luni, 15 iulie 2024

Despre lucruri de luat în seamă



S-au întâmplat o mulțime de lucruri în ultima săptămână.

Cel mai important este de natură sportivă, s-a încheiat Campionatul European de Fotbal! Finala s-a disputat între Spania și Anglia. Comentatorii spuneau că echipa Angliei este cu 300 de milioane de euro mai scumpă decât a Spaniei. O evaluare falsă, pentru că jucătorii englezi sunt supraevaluați. Meciul a fost foarte frumos, în special în repriza a doua. Spania s-a dovedit ca echipa cea mai în formă pe parcursul campionatului, a fost singura care a câștigat cele trei meciuri din grupă. Spania a deschis scorul prin Nico Williams la o pasă excelentă a lui Lamine Yamal, care a și fost declarat cel mai bun jucător al partidei. În repriza a doua Cole Palmer a reușit egalarea de la o pasă a lui Jude Bellingham. Meciul a avut o desfășurarea dramatică, englezii au avut șansa să ia conducerea, dar în final Oyarzabal a adus victoria Spaniei. Rodri a fost declarat cel mai bun jucător al turneului. La meci au participat regele Felipe al Spaniei și prințul William al Angliei.

Dar Campionatul European de Fotbal nu a fost singurul eveniment sportiv important al zilei de 14 iulie. S-a încheiat Turneul de Tenis de la Wimbledon. Finala masculină i-a pus față în față pe marele campion sârb Djokovic și tânărul tenisman spaniol Alcaraz. Alacaraz s-a distrat cu Djokovic și l-a învins în trei seturi la zero. Încep să apună marii campioni de tenis!

Dar și Le Tour a avut o etapă de munte. Slovenul Pogacar a învins a doua oară succesiv, consolidându-și poziția de lider. 

Dar am amintit că ieri a fost 14 Iulie care este Ziua Națională  Franței. Am asistat la parada militară la TV5. S-a desfășurat restrâns pe Avenue Foch, pentru că pe Champs Elisee sunt preparative pentru Olimpiadă. Au defilat doar militarii, fără vehicule grele. Au zburat avioane și elicoptere și în final a defilat Garda Republicană călare. Și fiindcă a venit vorba de Franța, vreau să discut un pic despre decizia președintelui Macron pentru alegeri parlamentare anticipate. Unii l-au acuzat că a greșit, eu cred că a făcut bine! pentru că după europarlamentare se crea impresia că Adunarea Națională a lui Le Pen ar fi câștigat alegerile. Parlamentarele anticipate au trimis pe Le Pen și ai ei pe locul trei. Este adevărat că acum Franța va trebui să guverneze cu o coaliție. Și asta față de Germania unde AfD a câștigat europarlamentarele și cancelarul Stolz este într-o sitiuație foarte complicată.

Cel mai ciudat și tensionat moment s-a întâmplat în SUA unde fostul președinte Trump a fost victima unei tentative de asasinat, un glonț trecând prin ureche. Sunt tot felul de teorii conspiraționiste, Trump este victima violenței pe care o propagă constant. Acum politologii îi dau mari șanse la alegerile prezidențiale. 

S-a desfășurat și sesiunea festivă a NATO care a împlinit 75 de ani, vârsta mea. A participat și președintele Iohannis. România a ieșit bine, a fost donat sistemul PATRIOT Ucrainei și președintele Biden a amintit de două ori România, iar Zelenski a mulțumit pentru gest României. Este rezultatul eforturilor lui Iohannis pe plan extern. Tentativa sa de a candida la șefia NATO  nu a fost acceptată de băieții din Vest, a ipocriziei europenilor vechi, care îl preferă pe Rutte. Rămâne problema cu Schengen și Austria. Liderii austrieci sunt îngâmfași și nesimțiți. Când România a fost supusă presiunilor la accederea în UE și am cedat privatizării cu austriecii a PETROM, care a distrus Arpechim Pitești,mai bine ar fi fost dacă era vândut măcar acest combinat unei țări producătoare de petrol, cum s-a întâmplat cu Petromidia. Și drept mulțumire Austria cu mari interese economice în România ne ține la ușa Schengen, inventând povești cu migranți care vin în Austria prin Croația, admisă de aceiași austrieci. Îmi vine în minte și povestea cu Imperiul Austro Ungar, unde România era cea mai detestată, pentru pretențiile față de Transilvania.  

Mă enervează total postări nostalgice cu România comunistă, din vremea lui Ceaușescu. Circula o anecdotă în care Nicu Ceaușescu spunea că cei de acum nu vor foi în stare să zugrăvească ce a făcut ta'su. Minciună sfruntată, s-a construit mult, în neștire, Bucureștiul este de două ori mai întins față de de de acum 35 de ani.  S-au închis multe întreprinderi, unele meritau să fie privatizate ca să supraviețuiască, cum a fost eșecurile cu ARO, sau autocamioane și tractoare Brașov. Războiul din Ucraina revigorează industria apărării. 

Am citit cu plăcere dosarul din Dilema despre Grecia. Grecii sunt cei mai buni în a te simți bine pe litoralul lor, soare, plajă, mâncare bună, cazare excelentă la banii care-i dai. 

În seara de 12 iulie la Filarmonica Pitești a fost un recital vocal instrumental cu prilejul Zilei Naționale a Franței cu Duo Catharsis format din soprana Laura Chera și pianistul Tudor Scripcariu. Au fost interpretate lieduri de Reynaldo Hahn, Gabriel Faure, Claude Debussy, Jules Massenet, Alfred Bachelet, Vincent d'Indy, Gabriel Dupont, Cecile Chaminade, Camille Saint-Saens. O seară reușită de muzică pe o căldură înăbușitoare afară, noroc că în sală era aer condiționat! 

Este o căldură înăbușitoare și ăștia s-au trezit să înceapă campionatul intern de fotbal. Acum când nu mai este iarnă.

Aș mai adăuga un comentariu despre România stat eșuat. Un comentator pe contributors. ro face această analiză. El demonstrează că România nu poate fi un stat eșuat atât timp cât comntrolează teritoriul național, comparat cunțări occidentașe unde sunt locuri și comunități unde poliția nu poate pătrunde. Aș mai adăuga cu referință la România că sunt două domenii unde sunt mari probleme, anume sănătate și învățământul. Nenorocirea de la Colectiv a arătat că nu suntem pregătiți în caz de dezastru major, spitalele noi sunt încă pe hârtie. Doar inițiativa primarului Georgescu de la Mioveni și corpul de spital de la Marie Curie pentru copii cu cancer făcut de  Oana Gheorghiu și Carmen Uscat sunt excepția.

Învățământul s-a degradat, elevii au prea multe drepturi, părinții își bagă nasul unde nu trebuie și nu se ocupă de cei șapte ani de acasă, profesorii nu mai au autoritate. Și cel superior a decăzut atât timp cât vârfurile studiază în străinătate. Și apare analfabetismul funcțional. Nu mai târziu decât ieri am constatat acest lucru, o tânără a dat buzna peste mine la un turnichet la intrarea într-un magazin și a început să țipe. Nu știa cum se folosesc turnicheții!


11 comentarii:

  1. Ce ciudat! Joe, un baiat destept ca tine a bazut prada propagandei stangiste americane. Tu stii ce violenta au predicat si chiar aplicat progresistii in ultimii ani la adresa lui Trump? Stii ca pe 8 iulie Biden a spus ca „Trump este o tinta”, sigur la figurat, dar un dobitoc precum asasinul de 20 de ani a cazut usor in plasa. Daca nu cumva e altceva. Oricum, asta am vrut sa te informez violenta este marca inregistrata a Stangii de pretutindeni astazi (vezi incendiile din orasele americane cand cu traficantul de culoare omorat de politice; dar nu numai atunci, si acum, cu sloganurile antisemite din campusurile universitare)! Precizez: astazi, ca sa fie clar. Si semnez, ca la blogul tau nu se poate altfel: Marius.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După cum observi Marius sunt și alte păreri. Rămân la ideea că un individ precum Trump nu avea ce căută în politică în anii 70-80. Dar lucrurile se schimbă! Noroc că noi nu suntem în situația de a-l vota. Avem și noi faliții noștri, dar cu un efect mult mai puțin important pe plan extern.

      Ștergere
  2. Adriana Negruti15 iulie 2024 la 12:33

    Milioanele de oameni care-l voteaza pe Trump, aceasta voma umana, dovedesc ca lumea e mult mai urata decat o credeam. Intram in era in care nu se mai poate vorbi de evolutie a umanitatii in armonie si sanse pentru toti, ci in epoca lui "care pe care", ca in jungla.America insasi e un exemplu in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Brainwashed by the left. TDS e boală grea și incurabilă, câteodată în familie.

      Ștergere
    2. Dragă Mike, problema este a voastră dacă îl alegeți pe președinte Trump. Un lucru se pare că Trump nu-l înțelege, este că SUA este liderul lumii libere, iar Putin și Rusia cel mai periculos adversar. Și asta chiar va fi o problemă!

      Ștergere
    3. Draga Joe, don't worry, Trump înțelege foarte bine, pretty much everything. Și tocmai asta este ceea ce nu înțelege restul lumii (sau poate tocmai de-aia). Dar hey, vom trăi și vom vedea (hopefully). Corupția în guvernul american curent este "astonishing", și nu mă-ndoiesc cam peste tot, in tot felul de organizații ca NATO, ONU, care sunt cam demodate anyway, pline de oficiali paraziți care nu fac nimic și papă banii, o groază de bani, culmea, cei mai mulți sunt banii noștri, bani americani (un foarte mic procent sunt și ai mei acolo, plătesc taxe). Trump nu va desființa NATO, niciodată n-a zis asta (CNN, MSNBC, BBC, și alte organizații "so called" de știri dar care de fapt sunt organizații propagandistice de stânga,yu au zis. Aceste organizații răsucesc faptele reale, adaugă ceva adjective fără rost, doar așa de florile mărului, mai adaugă și de la ei, și publică. Cine nu cunoaște realitatea crede, și apoi zice mai departe propaganda fără nici o bază. Trump nu este politician. Este in schimb un excelent negociator și salesman. In ceea ce privește liderul lumii libere, cât a fost Trump președinte, a făcut mai mult pentru lumea liberă dacât Obama și Biden la un loc. Tot ce-a făcut Biden pentru lumea liberă e că a zis "Don't"! Am văzut cum a lucrat aia.

      Ștergere
    4. Joe, am făcut un "wild guess" asuming că Adriana Negruți este soția ta. Faptul că mi-ai răspuns cred că adeverește ce-am crezut. Sper să nu mi-o ia în nume de rău, fiindcă este departe de mine de a ofensa pe cineva prin argumetele mele. Este doar o discuție, și dacă Adriana de mai sus este intr-adevăr soția ta, te rog să-i transmiți complimentele mele și cele mai multe urări de bine (ca și ție de altfel) și.... încântat de cunoștință.

      Ștergere
    5. Wild guess is wrong! Numele acestei doamne este Negruti, deci nu Negut! Mi-a găsit blogul și am abonat-o! Paradoxal opțiunile politice ale soției mele sunt diametral opuse cu ale mele!

      Ștergere
    6. Ha ha, ma bucur să aud asta. Mi-am zis că a folosit "Negruți" așa, de Iordan, că să n-o ghicească nimeni. Oricum, m-am liniștit. Cred că-ți închipui că chestia cu Trump vomit trebuia s-o taxes. Fight! Fight!, Fight!...cu pumnul la cer....

      Ștergere
  3. Vai, dar asa ceva nu se face. Sa intorci capul tocmai cand cineva ati acorda un pic de atentie. Vai ce dezamagire pe aici pe blog. Noroc ca a apurut si Hawk Tuah Girl. Situatie rezolvata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Joe, cred ca de la spanioli ar trebui sa invatam cum se promoveaza eficient sportul la nivel national, proiect inceput cu vreo 30 de ani in urma! Acum culeg roadele, cum a s-a intamplat duminica: au ridicat cupele la Wimbledon si Campionatul UEFA!

    RăspundețiȘtergere