miercuri, 9 februarie 2022

Strict politic















Azi vreau să scriu vă împărtășesc niște opinii legate de actualitățile politice.

Cel mai important eveniment a fost demisia lui Cioloș din fruntea USR. Cioloș este un politician care a apărut din neant și a ajuns prim ministru la României un an 2016, care a reușit să aducă PSD la un scor istoric de 45%. Marele lui defect este indecizia. Îmi amintesc cum a pregetat să ajungă în fruntea PNL când i s-a oferit ocazia. S-a lipit de USR cu al său PLUS și a ajuns lider la RENEW Europe, datorită relațiilor lui cu Macron. Este principalul vinovat de ieșirea USR de la guvernarea în coaliția din 2021 cu PNL și UDMR. Dacă unii precum Barna și miniștrii USR  au crezut că este mai bine în opoziție calculele lor s-au dovedit eronate. Un partid dacă vrea să aibă succes trebuie să fie la putere. Sunt și partide precum PSD, care profită de opoziție, datorită unor conjuncturi. În primii ani de guvernare partidele nu trebuie să se uite la sondaje, sunt situații în care trebuie făcute reforme impopulare, precum acum cu PNRR. Roadele se culeg de abia după cei 3-4 ani de guvernare. 

Noul președinte interimar, Cătălin Drulă a criticat violent din nou pe președintele Iohannis, de parcă el ar fi de vină de ieșirea prin demisie a miniștrilor USRși mai ales de moțiunea de cenzură împreună cu AUR. Dar este suficient de realist și așteaptă curgerea unui termen și revenirea la guvernare împreună cu PNL.

Este interesantă propunerea doamnei Boboc în Adevărul care propune o fuziune cu PNL! PNL este în negocieri cu ALDE și PMP pentru fuziune, doar maimuțărelile lui Diaconescu par a bloca fuziune cu PMP. Prin o eventuală fuziune s-ar realiza un bloc compact pe centru dreapta , care ar vorbi pe o singură voce. Inclusiv o alianță politică structurată PNL USR ar putea duce la revenirea unei guvernări de centru dreapta. 

O problemă de stringentă actualitate este agresivitate lui George Simion, mai ales după incidentul ministrul Virgil Popescu. Această agresivitate mi se pare a fi o înscenare. Simion este marioneta unor indivizi proveniți din fosta și actuala securitate cu pretenția că sunt patrioți și naționaliști, făcând acum jocul lui Putin. Atitudinea lui Simion și a ciracilor amintește pregnant de legionari și de fasciști dând satisfacție dobitocilor de care nu duce lipsă România. Trebuie luate măsuri ferme atât în Parlament cât și de instituțiile de forță pentru ca acțiunile lor să nu conducă la destabilizare. Actuala situație îmi amintește de iarna de acum 23 de ani când România se afla sub asaltul bandelor de mineri conduși de Cozma. Avumminerii s-au mutat în Parlament!

Noua coaliție de guvernare PNL PSD UDMR este o situație extrem de incomodă. Cu toate că PSD se află la guvernare ei au un comportament schizofrenic. Pe de o parte ei se comportă cum ar fi singuri la guvernare, pentru că prim ministrul Ciucă le permite, pe de altă parte ei atacă PNL ca și când ar fi în opoziție pentru nerealizări care se  întrevăd prin programul PNRR. PSD estre un partid populist, și prin ministrul Budăi se lamentează că nu poate mări pensiile. Creșterea cu 9,8% a pensiilor pare insuficientă pentru notele de plată la energie, dar pe de altă parte, PSD a reintrodus impozitul CAS la pensii mai mari. Ori sunt pensii obținute prin contributivitate în zona de muncă grea și risc și care sunt numeroase. Cîțu le-a oferit soluția ca PSD, prin Budăi, cu prim ministrul Ciucă și eventual cu ministrul Câciu să meargă la Bruxelles să renegocieze, dar asta ar afecta deficitul bugetar.  La fel se află și în probleme prețurilor la energie electrică și gaze. Pentru că liberalul Virgil Popescu este ministru la Energie, PNL este vinovat pentru creșterea acestor prețuri, când de fapt este contextul extern și șantajul lui Putin cu prețul gazului rusesc. PSD uită că Ponta este cel care a lălăit cu chinezii marea investiție cu Unitățile 34 de la CNE Cernavoda, rezolvată acum cu creditul american. După cum se vede UE a învins opoziția prostească a Germaniei la declararea energiei nucleare ca energie verde. Știu foarte bine frustrarea experților germani care au lucrat împreună cu Franța la reactorul cu apă sub presiune avansat EPR și care promitea să rezolve necesarul de energie german. Așa Germania rămâne prizoniera șantajului cu gaz rusesc de la Putin. 

PSD va fi nevoită să ia măsuri serioase privind reforma pensiilor și a salariilor bugetare, a bugetului. Câciu a invocat din nou introducerea impozitului progresiv care nu este încă adecvat la o economie în dezvoltare și să ia măsuri de creștere a procentului investițiilor. Ăsta este mesajul pe care îl transmite mereu Câțu în replică pentru PSD.

Văd că cei din media resuscitează din nou schimbarea lui Cîțu din fruntea PNL invocând surse liberale. Eu cred că sunt surse ale unor acoliți de ai lui Orban. Deocamdată nu s-a profilat în PNL un lider alternativ. Cîțu și-a îmbunătățit calitățile de vorbitor în ultimul timp, poate a luat lecții cu actori pentru dicție? 

Cred că această coaliție nu este făcută să reziste. Interesele PSD și PNL sunt complet divergente.

Și acum o completare la Shakespeare pentru mileniul trei. Am remarcat că traducătorul Volceanov a detectat la Shakespeare formularea Fut pentru vorba neaoș românească, provenită în engleză din franțuzescul Futre și devenit nelipsitul Fuck din filmele de la Hollywood!

Și încă ceva de actualitate. Mă plimb zilnic pe malul Argeșului și am remarcat că apa curge continuu pe râu. De obicei apa stagna, semn că nu se uzina, deci acum să se produce energie electrică. Asta spune că se folosesc toate sistemele producătoare de energie!


2 comentarii:

  1. Pentru mine decizia Germaniei sa renunte la programul nuclear ramane de mister!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca incidentul Simion - Petrescu a fost o inscenare ca sa fie anulata motiunea de cenzura in curs , si care avea scopul inlaturarii lui Petrescu. Nu am date sa comentez dar dau in cele ce urmeaza un copy-paste dupa o declaratie interesanta facuta de un politician .
    Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, a comentat incidentul din Parlament dintre Virgil Popescu, ministrul Energiei, și co-președintele AUR, George Simion.
    ”GEORGE SIMION – VIRGIL POPESCU, CONTACT FIZIC DUR ÎN PARLAMENT. QUO VADIS?
    Deputații și senatorii reprezintă poporul în parlament, așa spune Constituția. Așa încât, întrebarea care se pune este: care a fost cauza incidentului și cum este cu dreptatea pentru popor?
    Lucrurile sunt simple. Virgil Popescu este direct responsabil pentru dezastrul creat în urma așa-zisei ”liberalizări” a pieței energiei, de la închiderea termocentralei Mintia până la explozia prețului la gaze, combustibil și electricitate, care a pus poporul român la pământ! A nenorocit milioane de oameni, cu consecințe apocaliptice în viitorul apropiat: probabil încă un milion de români vor pleca din țară pentru a supraviețui, sute de mii își vor pierde locuințele, milioane nu vor mai avea bani pentru medicamente și hrană.
    La asta s-a ajuns! Dacă guvernanții distrug națiunea, atunci ei sunt cei responsabili pentru distrugerea democrației! Nu mai pot avea nicio pretenție ca jocul democratic să fie respectat. Când jaful este concret și insuportabil, în ziua mare, nu te mai poți ascunde după lozincile de la tribuna parlamentului, pentru că nu mai reprezinți poporul.
    Iar dezastrul a fost dovedit din plin, milioane de facturi recunoscute ca fiind frauduloase, creșteri nejutificate din partea companiilor de stat, unde ministerul lui Popescu este acționar! Furtul din buzunarele cetățenilor este un act politic concret, că penal sau nu, nu mai contează. Ce, așteptăm până Popescu omoară cetățenii și după ani și ani vreo condamnare, dacă va veni vreodată? Pe cine interesează că Popescu va fi găsit vinovat de ceva, când instituțiile sunt și ele tot ale lor?
    De ani de zile i-am avertizat pe guvernanți să nu mai trădeze poporul și să distrugă viitorul națiunii, pentru că se va ajunge la distrugerea democrației și la violență! Au mers mai departe, și-au asumat!
    De aceea, ce a făcut Simion astăzi este altceva decât un gest de huliganism politic, este începutul unei ere noi în politica românească. Poporul va hotărî de acum, în mod direct! Vor mai fi partidele necesare? cum și cât?”

    RăspundețiȘtergere