joi, 24 februarie 2022

Preambul la invazia Ucrainei de Mihai Vasilescu





















Cu Mihai Vasilescu sunt prieten de 50 de ani! A fost jurnalist BBC și trăiește la Londra așa că am să-i public opiniile înainte de invazia Rusiei împotriva Ucrainei. 

Am scris textul de mai jos miercuri seara ca răspuns după ce mi-a fost trimis un articol din Guardian. In acel articol, un oarecare Steele zicea că Putin se va opri după Donetsk si Lugansk, fiindcă a creat acolo un conflict înghețat, la fel ca in Georgia (cu Abhazia si Osetia de sud) si in Moldova (cu Transnistria). Conflictul înghețat rezolvă problema, zicea Steele, fiindcă asta asigură că NATO nu va primi Ucraina. NATO nu primește țări cu conflicte nerezolvate. Iată, zicea un prieten, un om care știe ce vorbește, adică Steele. Am trimis textul de mai jos pe 23 februarie la ora 19.30 ora Londrei, 21.30 ora Romaniei. 

 

"Sună frumos ce spune Steele fiindcă pare logic. Dar ca la orice pare logic, ajunge să găsești două trei erori si se zguduie tot edificiul. Câteva observații.

1. Putin este un imperialist declarat; potrivit lui, destrămarea imperiului a fost o tragedie, s-a destrămat din vina lui Lenin care nu ar fi trebuit să dea autonomie naționalităților, iar el (Putin) știe cum să asigure menținerea și eventual extinderea Imperiului, eventual în forma lui mult mai bună din perioada țaristă, nu? Rusia, unii uită, continuă să fie un mare imperiu multinațional. 

2, Putin a spus pe șleau că pentru el ucrainenii sunt tot ruși și Ucraina nu este un stat legitim, nici din punct de vedere politic, nici național. Având și argumentul cu Novo Rossia, care n-a fost in țarism parte din regiunea Ucraina, de ce sa se oprească Putin? 

3. Putin a încălcat fără jenă memorandumul de la Budapesta din 1994 in care Rusia se angaja să respecte independența, suveranitatea și granițele Ucrainei, precum și acordurile de la Minsk, deci dacă tot a luat-o pe calea asta, de ce s-ar opri, când s-a văzut in cazul Crimeii că nimeni nu-l poate sancționa serios? 

4. Putin nu se teme de fapt de NATO, presupusa amenințare e doar un pretext: Putin se teme că dorind să intre în NATO, Ucraina s-ar democratiza si ar deveni mai puțin coruptă; aceleași temeri au funcționat și în legătură cu Moldova si  Georgia, plus dezavantajele pentru Rusia în cazul că aceste țări ar intra sau s-ar apropia de UE, ieșind din sfera de influenta economică a Rusiei.  Deci deși Putin ar împiedica probabil intrarea in NATO prin conflictul înghețat din estul Ucrainei, nu ar împiedica și acorduri de apropiere de UE, care funcționează de exemplu in Moldova in pofida conflictului înghețat din Transnistria. Așadar din nou, ocuparea celor două mici republici separatiste nu pare a fi de ajuns.  

5. În fine, și cel mai important, Moldova si Georgia nu au forța militara care să necesite prezența permanentă a mari forte rusești in apropiere. Ucraina are o forță militară considerabilă si ar putea ataca oricând cele doua republici, dacă Putin nu tine in zonă o forță masivă, cu toate cheltuielile enorme aferente. Deci Putin nu poate lăsa situația așa cum e acum, el are nevoie de o serioasă slăbire și destabilizare a Ucrainei. Nu-și poate permite nici să lase să continue înarmarea Ucrainei. Deci încă un argument că probabil Putin nu se poate opri unde e acum.  

 

Opinia mea este că autorul articolului este orbit de inclinația manifestă a britanicilor și altor occidentali de stânga de a fi favorabili Rusiei, vezi netrebnicul de Corbyn. Acest bias e de înțeles, având în vedere lupta comună a Marii Britanii și Rusiei contra fascismului, idioții utili uitând însă pactul, Ribentropp Molotov si declarațiile lui Stalin că Rusia și Germania sunt țari frățești etc. Desigur, la Corbyn, cel puțin, contează si nostalgia pentru comunism precum si anti-americanismul turbat. Așa că, dragă prietene, eu inclin să cred că autorul articolului nu știe despre ce vorbește."   

9 comentarii:

  1. Cred ca ii judeci prea dur pe altii care isi exprima o parere. Nici parerile tale nu sunt prea bune , deoarece pleaca de la premiza ca alianta proucraina va cistiga, Asa a crezut si sarmanul Antonescu care credea ca Hitler va cistiga si a ajuns unde a ajuns. La un razboi nu poti da pronosticuri.
    Dl Vasilescu zice ca Putin este un imperialist convins. Asa o fi , dar problema lui Putin este ca vrea teritorii care de fapt nu au de cine sa fie ocupate , pentru ca indicatorii demografici ai intregii Europe sunt pe negativ. Deci viitorul imperiu al lui Putin va fi unul sec fara populatie acoperitoare si mai ales cu foarte multe probleme privitoare la nivelul de trai pe care il ofera rarefiatei populatii de care dispune..
    Eu nu credeam ce aud in ziua de azi. Nu credeam ca va fi razboi. Am copii , am nepoti imi pare rau de viitorul lor care este neclar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana in 1991 Ucraina a avut al 3-lea arsenal nuclear, dupa SUA si Rusia:

    Before the fall of the Iron Curtain, secretive military installations across Ukraine maintained 176 such missiles. After Ukrainian independence in 1991, those missiles briefly gave it the third-largest nuclear arsenal after the United States and Russia – until it agreed to remove them all in exchange for assurances that its borders would remain inviolate./https://www.theglobeandmail.com/world/article-ukraine-nuclear-weapons-russia/

    Ce s-ar fi intamplat daca Ucraina era lasata sa-si patreze arsenalul?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu putea sa-l mentina. U si Pu se dezintegreaza in timp si armele nucleare vechi devin inutile.

      Ștergere
  3. Cred că e cazul sa clarific câte ceva. Eu i-am trimis lui Joe un mesaj, fără să știu că îl va face public. Mesajul nu era destul de îngrijit redactat, astfel încât publicarea lui ca atare a lăsat unele neclarități. Este vorba de un articol apărut miercuri în ziarul britanic de stânga Guardian, in care autorul articolului, Jonathan Steele "demonstra" de ce Putin nu va merge mai departe ci se va mulțumi cu cele două mici republici separatiste. Principalul argument al lui Steele era că Putin a creat astfel un conflict înghețat in estul Ucrainei si astfel a blocat intrarea Ucrainei in Nato, iar asta era tot ce urmărea Putin. Așadar concluzia lui era că Putin nu va lansa o invazie. Articolul mi-a fost semnalat de un prieten care era total de acord cu Steele si comenta că "uite un analist care știe ce vorbește". Eu i-am răspuns tot miercuri acelui prieten cu 5 argumente că Steele nu știe despre ce vorbește și că Putin nu se va opri. La sfârșit am adăugat și un comentariu despre britanicii de stânga, cum e și Steele, care tind să aibă opinii favorabile Rusiei și când nu este cazul. L-am adăugat ca exemplu și pe fostul lider al partidului laburist (Jeremy) Corbyn care, adaug aici, era atât de prorus încât nu a acceptat cu ceva timp in urmă nici dovezile că Rusia a fost în spatele otrăvirii în Marea Britanie a acelui fost agent rus si a fiicei sale. Fac aici și această precizare căci am impresia că domnul Stănescu a crezut că ultimul pasaj îi aparținea lui Joe, când de fapt era tot comentariul meu. Și în orice caz, nu implica premiza că alianța pro Ucraina va câștiga. Semnez : Mihai Vasilescu

    RăspundețiȘtergere
  4. PUTIN poate fi "REZOLVAT" daca e chemat in judecata la Curtea Internationala de Jusititie si declarat "WAR CRIMINAL" sa poata fi arestat de "his comrades" ori daca iese afara il poate "salta" foarte usor. Biden l-a facut shah mat doar prin utilizarea telefonului, GENIAL! GNCHICAGO@GMAIL.COM

    RăspundețiȘtergere
  5. Joe and Mihai: Do you miss Trump?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iubitule, Trump was a Putin arselicker. He envied Putin for being a dictator, because Putin "is able to do things quickly", while he, Trump, "had his hands tied". Seriously, Mihăiță Pană? Asta vrei tu pentru țara ta US? Și nu a zis și acum Trump că Putin e genial? Nu doar că Trump l-ar fi aprobat pe Putin, dar dacă era Trump președinte i-ar fi dat totală satisfacție și ar fi desființat si Nato! Zi tu Mihăiță că nu e așa! Ba ar fi încurajat și dezmembrarea totală a Uniunii Europene; deja a făcut mult în direcția asta încurajând din răsputeri Brexit-ul. Și ce serviciu i-a făcut astfel lui Putin! Zi tu că nu-i așa, dar nu poți, căci esti om onest. Si poate ție nu-ți pasă de Romania (dreptul tău), dar sa nu spui că ar fi fost mai bine să nu fie Romania in Nato și UE. Am fost colegi de institut si buni prieteni, și rămânem prieteni, dar mai bine să nu vorbim de Trump. Să-ți fie clar: sunt foarte împotriva stângii extreme americane, observ că aceasta îl domină pe Biden și mă deranjează, mă dezgustă și mă revoltă cancel culture, înțeleg că mișcarea woke poate distruge societatea americană. Ea le impune minorităților să se simtă vesnic victime si să se simta intâi minoritari si abia apoi americani, sau chiar îi indeamnaă să privească cu mare ostilitate America, mi-e clar că scopul ascuns al liderilor miscării este divizarea societatii americane si eventuual o revolutie care sa o facă de nerecunoscut. Am fost de acord cu idea lui Trump că toate astea trebuie combătute, dar s-a dovedit că Trump nu era liderul capabil să le combată eficient. Si asta din două motive: prea multe carențe de caracter și incapacitatea de a intelege cum functionează sistemul clasic american - congresul, guvernul, functionarii publici și justitia. E un sistem care si-a dovedit capacitatea deosebită, mai bună decât sistemele europene, iar Trump a intrat in conflict cu elm si a incercat să abuzeze de el. S-a purtat ca un sef de companie de imobiliare, nu ca un sef de stat. Iar asta, ca si tampeniile spuse in pandemie, l-au descalificat. Sper să vină presedinte un alt om de dreapta, mult mai serios si comepetent - eventual De Santis Semnez: Mihai Vasilescu

      Ștergere
    2. Precizare: De Santis este guvernatorul republican al Floridei, un om competent, cu experiență politică și administrativă, nu un om ca Trump, care nu a învățat decât cum să manipuleze afaceri imobiliare și care, din această cauza, a crezut că stăpânește "the art of the deal" și pe scena internațională!? Las pe altă dată greșelile enorme ale lui Trump și în Asia si in Europa. Un singur lucru a făcut bun - politica in favoarea întelegerii intre Israel si câteva state arabe. Dar acolo a fost mâna ginerelui său, că altfel Trump era si acolo bâtă.

      Ștergere