duminică, 21 august 2022

Jurnal din 21 august


Pentru mulți din generația mea această dată are o semnificație deosebită. În noaptea de  20 spre 21 august 1968 Uniunea Sovietică a lui Brejnev împreună cu încă 4 țări din Pactul de la Varșovia: Polonia, Ungaria, RD Germană și nelipsita Bulgarie au invadat Cehoslovacia, zdrobind Primăvara de la Praga. Mi-a amintit acest lucru Julian de la Paris. Nu-i nicio diferență între URSS lui Brejnev și Rusia lui Putin, care acum invadează Ucraina.

Pentru mine are însemnătate, atunci tata a făcut pentru prima dată politică cu mine. S-a întors negru de supărare de la serviciu și mi-a zis: Rușii au invadat Cehoslovacia! A fost momentul în care iluziile mele comuniste, câte mai erau s-au evaporat. Este ziua în care Ceaușescu a devenit instantaneu popular, acuzând cu vehemență invazia în Piața Palatului, aceeași piață unde, peste 21 de ani și-a semnat sfârșitul.

Îmi amintesc cum noi românii au fost solidari cu turiștii cehoslovaci aflați la noi pe litoral și i-am ajutat, cum îi ajutăm acum pe refugiații ucraineni.

Eram student, treceam în anul II la Politehnică, fusesem pentru prima oară la mare. Era poate cea mai fericită perioada a vieții mele. Toate s-au făcut praf în 1971, când Ceaușescu întors din Asia, visa să fie adulat ca în Coreea de Nord și a lansat Tezele din iulie. Am mers apoi târâș grăpiș până în anii 80, când în nebunia lui Ceaușescu a decis să plătească datoriile externe, chinuind propriul popor. 

Am plecat atunci pe final de august 1968 la Avrig, de unde, acum în 2022 m-am reîntors de curând. În tren erau tineri în uniforme militare și lumea era îngrijorată. România nu a fost invadată, Ceaușescu era un stalinist din aceeași sorginte cu Brejnev.

Și acum să revenim la realitate.

Fiind plecat fără laptop nu am mai scris jurnale cu parfum politic.

Ce am constatat, că avem și noi trădătorii noștri. Nemernicul decăzut Adrian Severin, cel cu poluarea apei cu hidrogen a participat la Conferința de securitate a Rusiei. Aflu că a fost o participare on-line, dar el este un pion al politicii agresive și imperialiste al Rusiei putiniste. Vând te gândești că acest individ a fost ministru de externe și l-a luat pe dinainte să spună că sunt spioni în guvernul de atunci. El era primul pe listă! La fel este alt corifeu al trădării intereselor naționale, Cosmin Gușe, care face lobby Rusiei și lui Putin. Cea mai ciudată este Alina Mungiu. Declară că are origini basarabene, dar atitudinile ei în susținerea tezei lui Amnesty International că armata ucraineană a pus în primejdie populația civilă. Păi rușii care omoară civili ucraineni, ei nu sunt vinovații că Ucraina este invadată?

În politica internă continuă tensiunile declanșate de declarațiile lui Orban Viktor în România. Iohannis, liberalii și pesediștii cer explicații. Kelemen Hunor a stat ascuns, ca să treacă scandalul. La Satu Mare s-a rupt alianța PNL - UDMR și-au sărit în barcă imediat pesediștii. Îi văd că s-au schimbat, speră că în caz că ar pleca liberalii de la guvern să aibă aliați pe unguri. La ziua Marinei de 15 august nu au participat Kelemen Hunor și Marcel Ciolacu, ceilalți doi lideri ai coaliției. Este adevărat că Ciolacu era în deplasare la Bistrița să debiteze prostii. Acum că am avut pe Dăncilă, pe Ciucă mai mult general decât prim ministru, dar să-l avem pe putativul viitor prim ministru Ciolacu, care se duce la Bistrița să inaugureze o sală de sport și el vorbește de o capelă mortuară!? Am observat însă accente isterice la PSD pentru că generalul Ciucă ar fi pus ochii pe 4 miniștri de-ai lor să-i remanieze. Merită și miniștrii liberali remanierea. Chiar dacă PNL a pus în funcțiune mașina automată de pupat în cur PSD!

Să sperăm că vine ceva ploaie!

PS

Mari evenimente sportive s-au petrecut.

David Popovici a bătut recordul mondial la 100 m liber și este campion european la 200 m în bazin de 50 de metri.

Halep a tocat adeversarele de la Toronto și este campioană.

La canotaj academic și caiac canoe am luat o grămadă de medalii de aur. Speranțe pentru Olimpiada de la Paris.


Mă uit la Vuelta - Turul Spaniei, azi este în Țările de Jos, la Breda. De acest oraș neerlandez se leagă un tablou celebru al lui Diego Velasquez:
Predarea cheilor orașului Breda aflat la palatul Buen Retiro Madrid. Julian de Nassau (Naso) predă cheile orașului cuceritorului spaniol Ambrosio de Spinola.

6 comentarii:

  1. Lectura suplimentara ... The unbearable sense of being de Milan Kundera .
    Un roman fabulos, și o ecranizare pe măsură ci Daniel Day Lewis, Julietei Binoche și Lenq Olim ... toți tineri, frumoși și fantastici actori

    RăspundețiȘtergere
  2. Presupus a avea existență legală=putativ. Asta sa fie Ciolacu? Toate ca toate, invatai un cuvant nou

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie-mi place cine sunt generalii nostri:
    1).Gheorghe Turda (dupa wikipwedia"Prin decret prezidențial din 1 decembrie 2008, Gheorghe Turda a fost înaintat în gradul de general de brigadă în rezervă (cu o stea) [1]."
    2. Ilie Nastase
    3. Ion Tiriac care e sarac are nevoie de pensie ca lumea.
    In privinta anilor 80, lucrurile stau cam asa: Lui Ceausescu i s-a urcat la cap succesul si in anii 70-80 s-a bagat peste rusi in Orientul Apropiat. In aprox 1981-83 s-a suparat pe unguri ca au scris istoria Ardealului si si-a retras ambasadorul de la Budapesta, unele modificari cosmetice in invatamant. Dar au fost, de exemplu repartizarea absolventilor de filologie maghiari in Moldova. A sarit la bataie Tom Lantos din senatul SUA si Ceausescu, prost sfatuit, a renuntat la clauza natiunii cele mai favorizate. Ca urmare a ramas fara credit de unde balivernele cu "plata datoriei". A fost obligat, am suferit toti. Sigur ca in '89 avea dusmani si in URSS si in Ungaria ("agenturili").

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa imi zici si mie de ce un reactor de tip Zaporojie nu poate fi racit. Eu stiam ca poate fi racit in timp producind din ce in ce mai putin. Daca nu se poate raci atunci cum este scos din functie atunci cind ii vine vremea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Dan, la Fukushima s-a întâmplat necazul că reactorul oprit nu a mai avut mijloace de evacuare a căldurii reziduale. se face cu pompe alimentate cu sisteme Diesel, sau cu pompa acționată cu abur de la căldura reziduală (Fukushima) sau de la rețea. Dacă rețeaua de clasă IV cade adică rețeaua de la sistemul național de alimentare cu energie electrică, intră sistemele Diesel. La Fukushima nu au putut fi conectate Diesel mobile ptr că geniile japoneze nu au avut conectori potriviți. Și așa s-a degradat zona activă și s-a topit. Au reușit finalmente să răcească cu pompele de incendiu cu apă luată din mare. Dacă la Zaporojie se întâmplă să cadă alimentarea cu energie electrică și Dieselele nu sunt disponibile e foarte nasol. Ca la Fukushima! Asta ține de rusnacii care s-ar putea să fie la fel de iresponsabili ca la Cernobîl.

      Ștergere