luni, 22 iulie 2024

S-a retras Biden!


Este vestea serii! Președintele Biden s-a retras din cursa pentru al doilea mandat. Începutul a fost prima confruntare televizată a celor doi candidați: Biden președinte în exercițiu și Trump candidatul republican, fost președinte și el. A fost o confruntare între doi boșorogi, unul Biden, de 81 de ani și care ar sta mai bine la o casă de bătrâni, celălalt Trump mai bine fizic, dar care începea să bată câmpii. Trump a mai fost și victima unui atentat, un glonț i-a trecut prin ureche, nu pe la ureche și acum stă și mai bine în sondaje. Trump a fost confirmat la Convenția Națională Republicană împreună cu un tânăr de 39 de ani J. D. Vance ca vicepreședinte, care are aceleași idei ca și Trump.

Problema va fi că de această dată, în dezbateri boșorogul va fi Trump! Cu toate că Trump, inclusiv după atentat, arată bine fizic, el are tendința să bată câmpii când nu are prompter la dispoziție. 

Problema la democrați este acum cine va fi candidatul prezidențial. Biden a desemnat-o pe Kamala Harris, vicepreședinta, ca urmașa la candidatură. Dar până la Convenția Națională Democrată mai este o lună și vor fi dezbateri în interiorul acestui partid și cel care este cel mai bine plasat democrat în sondaje să fie candidat. Este și semnalul dat de fostul președinte Obama. Am și eu o părere, ar fi mai bine ca acest candidat să fie un bărbat. Trump are resurse incredibile să fie mitocan cu femeile și a înregistrat un succes împotriva doamnei Hilarry Clinton. 

Până una alta Trump este bine plasat în sondaje și în primul rând la swing states, adică statele schimbătoare. Aceste state puternic populate din Nord, erau inima industriei constructoare de mașini, Rust Belt. Între timp aceste industrii s-au mutat în Sud și acolo a rămas rugina și nostalgiile. Și așa Partidul Republican a devenit un partid muncitoresc datorită populismelor iluzorii ale lui Trump. Trump nu poate sili ca acele industrii să revină în Rust Belt, poate alte industrii să le ia locul. O chestiune interesantă este declarația fostului prim ministru britanic Boris Johnson, care este prieten cu Trump, din care reiese că acesta va sprijini în continuare Ucraina, înfrângerea ei ar însemna înfrângerea SUA. Lupta pentru președinție va fi deci dură și serioasă. 

Am urmărit dezbaterile pricinuite de retragerea lui Biden la Digi24, unde au fost invitați serioși și cu expertiză externă. Din acest motiv m-a surprins invitația să comenteze a fostului președinte Băsescu. El nu a avut contacte cu protagoniștii din SUA. Cel care a turnat și a băut nu mai are nicio relevanță, așa că mă surprinde că este invitat să debiteze prostii, inclusiv despre alegerile prezidențiale din România. părerile lui Băsescu nu valorează nicio ceapă degerată.

Am avut o discuție și cu Valeriu de la New York și el este destul de rezervat, e mult până departe, dar primul pas important a fost făcut!

Viitorul președinte al României va trebui să urmărească cu atenție aceste alegeri, pentru că de ele depinde și securitatea României. Părerea mea este că ar trebui un vorbitor fluent de limbă engleză, cum este președintele Iohannis.

Să sperăm că americanii vor vota ca în continuare America să fie liderul lumii libere, nu izolaționistă, cum ar preconiza Donald Trump.


6 comentarii:

  1. Gavin Newsom of CA for president! 😁

    RăspundețiȘtergere
  2. Adriana Negruti22 iulie 2024 la 12:12

    Ideal ar fi sa se retraga si Trump, sa se termine cu bosorogii! Sunt atatea lucruri de facut si o lume intreaga asteapta ca niste oameni puternici si zdraveni la cap sa conduca USA, nu bosorogi ! Trump e mult prea dezechilibrat si egocentrist, e rusinos ca atatia americani il iubesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum adica doamna "sa se termine cu bosorogii". Nu, nu e frumos deloc. Sper ca nu l-ati inclus si pe Joe in categoria bosorogi. Si blogul asta cine sa-l mai faca? Si noi cum sa ne mai veselim?

      Ștergere
    2. Adevarat, mai ales ca si Joe incepe sa dea semne de oboseala ... spune "Am urmărit dezbaterile pricinuite de retragerea lui Trump la Digi24" .... banuiesc ca voia sa spuna "retragerea lui Biden", ha, ha. Adrian

      Ștergere
    3. Ai dreptate! M-am boșorogit și eu, am corectat!

      Ștergere
  3. Aveti dreptate. Urasc gerontocratia de la sovietici, desi aia crapau in jur de 70 de ani. Brejnev, Cerneko, Andropov. In calitate de consilieri e ok, dar nu ca factori decizionali.

    RăspundețiȘtergere