sâmbătă, 5 februarie 2022

Anul Caragiale













Prietenul Marius Bâzu ne-a anunțat că anul acesta pe 30 ianuarie Ion Luca Caragiale face 170 de ani de la naștere și tot în acest an se împlinesc 110 de ani de la moarte sa. Am așteptat cu nerăbdare România literară, dar această revistă nu a pomenit nimic de Caragiale. În schimb ne-a amintit de o altă aniversare rotundă a lui Iona Heliade Rădulescu, revoluționarul pașoptist și întemeietorul literaturii române. Sunt 220 de ani de la nașterea acestuia și 150 de ani de la moartea lui. 

Revin la Caragiale. Dacă toți la unison îl declară pe Eminescu geniul total al literaturii noastre Caragiale este cel care este reperul privind caracterul românesc. Eminescu visa un trecut eroic și falnic românesc, Caragiale era bine înfipt în realitatea contemporană, dar și în  caracterul românesc. El rămâne și patronul nostru spiritual, al absolvenților Liceului Caragiale, liceu unde a învățat maestrul momentelor și monumentelor literaturii clasice române. Asta îmi amintește de școală și de profesoara mea de literatura română Natalia Boncu. Mitologia liceului spune că a avut un rol important în devenirea ca poet a lui Nichita Stănescu, cu toate că aceeași mitologie spune că nașul a fost Simache, care i-a spus să renunțe la prenumele Hristea și să devină poetul Nichita, celălalt prenume al poetului Stănescu. 

Îmi amintesc de orele de literatură română unde am studiat pe clasici pe perioade îndelungate, Doamna Boncu a avut aproape un trimestru cu Eminescu. Ne stimula să discutăm liber despre literatură, inclusiv despre premiile Nobel, premiu refuzat de Sartre, sau cel acordat lui Șolohov. 

Despre Caragiale se discuta doar despre comicul lui, cum să discuți despre O scrisoare pierdută? Păi acolo este cuvântarea finală a lui Cațavencu cu subversiva subliniere!: "Iată avantajele sistemului nostru constituțional! Muzica!" Cum să discuți despre alegeri libere în acele vremuri comuniste de la mijlocul anilor 60, chiar dacă șurubul ideologic mai slăbise? Pentru că, îmi spunea Conu Alecu Paleologu că lumea se ridica entuziastă la acest final patriotic al piesei de teatru în care noi vedeam doar tarele burgheze. Cu siguranță abia după 1990 mi s-a revelat adevăratul Caragiale, politicul Caragiale. Îmi amintesc despre punerea în scenă genială a lui Lucian Pintilie  cu D'ale carnavalului. Cele două comedii, aceasta și  O noapte furtunoasă se pretează la invenții regizorale, este lumea mahalagiilor, a mitocanilor bucureșteni, care a produs și formidabilul film De ce trag clopotele Mitică al aceluiași Pintilie.

În schimb O scrisoare pierdută nu poate fi subiect de invenții regizorale, deviante. Doar marele regizor Liviu Ciulei a descoperit cu ajutorul al alt geniu Toma Caragiu care a creat un Tipătescu dominat de porniri erotice față de Zoe Trahanache, sau un Dandanache - Beligan cu aplecări homoerotice. Da! Și mirosul de mititei de lsa final! Am văzut un spectacol absolut penibil cu această piesă, cu aceste personaje din înalta burghezie interpretate de lumpeni. Nu merge! Era elita vremii, chiar dacă unii sunt analfabeți funcționali, precum politicienii de azi. 

Și că vorbesc despre profesori, îmi amintesc cu aceeași nostalgie și de profesoara de limbă engleză, Stela Sicoe, recent dispărută recent dintre noi. Între mine și limba engleză este o iubire veche. În clasa a VI-a la școala noastră a venit o profesoară nouă care ne preda Engleza, nu Franceza ca la alte clase paralele. Chiar dacă pronunția ei lăsa de dorit pentru mine limba engleză a fost o dragoste instantanee. Și-mi reamintesc cum Doamna Sicoe ne avertiza cât de mult o să ne folosească limba engleză în viitoarele noastre cariere de ingineri la o clasă de Real. Și câtă dreptate a avut! Toată cariera mea profesională a depins de engleză. În Politehnică în primii ani mai dominau manuale de extracție sovietică, dar ulterior sursele erau exclusiv în engleză. Am început să citesc romane interzise ale lui Soljenițîn, sau celebrul roman al lui Orwell 1984, exact în același an. Și am rămas trăsnit, arta copia viața, Și eu și Winston Smith aveam aceeași problemă, liftul  era stricat și la el și la mine, care aveam garsoniera la etajul 7. O șansă suplimentară a fost punerea în funcțiune a reactorului de cercetări TRIGA, reactor american și unde am fost vreo 4 ani omul de legătură cu echipa de experți americani, când mi-am perfecționat engleza. Discutam de toate cu americanii, inclusiv politică,. Amicul Ray avea impresia că trăim și noi într-o țară liberă și îmi disemina opiniile, pe care candidul Ray le povestea altor colegi cu care intra în contact. Noroc  de colegul care m-a avertizat și l-am rugat pe Ray să nu le spună și altor români opiniile mele politice. Da, limba engleză îmi este de mare folos. Citesc  și azi romane, mai ales thriller și de spionaj, dar și lucrări de istorie scormonite de pe internet. Trebuie să-i dau dreptate lui Sergiu Celac privind această limbă. Am citit și romane simple, dar și literatură, atunci când citesc pe John Le Carre, a cărui stil este pentru highbrows, intelectuali, elită, topica este altfel, anglo saxonă, nu cea pe care o înțelegi ca cititor de limbă romanică. Că engleza este diferită de română este și cartea lui George Volceanov pe care o citesc acum: Un Shakespeare pentru mileniul trei. Shakespeare este un geniu care se reinterpretează mereu de către experții anglo saxoni și așa, el trebuie retradus având în vedere, revelațiile de limbă și noi înțelesuri ale lui Shakespeare. 

 Și acum înapoi la actualitate, unde Caragiale este mereu actual!

Dacă mai ceva vreme se vorbea despre problemele lui Cîțu cu liderii liberali, iată că explozia se produce la USR. Cioloș este nemulțumit de statutul său și vrea reformă în partid și intră în ciocnire cu Barna. Amenință să demisioneze și Drulă este foarte dispus să-i ia locul. Eu cred că ar fi mult mai potrivit, cu toate că numele său nu-l prea avantajează.  Eroarea USR a fost plecarea de la guvernare, încurajați și împinși de Cioloș. Decăderea lor în opoziție, arată că un partid este mai bine la guvernare. Și liberalii au probleme cu populismul iresponsabil al PSD. Budăi o tot dă cu pensiile, că trebuie renegociat PNRR. Păi Budăi și pesedeii n-au decis din motive de buget să bage impozit pe sănătate la pensiile peste 4000 de lei? Și nu toate aceste pensii sunt pensii speciale, sunt multe ale celor care au lucrat în condiții grele, speciale, cu risc.  Această coabitare cu PSD n-o văd pe termen lung. Să treacă primăvara și pandemia, gestionată prost și neprofesionist de bijuul PSD, impostorul Rafila.


Un comentariu: