duminică, 7 ianuarie 2024

Început de an 2024


A început și anul 2024. Este important pentru mine pentru că peste aproximativ o lună ating o bornă însemnată de vârstă ating trei sferturi de veac, adică 75 de ani. Îi resimt sau nu? Pe de o parte da, am probleme cu picioarele trebuie să fac investigații pe probleme de sciatică și nu mai am vigoarea să fac plimbări lungi. Să sperăm că-mi trec. Am început anul și cu o răceală, cu frisoane, dar fără temperaturi ridicate și cu nasul care-mi curge și consum batiste de hârtie. Acum, pe 7 ianuarie, răceala a mai trecut.

Anul a debutat cu două dezastre unul intern și altul extern. 

Este vorba de incendiul de la Ferma Dacilor de lângă Mizil Dealul Mare. Proprietarul este un individ dubios apropiat de interlopi. Dar nu asta este esențial. Esențial, în mentalitatea românească, este lipa de respect față de reguli și legi, este mentalitatea lui merge și așa. Această pensiune, nu îndeplinea anumite regulamente privind incendiile, erau clădiri făcute din lemn și materiale inflamabile, rețeaua electrică de alimentare era subdimensionată și așa din motive de frig s-au folosit dispozitive nesigure și s-a declanșat un incendiu devastator, cu 8 victime. Sunt norme PSI cam excesive, de exemplu două linii de acces și ieșire la unele clădiri publice, cum sunt cele aflate la subsol, dar dacă reglementările PSI nu erau respectate, Ferma Dacilor trebuia neapărat închisă. Ferma Dacilor nu este prima în această categorie, la fel a fost și stația GPL de la Crevedia. Aceste ocoliri ale legii duc în mod clar la dezastre dacă s-ar face o analiză de fiabilitate. 

În același timp în Japonia s-a petrecut un dezastru și un miracol. Pe aeroportul Haneda din Tokio s-a ciocnit pe pistă două avioane, unul care trebuie să meargă în zona afectată de cutremurul recent din Japonia și un avion comercial de linie cu 357 de călători. Ambele avioane au luat foc, iar din avionul de linie s-au salvat toți pasagerii inclusiv 12 membri ai echipajului, înregistrându-se doar câteva răniri minore. Contează probabil și disciplina japoneză așa că au scăpat toți dintr-un dezastru. Nu știu de ce inițial s-a raportat că totul a avut loc timp de 90 de secunde, imposibil fizic și finalmente a durat totuși 18 minute. Nici japonezii nu mai sunt ce au fost, în accident a contat eroarea umană că avionul de salvare nu a respectat indicațiile de la turn și mai amintesc de Fukushima unde dezastrul a fost acuzat de evaluări inginerești incorecte, zidul de protecție al sistemelor Diesel, a fost depășit de tsunami. Am și eu experiența unor proiecte de inginerie incorecte, unde echipamente importante nu aveau acces direct, care au creat mari probleme și duc la incapacitatea de funcționare. 

Anul acesta au loc importante teste electorale în Europa și în America. La noi îmi permit să cred că AUR și George Simion nu vor avea succesul scontat și că nu vor putea avea acces la decizie în România. Cel mai important teste electoral se va întâmpla în America. Spectrul realegerii lui Trump stârnește îngrijorare. Va putea decide Trump că SUA să nu mai sprijine Ucraina împotriva agresiunii rusești și să-l lase pe Putin să-și facă de cap, inclusiv în Europa? În momentul de față ne aflăm în situația dinaintea Celui De-al Doilea Război Mondial, în locul Germaniei hitleriste se află Rusia lui Putin, iar în Asia se proiectează puterea Chinei, în locul Japoniei. Ori a ceda acestor puteri agresive inițiativa, ar declanșa un nou război mondial și nici un Trump nu și-ar asuma această responsabilitate. Așa că Ucraina trebuie ajutată pentru că erodează Rusia, un colos cu picioare de lut care nu a putut îngenunchea  această țară eroică. Ce pune pe gânduri și este tragic că 70- 80% din ruși îl sprijină pe Putin! Rusia continuă să fie țara dictatorilor fără scrupule, disprețuitori față de popor. Nici intelectualii formidabili și geniali nu au avut succes, ci acei indivizi produși de Narodnaia Volia, care știau cei mai bine pentru popor și au produs regimul sinistru al bolșevismului lui Lenin și Stalin. 

În legătură cu viitoarele alegeri din SUA am văzut un film care mi-a produs coșmaruri. Filmul se numește Let the World Behind - Lasă lumea, despre o catastrofă care afectează America, comunicațiile afectate de hackeri, inclusiv comunicațiile cu telefoane prin satelit, catastrofe aviatice și alte dezastre. Alte filme văzute acum la început de an sunt Maestro, despre viața celui mai important muzician american, Leonard Bernstein, și Good Grief - durere bună, un film  despre problemele unui cuplu gay. Dar astea le voi relata ulterior. Mai este și Bricklayer - Zidarul, film de acțiune.

Am terminat de citit cartea Din psichologia poporului român de Dumitru Drăghicescu. Este o carte cadou de Anul Nou de la prietenul Julian. Drăghicescu încearcă să facă a analiză a mentalității românești, în primul rând al bazei sociale formate din țărani și asta în 1906, cu un an înainte de ultima mare răscoală țărănească din Europa în România. 

Citesc în același timp din Conversație la Catedrala a lui Mario Vargas Llosa, cu amintiri din vremea studenției scriitorului și realității peruane la mijlocul anilor 50. 

Și acum vreți nu vreți și ceva de fotbal!

S-a terminat Boxing Day după anul nou în Anglia. Liverpool este lider în Premier League după un meci formidabil cu Newcastle 4-2. Dar vine Cupa Africii și omul cheie Salah pleacă la această competiție. 

În Spania s-a desfășurat finalul turului cu Real Madrid pe primul loc. Real a avut un meci dificil cu Mallorca, 1-0. Este însă talonată de Girona, la egalitate de puncte 48,  care a făcut un meci grozav cu Atletico Madrid pe care i-au învins cu 4-3. 

Nu este clar cine va fi campioană și în Anglia sau în Spania. Pentru Liverpool programul este mai simplu, joacă în Europa League, iar Real are un program dificil în Champions League și Girona nu are astfel de obligații internaționale, deci un avantaj.

Și ceva despre ziua de azi Sf. Ion, ziua onomastică a celor mai multe românce și români. Este cinstirea Sfântului Ioan Botezătorul, după Botezul Domnului - Boboteaza de pe 6 ianuarie. Pentru catolici este Epifania - Revelația, arătarea Domnului după Botez, către cei trei magi, a Sfintei Treimi. Un pic altfel, sau ceav mai mult de Botez.


Să fim sănătoși și voioși!


14 comentarii:

  1. Angela din Germania7 ianuarie 2024 la 16:26

    Evenimentele din Japonia m-au preocupat si pe mine. Dupa cutremurul devastator vine si accidentul de pe aeroport! Chiar le scriam colaboratorilor mei japonezi ca numai disciplina a facut ca oamenii sa fie salvati. Comentariile unor specialisti au evidentiat cit de important in asemenea cazuri este respectarea indicatiilor echipajului avionului. Este subliniat faptul ca incercarea unora de a-si salva bagajele de mina duce la moartea altora. Si asta ma duce cu gindul la o experienta recenta a unui cunoscut care s-a intors in tara din Portugalia cu un zbor low-cost care a intirziat mai bine de trei ore pentru ca imbarcarea a vreo 30 de tigani romani a fost un intreg circ. Toti cu papornite pe care nu au vrut sa le dea la cala, au stirnit un circ si un scandal nemaivazut. Eu nu inteleg de ce nu i-au lasat pe aeroport si sa plece la timp. Întirzierea avionului pe pista a costat compania bani. Regulile de imbarcare sunt scrise pe bilet si nu sint negogiabile!! Gindeste-te ca ai pasageri de genul asa cu tine in avion…



    In ce priveste alegerile, sint evenimente care ne dau de gindit. Mai ales ca nu e asa de usor sa alegi.. Pe cine? M-am saturat sa aleg raul ce mai mic. Vreau sa vad ca pot face o alegere adevarata, intre candidati care au un program si macar sugereaza ca poti avea incredere in ei. Avem de ales de 4 ori in anul asta si eu sunt ca si cetateanul turmentat…..

    Sunt curioasa ce vor face republicanii americani: Trump sau o femeie cu parinti indieni? Eu cred ca daca democratii nu vin cu o alta propunere in afara de Biden, multi votanti democrati vor vota candidata republicana, daca reuseste sa treaca de trump. Numai ca actuala experienta cu Kamala Harris este dezamagitoare..



    Si apropo de virsta: simbata am primit o scrisoare de la primaria satului in care locuiesc. Chiar ma intrebam ce vor de la mine. Este o invitatie sa particip la sesiunea de carnaval din sat dedicata SENIORILOR!!! A fost un soc sa realizez ca oficial sunt trecuta la seniori si senioare!! Desi mi se pare o gluma: iesi la pensie la 67 de ani, dar esti oficial batrin de la 65 de ani. Chiar ma intrebam pe ce criterii au stabilit limita asta? Pina acum 10 ani era virsta de pensionare, acuma nu mai este.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca ai uitat sa spui ca ziua de 7 ianuarie este la ortodoxii pradoslavnici ziua de Craciun .
    Ziua de 13 ian este Anul Nou pe vechi.
    Noi trebuie sa respectam aceste zile pentru ca la foarte multi romani , mai ales din est , asa este regula. Bunica mea , decedata pe la 90 de ani prin 1970 mereu avea grija sa socoteaca evenimentele si dupa vechi.
    Mai cam speriat cu alegerile ve vor veni.. Dezavuindui pe unii creezi spatiu celorlalti. Cam asa ne-am pacalit de 35 de ani si rezultatul este ca tot aia ne conduc. an de an si ceas de ceas.
    Daca ai picioarele reci lasate de fumat , ca prima masura. Eu nu sunt in stare desi dau sfaturi la alttii . Boala vine de la circulatia singelui.
    In Anglia Liverpool este mare datorita lui Salas egipteanul. Este chiar mai bun decit Messi dar nu se poate exprima decit in echipa Liverpool.De acum va lipsi vreo doua luni ptr. Cupa Africii. Inclin sa avansez pronosticul ca Liverpooș nu va face prea multe puncte.
    Accidentul avioanelor din Tokyo s-a produs tocmai acolo unde masurile tehnice si disciplinare de monitorizare a curselor sunt cele mai inaintate din lume , Si totusi ...
    Cu cutremurul m-am lamurit. Nu cred ca asi fi rezistat prea mult daca eram japonez. Atitea cutrmure si tunamuri ....


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema la mine nu are legătură cu fumatul. Nu mai fumez din 1996! E cu coloana și nervul sciatic, când merg mai mult se pare că se inflamează ceva și începe să mă doară pulpa superioară la dreptul. Am făcut investigații, la radiografie a ieșit coxartroză. Mai merg la un neurolog!

      Ștergere
  3. Ca tot ai zis si de razboiul din est hai sa zic si eu ceva. Rusia a fost este si va fi o tara condusa de militari. Asa a mostenit de la URSS. Deci nu poti sa intervii in politica Rusiei decit daca militarii , sau o parte mai mare si din ce in ce mai mare incep sa se gindeasca ca trebuie schimbat statul major .
    Ucraina a fost vre-o zece ani condusa de un cofetar . Ponomarenco parca il chema . Si ce a realizat ??? Nimic ... ba chiar mai rau a deschis poftele militare ale Rusiei . Trump , omul pe care tu il criticai de mama mama acum vre_o trei ani are meritul ca intuia Rusia mai bine decit oricine. . Si ce daca ? Pentru politicieni nu a contata decit mai putin.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sumbra dar veridica afirmatia: "În momentul de față ne aflăm în situația dinaintea Celui De-al Doilea Război Mondial, în locul Germaniei hitleriste se află Rusia lui Putin, iar în Asia se proiectează puterea Chinei, în locul Japoniei. "

    An an 2024 bun, cu sanatate si fara probleme majore!

    RăspundețiȘtergere
  5. Putin timp dupa invazia Ucrainei m-am uitat pe Wikipedia asupra istoriei acelor tinuturi. Am retinut ca Kiew a fost prime capitala a rusilor. Aceasta capitala a fost mutata la Moscova, mai la nord pentru a o proteja fata de invazia mongolilor lui Gingis Han. Deci, dupa mintea mea de inginer, Kiew a fost situat in tinutul ocupat de rusi. Ar fi absurd sa presupunem ca rusii isi stabilisera capitala adanc in interiorul teritoriului dominat de un alt trib.
    Apoi, stim acum ca si estul Ucrainei este locuit in majoritate de rusi care i-au intimpinat cu bucurie pe acestia. La fel, imi amintesc in anii 90 ca regiunea Trans-Nistria, din Rep. Moldova, si-a declarat independenta, dorind sa se uneasca cu Rusia, si nu cu Ucraina.
    Tot de pe Wikipedia am aflat ca numele de Ucraina a aparut relativ tirziu, prin sec,. XIX, referindu-se la o zona teritoriala, si nu la un popor separat, cu religie, cultura si limba specifica. Caci, o deosebire de limba de genul Volodimir fata de Vladimir, nu mi se pare de loc esentiala.
    Pentru mine, deci, Ucraina este pentru Rusia cam ce este Vrancea, sau Banatul, sau Oasul, sau Dimbovita cu fosta capitala Tirgoviste, pentru Romania -o Cugetare libera de orice influenta pro- sau con- al uneia sau altei parti din acest conflict.
    In ce priveste WWIII, nu mi se pare realistic decit in perspectiva unui presedinte slab in SUA coroborata cu erori nesabuite in politica EU si SUA pe fondul resurgentei visurilor imperiale ale UK (independenta libera acum de constringerile EU) si a dorintelor de profit ale actionarilor in industria de armament din West.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu de ce pe wikipedia ți-ai luat informațiile,dar sunt absolut greșite. Rusia kieveană s-a prăbușit sub loviturile mongolilor la 1241. Ce a urmat a fost că mongolii i-au obligat să-și mute capitala mult spre est la Moscova și să-i stăpânească până când Ivan cel Groaznic i-a bătut pe mongoli tătarii din Kazan și a devenit Rusia independentă. Recomand să vezi Rubliov al lui Tarkovski care se petrecea în acele timpuri de stăpânire tătărească, cu care rușii s-au amestecat. Belarus este partea din Rusia care nu a fost ocupată de tătari și de aceea a rămas albă - explicația unui rus dată mie în tren spre România. Kievul a intrat sub dominația poloneză până la Hmelnițki care la 1653 a vrut să treacă sub ruși. De aia a dat Ucrainei Crimeea Hrușciov în 1954. Partea de vest a Ucrainei Galiția a rămas poloneză și apoi sub stăpânirea Austriei. În secolul XIX s-a dezvoltat naționalismul ucrainean au și literatură în ucraineană cu Taras Șevcenko. În 1918 după prăbușirea țarismului au vrut să devină independenți și au fost vreo doi ani, dar Stalin și Armata Roșie i-au reocupat. Ucrainenii au mari scriitori de limbă rusă Gogol, Bulgakov. Și era bine să nu fii anonim!

      Ștergere
    2. Draga Joe, uitasem ca am pus acest comentariu. Nu pot sa nu remarc insa irelevanta comentariilor tale istorice: e adevarat, peste tot in lume s-au schimbat granite, populatiile teritoriilor in cauza fiind alternativ ocupate de diferite armate care le-au pus sub stapanirea unora sau a altor natii. Dar ce inseamna asta, vrei sa spui ca rusii din Kiew, de exemplu, au devenit subit tatari, apoi polonezi, apoi austrieci, samd, si in final, potrivit organizarii teritoriale a URSS au devenit "ucrainieni" ? Inteleg totusi ca aceste chestiuni nu sint usor de discutat in vremuri in care istoria este scrisa de propagandisti si de aceea o sa ma opresc aici.
      Tot anonim, e mai sigur.

      Ștergere
    3. Cu regret te anunț că irelevante sunt comentariile tale. Vrei să crezi că ucraineni sunt ruși, nu sunt, dar este o populație care era rusofonă în tot estul Ucrainei. Se pare că au renunțat din motivul simplu că rușii agresează Ucraina. Iar bați câmpii, spui că locuitorii Kievului ar fi devenit tătari, NU! Tătarii - atunci mongoli au distrus Kievul și au mutat capitala Knezatului rus la Moscova în est și i-au stăpânit 3 secole. Ucraina a picat sub stăpânirea poloneză și au rămas până în 1653, când Hmelnitzki a trecut sub stăpânire rusă partea de est inclusiv Kievul. Restul a rămas sub polonezi până Galiția a intrat în componența Austriei, care a sprijinit naționalismul ucrainean din secolul XIX. Și noi în Bucovina am avut probleme cu ucrainenii, care erau în proporție mare și pe această bază Stalin a anexat Bucovina de Nord, ajunsă acum în Ucraina! Dacă nu studiezi istoria poți să comiți multe prostii.

      Ștergere
    4. Ai dreptate, baietii lui Gingis Han erau mongoli; inca ma mir ca am scris "tatari". Insa punctul meu nu se referea la schimbarea culorii pasapoartelor ci la permanenta etnicitatii.

      Ștergere
  6. Prostiile fiind orale, n-au importanta, nu sunt bagate in seama si n-au urmari. Orice s-ar spune rusul si ucraineanul sunt frati, poate vitregi, dar frati. Si veri primari cu polonezul, sarbul, bulgarul, etc ca nu-i voi insira pe toti. Si provenind de la aceeasi slavi de diverse directii, au ramas cu niste caracteristici de migratori: darzenie, curaj si as putea spune si cruzime. Dar si de-o anumita duiosie, uite luaram si iubire si dragoste de la ei si lasaram deoparte amorul latin. Dar ne intoarcem la latinitate prin sexus. Hai ca bat campii!

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnilor nu mai faceti istorie pe niste chestiuni despre care sau scris milioane de pagini de catre insi care erau si buni cunoscatori si buni manipulatori etc ...
    Pe romaneste , mai toti stiam formula ca Romania traieste intr-o mare de slavi. Un mare adevar pe care nu il puteti nega. Nu puteti emite nici-o solutie ca sa nu mai existe situatia asta.
    Deci rusii , polonejii , ucrainienii , belarusii , bulgarii , slovacii , sirbii cu toate ramurile lor , cehii , si etc etc sunt SLAVI in toate cele ce sunt.
    Faptul ca acum se lupta intre ei rusii cu ucrainienii , nu exclude adevarul ca sovieticii sau luptat cu polonejii pina iau desfiintat. Nu exclude faptul ca sovieticii , polnezii , bulgarii , iau ocupat in 1968 pe cehoslovaci . Atentie cind spunem sovietici spunem si ucrainieni .
    Nu stiu care sovietici erau mai ai naibii rusii sau ucrainienii . Pentru noi foarte agresivi au fost sovieticii ucrainieni deoarece Frontul 2 ucrainian condus de maresalul Rodion Malinovschi ( originar din Odesa ) a ocupat Romania. Erau niste violatori de prima mina. parca scrisese unul cam cite violuri au fost facurte de sodatii sovietico ucrainieni. Asa ca nu ii mai bagati intirboaca pe turci pe mongoli pe tatari si pe oricine care nu ar fi slavi.
    Oricum viitorul nostru depinde de linistirea lucrurilor care sunt in curs de desfasurare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Dan, sunt importante! L-am citit pe Drăghicescu și mi-a revelat că suntem bine și slavi amestecați cu daco latini. După el 2/3! din limbă ar fi slavă, este cam 20 % și cel mai tare contează articolul hotărât slav, nu în față la coadă! Și imperiul lui Simeon ne-a dat boierimea slavă, și ritul slav ortodox, tras de la Bizanț, dar nu direct. Uită-te la urmele istoriei române. La biserici e în slavă, e simplu in Italia e în latină și pricepi, nu ca la noi, slav până pe la 1600 și după aia românește, dar cu buchii slave până la Cuza care ne-a latinizat scrierea. Să fi educat ar fi să știi și slavona veche, fie că urâm rusa!

      Ștergere
  8. Pai mai intii sa iti spun ca eu nu urasc limba rusa. O fi din cauza stilului impecabil al dnei profesoare Drebici de la liceul nostru din Ploiesti.
    Sa mai stii ca nu imi pare rau ca suntem amestecati cu slavii. Unii dintre ei au facut istorie pentru Romania, In sport de exemplu Ivan Pataichin si Nadia Comaneci ne-au propus multe fericiri. Dar si in alte domenii .
    Nu stiu daca am fi ramas in credinta ordodoxa daca aceasta religie nu ar fi fost sustinuta de slavii ordodocsi. Ba chiar pot sa spun ca nu am fi fost nici catolici deoarece religiile necrestine erau mai puternice in aceasta zona .
    Latinizarea limbii noastre nu a fost pofta unui singur om sau a unui grup restrins de oameni. Este o consecinta a faptului ca limba pe care o vorbeau stramosii si-a gasit o cale de legalizare in scris . Ca scrisul este cu caractere slavoane a fost sansa limbii noastre sa devina si scrisa.
    Istoria limbii romane este atit de frumoasa pentru ca este ca o victorie intr-un razboi dur.
    Ma rog nu iti zic mai multe ca iar ma faci putinist. Sa fii iubit !!!

    RăspundețiȘtergere