2000, neofascistul Simion este doar un pion în interese străine și bine au făcut basarabenii care l-au depistat și respins!

Problema PNL și a coaliției de guvernare

Unii analiști văd cum guvernul liberalului Ciucă este acaparat de PSD. Sunt unii care îl văd pe Cîțu schimbat din fruntea PNL. Aceste opinii au fost exprimate de murăturile Valeriu Stoica și Stolojan, cei care au eșuat în fruntea PNL. Până una alta PNL îi lasă pe pesedei să ocupe scena având probleme foarte delicate și sensibile de rezolvat, ca să se vadă dacă sunt responsabili. Problema pandemiei, problema pensiilor, cu inventarea impozitului pe sănătate la peste 4000 de lei pensii pare a lovi în pensiile speciale. Dar la acest nivel lovesc și în pensiile celor care au muncit în condiții grele și de risc. Dacă se voia să se lovească în pensiile nesimțite și ticăloase trebuia să se facă impozitarea de pe la cel puțin 10000 de lei și cu 80% impozitare. Cîțu rămâne în continuare criticul cel mai vehement al populismelor PSD din direcția expertizei sale de economist și fost prim ministru. Din păcate nu există un lider cu mai mare notorietate în PNL.

Problema Piteștiului și a județului Argeș

O știre privind demisia fostului prefect liberal Emanuel Soare a trezit comentarii. Acest domn a abandonat cariera universitară al Universitatea Pitești pentru o carieră politică. A mizat pe Miuțescu., trădător și șpăgar vechi și a pierdut. Nu lasă regrete!

Această știre a trezit tot felul de comentarii despre Pitești și Argeș. Argeșul a fost și este din păcate un județ roșu care votează cu PSD. Pare o enigmă cum acest județ de unde originează cea mai importantă familie liberală a Brătienilor și a lui Mihalache șefului țărăniștilor interbelici să fie de stânga. Argeșul a fost un fief al luptei anticomuniste armate din munți și a funcționat în Pitești cea mai sinistră pușcărie comunistă. A fost înțesată de securiști, cum s-a întâmplat mai recent cu Vale Jiului de a ajuns să facă mineriadele. A devenit și un important județ industrial. Acum la Mioveni s-a dezvoltat cel mai mare succes industrial românesc postcomunist, Uzina Dacia. Aici este singura întreprindere românească cu peste 14000 de angajați. Dacia a determinat dezvoltarea unei industrii orizontale  dedicate industriei auto.

Aici se află cel mai important institut de cercetări din România, din industria nucleară, Institutul de Cercetări Nucleare care are un reactor de cercetări și din care s-a dezvoltat Fabrica de Combustibil Nuclear. În perspectiva schimbării taxonomiei în energie pe nuclear institutul și fabrica vor câștiga în importanță.

Piteștiul este produsul dezvoltării decise de primarul Pendiuc, adică a furtișagului și fără realizări deosebite. Piteștiul suferă și pentru că este prea aproape de București ca să devină și hub - centru de afaceri. 

Putin și rușii

O altă problemă foarte sensibilă este agresivitatea lui Putin. Acesta amenință să ocupe Ucraina. Impresia mea este că va folosi un război hibrid, cu acțiuni teroriste sau cu atacuri cibernetice. Un asalt terestru al Ucrainei înseamnă pierderi umane greu de estimat. Putin a reușit un singur lucru să facă din ucraineni cei mai mari dușmani ai rușilor. Rămân polonezii și românii și de ce nu și balticii ca dușmani care au ocupat aceste țări, pe noi prin secolul XVIII pe ceilalți până la Revoluția Rusă și după Al Doilea Război Mondial. Dacă Putin invadează Ucraina, cred că va fi demis  și probabil împușcat, pentru că vor fi consecințe foarte grave pentru Rusia. 

Sper ca liderii lor să fie doar agresivi cu gura! Altfel, Doamne ferește!






4 comentarii:

  1. Credeam ca daca treci de la concerte la politica o sa iei in piept problemele serioase.
    Cele pe care le comentezi mai sus sunt total neimportante. Ma doare in cur de atacarea Ucrainei de Rusia. Ucraina este cel mai mare dusman al Romaniei pentru ca poseda 30 % din teritoriul fostei Romania Mare , care a fost o creatie minunata a regilor nostrii. Nici acum nu recunoaste existenta natiunii romanesti pe teritoriul ei. De ce te doare in gaura curului tau da chestia cu Putin care ataca Ucraina, Nu o va ataca , Ucraina este un cal troian sovietic . Ca Ploiestean ar fi trebuit sa stii ceva despre maresalul sovietico-ucrainian Malinovski , xcare a stapinit subjugarea Romaniei din Ploiesti. Ma rog nu mai comentez celelalte timpenii pe care le pui pe primul plan.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca Putin va ataca, rusii vor ocupa probabil regiunea numită pe vremuri Noua Rusie, cucerită în parte de la Otomani, in parte prin supunerea cazacilor zaporojeni, in timpul Ecaterinei a doua. Potemkin propusese ca noua gubernie sa fie numita dupa imparateasa, dar ea a decis sa fie numita Noua Rusie. Se intindea pe litoralul Marii Negre pana la Odesa (oras administrat o vreme si construit spectaculos de ducele Richelieu) si pana la sud de actuala Republică Moldova (adică în fostele judete Cahul, Bolgrad si Ismail), atingand deci si gurile Dunării. Am fi din nou vecini, asadar cu Rusia. E interesant ca actuala federatie secesionista formata in estul Ucrainei de republica populara Donetsk si Republica populara Lohansk chiar se autodenumeste (profetic) Novorossiya. Poate era mai bine, orice ar crede prost informatul domn Stanescu, sa ne invecinam doar cu o Ucraină dependentă de occident, decât să avem vecini atât o Rusie pe cai mari cât si o Ucraină rămasă total instabilă si imprevizibilă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am comis o eroare dactilo. Este Luhansk, nu Lohansk.

      Ștergere
    2. Asa cum am spus in primul comentariu , problema Rusia contra Ucraina sau invers , nu ne intereseaza. Ambele sunt doua tari foarte puternice care ne pot calca in picioare.
      Relatia dintre ele este problema lor . Oricum va fi , Europa a fost din totdeauna puternic influentata de estul rusesc sau mai general slav. Migratia popoarelr s-a facut din est catre vest si nu invers.
      Se zice ca in Rusia 50% din populatie este rusa ( Slava ) restul sunt de origine asiatica. Asa o fi , nu stiu!!!
      In Ucraina populatie slava isi poate alege oricind maica ( functie de situatie se pot considera rusi sau ucrainieni, Nu este nici-o deosebire intre ei ). A ca or fi si slavi de genul polonezilor , slovacilor sau mai stiu eu care , astia nu conteaza ramin ce se cred ei ca sunt.
      Orice ar fi este o situatie politica conform careia daca vom fi condusi de prosti , asa cum de altfel suntem , in cazul unui conflict nu vom avea decit de pierdut nu si de profitat. Alte tari din jurul focarului vor peofita ( vezi Ungaria )
      Eu sper si cred ca nu va fi nici-un conflict militar intre cele doua tari , chiar daca li se dau de altii cu tamiie de razboi pe la nas , doar de musca momeala !!!

      Ștergere