sâmbătă, 24 decembrie 2022

În Ajun

Cu artiștii de la Anatoly Brașov

Astăzi este Ajunul, sau mai nou perioada premergătoare Crăciunului este denumită de unii Advent ca la catolici. Este o săptămână deosebită cea din ajun de Crăciun. Se organizează spectacole, corale, cum era anunțat luni pe un afiș la Teatrul Alexandru Davila. Am revenit la teatru marți ca să dau de un spectacol de Crăciun cu scop umanitar organizat de elevii Colegiului Zinca Golescu. De fapt corala era organizată la altă sală din oraș! Aceste spectacole mai ales cel organizat de Filarmonica Pitești mi-au amintit de copilărie. În anii 50 încă era Moș Crăciun, nu-l alungase comunistul Moș Gerilă. Mergeam în seara de ieri, 23 decembrie cu Bună Dimineața la Moș Ajun și de Anul nou cu sorcova. Colindele de Crăciun, în special cele românești nu aveam altă posibilitate să le ascult decât la Radio Europa Liberă. Atmosfera de Ajun era tristă și plină de lipsuri în vremurile comuniste.

Așa că m-a bucurat spectacolul deosebit organizat la Filarmonică pentru sărbătorirea Crăciunului. Pentru reușita acestui spectacol și-a dat concursul grupul brașovean Anatoly. Este compus din cinci artiști, Andrada Mureșanu, dirijoarea corului de la Colegiul Șaguna, Gabriel Baciu, inginer, Cipriana Cucu, cântăreț bisericesc, Ciprian Țuțu, dirijorul corului Academic Radio și Marius Modiga, profesor la seminarul teologic și dirijorului corului Concetus Brașov. Artiștii au fost acompaniați de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de Tiberiu Oprea. Am ascultat vechi colinde românești, ca și colinde și cântece de Crăciun internaționale, ca și piese ale orchestrei. Am petrecut clipe minunate care mi-au umplut inima de bună dispoziție.

Unii se plâng că semnificația religioasă este acoperită de aspectul ludic al acestei sărbători. Se serbează nașterea, moartea este mult mai sobră de sărbătorile Paștilor. Să ne bucurăm deci de magia Crăciunului!

Ajunul nu ne-a adus doar bucuria acestei mari sărbători. Pentru noi românii Ajunul are și semnificația istorică a prăbușirii comunismului pe 22 Decembrie, prin Revoluția Română de acum 33 de ani! De atunci putem sărbătorii liber Crăciunul, putem să ne exprimăm și să criticăm puterea politică. De aceea nu pot să fiu decât de acord cu cele afirmate de Andrei Manolescu în Dilema veche

În anul 2000, filosoful maghiar G.M. Tamás a publicat  celebra „Scrisoare către prietenii mei români” în care observa că...România ar fi avut posibilități uriașe pentru crearea propriului său mit democratic – este vorba de Revoluția din 1989. Tocmai în legătură cu acest aspect, nonconformista intelectualitate română a reușit să concretizeze cea mai fantastică realizare, un record mondial, de valoare universală. Pentru că voi, dragii mei prieteni, cărora nu v-au convenit consecințele politice (într-adevăr, neplăcute) ale revoluției, ați convins o lume întreagă că revoluția, de fapt, nici n-a avut loc, că a fost vorba de o scamatorie, de un miraj, de o halucinație, de o înșelătorie, de o jonglerie, reușind ca prin tertipurile poetice ale mitologizării negative să escamotați cea mai mare faptă istorică a poporului român, numai pentru faptul că, la fel ca în toate revoluțiile, a existat prea multă fanfaronadă, exagerare, pălăvrăgeală, prea mult haos.

Am trăit și eu frustrarea că Revoluția Româna a fost deturnată de lideri kriptocomuniști. România, dar, spre deosebire de alte țări comuniste nu aveam constituită o opoziție. De aceea grupul condus de pseudo dizidentul Ion Iliescu a preluat puterea. Între timp mișcările politice au evoluat, nu mai este ca în anii 90, există încă frustrări, dar trebuie să fim optimiști. 

Am trecut și de momentele de orgoliu național rănit privind blocarea accesului la Schengen. Acest eveniment a suflat în pânzele suveraniștilor penibili de la AUR care au luat cu asalt benzinăriile austriece OMV. O afacere strict internă a Austriei, privind emigrația ilegală a determinat blocarea României și Bulgariei, admiterea Croației, care culmea, este o rută de emigrație ilegală în Austria. Se pot invoca și precedente istorice, relația drăguțului de împărat, care a mințit și manipulat iezuit lideri români precum Horea, sau Avram Iancu. Cum s-a întâmplat și cu memorandiștii, care s-au adresat împăratului care însă a deturnat la Budapesta Memorandumul, la politicienii maghiari, dușmani declarați ai aspirației românilor din Transilvania. La noi presa, dar și politicieni au acuzat pe unii miniștri și pe președintele Iohannis că sunt vinovați că nu au pregătit bine momentul. Probabil că Iohannis a mizat și pe faptul că este etnic german, dar cancelarul Nehammer a trecut iresponsabil și prostește peste interesele de afaceri și financiare austriece în România. Iată că își nuanțrează poziția, poate și datorită presiunilor a acestor oameni de afaceri austrieci și acceptă în 2023 intrarea în Schengen a Romîniei. Adevărul că este o prostie să stai la cozi să treci spre Bulgaria sau spre Ungaria, mai ales pentru camionagii. S-a mai dres parcă ceva cu semnarea acordului privind cablul submarin care va aduce în România și Ungaria energie electrică din Azerbaidjan. Au participat Ursula von der Leyen, dar și primul ministru al Ungariei Orban Viktor, semnal că relațiile româno-maghiare se pot relaxa. 

Sfârșitul de an mi-a adus plăcerea de a vedea noi seriale. Așa văd acum seria nouă de Emily in Paris cu fata lui Phil Collins, Lily. E un serial simpatic cu un Paris frumos, pe care mi-ar plăcea să-l revăd! Am văzut și a treia serie  Tom Clancy's Jack Ryan și am trăit o dezamăgire cruntă. Este un serial cu un scenariu prost, realizatorii nu au habar de geografie, o barcă din Marea Neagră ajunge în insulele grecești, cum? Apoi rușii se plimbă cu trupele prin Ucraina de parcă ar fi a lor! Se încearcă compensarea cu acțiune în frumoasele orașe central europene, Praga, Viena, Budapesta.

A mai fost și un serial nou, The Recruit. Este un serial care îl are personaj principal pe un avocat angajat al CIA. CIA are și avocați?! Este realizat într-o notă simpatică, comică. Avocatul Owen Hendricks, este bătut și torturat de agenții CIA, nu de teroriști nenorociți. Hendricks este sabotat și de proprii colegi, este pus să citească scrisori de amenințare adresate CIA și așa descoperă o agentă rusă care lucra pentru CIA și era foarte valoroasă agenției. Finalul este în coadă de pește ca să se producă o nouă serie de aventuri. Am văzut și noua serie Slow Horses cu aventurile angajaților MI5 ai lui Jackson Lamb (Gary Oldman) în luptă cu agenți ruși, foști KGB. Este inspirat de romanul Dead Lions, pe care l-am citit, dar una e să citești alta este să vezi. 

Și vă urez un Crăciun Fericit!


2 comentarii:

  1. Nașterea Domnului sa va aducă pace in suflete !

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar pe unde vezi tu aceste filme si seriale ? Le-am cautat pe Netflix si nu sunt, ne poti spune ? La Multi Ani ?

    RăspundețiȘtergere