luni, 27 noiembrie 2023

Opinia publică

Cu acordeonistul Dermot Dunne și violoncelistul Adrian Mantu

Un articol interesant ne oferă Sever Voinescu despre opinia publică. Deseori se confundă opinia publică cu reacția răstită a unora în media și pe rețelele sociale, de obicei cele mai retrograde opinii. Așa cu cu afacerea vaccinurilor care a fost declanșată de DNA. Sunt acuzați Cîțu, Vlad Voiculescu și dna Mihăilă de prejudiciu de un miliard pentru achiziția de vaccinuri. Idioții de la DNA uită de disperarea din pandemie, când orice soluție împotriva Covid era bine venită. Văd că și madam Dogioiu le cântă în strună, ba spune că erau favorizați militarii și elita politică, eu m-am vaccinat în prima zi de vaccinare și am avut două îmbolnăviri ușoare de Covid, dacă nu eram vaccinat oare ce s-ar fi întâmplat? Problema este mai complicată, se uită cum mureau românii pe capete. Procurarea de vaccinuri era critică și noi am luat câte s-au putut. Dacă au rămas vaccinuri este că suntem, în genere o nație de tâmpiți iresponsabili și cei care nu s-au vaccinat și au scăpat urlă că bine le face, apa la moară pentru PSD și mai ales AUR unde dacă prostia ar durea, mulți s-ar plânge.

Nu se poate guverna cu opinia publică!

Văd că pe fondul problemelor privind finanțarea pensiilor și a salariilor din zona bugetară tot felul de sindicaliștii amenință și șamntajează cu greva. Acum când problema bugetară este complicată parcă acești sindicaliști au înnebunit. Vinovatul prăbușirii bugetare este imbecilul de Cîciu, expertul în finanțe al PSD, al cărui bugete ai fost acceptate de prim ministrul Ciucă și Boloș acum culege roadele!

Săptămâna trecută a fost dominată de finalul calificărilor la Campionatul European. Uite că naționala României s-a calificat chira pe primul loc. Nu a suferit nicio înfrângere și victorie în final contra Elveției! Asta cu toate că Edward Iordănescu a fost aspru criticat de oameni de fotbal. Și uite târâș grăpiș au terminat cu victorii contra Israelului și a Elveției. Este și meritul fotbaliștilor și asta arată că totuși echipa under 21 începe să confirme!

Alt eveniment fotbalistic au fost derbiul campionatului englez dintre Manchester City și Liverpool. A condus City cu gol dat de Haaland și a egalat Alexander Arnold. Meci egal care a permis lui Arsenal să ia conducerea prin victoria din final în deplasarea de la Brentford. A ajuns la puncte pe Liverpool și Aston Villa cu victorie în deplasarea de la Tottenham! Unii se grăbesc să îi numească noul Leicester carea acâștigat surprinzător campionatul.

În campionatul spaniol Barcelona s-a chinuit cu Rayo Vallecano și a scos un egal. Rezultat bun pentru Rayo, care i-a încurcat și pe Real Madrid. Și Real s-a distrat cu Cadiz 3-0, 2 goluri Rodrygo și evident Bellingham. 

Citesc acum o carte despre Isus, Cum a devenit Isus Dumnezeu, cartea unui istoric al creștinismului, Bart Ehrman. Este foarte important pentru că pe vremea comunismului religia era opiu al poporului și Isus era un mit. Isus a fost un personaj istoric și se încearcă documentarea asupra acestui personaj care a creat cea mai răspândită religie a lumii. 

Finalul săptămânii a fost dedicată culturii. Am asistat la concertul de joi de la Filarmonica Pitești. În prima parte a fost Gabriel Faure cu Pelleas și Melisande și Masque et bergamasque în interpretarea orchestrei Filarmonicii Pitești condusă de Tiberiu Oprea. A urmat Concertul pentru violoncel și orchestră de Sostakovici, cu solist Ștefan Cazacu. O interpretare excelentă și bis din Prokofiev!

Vineri seară de jazz cu trioul Filarmonicii Pitești cu Victor Buștean pian, Alexandru Iordache la chitară bas și Gabi Barani percuție. Solista invitată a fost Marina Arsene piteșteană la origine. S-au cântat standarde și a fost antren.

Surpriza serii de vineri a fost că după seara de jazz , programul a continuat cu un program fusion propus de violoncelistul Adrian Mantu, acordeonistul irlandez Dermot Dunne, artistul vizual Mihai Cucu cu proiecții pe ecarnul din spatele artiștilor unde a dansat Anastasia Grigore. Au fost prezentate piese diverse începând cu Dans țărănesc de Constantin Dimitrescu, apoi cu bucăți clasice și cu Grand Tango de Piazzola și o melodie a brazilianului Villa-Lobos.

A fost un program deosebit și m-am bucurat să schimb câteva vorbe cu artiștii. L-am întrebat pe Dunne dacă a învățat ucrainiana la Kiev unde a studiat și mi-a spus că știe rusă că atunci când era el în Ucraina nu era mare lucru să știi rusește, lingua franca a țării.

Am remarcat că și noi ar trebui să știm slava, pentru că 500 de ani s-a scris doar în slavă și istoria noastră este legată de slavistică. Eu personal am urât din suflet rusa la școală, dar măcar știu să citesc literele chirilice.

 

Sâmbătă am fost la teatru și am văzut Cântăreața cheală a lui Eugen Ionesco montată la Teatrul Toma Caragiu Ploiești. Este piesa exemplară pentru teatrul absurdului. Montarea de la Ploiești este destul de controversată, pentru că lipsește .. pendula!

 

A venit iarna exact în zona Dobrogei și a sudului Moldovei cu nămeți de 2 m!


2 comentarii: