miercuri, 2 februarie 2022

Despre onoare
















Am citit un articol de actualitate de pe contributors.ro. 

Se numește https://www.contributors.ro/catania-voluntara-intre-sondaje-si-dragostea-de-tara/.  

Este un subiect de actualitate, din cauza crizei de la frontierele Ucrainei, amenințată de Rusia. Aceasta a ridicat problema armatei în România. După cum se vede din niște sondaje armata obligatorie nu este bine văzută, cred că în special de tineri. 

Eu unul am făcut serviciul militar cu termen redus acum aproape 50 de ani, în toamna 1973, iarna 1974. Așa că nu am fost obligat să culegem porumbul patriei. Cu noi era prima serie de studenți admiși în toamna 1973, care urmau să facă serviciul militar înainte de intrarea la studii universitare. Eu mărturisesc că armata mi-a plăcut. Cei care au făcut serviciul militar obligatoriu normal de 1 an și 4 luni se plângeau de caporali și sergenți idioți care își băteau joc de ei. Noi aveam plutoane conduse de tineri locotenenți, nu mai în vârstă decât noi care ne respectau, eram toți absolvenți de politehnică sau universitate. Și mi-a plăcut armata că eram la antiaeriană, la tunul de 100 mm și studiam aviația inamică care era aviația americană! Așa că mă dădeam în vânt după F4C, avioanele din Vietnam. Se mânca bine la popota noastră, doar în deplasarea la Midia, la aplicații mâncarea a fost proastă. Când ne-am întors de la Midia eram toți bronzați, în plină iarnă, față de alți colegi care fuseseră în alte părți. Cel mai important lucru pentru militar era să se alcoolizeze, am avut parte destule evenimente de acest gen. Armata a fost bună că a ne-a arătat caracterele. Pe mizerabili, ticăloși, turnătorii puteai să-i depistezi destul de simplu. Cred că mai util a fost pentru tinerii care intrau în facultate, așa că puteau să -și dea seama de caracterul viitorilor colegi de facultate. Armata a fost bună că te învăța să fii disciplinat și asta este un lucru bun în viață.

Autorul povestește de prestigiul de care să bucură cineva care a fost militar în armata britanică. Am cunoscut un scoțian care fusese militar în Germania de Vest și tatăl lui subofițer în India britanică. Erau militari în armata care a stăpânit un sfert din lume și au și civilizat-o. 

La noi comunismul a cam distrus prestigiul militar, dar în continuare armata se bucură în sondaje de cel mai mare prestigiu. Armata a devenit profesionistă și cred că este mai bine, au fost militari implicați în acțiunile externe și s-au comportat onorabil. 

Acum cu această criză există un torent de știri false produs de troli filo ruși, știri care sunt extrem de periculoase. Că de ce să luptăm pentru firme transnaționale care au invadat România? Păi dacă nu era Renault, Dacia nu era cel mai mare succes industrial românesc și sunt și alte exemple. Altă  știre insidioase privește teritoriile din Ucraina care au aparținut României Mari. Păi aceste teritorii au fost acaparate de Stalin și erau în URSS ce părea imuabil. Polonia a pierdut teritorii importante în Ucraina, fiind recompensată cu teritorii din Germania. România  a fost recompensată de Stalin cu Ardealul de Nord, răpit de Ungaria. Ia să vedem cum ar fi arătat România fără Cluj? Sau în loc să ne preocupăm de Ucraina să ne întrebăm de ce încă basarabenii pregetă să se reunească cu România, mai ales în aceste timpuri periculoase, unde umbrela NATO ar fi fost o garanție și pentru frații noștri. E de meditat pentru pseudopatrioți din care se vede AUR, acest partid, fascist și putinist. 

Dacă m-a impresionat ceva au fost vorbele Goldei Meir prim ministru al Israelului, azi cea mai puternică forță militară din  Orientul Mijlociu:

nimeni în afară de noi nu ne va proteja, nimeni nu ne va hrăni și doar noi avem nevoie de țara noastră, nimeni altcineva.”

Am citit cu tristețe reacțiile la acest articol și am postat și eu la nervi cele ce urmează:

Mă întreb de ce o fi murit bunicul în 1917 în Moldova în Războiul de Reîntregire? De ce un unchi al meu a scăpat din încercuirea de la Cotul Donului și a ajuns nevătămat acasă? De ce alt unchi, luat prizonier de nemți și dus la Strasbourg a declinat oferta americană și s-a urcat într-o căruță împreună cu camarazii de a ajuns la Viena să fie capturat de trupele sovietice ca să fie dus în Siberia și noroc cu locotenentul care i-a pus să evadeze și au ajuns acasă în România? Probabil că degeaba, după cum scriu cei de pe contributors. Acum că armata română e cam degeaba, e un pic în contradicție cu ce au zis americanii despre românii plecați în Irak și Afganistan. Acolo unde și-a câștigat stelele generalul Ciucă, nu că ar fi plagiat un doctorat. A făcut și el ca alții, să ia 15% în plus la soldă. Chiar dacă niște cuconeturi jurnaliste îi pun sub semnul întrebării și cariera militară. Știu ce înseamnă să faci un doctorat și truda să fie măcar ceva original în el.
Dacă Doamne ferește! se va întâmpla să fie România în pericol, chiar dacă-s trecut de 70 de ani aș pune și eu umărul.

Mi-e jenă când am citit opinii din vârful limbii. Mai bine nu le-ar fi scris, pentru onoarea lor!




8 comentarii:

  1. Astia suntem, cu astia defilam si mama altu' nu mai face. Intr-adevar titlul mi-a placut "Despre onoare" asta nu se cumpara, trebuie sa o ai in constiintza! Va trece multa apa pe Dimbovitza river pina sa jungem la un nivel onorific la nivel national cu care sa ne mindrim. Multumesc pentru post. gnchicago@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Părerile mele sunt puțin divergente ₩0fără de articol.
    Și eu am făcut armata la TR înainte de facultate în anii 1987-1988. Era poate cea mai neagra perioada ceaușiste. Am făcut. A fost i gaura neagra în existenta mea. Tot ce am acumulat în 12 ani de școală (am fost olimpic la matematica și fizica)s-a șters ci hienele în cele 9 luni plus cele 2 săptămâni supliment care erau o obișnuință... doar sa iti dezechiibreze psihicul ... știe toată lumea ce înseamnă AMR ... sa nu povestesc despre vulgarul APVSPTR ...
    În acel an, indiferent de facultatea la care ai întrat (eu la calculatoare Timișoara) toți teristii fin vest au fost înregimentați la infanterie ... celebra unitate de subofițeri Lipova ... mai precis Radna, cu numele pompos de Detașamentul Paulis ... legende din al doilea război mondial. În Lipova mai exista și o unitate de tancuri. unde culmea ajungeau cei care intraseră la facultățile cele mai slab cotate, cen Mașini Agricole ...
    Nu faptul ca am participat la puține munci agricole (am fost la cules de căpșuni la 3km de unitate, cam ca și în romanul propagandist Desculț de Zahara Stancu .. acolo am văzut cele mai frumoase și gustoase căpșuni din viata mea) ci slaba calitatea ofițerilor fe toate rândurile m-a scârbit imens. Nu joi este frica sa spun ca erau niște oameni fără cultura, bețivi, îndobitocit și îndoctrinați de propaganda ceaușista. Finul meu, xu 2 ani mai mic decât mine care a făcut armata rot acolo, fiind comandant de pluton și scos în decembrie 1989 în Arad sa înăbușe revoluția mi-a povestit ca toți lentii și căpitani se ascundeau după copaci și făceau pe ei.... ei sunt eroii revoluției și au fost avansați majoritatea, colonei, chiar generali .. de asta avem asa inflație de generali.
    Și acum sa revenim la actualitate ... ju cred ca mentalitatea d-un armata s-a schimbat foarte mult... sincer, nu cred în profesionalismul armatei în general, cât despre patriotism nu cred ca e vorba. Militarii din ziua de azi sunt în armata pentru salarii bune și trai decent .. de aceea au și consimțit deliberat sa lupte im alte teritorii...
    Opinie personala, nu cred în patriotismul și profesionalismul domnului pr ministru general Ciuca ... lăsând la o parte ipoteza de plagiat.
    Ar fi mult mai multe de spus, dar poate altădată...

    Pace in lume! (Cum se canta pe la cenacluri)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine m-a intristat cele ce ati scris. Caracterul oamenilor din armata, Joe( am fost colegi de liceu) a fost norocos. Nu prea ma uit la cei in uniforma, dar daca sunt burtosi ca cei din politie...Nici asta nu cred-atacul nostru de catre rusi. Cateodata, voua barbatilor, va place sa va jucati de-a "hotii si vardistii" sau "tara, tara, vrem ostasi".Dora Roman

      Ștergere
  3. Erata ... scuzați greșelile de ortografie datorate corectorului de pe telefon ... sper ca textul în sune sa fie inteligibil

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place citatul pe care tu l-ai dat din Golda Meir , si anume “nimeni în afară de noi nu ne va proteja, nimeni nu ne va hrăni și doar noi avem nevoie de țara noastră, nimeni altcineva.”
    Ea a fost o figura emblematica a Israelului , si daca luam in serios toata filozofia care rezulta din citatul ei putem spuna ca astazi o astfel de declaratie facuta de oricare alt demnitar al altei tari ar fi blamata , si distrusa fara mila . Ar fi acuzata de nationalism fascisto-comunist , de atitudine nedemocratica , de neintelegerea minunatei convietuiri propusa in ultimii 80 de ani de efortul umanitatii . bla , bla si cite si mai cite. Nu glumesc dar tu i-ai fi zis ca este o declaratie putinista. Acuma o dai invers !!!
    Politicienii nostrii nu au cunoscut probabil aceasta declaratie si de 30 de ani nu au dat dovada ca respecta vre un pas din ea. Au dat tara altilor , pe comisioane si alte chestii , isi umplu buzunarele cu partea de jaf ce le ramine si o sterga in Anglia sau in alte tari in care sunt acceptati atita vreme cit au bani.
    Alte idei pe care le dezvolti au devenit deja clasice si doar de tine acceptate . Scuza-ma ca iti dau la falca dar ori nu vrei , ori nu poti , nu stiu de ce tii mortis la o serie de idei fixe. De exemplu asta cu Stalin nea dat Ardealul de Nord este o eroare. Ai mai zis-o si in alte bilete.
    Noi am avut un rege cu o viziune fantastica a momentului , care a provocat o insurectie , si care in calitate de comandant suprem a dispus ca armata noastra cit mai ramasese din ea sa isi elibereze teritoriul primit de unguri de la germani si italieni alaturi de armata rosie care avea obiectiv ajungerea la Berlin si nu raminerea in totalitate in Romania. Deci ne-am cistigat singuri dreptul de revenire al Ardealului. raminind dintr-o nefericire provocata de intelegerile aliate fara Basarabia , care acum apartine Ucrainei pentru care vrei tu si altii sa trecem din nou Nistrul. Mare timpenie sa ajuti militar un dusman care nici nu te recunoaste ca natie , ca sa nu mai vorbesc ca ei nu accepta conceptul existentei minoritatilor !!!
    Oricum Ardealul sub comunism a fost puternic supravegheat de sovietici( la fel ca toate teritoriile europene care au cazut in sfera de influenta a lor ) care au stiut sa exploateze la maxim disputele romano-ungare si asa cum ai vazut faptul ca pe atunci oamenii de calitate ai maghiarilor romanesti isi faceau simtita prezenta in multe domenii ale vietii este datorita convietuirii impusa de ei. In ultimii 30 de ani nu mai auzi nimic de valorile care se afirma ale maghiarimii romanesti fiindca pleaca toti incercind sa serveasca mai intii Ungaria si apoi se duc sa-si salveze viata pe alte meleaguri. Ma gindesc la acei maghiari romanesti care deserveau cultura , sportul , arhitectura , turismul , tehnologia industriala . Praful de pe toba s-a ales !!!
    Zici ca basarabenii nu vor unirea !!! Pai in Bucuresti axista citeva sectii de politie in care basarabenii vin la Evidenta populatiei sa isi finalizeze actele cu cetatenia romana. Au nevoie de o gazda si sa stii ca exeista smecheri care au cite 3000 de chiriasi basarabeni intr-o garsoniera.
    De ce ? pentru ca basarabenii cum obtin vizele de cetatenie romana o sterg in vest sau oriunde in America. Imi pare rau ca nu iti pot trimite un film de la cozile zilnice ale acestora la Evidenta Populatiei de la Sectia 13 de Politie, Cozi imense de 30-100 oameni zilnic. Deci nici vorba ca refuza unirea cu Romania pentru ca nevoia ii face sa refuze si traiul in Rep Moldova. si nu pot fi blamati fiindca asa fac si romanii.
    Ai dreptate cu armata la TR pe care am facut-o in 1973. Mie mi-a placut . Mai tirziu cind devenise principala forta de munca si in agricultura nu numai in santieristica calitatea de armata s-a diluat .

    RăspundețiȘtergere
  5. Vad ca trebuie sa trec la alt comentariu pentru ca mi-am epuizat spatiul.
    Referitor la chestiunea internationala de tipul Kramer contra Kramer ( adica Rusia contra Ucraina si invers )
    Trebuie sa constat ca istoria se repeta , sau cel putin atita maduce pe mine mintea.
    In 1940 parca ne-am aliat cu Germania si Italia ( fasciste ) desi astea doua ne luasera Ardealul. Am pornit un razboi contra sovietilor care numai razboiul nostru nu a fost desi Antonescu avea in mineca argumentul ca vrea sa elibereze Basarabia luata de sovietici , de fapt , in urma unei intelegeri germano-sovietice. Pina la final am mincat o bataie sora cu moartea , ceea ce era si normal sa se intimple avind in vedere lipsa de fabrici de razboi din Romania , care ar fi putut sustine efortul militar de pe front. Noroc cu regele pe care l-am avut !!!!
    Acum dupa 80 de ani cum este ? Ne aliem NATO si desi micii si noii aliati ai NATO sunt foarte circumspecti in declaratii razboinice ( vezi Croatia , vezi Ungaria , vezi Bulgaria , ) si chiar state cu vechime mare in NATO vezi Germania , vezi Italia si vor mai fi si altii . In schimg seful nostru face o declaratie care numai poate fi depasita decit de o declaratie de razboi. Cred ca le-a cazut caramida in cap si la sefii NATO cind l-au auzit, Seful nu are in mineca nici-un as , pentru ca daca cistigam nu primim nimic nici macar o canistra de benzina , daramite teritorii.
    La fel ca acum 80 de ani nu avem fabrici de razboi , nu mai avem nici agricultura ca sa numai vorbesc nici titei.
    Eu , asa cum de altfel am mai discutat eram bucuros ca NATO inseamna un garant de securitate . O securitate pe care am obtine-o printr-un razboi nu este o securitate garantata de altii , este un rezultat al unui razboi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesante comentarii. Eu una nu ma pot increde in nimeni si nimic. Eu banuiesc ca rusii ne-au impins in NATO si in UE, pentru ca prin agentii lor, aparent romani, sa submineze din interior aceste institutii, furnizabd informatii Rusiei. Romania e un teritoriu de manevra al agentilor de influenta ai Rusiei. Romania e o tara duplicitara, ticsita cu fostii agenti sovietici, copiii acestora si cozile de topor cu cap patrat care slujesc cu abnegatie cauza ruseasca si batjocoresc aspiratiile occidentale ale romanilor, uitati-va ce s-a ales dupa 89, populatia e cel putin 30% pro-rusa, confuza, manipulata anticivid si nesocoteste institutiile statale ale Romaniei. Ce va iesi din toate astea, Dumnezeu cu mila!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Aveti dreptate. Treaba asta s-a vazut si in 1989. Dar hai sa recunoastem ca nu numai in Romania sunt dezvoltate retele de influenta sovietica. Asa se intimpla pe oriunde domneste un imperiu. Cred ca de fapt cele mai dezvoltate retele de acest fel sunt in Ungaria si Germania desi aceste doua state nu fac parte din esichierul panslavismului.Nu mai vorbesc de tarile baltice . in ceea ce priveste Bulgaria , Serbia , Croatia , Ceia , Slovacia , Slovenia nu are rost sa ne punem probleme . Acestea au fost acum 200 de ani principalele promotorii ale panslavismului . Si sunt si acuma. Oricum panslavismul a cam calcat in picioare pangermanismul. Nu stiu cum am rezistat noi sa raminem atasati ideii de francofonism . Poate datorita inteligentei unor mari politicieni pe care i-am avut.
    De fapt batalia asta de acuma este desfasurata tot pe problema panslavismului care este cam pe muchie de cutit. Daca cistiga e de rau cu noi . Daca pierde vom avea tot timpul tambalageala de acum neproductiva si obsesiva.

    RăspundețiȘtergere