vineri, 29 decembrie 2023

Final de an - Bilanț 2023


Se sfârșește 2023 și este timpul pentru un bilanț.

Ce am făcut în 2023, nu mare lucru. 

În primul rând am fost extrem de rar la pescuit, motivul? Prietenul cu care mă duc în mod obișnuit a avut probleme și vremea din primăvară nu a fost de loc favorabilă, cu ploi multe. 

Anul acesta am fost în vacanța din Grecia cu avionul în Creta.Am renunțat la obositorul drum cu autocarul spre Tassos. Vacanța a fost plăcută în Rethymno,orășel din vestul Cretei. Am dat de un restaurant cu un excelent bucătar, serviciile fiind foarte bune. Ce nu mi-a plăcut au fost șezlongurile proaste cu cadru metalic pe care stăteai foarte prost și te mai și costau, cafe frapeurile fiind separat. Am vizitat cetatea din oraș, șa origine venețiană, apoi cucerită de turci, i-au plantat și o moschee în mijloc, azi muzeu. Cetatea a fost refăcută cu fonduri europene.

A urmat sejurul din august la Avrig la verișoara Măriuca. Măriuca a avut inițiativa să vizităm proprietatea regelui Charles din Valea Zălanului în mijlocul secuimii. Era să fie o aventură proastă pentru că accesul este foarte dificil, potrivit pentru o mașină off road. Am vizitat apoi și lacul Sfânta Ana. Erau mulți turiști din Ungaria, normal, se vorbește în ungurește pe aici. A urmat apoi cura de nămol de la Ocna Sibiului. Am făcut și o tură de Sibiu, la plăcutul piano bar.

Ce am mai făcut? Am citit cărți bune și am văzut filme interesante. Aș remarca printre acestea carte citită la început de an Românii stigmat etnic patrii imaginare - O căutare istorică de Ovidiu Pecican. Este o carte despre istoria românilor la începutul medievalității reflectată în documente de epocă.Apoi cărțile Paulei Fredriksen Pe când creștinii erau evrei și Cum a devenit Isus Dumnezeu de Bart Ehrman cărți de istorie despre Isus ca personaj istoric și geneza creștinismului timpuriu. 

La final de an s-au făcut niște sondaje. Într-unul a reieșit că o majoritate ar avea nostalgie comunismului ceaușist, că s-ar fi trăit mai bine atunci. Asta a stârnit o dezbaterea în media românească și ascensiunea unor partide populist suveraniste. Nu prea am încredere într-astfel de sondaje, care ar reflecta opinia publică. Opinia publică apare ca retrogradă, nostalgică. Este reflectarea unor frustrări determinate de regimul în care trăim. Democrația are avantaje, dar și lipsuri și astea se transformă în atitudini nostalgic retrograde. Însă alt sondaj, cred că mai serios spune că o majoritate solidă se declară mai mulțumită de statutul lor acum, comparat cu cel de anul trecut. Cui să dăm credit? Eu îl dau celui din urmă. Scandalul și comportamentul huliganic în public țin de o minoritate gălăgioasă care încearcă să ocupe scena publică. Daniel David psiholog și rector UBB Cluj spune că romînii părăsesc atitudinea colectivistă și tind să devină autonomi ca în societățile democratice consolidate. Asta și datorită peisajului economic de azi, în care locurile de muncă nu mai sunt sigure, de la stat, ci trebuie să pleci în străinătate la muncă. După mine este clar că trăim mult mai bine azi decât acum 34 de ani. Dar sentimentul că lumea avea servici, că puteai să arzi gazul de pomană declanșează nostalgiile astea tembele și prostești. Este și nostalgia după o tinerețe trecută.

Singura considerație politică este despre Ciolacu care reflectă zicala: răzbunarea este arma prostului. A demis pe seful agenției care se ocupa de eroii Revoluției, care îi blocase titlu de erou. Erou al revoluției de la Buzău, unde probabil că niște bețivi își imaginau că făceau revoluție, când miliția și secu făceau pe ei de frică și nu s-a tras niciun foc. 

Lângă noi a continuat războiul din Ucraina, care ne-a afectat și pe noi în Deltă, unde bucăți de dronă rusească au picat teritoriul românesc. La frustrările mediei românești că nu facem nimic a răspuns chiar președintele Zelenski. A spus că România a fost singurul prieten adevărat dintre vecini, care a sprijinit tranzitul cerealelor ucrainene și ajutorul militar neprețuit.

Alt eveniment nefericit este războiul din Gaza. Pe 7 octombrie s-a produs agresiune criminală a Hamas care s-a soldat cu moartea teribilă a cel puțin 1200 de israelieni. Replica a fost ocuparea Gazei de armata Israelului care a descoperit sistemul de tuneluri prin care teroriștii lansau rachete împotriva Israelului.

Dar să trecem și la lucruri mai plăcute, la fotbal.

În primul rând echipa României ne-a făcut o surpriză plăcută, s-a calificat de pe primul loc, învingând Israel și Elveția. Așa că participăm după 8 ani la europene. Avem și o grupă abordabilă, cum a fost și cea de calificare. Așa că să fim optimiști, cu toate căm toți au fost critici cu această echipă. 

În Europa mă uit la campionatele englez și spaniol. Liverpool favorita mea a avut un final de campionat 2022-23 slab, s-a calificat doar în Europa League și pare afi favorită la acest trofeu. Pentru că toamna a fost bună pentru cei din Liverpool, de Crăciun termină pe primul loc! Manchester City condusă de Guardiola a câștigat  tot, campionat, cupa Angliei, Champions League și Campionatul Mondial al cluburilor. Toamna a adus o echipă nouă care se luptă pentru titlu, Aston Villa. De fapt ei au fost parte a celui mai frumos meci al toamnei, Manchester United - Aston Villa 2-1!

Și în campionatul spaniol a apărut o echipă surpriză, Girona care a fost lider mult timp. A învins pe Barcelona și termină pe locul doi la egalitate cu Real Madrid. Se așteaptă o primăvară fierbinte în cupele europene.

Vă urez un An Nou mai bun!


Un comentariu:

  1. La multi ani ! 2023 a fost un an bun in primul semestru. Dupa asta au aparut aceste scumpiri care ne termina, Sa speram la mai bine !

    RăspundețiȘtergere