În analiza moderată de jurnaliștii de la Digi24 de după dezbatere, prima întrebare care s-a pus a fost: Cine a câștigat această dezbatere? Eu cred că întrebarea din titlu mai corectă este: Cine a pierdut?, ca în titlu. Invitații au evitat să dea un răspuns clar. Singurul care a dat un fel de răspuns sibilinic a fost Vladimir Ionaș, specialist în sondaje, care a spus că dezbaterea a fost o oportunitate pentru Crin Antonescu să se adreseze electoratului pesedist și cel liberal. Am remarcat că între susținătorii săi era Olguța Vasilescu, primarul performant al Craiovei, cea mai bine situată în PSD și care se pare că poate prelua șefia acestuia.
Ei bine, după ce s-a încheiat dezbaterea eu pot spune pe cel care a pierdut această dezbatere. Este vorba despre Nicușor Dan. Nicușor Dan a fost sfătuit de lideri de opinie din societatea civilă să candideze la președinția României imediat, după anularea turul doi al prezidențialelor din decembrie 2024. El, se pare, că a cerut partidelor din coaliție PSD, PNL, UDMR să le fie candidat. Problema este că exista o incompatibilitatea pe care ar fi avut-o cu PSD prin alegătorii acestui partid. Așa că această coaliție a decis finalmente să-l aleagă pe Crin Antonescu să candideze din partea ei. Într-adevăr că la aceste alegeri reluate există pe direcția pro-europeană doi candidați cam cu același profil și cu șanse cvasi egale: Nicușor Dan și Crin Antonescu. Unii dintre invitați au spus că în dezbatere au lipsit cei din direcția suveranistă. Nu a fost nicio pierdere, aceștia au lipsit și vor lipsi ca să-și păstreze electoratul probabil, în special George Simion. De fapt această dezbatere și poate și cele ce urmează ar trebui să stabilească care este cel mai potrivit candidat pe zona europeană, Dan sau Antonescu?
Nicușor Dan a fost îndemnat să candideze la prezidențiale și pe motivul că a câștigat lejer Primăria Capitalei și că există exemplul câștigător al lui Traian Băsescu. Ei bine, lucrurile sau schimbat față de situația de acum 20 de ani și cu mare regret trebuie să spun că Primăria Bucureștiului a atârnat ca o piatră de moară de piciorul lui Nicușor Dan. El a încercat să-l atace pe Crin Antonescu cu documente privind trecerea unor proprietăți din averea statului în contul BTT, pe când era Ministrul Tineretului și Sportului, dar nu a reușit să dovedească că ar exista o semnătura a acestuia pe documente privind privatizarea BTT de rechini imobiliari, lucru care s-a petrecut în guvernarea PSD a lui Adrian Năstase. Și asta a fost o eroare. Apoi jurnaliștii de la Digi 24 l-au luat la întrebări cu problemele foarte mari ale Bucureștiului. Una din ele este cea privind faptul că spitale din București nu au aprobarea pentru recondiționare și reconstruirea a unor clădiri de la aceste spitale. A replicat că ar fi aprobat recondiționarea la Spitalul Grigore Alexandrescu, dar acolo s-a demolat o căsuță cu valoare istorică, scuză penibilă pentru că în discuție erau alte spitale care aveau mari urgențe de recondiționare. Matematicianul Dan s-a încurcat și cu donațiile care sunt mai mici decât cheltuielile de campanie declarate. Un alt moment penibil a fost când a fost luat la întrebări pentru că a confundat deficitul bugetar, cu deficitul la PIB!? I s-a reproșat circulația de coșmar în București, fără soluții. Eu sunt martor la acest coșmar, pentru că, mergând recent la București pe autostradă, am făcut 45 de minute de la intrare pe doi kilometri până unde era parcarea maxitaxi. Cred că una din soluții, văzută de mine în capitale occidentale sau mari orașe sunt tunelurile rutiere unde nu sunt intersecții și se poate merge cu viteză mare, sau alta, autostrăzi suspendate, poate mai puțin viabile în București. A fost vehement atacat și de Elena Lasconi pentru că i-a furat partidul USR. Văzând că pierde Nicușor Dan s-a lamentat cu năduf că o coaliție de 50% în Parlament nu poate ridica mai mult de 20% opțiuni pentru Crin Antonescu și la finalul dezbaterii era pământiu și roșu de necaz. Aici s-a mai văzut și avantajul lui Crin Antonescu care a lipsit 10 ani din politica activă românească și nu sunt lucruri de actualitate care i se pot reproșa. Alt atac dus la adresa lui Antonescu a fost făcut de Elena Lasconi care l-a acuzat pentru evenimentele vechi care au dus la suspendarea președintelui Băsescu în 2012. Dar și aici punctele de vedere sunt discutabile. Pentru suporterii acestuia de la acea vreme aceștia acuzau că a fost o lovitură de stat, dar acest termen nu se aplică la aceste evenimente pentru că nu s-a încălcat în niciun fel constituția și mai ales că loviturile de stat sunt militare!
Este clar după această dezbatere șansele lui Nicușor Dan ca să ajungă în turul doi scad!