vineri, 28 iulie 2023

Marcel și Casablanca















Marcel Ciolacu a făcut o mutare inteligentă după opinia mea. L-a invitat la București la o întâlnire neoficială pe Orban Viktor primul ministru al Ungariei. Acesta obișnuia să vină prin România, să se plimbe pe aici, ca vodă prin lobodă. Iar discuțiile privind o linie de mare viteză pe calea ferată între București nu este o idee rea, mai ales că UE susține aceste căi ferate pentru a înlocui avioanele. De exemplu între Paris și Bruxelles trenul Thalys face o oră și 25 de minute și a desființat avioanele între aceste capitale. Păi ia mai mult timp în aeroporturi decât zborul de o juma de oră. CE frumos ar fi să avem un tren cu o medie de 150m km/oră care să facă vreo 8 ore între București și Budapesta nu vreo 15 ore cât face acum. Eu sunt un mare fan al trenurilor, care sunt extrem de confortabile în afara României, nu un coșmar ca între București și Pitești.

Dar cum se exprima Deutsche Welle, Orban a mușcat mâna întinsă de Ciolacu debitând obișnuitele sale idiosincrazii antiliberale și turnând în capul ungurilor că sunt nație imperială, uitând că imperiu a fost vreo 50 de ani când Austria a asociat Ungaria în Imperiul Austro-Ungar. A ironizat faptul că în România el a fost contemporan cu vreo 20 de prim miniștri ai României, cât a fost el prim ministru în Ungaria. Este clar diferența de sistem politic, Ungaria fiind o democrație parlamentară în care primul ministru este cel mai important om din stat, iar președintele decorativ. 

Ceea ce a rămas din discuțiile româno-ungare a fost declarație lui Orban că această întâlnire poate fi începutul unei frumoase prietenii. Orban este ipocrit pentru că el nu prea mai are prieteni prin UE, doar pe la Kremlin. Iar între cei doi Marcel nu este Rick, iar Orban nu-i căpitanul Renault. Asta arată doar că lui Orban îi plac filmele bune.

Cel mai grav derapaj al justiției române este decizia ICCJ în cazul Gheorghe Babu Ursu în care securiștii care l-au torturat și omorât au fost exonerați de orice vină. Decizia este a unei judecătoare de al Curtea de Apel București este că Ursu nu a fost dizident, pentru că a putut călători în străinătate! Aceasta arată că această judecătoare s-a substituit CNSAS și a altor instituții dedicate care decid pe baza dosarelor de securitate aceste drame ale trecutului comunist. Această decizie însușită de  IICCJ arată ceva devastator. Că aceste persoane confirmă analfabetismul funcțional. Pentru că arată că habar nu au de istoria României. Pentru că nu pot să cred că mai sunt la ICCJ contemporani ai securiștilor, sunt oameni mai tineri, care probabil la revoluție erau la grădiniță, la școala primară. Este îngrozitor de trist și revoltător pentru că acțiunile cauzatoare de moarte ale celor doi securiști intră la crimă cu premeditare pe care codul penal le pedepsește oricum.

Altă declarație revoltătoare este a lui Augustin Zegrean. Acest individ dezgustător, în loc să-și roadă imensa și nerușinata pensie are opinii. Este revoltat că CIJUE a anulat decizia CCR privind prescripția unor fapte de corupție. Cei de la CCR s-au asociat cu infractorii cu gulere albe în loc să să-i pedepsească. Și omul jupânului Băsescu, după tot felul de decizi discutabile în care-și servea  patronul ar trebui să aibă un pic de jenă și reținere. Se știe că legislația europeană este superioară celei interne.  Vrem doar beneficii și profit de la UE, dar nu acceptăm ce nu convine unor persoane extrem de controversate. Este începutul unei frumoase prietenii între Zegrean și Orban!


2 comentarii:

  1. Multmesc pentru opinii, Joe! Ca intotdeauna, limpezi, tăioase și edificatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu parerii si as mai adauga si "opinii originale"!

      Ștergere