luni, 15 ianuarie 2024

O săptămână agitată



N-a trecut bine anul nou și scena politică și socială este extrem de agitată atât în România cât și în lume. 

Este în continuare în desfășurare protestul ciudat al transportatorilor și al fermierilor. Pe o vreme extrem de friguroasă camionagii s-au gândit că este bine să blocheze șoselele și li s-au alăturat și tractoriștii! De ce este ciudat acest protest? Pentru că cererile lor sunt ori absurde, ori nu sunt acceptabile. Transportatorii se plâng de prețul foarte mare al polițelor de asigurare RCA. Experiența arată că România produce cel mai  mare număr de accidente pe șosea, actorii principali fiind camionagii. Din acest motiv societăți de asigurare au dat faliment pentru că nu au putut acoperi daunele, la prețuri RCA mici. Dar camionagii au mai cerut să li se dea combustibil gratis?! și să nu mai fie controlați. Fermierii au oful lor cu cerealele ucrainene, mă întreb dacă cerealele ucrainene nu-i concurau și înainte de războiul început în Ucraina în 2022 pe piața internațională? Acești fermieri exploatează terenuri mari luate în arendă unde nu dau mai nimic arendașilor și sunt ahtiați după subvenții. Sunt cerințe tâmpite, ce doresc subvenții de la UE, dar să nu dea socoteală. Discuțiile sunt în continuare, pentru că protestul nu s-a sfârșit, fermierii au timp de pierdut pentru că este iarnă. A fost la discuții inclusiv premierul Ciolacu, dar a fost supus unor amenințări. Nu este clară imixtiunea politicului, Simion și inubliabila Șoșoacă au vrut să se bage în seamă, dar au fost huiduiți.

Tot pe plan aflăm că autoritățile au decis să taie veniturile doctorilor de familie și a specialiștilor în contract cu Casa de Asigurări Medicale. Este obscen pentru că autoritățile se laudă cu creșterea bugetului pentru sănătate. 

O altă discuție care agită apele politice este declanșată de decizia lui Charles Michel de a -și da demisia din postul de șef ai Consiliului European pentru a candida la Europarlamentare. Ca o cutumă cel mai vechi șef de stat din UE ar putea prelua acest post. Acela este Viktor Orban, unanim neagreat de ceilalți. Următorul ca vechime este președintele Iohannis așa politicienii români se agită. Din sursele liberale el ar urma să-și dea demisie de la Președinție și să devină șef al CE. Mulți spun că nu ar avea șanse. Însă ce mă frământă pe mine este că la Viktor Orban nu si-ar da demisia, că asta ar fi o prostie să piardă postul de prim ministru al Ungariei, post unde dispune cum vrea de unguri, dar la români se poate! Suspectez și o manevră a camarilei liberale din jurul lui Ciucă, care mizează că ar căpăta mai multă notorietate, necesară în campania prezidențială. Nu știu un alt politician care să nu aibă treabă cu politica precum Ciucă. Sper să scape PNL de el după Europarlamentare. La această veste s-au mobilizat adepții USR din presă să-l facă pe Iohannis cu ou și oțet. Ba am citit un interviu cu un analist politic care-l declara pe Ciolacu, cel mai bun politician al momentului. Că o fi adevărat sau nu rămâne de văzut, dar ce m-a călcat pe nervi la acest părerist este comparația cu Polonia care a făcut politică europeană și noi politică provincială. Ori dacă te uiți la Polonia în ultimul timp, ei au demonstrat provincialism și derapaje iliberale în timpul guvernării PiS care au stârnit dezaprobare la nivelul UE. Mai mult Polonia nu s-a mai dovedit cel mai fidel aliat al Ucrainei din motive electorale. Să vedem ce va face guvernul Tusk, care are deja mari probleme cu opoziția PiS?

În același timp politica României față de Ucraina a arătat că am rămas cel mai fidel aliat al lor, facilitând tranzitul cerealelor ucrainene, dar și ajutor militar. Jurnaliștii erau frustrați că România nu se lăuda cu aceste ajutoare. Mai bine! În Ucraina este război și prudența nu strică când ai o așa graniță cu Ucraina, dar și legătură cu agresorul Rusia pe Marea Neagră. Ba umblă zvonul unor tratative secrete pentru un tratat bilateral de apărare cu Ucraina, în contextul situației din Marea Neagră și al tratatului pe care îl face Marea Britanie cu Ucraina. Asta arată  constanta politice britanice în mai mult de 200 de ani ai menținerii echilibrului militar european. Și în context, dacă Iohannis are vina unor decizii interne neinspirate, precum Ciucă prim ministru, și mai demult Cioloș, în politica externă România a luat decizii corecte și apreciate pe plan european și de aceea Iohannis are acceptul multor lideri europeni. 

Pe plan extern SUA și Marea Britanie s-a decis să lovească pe rebelii huti din Yemen care atacă navele civile pe cea mai importantă rută de navigație prin Marea Roșie. Huti sunt sponsorizați de Iran. Și Iranul ar trebui pus la punct pentru că acțiunile lui riscă destabilizarea completă a Orientului Mijlociu. 

În seara de joi 11 ianuarie am audiat Grand Bal Symphonique la Filarmonica Pitești. Este deschiderea anului muzical 2024! Orchestra filarmonicii condusă de Tiberiu Oprea ne-au oferit primul concert din 2024! Am audiat muzică de bal la Operă din francezii Berlioz, Delibes, Offenbach, Gounod, Bizet, Faure, Saint Saens și un vals de neamțul din Strasbourg Waldteufel, tot francez care va să zică.

Lumea a aplaudat și când a trebuit și când nu, dar ne-am simțit cu toții bine!

 

A fost o săptămână agitată și în fotbalul european. Liverpool a fost angrenat în cupele din Anglia. Au jucat pe rând în Cupa Angliei la Londra cu Arsenal și i-au eliminat cu 2-0. Apoi au avut meci în semifinalele Cupei Ligii Angliei cu Fulham pe acre au învins-o cu 2-1. Dar cel mai pasionant meci s-a desfășurat la Newcastle cu Manchester City. City a deschis scorul, dar Newcastle au întors în prima repriză și s-a terminat 2-1. În repriza a doua a reintrat după o lungă accidentare Kevin de Bruyne. A reușit să egaleze și a dat o pasă de gol care i-a făcut victorioși pe cei de la City. Aș că se pare că Manchester City revine în lupta pentru titlu.

 

În Spania Girona, după ce reușise să învingă pe Atletico Madrid s-a împiedicat la Almeria care-i pe ultimul loc, unde era să ia bătaie.

Însă evenimentul a fost Supercupa Spaniei între Real, Barcelona, Atletico Madrid și Osasuna care a fost finalista Cupei Spaniei, desfășurată în Arabia Saudită. Primul meci a opus Real și Atletico. A fost un meci cu multe. Au deschis scorul Atletico, apoi au egalat și luat conducerea cei de la Real. A egalat și luat conducerea Atletico, dar au fost egalați în final. În prelungiri au marcat de două ori cei de la Real și s-a terminat 5-3. În meciul Barcelona nu a avut probleme cu Osasuna, 2-0. Aseară a fost finala fără istoric, unde în minutul 11 era 2-0 pentru Real. Lewandowski a dat gol, a fost penalti și a marcat din nou Vinicius care a făcut un hat-trick. A mai dat gol și Rodrygo în repriza a doua, meci dominat categoric de Real. Real pare cea mai în formă echipă europeană, dar să vedem!

L-am sărbătorit pe Radu Vișinescu care a făcut 85 de ani! Este un longeviv și îi urăm viață lungă!


Azi este 15 ianuarie ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale. Să-i mulțumim lui Iosif Vulcan, cum ar fi sunat Mihai Eminovici!


7 comentarii:

  1. Poate ne explici si de ce la ASF s-au dat cate 16 salarii/an, de cate 10-15.000 de euroi, in timp ce s-au inregistrat falimente rasunatoare (chiar "telefonate") la marii asiguratori. ASF-ul ala populat cu clientela politica, habarnisti de tip nevasta, amanta, nepoata, nas, fin, cumatru. Ca sa inteleg de ce eu, de ex., care conduc din 1972 fara nici un incident , platesc acum o polita RCA de 3 ori mai mare decat acum cativa ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Opinia mea despre valoarea RCA este în postare, accidentele care costă și trebuie întrebați protestatarii care le provoacă. Și care au dus la falimentul societăților de asigurare. Are și ASF o contribuție, cu habarniștii care administrează domeniul și iau o căruță de bani. Întreabă pe cei care guvernează și de ce magistrații au pensiile alea obscene și care fac tot ce le stă în putină să le mențină pentru că ei centrează, ei dau cu capul. Sunt indivizi în societatea românească care par excepționali și intangibili.

      Ștergere
    2. https://romania.europalibera.org/a/marea-familie-asf-rude-fosti-agenti-sri-salarii-la-secret/32342460.html

      Ștergere
    3. Castele care si-au asigurat venituri colosale au fost infiintate de politicieni: magistratii si institutiile de forta, care sa-i protejeze si chiar pt. ei insisi/familie (vezi autoritatile de tip ASF, ANRE, numeroase CA etc.). Primele pensii speciale au fost propuse de Valeriu Stoica (PNL) pt. magistrati.

      Ștergere
  2. Angela din Germania15 ianuarie 2024 la 15:56

    Hi Joe,

    si aici sunt fermierii pe strada de o saptamina si nu au de gind sa se duca acasa. Picatura care a umplut paharul a fost decizia guvernului tricolor( semaforul) de a economisi si anume le-a taiat subventiile la carburanti!!! Germania a facut prostia sa scrie in Constitutie dupa criza bancara ca guvernul se obliga an de an la un buget echilibrat!! Numai ca corona si criza euro le-a dat regula peste cap. De acee au facut iarasi datorii, cu dispensa…Anul asta au vrut iar sa ‘coloreze’ niste miliarde care le ramasesera pe hirtie de la alt program si sa ii puna la bugetul din 24 pentru transfomarile lor energetice abracadabrante, ajutorul pentru Ucraina si mai stiu eu unde ele lipsesc bani (au 5 milioane de persone care primesc asa numit burger Geld, adica sunt sunt tinuti de stat intergral fara sa faca nimic. Nu sunt de confundat cu somerii inregistrati, astia sunt alta categorie. Jumatae sunt de fapt buni de munca, dar nu vor sa lucreze ca salariile sunt mici si e mai bine sa stea cu bani de la stat)..

    Numai ca guvernul a fost dat in judecata de opozitie si curtea constitutionala le-a dat peste degete. Asa ca trebuie sa economiseasca vreo 20 de miliarde anul asa!! Si taie in stinga si in drepata.

    Problema in Germania este ca Estul si Nordestul sunt dominate de ferme mari se sute de hectare, urmasele colhozurilor DDRiste. Vestul si sudul este dominat de ferme familiare, mici care de multa vreme sunt sub presiune pentru ca au tot felul de reguli de mediu si energie regenerativa, preturi mici la vinzari de produse si alte chestii care la o ferma mica sunt cocosetoare. Deci astia mici sint in pericol de disparitie (in ultimii 20 de ani au disparut in Germania cam jumate din ferme si majoritatea au fost ferme ‘mici’). Guvernul, care si aici e complet aiurea, a dat dupa doua zile inapoi si a modificat din nou regula. Numai ca pe oameni nu-i mai bagi in case ca nemultumirile vin pe un fond mai vechi cu cereri nerezolvate de ani de zile. EU are o mare parte din vina in ceea ce priveste situatia din agricultura: pe de o parte vor mincare bio , cu protectia solului ,a apei si a animalelor dar sa fie ieftina si subventioneaza disproportionat fermele mari, care produc minacare in mod industrial!!

    In ce-l priveste pe Johannis, cred si eu ca ceilalti sefi de stat il vor pe el si nu pe Orban. Johanis a dovedit ca este foarte sensibil la ‘indicatiile’ EU si SUA si nu are pareri si initiative personale, nu misca in front si arata si bine!!!

    Un Orban are opinii si le si articuleaza!!

    EU este intr-o situatie dezastruoasa, isi traieste zenitul. Un Johanis e numai bun sa o ingroape!! Un Macron nu e de dorit, care e aproape la fel de vechi in functie ca Johanis, numai ca asta are idei si vrea sa schimbe ceva in EU (printe altele e fan energie nucleara!).

    In ce priveste noua noastra prietenie cu Ucraina, este o rusine cum ne purtam. Suntem saraci lipiti dar suntem sprijinul Ucrainei in fata Rusilor!! Polonezii stiu ce vor. De accea interesele lor nationale sunt mai importante decit ale EU sau ale ucrainienilor, cum de fapt si la tarile vestice din EU. Transportatorii si fermierii lor si acum blocheza transportul de griu ucrainian. Si motivul este logic: griul nu este transportat prin tara, ci vindut de fapt in Polonia si Romania la preturi de nimic si fara sa stisfaca normele EU. Si asta nu e OK. Problema este ca si noi suntem timpiti. Ar trebui sa-l luam, sa-l reetichetam si sa-l vindem noi cu cistig. Numai ca am distrus hambarele si locurile de depozitare si de transfer pentru transport si nu putem logistic sa facem asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Angela din Germania15 ianuarie 2024 la 16:13

    In cel priveste pe Tusk, nu fii asa de optimit. O fi fost el socializat la EU, dar in tara are o opozite serioasa. In primul rind din partea fermierilor, care au un ghimpe impotriva EU (desi incaseaza sume serioase ca subventii) si a unor tari din EU. Si astia sunt in Polonia multi si bine organizati. Votantii lui Tusk sunt la oras . Sa vedem daca nu se trezesc cu alegeri noi intr-o luna daca nu deblocheza situatia pina la sfirsitul lui ianuarie…

    by the way agricultura poloneza: e o rusine fara margini ca magazinele din Romani sunt pline de conserve poloneze . Romanii nu mai cresc castraveri si specla si legune? Ni le trebuie pe ale polonezilor? Du-te si te uita in rafturi si noteza-ti ce procent din produse sunt azi aduse din Polonia!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamna din Germania nu prea stie care sunt impunerile UE despre alimentele care pot fi desfacute pe rafturile tarilor din UE. Noi nu prea avem multe drepturi. Putem desface ( deci produce ) magiun si cam atit. Polonejii le-au luat dreptul la castraveti , mere , etc pina si bulgarilor.
    Dar ca sa nu intru in Politica cred ca ai uitat sa spui ca sau bagat noile pensii mai mari ca cele anterioare. Noua lege a pensiilor introduce notiunea de ....punct de referinta... Nu prea inteleg ce inseamna asta.

    RăspundețiȘtergere