marți, 19 decembrie 2023

Alianța Dreapta Unită




Această postare este prilejuită de un eveniment politic care poate avea consecințe importante. De obicei nu mai atac subiecte politice pentru  că interesul meu pentru acest fenomen este în scădere. Mai sunt stupefiat cum comentariile asupra unui film controversat precum Babardeală cu bucluc sexi balamuc au fost deturnate la politică care nu avea nicio legătură cu filmul.

Ieri USR, PMP și Forța Dreptei au decis să alcătuiască o alianță politică menită să prezinte o listă comună la europarlamentarele din 2024. Este o foarte bună decizie a opoziției. Din ea fac parte partidele parlamentare USR cotat cu ceva peste 11%, Forța Dreptei care este parlamentar pentru că a părăsit PNL. Ludovic Orban a luat această decizie după ce PNL a decis că pentru postul de prim ministru după parlamentarele din 2020 este mai potrivit Florin Cîțu, în primul rând acceptat de USR cu care urma să facă alianță de guvernare. S-a ajuns însă la o premieră în politica românească, un partid să plece de la guvernare, nesilit de nimeni. Ei s-au certat cu PNL pe un program de dezvoltare locală numit Saligny, care era subiectul unor controverse privind deturnarea unor fonduri de către factori locali. Și pentru niște miniștri mediocri și nepotriviți. Programul are un impact pozitiv pentru localitățile rurale, în primul rând. Culmea că și primarii USR au apelat la acest program și nu am auzit până acum de corupție privind acest program. Să dea Dumnezeu! Ideea USR a fost de a șantajat PNL să impună persoane, nu idei, persoane nepotrivite pentru a fi miniștri. Este situația întâlnită și la PNȚCD când a fost să guverneze. Ieșirea de la guvernare a fost și la instigarea lui Cioloș, care ulterior a rupt USR, înfințând REPER care a luat mai ales europarlamentari. S-ar putea ca unii să spună că PNL a fost primul care a ieșit de la guvernare în 2014 prin ruperea USL, dar decizia lui Crin Antonescu era justificată de apropierea europarlamentarelor și a prezidențialelor care nu favoriza PNL. Antonescu a pierdut pariul, PNL a luat doar 15 % și a ieșit din politică, dar l-a oferit pe Iohannis care a devenit președinte în două mandate. Iohannis este trădător că nu a menținut USR la guvernare după ce guvernul Cîțu a fost dat jos cu ajutorul PSD. S-a ajuns la situația în care Iohannis a oferit USR să formeze un guvern. USR a refuzat și un guvern cu PNL condus de Ciucă. Pentru că ponderea lor a fost mică în parlament, inițiativa USR a căzut și Iohannis a forțat un guvern PSD PNL împotriva logicii electorale. Dar și PNL pierduse parlamentari cu plecarea lui Orban și ulterior și ruperea REPER din USR a scăzut ponderea acestui partid. Suspectez că Iohannis avea informații despre apropiata agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei și România avea nevoie de un guvern cu majoritatea stabilă.

În noua alianță mai este și PMP, restul din PDL care nu a mai fuzionat cu PNL și are un procent de sub 5% care nu i-a permis accederea în parlament, dar are o zestre electorală.  Este interesant că această alianță se intitulează Dreapta Unită. Dar ideologia progresistă a USR care a explodat atunci când cea mai populară persoană din USR, Elena Lasconi s-a declarat suporter al familiei tradiționale a fost exclusă de pe prima poziție a listei europarlamentare. Aceste politici țin în primul rând de stânga. PMP provine din PDL, PD, partide izvorâte inițial din FSN-ul kriptocomunist. Doar Forța Dreptei a lui Orban vine din dreapta. Dar Orban, un personaj controversat a plecat împreună cu multe ciurucuri, să amintesc de Adrian Miuțescu, de la Argeș, cu probleme penale și care a lăsat o moștenire toxică, un viceprimar la Pitești, care este acum cu PSD, și încă doi trei consilieri locali care votează cu PSD la Pitești. 

PNL probabil nu va avea un scor favorabil la europarlamentare și Ciucă care nu are nimic de liberal și acoliții lui vor dispărea din fruntea PNL.

Eu aș caracteriza această coaliție ca reformistă, cu deschidere democratică, față de PSD, partid de conservator de stânga. Mai atârna și sabia lui Damocles a partidului AUR, care este o inițiativă a securiștilor filoruși, declarat suveranist, unde se regăsesc mulți din nostalgicii cretini ai comunismului ceaușist, toți resentimentarii de  la noi și din diaspora.

Așa că inițiativa Alianței Dreapta Unită este promițătoare și poate produce o alianță electorală post parlamentarele din 2024 cu PNL, poate majoritară? Pentru că acuzele și înjurăturile dintre PNL și opoziție pot dispărea cînd interesul democrației românești ar fi o majoritate reformistă deschisă spre Europa. 

Știu că opiniile mele vor fi contestate vehement de unii. Asta e!

Rog însă ca opinile să fie personalizate, anonimitatea nu face bine și nu este deschisă disputelor. 


3 comentarii:

  1. Cat timp la liberali dicteaza Klaus si serviciile (Helvig, Bode etc.), PNL o sa tot piarda procente si primari. E nevoie de un pas inapoi pe care sa-l faca anumiti indivizi care sa-si asume dezastrul. Daca nu, ultimul partid istoric care mai sufla o sa dispara, din pacate. Nu poti sa-ti tradezi propriul electorat si sa nu platesti. Tradarea, aroganta, nesimtirea, nonvaloarea, habarnismul, pupincurismul, securismul vor fi penalizate la alegeri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze, l-am uitat pe Ciuca, cu manevrele lui devoalate de presa: https://romania.europalibera.org/a/un-an-de-la-aparitia-controversatelor-legi-ale-securitatii/32438194.html?fbclid=IwAR1JuJzzvZJTNq7FZP3n1fu0ha0WoGG_dxATpG4UQ1sV41TJB8NOvnBJ4dA

      Ștergere
  2. Tu faci doar un comentariu . Sustii cumva ca aceasta alianta este cea care ne trebuie ca sa fie mai bine ?

    RăspundețiȘtergere