marți, 27 august 2024

Pensii, politică, minciuni



Din punctul meu de vedere cel mai important eveniment al săptămânii este recalcularea pensiilor. Cu surle și tobe premierul Ciolacu anunța că această recalculare va duce la creșterea pensiilor cu 40% cumulat cu indexarea din ianuarie. Dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Circa 800000 de pensionari, adică cam 20% din pensionari se trezesc cu pensii recalculate în minus. Se invocă anumite chestiuni de contributivitate. Ei bine, cei cu pensii speciale, magistrați, polițiști, militari nu sunt afectați de aceste criterii. Este clară realitatea unor noi privilegiați. Poate că doar militarii care au fost în teatre de război să binemerite aceste avantaje, dar ăilalți NU! Sunt afectați cei care au lucrat în condiții grele și de risc în muncă ridicat. Deoarece toate activitățile respective erau la stat în vremea comunismului și în mare parte au rămas la întreprinderi de stat, s-au stabilit grupe de muncă care erau clasificate conform gradului de risc. Acum în condițiile activităților în întreprinderi private aceste clasificări nu mai au rost, pentru că angajatorul stabilește salariul. Dar legea pensiilor după care se face recalcularea trebuie să țină cont de grupele de muncă. Așa se trezesc mulți pensionari că ani de zile pensiile lor nu se vor mai indexa, iar inflația roade din pensii. Un factor negativ care  a contribuit este și punerea pe acest post ministerial de mare răspundere a unei individe extrem de incompetente, de aici, din Argeș: Simona Bucura Oprescu. Această doamnă a făcut carieră ca nepoată a baronului local Nicolescu. Este posesoarea a o grămadă de masterate și doctorate la fel precum soțul Oprescu, un alt tip detestabil. Am aflat că Simona Bucura Oprescu și-a șters din CV niște masterate, ca să nu declanșeze dubii și investigații, dar și-a păstrat studiile la Academia de Apărare unde toți parlamentarii își completează studiile. Cred că aceste recalculării în minus vor afecta procentele PSD. și ale lui Ciolacu, pentru că aceste recalculări afectează în primul masa votanților PSD, unde pensionarii au o mare pondere. Și așa minciuna creșterii pensiilor se repercutează negativ asupra lui Ciolacu. Dacă era mai prudent, amâna această recalculare, dar a decis această măsură în ideea că în septembrie urmau să aibă loc alegerile prezidențiale. Nu mai au loc, dar efectele recalculării se vor simții și-l vor afecta pe Ciolacu.

În finalul săptămânii trecute a avut loc congresul PSD, care l-a reconfirmat ca președinte al acestui partid pe Marcel Ciolacu și garnitura nouă de conducere, din care lipsește semnificativ Gabriela Firea. Evenimente din acest an au dus la prăbușire politică a acestei doamne. Ducă-se! Ciolacu are ceva din viclenia lui Ceaușescu! În congres caii de bătaie ai pesediștilor au fost liberalii, ostașul Ciucă și Iohannis. Nu a lipsit nici Băsescu, Apropo de el, o reclamă la bere are protagonist un actor care seamănă izbitor cu fostul președinte. Asta este moștenirea lui, o reclamă unde dacă a turnat, a și băut! Înjurăturile pesediștilor au trezit reacții vehemente la liberali. Sighiartău și Cozma cer eliminarea PSD de la guvernare. Paradoxul este că se poate încă, cu USR și UDMR. Totuși pesedeii și-au dat seama că au sărit calul și Romașcanu încearcă să o dreagă. Toți jurnaliștii afiliați USR deplâng aducerea PSD la guvernare, dar toți uită că principalul vinovat a fost USR, cu ieșirea intempestivă a USR de la guvernare. Atunci în 2021, dacă nu plecau, USR poate era azi într-o poziție mai bună. Au reușit să elimine pe Cîțu, un exponent liberal adevărat și au dus la apropierea celor două partide PSD și PNL, cum se lamentează azi Crin Antonescu. Sunt și erorile de negociere ale lui Cîțu, dar mai ales tâmpeniile lui Cioloș, Drulă, Ghinea și Moșteanu. O doamnă jurnalistă face tot felul de considerații fără să țină cont de realitatea cifrelor electorale. Tot se bate șaua că PNL ar fi fost salvată prin listele comune de la Europarlamentare. Realitatea cifrelor arată că dacă candidau separat, rezultatele ar fi fost mult mai bune. PSD a luat la locale în jur de 35 % și PN cam 30%. La Europarlamentare lista comună a fost sub 50%! Văd că realitatea unor sondaje o silesc pe această jurnalistă să conceadă că Ciucă are șanse la turul 2. Ciucă este probabil cel mai puțin carismatic candidat. După mine, cel mai potrivit de președinte ar fi până la urmă Geoană, care vorbește cel mai bine englezește, absolut necesar la negocieri cub aliatul strategic SUA. 

Și că am discutat de SUA, la sfârșitul săptămânii trecute a fost și Convenția Națională Democrată, care a confirmat-o pe Kamala Harris, candidatul prezidențial. Este acum împreună cu Tim Walz, un moderat de centru. Sunt speranțe că Harris poate să-l învingă pe Trump. Trump și-a bazat toată campania pe faptul că Biden este un boșorog, acum el este boșorogul! Aștept cu nerăbdare dezbaterea Harris Trump. Ce o să zică Trump, care o face pe Harris nebună și că râde mult?

După cum se vede în politică sunt o grămadă de minciuni, și prezumții nedovedite.


8 comentarii:

  1. Buna Joe! Perfect adevarat. Eu sunt una careia i-a scazut pensia fiindca nu mi-au bagat toti anii lucrati, adica aia de dupa varsta de pensionare, mai ales ca aia au fost si cu contributie bunicica. Nu inteleg ca rahati de programatori au lucrat de nu exista o unitate de conceptie. Toate informatiile exista sau ar trebui, in baza de date. Da, Ciolacu si-a cam taiat craca. Cei cu disabilitati au fost loviti tare, de se anunta un miting de protest in 15 sep. Ca eu, personal, oricum nu l-as vota, stiind bine parcursul "profesional". Dar, precum cetateanu'.

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, n-am vrut să mă mai bag in dar când văd cât ești pe dinafară cu politica în Statele Unite, nu pot să nu te corectez. Walz moderat de centru?
    De unde-i scos-o? Kamala și Walz sunt radicali de stânga, mai la stânga lui Bernie Sanders, un senator cu idei comuniste, practic un lunatec, convins că ideile sovietice au fost cele mai bune (Sanders a avut luna de miere la Moscova pe vremea comunismului și zice că sistemul de sănătate din Cuba e cel mai bun din lume). Kamala este fiica unui negru jamaican, fost professor universitar de marxism. Nu știe să se exprime, este total incultă, și evită cu orice preț orice interviu sau dezbatere publică. Râde tot timpul, exact că proasta și vorbește fără noimă zicând nimic (salată de cuvinte). Vrea să introducă controlul de stat, ca în comunism, asupra prețurilor, deschiderea necontrolată a granițelor și să de-a pensii la toată lumea, indiferent daca sunt legal or nu aici, sistem de sănătate de la guvern ș.a.m.d. Walz, alt lunatec, este un măscărici de zile mari, a introdus tampoane de fete la toaletele de baieți în școală, a făcut Minnesota praf ca guvernator. Minte de îngheață apele privind serviciul lui militar și altele pentru care n-am aici suficient spatiu. Și eu aștept cu nerăbdare dezbaterea dintre Kamala și Trump, deși mă îndoiesc că va fii vreuna. Trump a propus trei dezbateri, dar Kamala a refuzat, și a zis că va fii doar una....eventual.

    RăspundețiȘtergere
  3. Michael Pană, sunt de acord cu opiniile tale despre Kamala, dar vezi că nu ai dreptate la Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota. A fi ales guvrernator al unui stat nu merge pe pile și e mai greu decât să fii ales în Camera Reprezentanților din Congresul US printre alți reprezentați ai statului - opt în cazul statului Minnesota, și poate la fel de greu cu a fi ales unul dintre cei doi senatori, cât trimite în Congres fiecare stat. Walz s-a ridicat prin merite care caracterizează un decent om obișuit din zona Americii unde se află și statul lui, Minnesota - adică în nordul regiunii mid-west, la granița cu Canada. A fost profesor de liceu (geografie) și antrenor al echipei de fotbal a liceului precum și a echipei feminine de baschet. Mare brânză, vei zice, dar pentru mulți oameni decenți contează mult când cineva e apreciat și iubit de generații de elevi și părinții acestora, cum a fost apreciatul și iubitul profesor și antrenor Tim Walz. Totodată Tim Walz e foarte asemănător altor oameni obinuiți din acea regiune - ca și aceștia deține arme și vânează, ba a fost și lăudat la un moment dat de celebra NRA, National Rifle Association. Walz le-a și spus odată opozanților săi republicani că îi bate oricând la trasul la țintă. Walz a fost totodată 24 de ani membru în Garda Națională (spre deosebire de Trump care s-a ferit să nu facă cumva vreun pic de serviciu militar, fiind ceea ce se numește "a draft dodger", și care de aceea vorbește cu dispreț despre veterani în general; recent chiar a spus că cele mai înalte medalii pentru eroism militar sunt inferiore celor pentru merite civile, fiindcă cică, mulți din eroii militari sunt morți sau schilodiți, iar eroii pentru merite civile sunt bine mersi și deci mai utili societății. Michael Pană, vezi că mulți republicani din campania lui Trump nu mai știu cum să-l oprească de la a spune astfel de chestii - poate îi scrii tu). Ai dreptate că Walz a mințit într-o privință în legătură cu cariera sa militară atribuinndu-și în campania electorală un grad un pic mai mare când și-a încheiat-o, ceva de genul în loc de sergent major, a zis sergent major adjutant, chestie care nu i-ar fi adus oricum niciun avantaj concret. În schimb, cel care a organizat semnarea unei scrisori pe această temă de către 30 de ofțieri superiori și generali a fost găsit chiar el imediat după aceea că se declarase recent în mod fals cu o treaptă mai sus față de gradul lui real de general. Ca să vezi! În fine, Walz are un mare talent la a defini cu un singur cuvânt un adversar politic. Se știe că Trump are cel mai mare talent la a da porecle. E imposibil de egalat la asta, dar docamdată n-a găsit încă o poreclă care să se lipească și la Kamala. Sunt sigur că va reuși, dar până atunci a găsit una Walz, care s-a lipit imediat și de Trump și de Vance candidatul republican la vice-președinție: "ciudații". Știu că o să zici: Trump is weird? Vance is weird? No, no, no, Walz is weird, că el a pus tampoane de fete în toaletele băieților. Vezi cum exagerezi din nou, cum ai facut-o și când ai spus că Walz a mințit de a stins privind cariera lui militară. Cu tampoanele a fost așa. Fiind Walz foarte apropiat de baieții din echipa de fotbal a liceului, unul s-a plâns odată că s-a certat cu prietena lui fiindcă ea se simțea rău, l-a rugat pe el să-i cumpere tamoane de la farmacie, iar el n-a vrut, că i-a fost rușine. Au zis și alți băieți la fel, și atunci Walz a rezolvat problema punând tampoane acolo unde erau și prezervative. Ca să vezi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte mișto informațiile despre Tim Walz. Spera ca Kamala și Tim să-l spulbere pe boșorogul de Trump și pe Vance

      Ștergere
    2. Părerile sunt împărțite. Uite ceva mai multe informații despre Walz pe care anonimul de mai sus le-a scăpat: A zis că a fost în combat zone. Nu a fost niciodată. A stat în Italia. Când plutonul lui a primit ordinul să lupte, el s-a pensionat și a ieșit din armată. Nu are casă, fiindcă stă pe de- moaca in rezidența guvernatorului plătită de tax-payers (un parazit carierist de guvern), nu a investit niciodată în stock-uri (adică nu a investit in America), a ezitat să cheme garda națională în timpul rebeliunilor conduse de BLM și ANTIFA care au distrus Minneapolis și alte orașe, a introdus starea de asediu (curfew) pe timpul epidemiei COVID, având trupe pe stradă care împușcau pe oricine care era în stradă după ora 10 seara (cu gloanțe de plastic - nu omoară dar doare, încălcare flagrantă a libertăților civile în SUA). Este bun de gură și vorbește ca un comunist (am trăit 40 ani în comunism, și believe me, recunosc unul când îl văd) este un mare admirator al Chinei, fiind acolo de nenumărate ori, nimeni nu știe de ce. El și Kamala, acum fură ideile lui Trump și zic că sunt ale lor, cum ar fi să nu taxeze bacșișul sau să construiască zidul la granița sudică. Și-ar mai fi câteva, dar mă opresc aici (for now). Fiecare crede ce vrea, dar personal le văd pe viu, la mâna-ntâia, ne-alterate sau răstălmăcite.

      Ștergere
    3. Am uitat de tampoane: motivul a fost că dacă un transgender (deci o fată care se crede băiat, și vizitează toaleta băieților în loc de a fetelor) are nevoie de tampoane, le găsește acolo)
      Explicația am auzit-o la TV fată de la un membru al campaniei lui. N-am auzit povestea înduioșătoare a anonimului de mai sus (aproape vă am plâns). Ce-a auzit eu pate mult mai plauzibil dar din nou, fiecare cu păsărica lui.

      Ștergere
    4. Ce simpatic e Mchael Pană! Adică nu-l votați pe omul ăsta că e parazit: auzi, locuiește la locul de muncă pe banii contribuabilului. Păi atunci toți prim miniștrii britanici sunt niște paraziți, că locuiesc cu familia la locul de muncă, la reședința din 10 Downing Street. Ba mai au și reședința de la țară, la Chequers, unde petrec de obicei Crăciunul, de exemplu. Și nici nu își dau salariul săracilor, cum face Trump, pentru care e adevărat că salariul e bacșiș față de cât încasează el având grijă ca nenumărate evenimente și întruniri oficiale internaționale să fie organizate la poprietați ale lui, hoteluri, cluburi etc, pe banii administrației de stat, intrați astfel în conturile firmelor lui. Chiar nu observăm chestiile astea?
      Sau "nu-l vota pe ăsta că nu are acțiuni la bursă!" Insinuăm efectiv că cine nu investește în acțiuni la bursă nu-și iubește țara. Sau poate e comunist, și nu vrea acțiuni căci urăște capitalismul. Nu că poate n-a fost bogat și i-a fost frică să nu-și piardă banii.
      Ba mai insinuăm și motive suspecte pentru vizitele lui în China. O fi vreun comunist care urăște capitalismul și de aia merge în China. Păi China e cea mai de succes țară capitalistă din lume în prezent. Și iată așa ne încurcăm în contradicții! De altfel, nu se poate zice că n-ar fi nimic de admirat la chinezi.
      Michael Pană, spui că atunci când a trebuit să lupte în cadrul gărzii naționale, Walz și-a dat demisia. Dar omul a activat 24 de ani în Garda Națională. Atât respect ai pentru Garda Națională a țării tale încât să insinuezi că 24 de ani doar s-au jucat de-a soldații? Și apoi îl acuzi că n-a chemat Garda Națională să tragă în protestatarii care au făcut distrugeri materiale. Poate nu merita să fie pierdute vieți omenești pentru niște pagube de acel tip. Nici Trump nu a chemat armata în situații similare, deși el a vrut, dar l-a refuzat armata, pur și simplu.
      Pentru chestia cu tampoanele, vrei să fie adevărată varianta unuia din stafful de campanie al lui Walz, ca să râdem noi de Walz că e woke. Wokismul este în mare măsură ridicol într-adevăr. Dar nu ne gândim că poate aici e vorba de fapt de o găselniță electorală a cuiva din stafful de campanie ca să atragă voturi LGBTQ etc. Walz nu a spus că ar fi așa. Nu a spus el explicit nici varianta cealaltă, poate ca să nu lezeze sensibilități masculine ale celor implicați. Dar dacă spui că "ți-au dat lacrimile" admiți intr-un fel că povestea poate impresiona, chiar dacă o iei la mișto.
      În fine, mi-a plăcut cum spui că îi miroși pe comuniști. Simplul fapt că ai trăit în România nu te face expert în comunism. Te face să crezi însă că poți poza în expert, lăudându-te unor prieteni americani că ai învățat pe pielea ta cum e cu comunismul. Ceea ce n-ai învățat însă e cum se luptă împotriva comunismului (fiindcă poate greșesc, dar nu cred că ai luptat) și în plus, altfel se duce această luptă în occident. De zeci de ani au zis unii că vine comunismul în America și de zeci de ani s-a dovedit că americanii resping comunismul. A fost respins în primul rând cu metode democratice și de bun simț. Trump nu e un bun luptător împotriva comunismului din două motive foarte simple: nu are bun simț și nu crede în democrația americană. De fapt, temeri mai mari în America sunt legate de evoluțiile demografice, decât de comunism. Orice ar crede unii, Trump nu poate răspunde adecvat nici acestor temeri.

      Ștergere
  4. Joe , te bagi in niste subiecte(locale -RO si nu numai)pe care nu le intelegi bine, ci subiectiv!!!! mai gandeste obiectiv!

    RăspundețiȘtergere