luni, 22 ianuarie 2024

A venit iarna!


Cu pianista Maria-Diana Petrache și dirijorul Dieter Holzapfel



Da! Acesta este evenimentul săptămânii trecute. A venit iarna pe  20 ianuarie cu ninsori și zăpadă depusă de vreo 10 cm în Pitești. Acest eveniment nu a mai avut loc de 5-6 ani. Și ca să fie în ton cu vremea, după ninsoare temperatura a scăzut la -8 grade C. E ghețuș acum și a crescut riscul de alunecare și rupere de oase. Clima s-a schimbat. Dacă în anii 50-60, când poluarea era la maxim în Ploieștiul natal, iarna cu ninsoare și zăpadă venea pe la 15 decembrie și se sfârșea la începutul lui martie. Este clar că sunt modificări climatice și nu cred că intervenția umană este principalul vinovat. Suntem într-un interval interglaciar. Au fost perioade când temperatura Pământului era mult mai ridicată și de vină nu a fost omul.  Măsuri de reducere a poluării a dioxidului de carbon sunt bune și necesare, dar fără exagerări caraghioase. 

Evenimentul social al săptămânii a fost revolta transportatorilor și a fermierilor. Cel puțin fermierii s-au molipsit de la protestele fermierilor europeni. Suntem mari imitatori. Eu opinez că sectorul agricol a fost cel mai subvenționat, sunt subvenții la culturi de la UE, sunt subvenții la motorină. Mă gândesc cum tratează fermierii aceștia ce exploatează sute și mii de hectare de la arendași, proprietarii terenurilor arendate de acești fermieri, mai mult ca sigur că rău, ciocoii plătesc puțin. Singurul lor merit este  că acum cultivă toate terenurile. Am auzit că prețul hectarului a crescut, este mai mare ca în Germania, dar cel din Polonia este și mai scump. Oful fermierilor români este concurența cerealelor ucrainene. Sunt voci care spun că totuși comisia UE nu a procedat atât de bine, eliminând taxele vamale pentru aceste cereale. Uite că în pofida războiului, fermierii ucraineni produc mult și exportă, prin porturile românești. Și cum la noi dacă curge nu pică, transportatorii lasă cereale ucrainene și în România. Asta da corupție. pentru că procesatorii plătesc mai puțin pe aceste cereale de import. Cum am spus transportatorii fac gura mare că RCA este prea ridicat, dar nu fac nimic ca aceste camioane să nu producă atâtea accidente care au condus la falimentul firmelor de asigurare. Guvernul a răspuns la cereri și Ciolacu a dat niște ordonanțe ce urmează a fi votate în Parlament. Protestul organizat de Șoșoacă prin interpuși a dat fâs și este bine. Însă sunt fermieri care au doleanțe politice. Să vedem ce iese. Nu sunt convins că lumea aprobă aceste proteste, numai că au făcut haos din circulație  și cu ninsorile aceste acțiuni enervează lumea. Există temerea că rezultatele AUR și SOS Șoșoacă vor depăși așteptările, dar uite că Dâncu spune că există limitări. Să vedem cum va reacționa electoratul la europarlamentare?

Am terminat The Maidens, al doilea roman al lui Alex Michaelides, dar m-a cam dezamăgit. Personajul principal este Mariana, o psihoterapeută. Romanul este interesant, dar nu este convingător. 

Sunt spre finalul romanului lui Mario Vargas Llosa Conversație la Catedrala. Este un roman masiv și dificil, construit cu tehnicile Nouveau Roman.

S-a încheiat serialul Reacher - Sezonul 2, inspirat din  romanul lui Lee Child Bad Luck and Trouble. Mi-a plăcut Alan Ritchson în acest serial, față de primul sezon, Ritchson nu mai este doar un culturist masiv cu aere de bătăuș. Este un actor destins, mai relaxat, mai convingător. 

Cât despre Suspicion, serialul englezesc, foarte tensionat și misterios la început, s-a fâsâit în finalul cu corectitudine politică și cu ecologism de doi bani.

În seara de joi 18 ianuarie la Filarmonica Pitești am avut oaspeți de seamă. Dirijorul a fost Dieter Holzapfel (Lemn de măr) din Oldenburg, Germania. El a condus orchestra Filarmonicii Pitești în Uvertura la Nunta lui Figaro de Mozart. A urmat pianista Maria-Diana Petrache care a interpretat Concertul pentru pian și orchestră nr. 21 în do major, KV 467, supranumit și Elvira Madigan, acompaniată de orchestra dirijată de Dieter Holzapfel. Interpretarea a fost foarte bună a concertului meu preferat de Mozart. Ne-a oferit și bisul cu Pavana de Enescu.

În ultima parte a concertului am audiat ultima simfonie al lui Mozart, Simfonia nr. 41, în do major, KV 551, Jupiter, o simfonie cu aer militar că se anunța un război al Austriei cu turcii. Am remarcat că Dieter Holzapfel a dirijat fără note!

Un concert Mozart complet care a plăcut melomanilor piteșteni.

Și acum și analiza săptămânii fotbalistice!

Liverpool a avut un meci dificil în Cupa Angliei, a fost condusă acasă de Fulham, dar a învins cu 2-1. Duminică, ieri a avut loc restul de etapă și Liverpool a învins în deplasare pe Bournemouth cu 4-0! Nu prea m-am uitat, meciul s-a desfășurat în timpul și după meciul lui Real Madrid și nu mai voiam să trăiesc tensiunile acelui meci. Liverpool se menține în fruntea clasamentului, dar Manchester City este pe urmele lor. Lotul lui City este superior, dar până acum Liverpool a avut noroc. Cât o să-i țină?

În schimb Real Madrid a avut o săptămână agitată. A jucat miercuri, din nou cu Atletico Madrid. A fost un meci lung cu prelungiri și Atletico s-a impus pe contraatac cu 4-2. Ieri a fost meciul cu  Almeria, ultima clasată. Nu trecuse un minut și Almeria a dat gol, și apoi s-a făcut 2-0! Real a părut extrem de obosită, probabil și din cauza meciului din Cupa Spaniei. În repriza a doua Madrid a revenit greu. A primit un penalti, contestat de jucătorii Almeriei. A marcat Bellingham și 1-2. Un contraatac a dus la 1-3! Însă VAR a stabilit că un jucător de la Almeria a comis în prealabil un fault și golul a fost anulat. Apoi a venit golul egalării lui Vinicius, dat cu umărul, iar contestații! Și în prelungiri, Carbajal a adus victoria chinuită a Realului. Almeria are meritul că i-a muncit și pe Barcelona condusă și ea cu 2-0 acasă. Apoi la Almeria Girona a scos greu un egal. Almeria nu arată ca o echipă de pe ultimul loc. Barcelona a condus pe Betis cu 2-0 în deplasare, dar în câteva minute a fost egalată de două goluri ale lui Isco. Ultimul a fost contestat, dar la VAE s-a văzut că Isco nu era în ofsaid. În fine Girona a avut meci cu Sevilla și aceasta a condus în minutul 8 cu 1-0. Girona a revenit rapid și scorul a devenit 3-1 pentru Girona. Apoi în repriza a doua s-a terminat 5-1 și Girona revine pe primul loc cu un meci mai mult decât Real Madrid. Lupta pentru titlu este în desfășurare, ținând cont de programul din Champions League a lui Real.

E zăpadă și frig, deci este într-adevăr iarnă!


Un comentariu:

  1. Angela din Germania22 ianuarie 2024 la 18:09

    Holzapfel inseamna mar de lemn si nu lemn de mar!!

    Ce vrei sa spui tu cu iarna care nu a mai fost la Pitesti de 6 ani? nu ati mi avut zapada da iarna de 6 ani la Pitesti? pai atunci am avut noi la Frankfurt mai multa iarna ca voi..

    RăspundețiȘtergere