vineri, 5 iulie 2024

Ce a mai fost



Pentru că am fost în vacanță la mare în Creta, nu am mai făcut comentarii la evenimentele recente. Așa că revin!

În primul rând trebuie comentat Campionatul European de Fotbal. Spre surpriza tuturor România s-a comportat mai mult decât onorabil. Am debutat cu o victorie clară împotriva Ucrainei, ca apoi să fim îngenuncheați de Belgia și să terminăm egal cu Slovacia. Am terminat pe primul loc, este adevărat la egalitate cu celelalte echipe. Am fost eliminați în optimi de Țările de Jos, după un meci cu greșeli teribile de arbitraj împotriva noastră. Criminalul Dumfries l-a accidentat la cap în careu pe Ianis Hagi, ca apoi să-l scoată din joc după o intrare dură pe Mogoș. Și imbecilul de Zwaier nu dat nici măcar galben. A mai comis erori scârboase, clar semnalate de observatori imparțiali. Este jenant că anumiți comentatori români de sport au zis că am fi beneficiat de arbitraje prietenoase, să le fie rușine!

Au terminat rușinos Ungaria și Croația care au ieșit din grupe, iar Italia a făcut cel mai slab meci din  optimi. Va fi un sfert de finală între Germania și Spania, cele mai în formă echipe din turneu!

Important este că această națională cravașată de Edi Iordănescu a arătat o altă față, onorabilă a naționalei de fotbal a României. Românii din echipă sunt acum Generația de suflet! O altă surpriză este că am avut un public numeros la Europene, care a încurajat necontenit echipa. Asta arată că văicăreala că suntem săraci nu prea este adevărată, în Germania au fost zeci de mii de suporteri români, după germanii locali și turcii mulți în Germania. O dovedesc și parcările din România, pline de BMW; Mercedes, sau Audi. În Grecia Mercedes erau doar taxiurile!

Aflu că s-au serbat cei 160 de ani de existență ai Liceului I. L. Caragiale din Ploiești, cu participarea patriarhului. Pentru că Liceul s-a numit inițial Petru și Pavel. Sper că se mai organizează și alte serbări în care să ajungem și noi alumnii la Ploiești!

M-a impresionat profund pledoaria doamnei Hertha Muller împotriva sprijinului palestinienilor. Crimele din 7 octombrie 2023 sunt fără precedent și nu au nicio scuză, iar în războiul din Gaza victimele civile sunt cauzate de nemernicii de la Hamas, care folosesc ca scut civilii, iar aici este război, nu sunt crimele împotriva unor civili, ca în atacul împotriva Israelului. Sunt complet de acord împotriva idioților utili care au parazitat inclusiv Universitatea București în sprijinul palestinienilor. Este clar că și palestinienii din Gaza nu-i mai suportă pe liderii criminali de la Hamas, măgarii au primit numele unui lider palestinian. 

Aflu că alegerile din Marea Britanie s-a terminat cu o victorie completă a laburiștilor. Au 410 locuri în Parlament, față de 130 ai Conservatorilor. Se termină 14 ani de dominație conservatoare în Marea Britanie. Starmer, liderul laburist va fi numit Prim Ministru de regele Charles al III-lea. Să-i vedem!

Mă întorc și la noi. Ciolacu l-a făcut cu ou și oțet pe Ciucă că nu acceptă prezidențialele în septembrie. Și ieri au ajuns la compromis. Alegerile prezidențiale în două tururi au loc în 24 noiembrie și respectiv 8 decembrie, intercalate cu cele parlamentare în 1 decembrie, de Ziua Națională. Imediat au apărut exit poll-uri INSCOP care îl dă pe Geoană, urmat de Ciolacu, Lasconi și al patrulea Ciucă. S-a tot discutat pe marginea acestui sondaj fals menit exact să încurce lucrurile, fără a ține cont de celălalt sondaj al CURS care arată că Ciolacu și Ciucă sunt în ordine cei mai probabili să ajungă în turul 2. Dar cel mai evident sondaj, este cel de la votul din 9 iunie. PSD are în jur de 35% și PNL în jur de 30%.  Asta arată că liderii al acestor două partide sunt cu cele mai mari șanse. Geoană poate lua voturi de la stânga, de la Ciolacu, iar Lasconi de la votanții liberali ai lui Ciucă, dar nu cred să influențeze rezultatul. Ciolacu nu vrea să candideze, i-e frică că v-a pierde, cum s-a mobilizat electoratul în ultimii 20 de ani pentru un președinte de dreapta. Așa că încercă să-l impună pesedeilor pe Geoană. În condițiile critice ale alegerilor americane, cu  un Trump care are șanse, trebuie un președinte fluent în engleză, și acesta este Geoană!

Că a venit vorba de America, prima confruntare Biden Trump a dat un câștigător clar pe Donald Trump! Biden arată ca un bătrân decrepit, bâlbâit. Mulți democrați vor să-l schimbe pe Biden, cu el Trump va câștiga în mod sigur alegerile. 

Citesc cu uimire un articol al unui popularizator de istorie de la Adevărul, Cosmin Pătrașcu Zamfirache cu prostii despre creștinismul românesc. Acesta afirmă că românii s-au creștinat prin secolul VIII-IX, deci în timpul când arealul românesc era sub Țaratul Bulgar. Individul face o mare confuzie, eram creștini din prin secolul III-IV, dovezile fiind cuvintele fundamentale privind religia creștină, Dumnezeu, cruce, biserică. Imperiul Roman de răsărit, încă latinofon prin secolul VI a fondat o episcopie la Vicina, pe Dunăre, care menținea legătura cu creștinii de la nord de Dunăre. Venirea slavilor prin secolul al VI-lea a rupt legătura cu Constantinopole. Ocupația bulgară a arealului românesc în secolele IX -X a adus  ritul ortodox slav, limba slavă în biserică, boieri slavi, menționați de Cronicarul Anonim în Transilvania. 

Suntem deja în iulie, a plouat joi, dar azi vieri este soare și cald!


2 comentarii:

  1. Stefan din Toronto5 iulie 2024 la 18:47

    Ma bucur mult ca Romanii nu mai sint saraci.
    Parcarile sint pline de Mercedes, BMW etc.

    Prin cite au trecut Romanii, inainte de 1989 si dupa
    1989, te ingrozesti. Dar tara a rezistat si acum o ia
    in sus.

    Asta arata ceva : Anti-Fragile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hi, cum a fost vacanta in Creta ,inainte dadeai detalii ?!

    RăspundețiȘtergere