joi, 4 august 2022

Jurnal de început de august



Încep cu fotbal. S-a desfășurat Supercupa Angliei la fotbal între cele două principale echipe engleze ale momentului Liverpool și Manchester City. A învins Liverpool, echipa mea preferată cu 3-1, cu un final dramatic și entuziasmant. Și-au făcut debutul cei doi jucători din fiecare echipă în care-și pun antrenorii mari speranțe. Holland de la City a fost neconvingător și a avut o mare ratare în final. În schimb uruguayanul Darwin Nunez (Ce nume! Al unui englez, tatăl evoluționismului!) a fost foarte bun, a provocat penaltiul transformat de Salah și a dat golul final cu capul. Liverpool a avut un sezon bun, a câștigat Cupa Ligii Angliei, Cupa Angliei și Supercupa Angliei, dar a ratat titlul de campioană la un punct de City și mai ales Champions League în fața lui Real. Real Madrid a fost doctor de echipe engleze, eliminând pe rînd PSG asta franceză, dar apoi, Chelsea, Manchester City și îmn final Liverpool.

Revenirea echipei mele de suflet, a copilăriei, Petrolul Ploiești nu a fost sub cele mai bune auspicii, a pierdut două meciuri, unul cu Voluntari pe care nu merita să-l piardă, cu UTA și a scos un chinuit 1-1 cu Sepsi. 

Am terminat cartea extrem de interesantă a lui Orlando Figes Dansul Natașei - O istorie a culturală a Rusiei. Cartea dă lămuriri privind și pentru Rusia de azi, mituri pe care vrea să le resusciteze Putin. Îi lipsește aristocrația rusă, siloviki - securiștii lui sunt o glumă sinistră. Cineva mă întreabă dacă apare Șolohov? Comitetul Nobel a comis o glumă proastă dându-i acest premiu pentru literatură unui autor cu un un roman interesant, Pe Donul liniștit asupra căruia planează acuza de plagiat! Premiul primit de Șolohov în 1965 a fost reparat în 1970, acordând pe merit premiul lui Soljenițîn.

Am abandonat un roman de acțiune, Bourne Evolution din cauza cărții lui Figes care era mai interesantă. Primul roman cu personajul Jason Bourne, Bourne Identity l-am citit pe la mijlocul anilor 80, atunci Bourne era implicat în capturarea lui Carlos Șacalul, care între timp putrezește într-o închisoare franceză. Am mai citit și urmarea Bourne Supremacy, dar am văzut și ecranizarea după primul roman cu Richard Chamberlain. Dar aceste romane au fost ecranizate din nou într-o franciză avându-l pe Matt Damon în rolul lui Bourne. Sunt adaptări aduse la zi ale romanelor lui Ludlum. După decesul lui Ludlum ecranizările cu Bourne au continuat. Dar spre surpriza mea a continuat și seria romanelor având alți scriitori ca autori noi cum este acest roman Bourme Evolution avându-l ca autor pe Brian Freeman. 

În realitatea internă este un mare scandal cauzat de declarațiile lui Orban Viktor, premierul Ungariei la Tușnad. El s-a referit la maghiari ca fiind o rasă neamestecată. M-a pufnit râsul. Ungurii au sosit în Europa ca un popor războinic asiatic care s-a așezat în Câmpia Panoniei pentru că avea iarbă acolo să-și hrănească caii. S-au întins în vecini cucerind pe românii din Ardeal, pe slovaci, pe sârbi, pe germanii din Austria. Au convenit cu croații ca regele Ungariei să le preia coroana. În acest fel s-au amestecat cu aceste neamuri, bine de tot, că sunt maghiari cu mutre asiatice, unii ca nemții, sau românii. Mulți din aristocrații români ardeleni s-au maghiarizat. Deci prostiile lui Orban sunt respinse de întreaga comunitate internațională. Plus relația de slugă față de Putin îl izolează pe Orban.

Demnitarii români în frunte cu Iohannis au cerut explicații liderilor UDMR care au ales ca de obicei să spună ca vorbele lui Orban sunt răstălmăcite. Se aud vorbe că PNL i-ar vrea afară din guvern, dar se opune PSD! E greu de prevăzut cum vor evolua lucrurile. Pe mine mă frământă faptul că prim ministrul liberal Ciucă a adoptat o atitudine binevoitoare față de acest partid care l-a hăituit și a încercat să-l demită de la conducerea Statului Major al Armatei în vremea lui Dragnea și doar Iohannis l-a protejat. Ciucă probabil a fost un militar onorabil, dar ca om politic este jalnic. La fel este și guvernul său plin de tot felul de impostori și nepricepuți. O deputată tinerică și necoaptă din județul Argeș scoate o enormitate: că ministrul Grindeanu de la Transporturi a deblocat autostrada Pitești Sibiu, prin semnarea contractului ultimei porțiuni din ea, Tigveni Cornetu. Nu cucoană! A finalizat acest proiect prin acest acord de realizare a acestei bucăți de autostradă, blocată de ani de zile de partidul dumitale, PSD!

Citesc cam toată presa inclusiv cei mai duri critici ai actualei guvernări, pe Ioana Ene Dogioiu, pe Cristian Pantazi, Dan Tăpălagă. Este amuzant cum încearcă să prezinte acești jurnaliști situația din România ca fiind apocaliptică. Este proastă, într-adevăr, dar din incompetență și prostie, răutate și lipsă de măsură. Faptul că pot scrie toate tâmpeniile lor este un semn de sănătate a democrație. Sunt mari nemulțumiri privind legile justiției, ale învățământului. Pantazi evocă și aceste proiecte ale securității naționale cu obligații privind datul în gât și turnătorii la securiști. Dar iată că legea avertizorilor de integritate a fost retrimisă de Iohannis înapoi al Parlament, asta o fi având legătură tot cu turnătoria?

Exact în Spotmedia unde Iohannis este făcut în fel și chip, istoricul Cosmin Popa laudă atitudinea lui Iohannis privind Moldova. Se întâmplă și la case mai mari să te faci de râs. 

 

4 comentarii:

  1. Iarasi tai frunza la ciini. Inceputul lunii august inseamna noile preturi. Ieri am fost la cumparaturi la Auchan . Aveam un bon de 62,5 lei din 3 iulie. Am cumparat aceleasi lucruri esentiale. La sfirsit am platit 81,4 lei Deci o crestere cu 28%. Asta te rog sa intelegi ca era tema comentariului tau

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie imi place poza de pe blog ... parca ar fi din Nasul ... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este ce-ai reușită poza făcută de un tânăr fotograf la botezul nepoatei Mia

      Ștergere
    2. Buna remarca: https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fmedia.vanityfair.com%2Fphotos%2F615dcfaf3aae1b3c1f41b920%2F9%3A16%2Fw_746%2Ch_1327%2Cc_limit%2Fthe-godfather-site-story.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.vanityfair.com%2Fhollywood%2F2021%2F10%2Fhow-marlon-brando-beat-the-odds-and-became-the-godfather&tbnid=92IOwul6aTh44M&vet=12ahUKEwi65s2ys635AhW5n3IEHedMAfoQMygBegUIARCgAg..i&docid=HDxccG1SSNVkyM&w=746&h=1327&q=godfather%20pictures&hl=en&client=firefox-b-d&ved=2ahUKEwi65s2ys635AhW5n3IEHedMAfoQMygBegUIARCgAg

      Ștergere