duminică, 11 august 2024

Phoenix - Nicu Covaci



Acest text îl dedic lui Nicu Covaci, fondatorul trupei de muzică rock Phoenix. Nicu Covaci ne-a părăsit zilele acestea. Fără el nu știu dacă Phoenix va mai renaște din propria cenușă. Eu am crescut odată cu Phoenix, Covaci avea 77 de ani, Baniciu are 75, Ioji Kappl are 74, Moni Bordeianu era cu un an mai mare, s-a prăpădit la începutul acestui an. Prima oară am auzit de ei, în 1966, eram într-a X-a și am citit un articol devastator în Scînteia Tineretului (sic!). Era criticată formația cu pantaloni strâmți și soioși (din Vremuri). Cel mai rău era numele formației. Sfinții! Ei bine, și-au schimbat numele în Phoenix și au ajuns să fie difuzați la Radio cu piesa Vremuri (Hei Tramvai), care a apărut pe disc, pe care l-am cumpărat în vara lui 67, fără să am pick-up! Apoi student în anul I, în toamna lui 67, au concertat, probabil prima oară în București, la Casa Studenților. Entuziasmul era enorm, eram la balcon și credeam că mă voi prăbuși cu el de tropăituri. I-am ascultat și văzut apoi la Festivalul Club A din 1969. Îi ascultasem vatra 1969, venit de la Costinești, o noapte la barul Litoral din Eforie Nord. Dimineața s-au întâlnit cu cei de la Sideral, care cântau și ei acolo. Ultim oară i-am urmărit de Crăciunul lui 1976, la Polivalentă, când a fost o scenă ce  mi-a amintit de  Blow Up. Lui Ioji Kappl  i s-a desprins o mânecă și a început să tragă de ea să o rupă. Cred că plecarea lor a fost o greșeală, dar dragostea de libertate a fost mai mare. Autoritățile se pare că-i urau în asemenea hal că le-au interzis să plece în turnee afară. În Germania au avut insucces, nu se potriveau cu stilul disco easy al vremurilor. Reveniți în România după 90, au avut un succes enorm, dar au început ciondănelile cu Nicu, care avea un caracter dificil. Covaci ne-a părăsit, Dumnezeu să-l ierte!

E ultima zi de Olimpiadă, la Paris e finalul! România a avut o prestație onorabilă. Anumite sporturi le-am uitat, parcă? Ama avut surpriza plăcută ieri ca TAS a decis că Ana Bărbosu primește Bronzul la sol, pentru că contestația echipei SUA a fost după timpul oficial. E o victorie a dreptății. La infrastructura deficitară sportivă este un miracol că am luat trei medalii de aur! Am văzut momente interesante, SUA a a câștigat aseară a 5-a oară consecutiv titlul olimpic la baschet. Nicio surpriză nu a fost că Spania câștigă titlul de campioană olimpică împotriva Franței, cu mulți jucători de la La Macia - Academia de fotbal Barcelona. Nu este o surpriză, Spania este campioană europeană și cred că este cea mai bună echipă de fotbal din lume.

În politica internă se face mare caz de cartea pe care o tot scrie Ciucă. Se tot fac pronosticuri, cine va foi în turul 2, Ciolacu, sau Geoană pe stânga, Ciucă sau Lasconi pe dreapta? Ciucă este lipsit de carismă, dar vrea să adune dreapta în spatele lui, Lasconi a preluat un partid în derivă.

În America Kamala Harris a ajuns o certitudine, Trump este în corzi, are probleme și cu memoria, e pe urmele lu Biden!

Ucraina a atacat Rusia în zona Kursk, provocând mari pierderi rușilor și Putin e și el în corzi, un convoi de suport al trupelor a fost complet distrus. Deci și Rusia poate fi lovită pe propriul teritoriu!

P.S.

Am văzut cele două filme dedicate lui Phoenix: Phoenix Har/Jar și Phoenix: Povestea. Primul a fost dedicat de fapt disputelor dintre membrii vechi ai formației care au și fugit din România. Cel mia pornit era Ioji Kappl, care cred că este jumate ungur, jumate neamț. Celălalt film este povestea formației, sunt multe secvențe filmate din perioada 65-71, perioada rock și apoi 71-77, perioada etno rock. Sunt și filmări ale lui Dan Chișu din Germania, la Osnabruck,  unde au stat între 77-89. Apoi este evocată și perioada din 90 până acum. Filmul nu mi-a plăcut că avea perioade lirice parazite. Este însă interesant că poți vedea că adolescenții din 65 la vârstnicii cu părul alb din anii 2020! Eu îmi dau seama că mă  simt mai atașat de prima perioadă, cea cu Vremuri, Canarul, etc, cu Moni Bordeianu solist vocal. 


15 comentarii:

  1. Nu am inteles ce legatura are Phoenix cu Kamala Harris ? Pentru cine a devenit o certitudine Kamala Harris? "Trump este in corzi"... Ati putea traduce expresia "in corzi"? Ati repetat-o de doua ori. Depinde de unde va luati informatiile despre "memoria" lui Trump si ca ar lua-o pe urmele lui Biden. E un mare regres daca ati ajuns sa ganditi si sa afirmati asa enormitati dupa ce va pretindeti a fi fost "fan" Phoenix.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În afară de subiectul principal al textului, consemnez și alte subiecte principale în săptămâna trecută. Cât despre Trump, el este ceva detestabil pentru fanii Phoenix. Părerea mea!

      Ștergere
  2. Kamala certitudine? Trump in corzi? Joe, știu că suferi de TDS, dar ești un ipocrit. Zici că-i urăști pe comuniști (sau i-ai urât cândva, fiindcă acum îi îmbrățișezi), dar FYI (for your information) Kamala și Tim Walz sunt niște comuniști împuțiți care și-au propus să distrugă America. Dacă asta vrei, atunci dă-i mai departe cu știrile tale false, luate de pe rețelele lui Soros, alt comunist împuțit care distruge America.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt total de acord cu dumneavoastra, Michael Pana. Informatiile false referitoare la "certitudinea" pe care o reprezinta Kamala Harris si Trump "in corzi cu memoria" sunt luate din media comunista finantata de Soros care sunt orientati spre distrugerea Americii.

      Ștergere
  3. Tit eu: am o sugestie. De câte ori îl bălăcărești pe Trump, doar adaugă "după părerea mea", și de câte ori publici o știre, falsă sau nu, adaugă "conform CNN" or agenția de unde ai luat știrea. O să sune mai profesional și la subiect. Altfel, sună că o bârfă de mahala.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mă gândeam să nu -ți dau replica, dar este simplu! Trump ar fi o nenorocire pentru Europa, dar și pentru Extremul Orient când vrea să ia bani de la Taiwan, portavionul din fața Chinei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Părerea ta.... Deci cum am zis, mai bine cu comuniștii decât cu Trump. Așteaptă tu ca Europa să fie salvată de Kamala. Câte cuvântări ale lui Kamala ai văzut în direct? Câte a lui Trump? Ești așa de departe de ce se-ntâmplă in America, dar da-i înainte. TDS nu are cură.

      Ștergere
    2. Domnule Negut, "sperietorile" in legatura Trump , ne amintesc de anii '90 cand Corneliu Coposu, Ratiu, aduceau mosierii inapoi in Romania. Manipularea este josnica si periculoasa si s-au vazut consecintele.

      Ștergere
  5. Jo , ai nimerit , din pacate niste pro-Trump , ei sunt atat de inversunati sa castige ramolitul alegerile din nou incat nu mai rationeaza coerent. Uita ce a facut Trump din America , demonstratii de strada , atac la Capitoliu cu ocuparea salii de sedinta ca atunci cand la gonit pe Ceausescu la noi..., are peste 20 de capete de acuzare , multe penale si ei totusi il iubesc cum la noi il iubeau pe ...Dragnea . O facura pe Kamala comunista,ufff iar derbedeul si hotul de Trump omul zilei, al democratiei care ia documente secrete si le duce la el in garaji { informatie din toate ziarele americane.domnu" daca vrei sursa , pe care sigur , de dragul lui , nu ai observat-o...) instigare la ura si revolta etc Jo , nu te pune ,te rog cu nebunii lui Trump !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde se vede ce bine lucrează propaganda comunistă. All fake news and fabrications. Continuă să repeți TikTok "știri".

      Ștergere
    2. Când spui "toate ziarele americane", asta este o știre falsă din start. Dacă n-ai aflat încă (eu sunt aici de aproape 40 ani), în America există ziare de stânga, cum este New York Times and Washington Post, și ziare de dreapta, cum este The New York Post sau The Wall Street Journal. Deci pe care-l citești Mr. Anonim? Otherwise you look a little clueless.

      Ștergere
    3. Mi-a plăcut chestia cu "sala de ședințe", expresie tipică comunistă. Nu prea exista sală de ședințe în America, și mai ales în Capitolium DC. Aici avem "conference / meeting rooms. In Capitolium există Camera Reprezentativă în South Wing și Senatul în North Wing. Sală de ședință? None! N-am mai fost la o ședință de când am plecat din România. Hilarious!

      Ștergere
  6. Vlad (Vova): Citandu-l pe Ilie Moromete: „Pe ce te bazezi?” cand faci afirmatia aceasta, hazardata dupa parerea mea: "În America Kamala Harris a ajuns o certitudine, Trump este în corzi, are probleme și cu memoria, e pe urmele lu Biden!"?

    RăspundețiȘtergere
  7. cum va puteti entuziasma in fata unui bou increzut si falocrat ca Trump, bogat si incult, in tot ceea ce spune subiectul este el, are stofa de dictator nu de presendinte al USA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei anonimule, se vede că nu știi nimic despre Trump. Las- o naltă...

      Ștergere