miercuri, 14 august 2024

Kursk

 



Kursk este cunoscut pentru că în istoria celui De-al Doilea Război Mondial aici a avut loc cea mai mare bătălie de tancuri dintre URSS și Germania hitleristă, moment decisiv care a marcat evoluția războiului și înfrângerea lui Hitler.

Dar, iată că, spre surpriza tuturor și stupoarea lui Putin, Ucraina a invadat această regiune de frontieră și ocupă în prezent cam 1000 de km pătrați. Mă enervează suficiența jurnaliștilor care enunță 1000 de km fără să spună că e măsură de suprafață!

Atacul a fost o surpriză pentru apărarea rusă, au fost surprinși la cafea, au fugit, iar neînfricații ceceni s-au predat. Au fost și imagini cu convoaie de militari ruși veniți să blocheze invazia ucraineană și care au fost distruse de armata ucraineană. Acțiunea a fost pregătită în mare secret, surprinzându-i pe aliații occidentali, dar cel mai rău pe ruși. Este pentru prima oară când teritoriul Rusiei estre supus unei agresiuni externe de la cel De-al Doilea Război Mondial. Armata rusă era slab pregătită pentru acest atac, sunt mulți militari în termen, fără pregătirea adecvată. Între mijloacele de război sunt și tancuri germane Leopard ceea ce a atras furia că mașini germane calcă pământul sfânt al patriei sovietice, sau ruse, cum vreți. Reacția rusă la nivel înalt a fost stupidă și iresponsabilă. Păi, când au atacat Ucraina acum 2 ani jumate, Rusia era îndreptățiră, acum atacul în regiunea Kursk este un act terorist? Cel mai tare m-a surprins  atitudinea dictatorului Putin ce părea destul de relaxată. Asta îmi spune că individul este dus cu pluta, ori nu înțelege că și ei nu sunt inexpugnabili. Dilema pentru Occident este de ce a atacat teritoriul rusesc Ucraina? Cel mai probabil este acum situația simetrică din acest război cumplit. Ne retragem, dacă voi vă retrageți din Ucraina par a spune liderii ucraineni. 

Între timp tensiunile din Orientul Mijlociu se ascut. Iranul amenință că va ataca și distruge Israelul. Iar este o stupizenie, Iranul crede că doar el atacă și Israelul combinat cu forțele SUA din zonă nu vor replica. Mi-e teamă că acest atac prezumtiv va avea efecte devastatoare în Iran, care își poate vedea distruse capacități militare importante.

În plan intern se amplifică disputele dintre PSD și PNL, aflate la guvernare în coaliție. Motivul este clar, cine va ajunge președinte. PSD insistă ca Ciolacu să fie fie candidatul prezidențial, în pofida faptului că Geoană ar putea fi mai potrivit. Mă surprinde că unii analiști tot insistă că Geoană va culege electori din partea de centru dreapta, dar omit că Geoană este de fapt pesedist și poate agăța multe voturi din această zonă. La liberali Ciucă este obiectul miștocărelilor privind cartea care urmează să apară, o fi scris-o? E păcat că Ciucă, care  are o carieră militară onorabilă care l-a dus în cel mai înalt post din armată s-a băgat, sau mai bine zis a fost băgat în politică. Ciucă a sunat goarna concentrării dreptei, dar Lasconi are propriile ei planuri, sperând să crească procentul USR. La suveraniști caricaturile penibile Șoșoacă și Simion au concedat să se unească, dar s-au certat că au chemat să-i despartă poliția. Ce mă surprinde este că analiștii păreriști vorbesc doar de sondaje care dau pe Ciucă pe locul cinci la favoriți. Nu se prea vorbește de sondajele Curs care dau ordinea care reflectă rezultatele partidelor la locale, PSD 35%, PNL 30%. Să vedem ce or să zică votanții la începutul iernii?

Despre nenorocirile de la Spitalul Sf. Pantelimon nu mă exprim. Oricum ce mi se pare absolut excesiv, este că justiția românească aici acționează precum călăii medievali, și nu prea țin cont de opiniile experților medicali. Jurnaliștii s-au transformat și ei în niște călăi. Să dea Dumnezeu să nu aibă probleme medicale! 

La sport s-a terminat și epopeea medaliei de bronz la gimnastică sol. TAS a decis că medalia revine lui Bărbosu și a respins demersurile americane. Mai corect ar fi fost ca toate trei: Chiles, Voinea și Bărbosu să fi obținut bronzul.

Aseară FCSB a ieșit rușinos din preliminariile UEFA Champions League, a luat bătaie acasă de la Sparta Praga. Principalul vinovat al acestei echipe cu jucători valoroși este patronul tâmpit și fudul. 

În SUA rămâne cam am mai spus, Trump se duce la fund și sper să nu mai auzim de acest mizerabil după alegerile din noiembrie. 


15 comentarii:

  1. Inainte sa ciesc postarea, acum o ora, vorbeam cu maseurul ucrainean Andrii, la care ma merg ocazional, despre ofensiva din Kursk si el a exprimat o parere ingrijoratoare: nu exista nici o reglementare legala in folosirea focoaselor nucleare pe teritoriul propriei tari, in acest caz Rusia!

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, definește "fund". Dar hai s-o clarificăm oleacă. Conform Cooc Political Report, publicat acum două ore, Kamala a ieșit favorabil cu 48%, în timp ce Trump a ieșit cu 47%, in cele cinci state de care practic depinde decizia finală, numite aici "the swing states". Diferența se încadrează în "the margin of error", deci practic nu înseamnă nimic. Perioada de "honey Moon is over", și lucrurile se re-aranjează la normal pe masură ce oamenii își dau seama de fapt cine este Kamala și ce vrea ea să facă din America. În final nu este vorba despre Trump, pe care mulți ignoranți îl detestă din motive mai mult sau mai puțin personale, ci despre viitorul Americii și al capitalismului american.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corecție: citește ..."Cook Political Report"..., nu ..."Cooc"... A fost un "typo".

      Ștergere
  3. Joe, Inteleg ca nu esti un mare suporter al lui Trump. Nu pun in discutie parerea ta, dupa cum, cred ca nu intereseaza pe nimeni care este parerea mea. Ce vreau sa spun insa este ca, in situatia actuala, eu il vad pe Trump ca fiind singurul care poate sa evite WW3 ca presedinte al US ... asta presupunand ca acesta nu va fi declansat inaintea alegerilor din noiembrie, de exemplu prin provocari nesabuite precum incursiunea Kursk. Adrian.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord cu Mihai si Adrian, pareri foarte valide!

      Ștergere
    2. Dragă Adrian nu sunt lămurit care ești. Poți să-mi dezvălui și numele, mulțumesc! Imclusiv privat pe mail

      Ștergere
  4. Pe voi cei din America vă doare-n fund de țările est-europene amenințate de Putin. Chestia cu războiul mondial e cel mai mare bluff pentru proștii din elita liberală occidentală, dar văd că prinde și la Trumpiști. Sau vă prefaceți că prinde, ca să aveți un argument pentru mincinosul vostru care zice că rezolvă el problema în 24 de ore. Fraților, Trump e prea bătrân, e și nebun pus pe răzbunare și culmea este că s-a dovedit în multe privințe și simpluț la minte, ca să nu zic prost. Când era el la cârmă a câștigat China cea mai mare influență în lume. El i-a făcut cele mai mari servicii Chinei: i-a slabit pe aliații din Asia ai Americii (că lui nu-i place să depindă de aliați), i-a speriat și pe aliații europeni de au parafat un important acord cu China (din fericire, după ce a ieșit Biden, tratatul nu a fost ratificat), a tratat cu dispreț instituțiile internaționale, care au ajuns astfel să fie dominate de China, a început un război al tarifelor prost conceput, încât au avut de suferit mai mult anumite sectoare ale eonomiei americane, decât China. China l-ar fi preferat pe Trump la alegerile din 2020, după cum s-a aflat din surse apropiate de conducerea chineză. Teama lor era că, dacă vine Biden, el îi va coaliza pe aliații Anericii din Asia împotriva Chinei și le va da astfel încredere să se opună infuenței acesteia, sporită peste măsură în timpul lui Trump. Teama lor s-a adeverit. Cu excepția politicii față de Israel, elaborată de ginerele său, restul politicii externe a lui Trump a fost un dezastru și o succesiune de trădări. Un singur exemplu: el a cedat atât de mult în negocierile cu Talibanii, le-a dat acestora atâtea atuuri, încât a lăsat fără nici o șansă guvernul afgan și a făcut inevitabilă prăbușirea rapidă a acestuia. Haosul care a urmat i-a fost imputat lui Biden, când de fapt autorul a fost Trump. Așa face Trump pace, în general. Așa va face și în Ucraina. Iar când spune că dacă era el la cârmă, Putin nu ar fi invadat Ucraina, ce să zic? Așa este. Putin nu ar fi invadat fiindcă i-ar fi dat Trump Ucraina pe tavă. După care ar fi pacificat și mai mult zona, dându-i Georgia, Moldova, țările Baltice, Finlanda, Polonia (toate acestea au fost parte din Rusia până la primul răsboi mondial, deci i se cuvin lui Putin, nu?) etc etc. De ce susține Ungaria noua creatura numită Trumputin? Fiindcă vrea pace, sau fiindcă speră că se pot schimba granițele în Europa, și Ungaria să recapete unele teritorii? E posibil, mai ales dacă Trumputin scoate America din Nato. Știu că nu vă pasă, căci America First. Dar nici la intern nu s-a ținut Trump de promisiuni, ba a făcut și multe tâmpenii! Așa că lăsați-o mai moale cu Trump al vostru, că iar o să va spună să vă tratați cu bleach!

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow.... Ce de material mi-ai dat, anonimule. Ce de lozincăraie și adjective gratuite! Exact că la CNN (or BBC). Fac pariu că acum 40 ani țineai informările politice la sindicat. Nu-ți face griji, că și eu le țineam. Și află că noi aștia din America, oricât ar părea de ciudat, nu ne doare-n cur de Europa, ba din contră, ne pasă. Chestia că cei din Europa cam îi doare-n cur de Europa. Francezii nu mai au francezi, iar Marea Britanie nu mai are Brits. Am urmărit la olimpiadă meciul de fotbal dintre Franța și Spania. Francezii...toți negri, spaniolii...toți albi. Nu sunt rasist, dar când merg în Franța vreau sa văd francezi. Se aplica și la Anglia (ai văzut vreun film British recent? Toți sunt Indieni sau mixti), Fenomenul se aplică și la celelalte țari cu excepția Ungariei, României și alte câteva. Ei își modifică și istoria acum ca să arate mai...globală și conform DEI (diversity, equality, inclusion), dar care practic înseamnă "nu albi".

    Revenind la Trump: cam tot ce-ai zis este "fake news" repetate după propaganda de stânga. Habar n-ai de planurile lui Trump, fiindcă văd că iei știrile de pe TikTok, nu de la Trump. Și de ce ți se pare ție normal ca soldații americani să moară ca să apere Taiwanul, de exemplu? Trump n-a zis că desființează NATO, dar a zis că membrii să-și plătească cotizația. Altfel, nu au fost conflicte internaționale în timpul lui Trump, Ierusalimul a devenit capitala, s-a semnat Abraham Accord, iar nici un soldat american n-a murit în Afganistan, Ucraina era o țară ne-atacată. Toate războaiele care nu se mai termină au fost/sunt pe timpul lui Biden, submarinele rusești dau târcoale pe lângă Cuba, iar azi tocmai am văzut la TV parada militară a Talibanului cu echipamentul de milioane lăsat de Biden cadou în Afganistan.
    Mai mult fapte (nu lozinci): Trump este un "self made" bilionar. Este un businessman, nu un politician. Este singurul președinte care a ieșit din președenție mai sărac dacât a intrat. 25% din Manhattan este construit, dezvoltat, sau îmbunătățit de Trump. Nu și-a luat niciodată salariul de președinte (cam $400000/an - donat la săraci), și tot profitul de la business l-a donat visteriei Americane (pe perioada președinției). Mai multe în blogurile viitoare, fiindcă o să fie o conferință de presă ținută de Trump și nu vreau s-o pierd. apropos, căte a ținut Kamala? Câte interviuri? Niciuna, ca la comuniști, votați-mă că sunt arătoasă, sunt femeie, sunt ba neagră, ba indiancă, și ce program am? Vota-ți-mă întâi și-o sa vedeți după aia. Europa? Ce mâncare-i aia? Încă n-am gustat. Deci uite că ți-am descris+o și pe Kamala, fiindcă precis nu știi nimic despre ea, asta așa dacă te bazezi pe ea să apere Europa....

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai, Michael, ce om bun e Trump! Mi-au dat lacrimile. Religios și fără păcate, nu? Și a dat și bani la săraci mai ceva ca Becali. Self made man? Cu bani de la tata. Geniu în business? A dat faliment de trei ori. Business man, nu politician? Exact asta a fost o mare problemă la el. Nu a înțeles cum funcționează sistemul politic american. A crezut că poate conduce US cum își conducea firma lui de imobiliare! A crezut că membrii merituosului civil service american sunt angajații lui și trebuie să-i execute ordinele chiar dacă sunt ilegale. A crezut la fel și despre sistemul judiciar, cum că judecătorii numiți de el trebuie să facă ce zice el. Ori în America, asta nu se poate. Sau nu s-a putut până acum. L-au oprit de multe ori de la a face tâmpenii, atât în politica internă cât și externă, chiar oameni la vârf numiți de el, "adulții din încăpere", cum li s-a spus. I-a concediat, a numit alții, i-a concediat și pe ăia și tot așa. A mers la el caruselul numirilor și concedierilor ca la circ. Este adevărat că nu a putut face ce a vrut el, fiindcă l-a oprit sistemul. Iar acum cu așa-numitul "Proiect 2025", oameni mult mai deștepți decât el pregătesc măsuri prin care sistemul să nu-l mai poată opri - pregătesc practic emascularea sistemului de checks and balances care a dus la măreția Americii. Una dintre măsuri este epurarea celor din civil service. Când se schimbă președintele, se schimbă de obicei și circa 3000 de înalți funcționari ai administrației. Ce se urmărește acum e concedierea a 30 de mii și numirea în civil service a unor oameni credincioși lui Trump, indiferent de competențe. Pentru cine crede că Trump e salvatorul țării, ar fi vorba de o inițiativă minunată. Dar o fi bine pentru democrația americană? Vei zice, Michael, că Trump tocmai s-a dezis de acest proiect. S-a dezis el, după indignarea provocată de astfel de vești, dar activitatea grupului respectiv continuă în trombă. Și încă o remarcă. Măreția Americii s-a datorat în mare măsură și faptului că a știut să creeze alianțe puternice și eficiente de partea sa și faptului că și-a asumat responsabiltăți la nivel global. E adevărat că poziția izolaționistă are tradiție în politica americană, dar de câte ori a fost adoptată, a reieșit până la urmă că a fost greșită și dăunătoare Americii. Iar politica izolaționistă de tip mercantil dusă de un patron de imobiliare nu servește MAGA, ci poate MAWA. Nu Make America Great Again, ci Make America Wrong Again. Cu Trump președinte, America ar fi din nou pe o cale greșită. În fine, Michael, nu e frumos să vii cu atacuri la persoană și nici să deviezi discuția contrazicând adirmații care nu au fost făcute. Eu nu am vorbit de salvarea Europei, ci de pericolul pe care îl reprezintă Rusia lui Putin pentru țările est-europene. De altfel, eu am și amintit stupizenia elitei liberale vest-europene. Ai menționat, aparent dibaci, un subiect la care nu puteai fi contrazis, dar care nu avea legătură cu tema dezbaterii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Atac la persoană? Care persoană? Am crezut că ești anonim. Oricum, hai să clarificăm.
    1. Trump a luat un împrumut de un milion de la tata, care l-a investit și i-a adus milioane. A fost investiția inițială. Deci de la tata sau de la o bancă, e cam același lucru, diferența este că de la tata merge mai repede. In plus, aici nu poți primii "cadouri" fără să plătești taxe la ele. Trump a investit și a devenit bilionar. Ai condus vreodată un business în viața ta? Eu am condus, e drept un business mic, dar nu e chiar așa simplu cum mulți cred.
    2. Trump nu a fist bankrupt niciodată. Șase din hotelurile lui au "filed for bankruptcy" (chapter 11). Trump și organizațiile lui sunt entități diferite. Bankruptcy este un mechanism economic, perfect legal, prin care o companie sau o persoană (chapter 7) are dreptul să se re-organizeze financiar și să recupereze banii pierduți în afaceri neprofitabile. Știu că sună teribil, far e departe de ceea ce ignoranții presupun că e. Nu e furt, și de cele mai multe ori toate entitățile contributoare ies în câștig (vânzare, asigurare sau re-vitalizare într-o structurà nouă).
    3. Sistemul judiciar: ai urmărit procesul? A fost ceea ce aici se numește "kangaroo court" în "banana republic". Mai mult nu zic fiindcă nu merită să-mi rănesc degetul cu care type.
    4. Project 2025: Aici sunt parțial de acord cu tine. Mulți cred despre mine că sunt republican. Personal mă consider independent, dar cu inclinații conservatoare. Cred că de fapt Trump nu a prezentat bine proiectul. Intenția lui a fost întotdeauna să reducă paraziții din guvern (drain the swamp), cu care sunt de acord. În rest am deplină încredere în constituția americană așa cu e ea acum. Dar ceva "term limit" pentru boșorogii din congres ar fi de dorit.
    5. Restul: lozincăraie și opinie personală, nu fapte. Zici că nu e frumos "atacul la persoană", dar nu te sfiiești să-l faci pe Trump cu ou și cu oțet așa cum vrei tu. Despre Europa de Est, înțeleg că România își platește cotizația (sau pe-aproape), așa că "don't worry". Trump nu este izolaționist, ba din contră. Tot ce vrea este colaborare pe picior egal și nu să se ia avantaj în relațiile internaționale. Câte mașini americane circulă prin Europa de Vest? N-am văzut niciuna (am văzut în România - mașina rentuită de la AVIS era un Ford, ha ha). Vâte sunt în China? Și atunci Trump a pus tarife. Ei pun tarife, și noi punem tarife. De aici și pâna la izolaționism e cale lungă. Și cum am mai zis, a fost pace pe vremea lui Trump.
    5. Update: ultimul poll luat de FoxNews arata Trump 50%, Kamala 49%, care nu înseamnă nimic deocamdată, dar care spune că Kamala nu e o certitudine așa cum declară Joe.
    6. Alternativa Kamala: ar însemna sfârșitul Americii așa cum o știm și implementarea comunismului în America. Se pare că cei ce-l urăsc pe Trump, nu au nici o problemă cu asta. Atunci, bai tată ( nu fraților, cum cineva s-ar exprimat mai sus), nu vă mai bateți cu pumnii-n piept că ați suferit pe vremea comuniștilor. Văd că vă plac comuniștii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mike, nu mai vorbi de boșorogi! Ultimul este Trump care merge cu pași repezi pe direcția damblagelii! Din acest motiv trebuie sa devina istorie. Joe scriu de pe tableta și nu sunt recunoscut

      Ștergere
    2. The age is just a number. (Mihai Vasilescu?)

      Ștergere
    3. Nu mai vorbi prostii, Michael. Știi bine că nu poate lua măsuri economice președintele de capul lui. Nu poate lua măsuri ecomice absurde ("comuniste"), că nu-l lasă congresul. Chiar dacă va vrea Kamala, nu va putea. Dar poate nu știi, după cum am văzut din ce ai scris, că nu știi nici măcar diferența între "izolaționism" și "protecționism".

      Ștergere
    4. Luminează-mă tu, care nici măcar nu știi să te semnezi.

      Ștergere
  8. Date mai recente ( https://www.dagens.com/war/captured-ukrainian-soldiers-accuse-russia-of-tricking-them ) arata ca insursiunea din Kursk ar avea cauze mult mai curioase .... Adrian.

    RăspundețiȘtergere