duminică, 18 decembrie 2022

Argentina campioană mondială!

 


În această seară s-a consumat ultimul meci al turneului mondial de fotbal Qatar 2022. 

Cu ce rămânem?

Chiar dacă a fost un turneu controversat, mai ales că s-a mai descoperit un mare de corupție la nivelul Uniunii Europene privind Qatar, că pregătirile acestui campionat mondial s-a soldat cu moarte unor muncitori din cauza condițiilor de muncă nesigure, turneul de fotbal a fost o mare reușită. Toți amatorii de fotbal au rămas lipiți de televizoare de la amiază până seara.

Văd meciurile de la campionatul mondial de fotbal din 1966, adică de 56 de ani, eram atunci absolvent de clasa a X-a, penultima clasă de liceu, pentru mine ultima promoție cu 11 clase. Am văzut apoi meciurile din 70 din Mexic, unde era și România și eram în timpul sesiunii de vară și în anul 3 la Politehnică. În 1974 am văzut meciuri la căminul ITN, probabil și pe antena de bulgari, pentru că dobitocul de Ceaușescu nu agrea fotbalul. La fel a fost în 1978, în 1982, în 1986 când antena de bulgari ne umplea de fericirea de a vedea acest spectacol unic. În fine, din  1990 am început să le vedem la TVR. Și în 1994 și în 1998 unde participa și România. Din 2002, nu am mai fost și noi la turneul final și vedeam meciuri prin Turcia, Italia, Grecia unde eram în vacanță.

Despre meciurile acestui campionat am mai scris. S-au consumat între timp și finala mică între Croația și Maroc. A luat a doua oară o medalie de bronz Croația lui Modric și asta arată cât de tari sunt acești croați la fotbal. Au două bronzuri și un argint și după Olanda, finalisă de gtrei ori fără noroc Croația este țara europeană cu un fotbal care trebuie luat în serios

În fine a fost și finala mare dintre Franța și Argentina. Eu mărturisesc că aveam favorită pe Franța. Spre șocul și surpriza mea  cea care conducea meciul era de departe Argentina cu Messi lider, care a și dat primul gol din penalti, ca apoi să se facă 2-0 din pasa lui Messi către Di Maria. Și repriza a doua a început la fel, Argentina imperială controla meciul. De Champs a făcut câteva schimbări și se echilibrează jocul. Și începe nebunia, penalti pentru Franța, și apoi gol din acțiune aparținând ambele lui Mbappe, 2-2 în două minute. Meciul este interzis cardiacilor argentinieni. Vin prelungirile, Messi marchează, 3-2 Argentina. Dar alt penalti pentru Franța și Mbappe egalează, 3-3. Și începe loteria la penalti. Argentina are jucători cu nervii tari și un portar excelent în Martinez și este 4-2 pentru Argentina! A fost cea mai frumoasă și nebună finală de campionat mondial!

Campioană mondială meritată este acum Argentina care-și va mai adăuga o stea! A treia!


9 comentarii:

  1. Se pare ca Blogul da rateuri.
    Am mai publicat o postare care nu q fost publicată.
    Recunosc ca azi am ținut cu Argentina... care a început campionatul lamentabil...

    RăspundețiȘtergere
  2. Austria un continuare... am publicat precedenta frantura pentru ca nu voiam sa se ducă iar în neant...
    Asa cum am mau scris, Franța juca mai frumos im anii 80 dar nu aveau noroc...
    În schimb Argentina au furat 2 titluri .. unul în 1978 cu ajutorul arbitrilor al doilea în 1986 cu ajutorul mâinii lui Maradona .. de fapt tot xu ....
    Astăzi ah meritat victoria... L-am văzut și pe încrezuți de Mbappe la final .. u are caracter sportiv

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incerzutul de care vorbesti a bagat 3 goluri si a fost la un pas sa invinga singur Argentina !

      Ștergere
  3. Celor dintre dvs care mai au o inregistrare a meciului, va pun in fata urmatoarea secventa premergatoare golului 3 al Argentinei:

    min. 107+47sec:Jucatorul argentinian cu numarul 4 (Montiel) da o pasa in adincime, pe sus, de la citiva metri in interiorul terenului francezilor. La acea pasa, dupa cum se poate vedea in reluarile oficiale, Messi era in pozitie clara de offside.
    min. 107+55sec, Messi primeste mingea
    min. 107+57sec. Messi inscrie golul
    min. 108.00 Arbitrul de tusa de pe partea opusa camerei ridica steagul. Potrivit practicii actuale de semnalizare tirzie a unei pozitii de offside, adica numai atunci cind devine importanta pentru evolutia jocului, banuiesc ca motivul semnalizarii a fost offside-u lui Messi.
    Totusi, pozitia de offside a lui Messi la min. 107.44 a fost ignorata, desi Messi a marcat.

    Intrebare: a fost gol regulamentar ?

    A fost un gol corect ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant! Dar o reluare a VAR arăta că curul unui fotbalist francez îl scotea pe Messi din ofsaid. L-a ajutat mult acest cur pe Messi, hahahaha

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reluarea VAR s-a uitat la o situatie ulterioara, anume la pasa data de Messi dupa ce a primit mingea la min. 107.55.

      Ștergere
  5. Înainte de toate a câștigat echipa mai buna, mai motivata..
    Cel mai bun jucător, și cel mai serios al Franței.. Griezman... a fost schimbat la sfârșit...
    Cat despre siscutiile cu VAR e mult de povestit.
    Mie mi s-a părut cel mai bun arbitru de la acest mondial

    RăspundețiȘtergere
  6. Calitatea fotbalului jucat in numeroase meciuri ale acestui turneu, eliminarea multor favorite, prestatia Marocului au facut sa paleasca multe comentarii tendentioase legate de FIFA si organizarea campionatului intr-o zona exotica si o perioada neobisnuita a anului. Ne intrebam retoric unde s-ar fi aflat Romania in acest puzzle daca s-ar fi calificat!

    RăspundețiȘtergere