joi, 24 februarie 2022

24 februarie 2022 - o zi tristă!









Am publicat presimțirea rea a lui Mihai Vasilescu, dar nu pot nu mă exprim și eu despre această zi tristă.

M-am trezit pe la 6 jumate și am citit îngrozit pe tabletă că a izbucnit războiul din Ucraina!

M-am dus imediat la televizor și am urmărit știrile de la CNN și apoi de la Digi24. Toate posturile tv importante sunt focalizate pe evenimentele din Ucraina.

La ora 5 Putin a dat ordin de invazie a Ucrainei. Rudele lor apropiate ucrainenii cu istorie comună a Rusiei Kievene sunt victimele acestui dezaxat, o combinație de Stalin și Hitler numit Putin. Nu credeam că este atât de pornit acest dement care se pare că nu are nicio opoziție în interiorul puterii. Până și predecesorul lui Stalin a avut un pact secret cu Hitler care i-a permis să agreseze împreună cu Germania Polonia în 1939 și apoi Finlanda. Acum Putin nu are pe nimeni cu care să spună că îi sprijină această agresiune armată, nici măcar China nu-i aprobă războiul. În mintea lui paranoică Putin a crezut că SUA dă dovadă de slăbiciune prin retragerea di Afganistan. Idiotul ăsta a uitat că rușii lui s-au retras la sfârșitul anilor 80 la fel de rușinos. 

Planul lui este se pare să ocupe capitala Kiyv cum se numește în ucraineană, să declare anexarea Ucrainei al Rusia și să desființeze acest stat suveran și independent. Unii își amintesc de războiul din Iugoslavia, din anii 90, dar acolo situația este complet diferită. S-a petrecut în interiorul unui stat federal și a fost o reglare de conturi între popoare diferite, dar care vorbesc aceeași limbă. Limba nu este un criteriu pentru a defini o națiune. La fel este cu Austria și Germania și de noi și Republica Moldova. 

Acest război este pentru noi foarte periculos pentru că agresorii ruși ajung la frontierele României, aflu că tocmai au ocupat Insula Șerpilor. 

Noi avem noroc pentru că suntem în cea mai puternică alianța militară, NATO. Ar fi îndrăznit Putin să atace Ucraina dacă era în NATO? Sau în UE?

Președintele Iohannis a fost înjurat de useriști (în fond niște politicieni complet dezorientați!) și mai ales de anumite cucoane jurnaliste de ce a acceptat această coaliție ciudată cu PNL, PSD, UDMR cu un guvern  condus de fostul șef de stat major al Armatei României, Nicolae Ciucă. Probabil că Iohannis știa ceva și avea nevoie de o majoritate confortabilă în Parlament în situația critică în care ne aflăm.

Ce este mai trist este faptul că există și în România idioți utili, care aprobă pe acest dement de Putin.

Este simplu să bombardezi cu rachete, dar mult mai greu este să ocupi un teritoriu cu o armată, mai ales când afli în situații de gherilă urbană, sau în pădurile Ucrainei, unde au fost lupte de partizani în al Doilea Război Mondial.

Sper că o să tacă armele în Ucraina!

 


3 comentarii:

  1. <> Omiti latura religioasa in cazul natiunilor din Iugoslavia, care a reprezentat un factor conflictual foarte major, pe langa alte aspecte pur locale. Revenind la subiect, faptul ca in sec. XXI diplomatia nu a putut rezolva diferendul dintre "verii" slavi de la Rasarit mi se pare inca o mostenire tragica a victoriei comuniste in zona de acum peste un secol ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Coaliţia care guvernează este o struţo-cămilă, iar războiul este o uriaşă mârşăvie a ruşilor, care vor să-şi refacă imperiul...

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa ce ieri ti-am scris intr-un mod din care rezulta ca am fost surptrins de invazie , astazi mi-am analizat o serie de parametrii ai tehnicii militare utilizate , si le-am interpretata asa cum am fost format de programul TV Discoveru Istory dupa 30 de ani de audienta a filmelor / analizelor din al doilea razboi mondial.

    Asadar constata ca ,
    1. Pentru prima data in istoria militara sovietica , Rusia practica bombardamentul strategic , inventat de americani si englezi acum 80 de ani
    2. Operatiunea militara specialacum este denumita de dl Putin se vrea de fapt un razboi fulger ( blitz kreeg )
    3. Volumul de personal angajat in lupta de agresor este de vre-o 300.000 de soldati , mizindu-se foarte mult pe noncombatul si atasamentul localnicilor de etnie rusa din Ucraina fata de situatia data.
    4. Economia agresorului este diminuata brusc de actiuni pe pietele financiare ale lumii.

    Aceste patru mentiuni au fiecare adevarul si efectul lor fals.
    Bombardamentul strategic rusesc nu poate decit sa indeparteze sufleteste pe ucrainienii care pastreaza atasament fata de Rusia. In functie de pierderile personale ale fiecaruia agresorul chiar daca bombardeaza de rupe, de fapt pierde. Cind englezii si americanii bombardau germania nu le pasa de cetatenii germani. Nu mizau pe atasamentul lor.
    Daca razboiul asta neu se termina intr-o luna atunci el devine de uzura deci isi pierde efectul blitz. Asa au patit si nemtii , desi ei au intrat in URSSS cu vre-o trei milioane de soldati , ulterior suplimentind din greu . Chiar daca aceasta prudenta aviatie si rarefiata infanterie cistiga lupte de fapt nu cistiga nimic . Ca sa administrezi un teritoriu cucerit cu o populatie de 40 milioane iti trebuie milt mai mult . si asta te duce la problema banilor a economiei Rusiei .
    Hai sa nu dau pronosticuri dar ma astept la multe prostii facute si de o parte si de alta. Mai vorbim.

    RăspundețiȘtergere