sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Marile dezamăgiri

La mijlocul anilor 90, mai exact la sfârşitul lui 1996 s-a schimbat regimul politic. După 6 ani  de Iliescu, FSN, FDSN, PDSR, aceeaşi Mărie cu altă pălărie au câştigat alegerile, în fine coaliţia CDR împreună cu PD şi cu preşedinte Emil Constantinescu. De alegerea lui şi-au legat mulţi oameni speranţele, mai precis partea care credea în democraţia liberală. În 2000 Emil Constantinescu pusese România ferm în direcţia Occidentului, prin premizele creat pentru aderarea la NATO şi UE. Unii dintre intelectualii noştri nu mai au memorie, reţin doar expresii manipulatoare.
Dar nu despre Emil Constantinescu vreau să vorbesc, în regimul lui s-au afirmat trei personaje politice care astăzi, din păcate infectează viaţa publică.

Primul ar fi medicul care nu a practicat niciodată medicina, Mugur Ciuvică. Pe calea Alianţei Civice acest personaj a ajuns într-o importantă funcţie publică, ajungând şeful de cabinet al preşedintelui Constantinescu. După plecarea lui Emil Constantinescu din funcţie acest individ s-a mai remarcat pe la începutul anilor 2000 când era să fie arestat de guvernul Năstase pentru publicarea unor documente care revelau nivelul de corupţie al acestui guvern în frunte cu şeful său. Timpul a trecut şi Mugur Civică ce şi-a inventat şi un fel de ONG, Grupul de Investigaţii Politice şi a devenit un obişnuit al postului Antena3. De fapt aici el şi-a revelat de fapt condiţia de pişcotar. Un tip care n-a făcut nimic în viaţă, în afara de activitate civică zice-se şi găsit locul potrivit! Lansat pe reacţia publică împotriva derapajelor fascizante ale lui Băsescu a eşuat ca manipulator şef şi propagandist mercenar al acestui post de televiziune toxic!

În guvernul Victor Ciorbea în postul de Ministru al Reformei a fost numit Ilie Şerbănescu. Acesta era jurnalist la săptămânalul Lumea în vremea comunismului şi avea articole apreciate.
Ei bine, Ilie Şerbănescu, vector al reformei economice de tip liberal în vremurile acelea de tranziţie a ajuns azi cel mai retrograd comentator al economiei româneşti cu idei de tip autarhic, ceauşist comuniste. Obsesia lui sunt marile companii transnaţionale care au sugrumat economia românească. Paradoxul este că marele avânt de azi al economiei româneşti sunt aceste companii, cu exemplul cel mai pregnant al marelui succes industria la întreprinderii Dacia, cumpărată de Renault.
De fapt acest economist este modelul rebuturilor de la cotidianul Argeşul pe care îl cumpăr pentru utilitatea informaţiilor locale. Ei deplâng cu orice ocazie că nu mai este ROLAST, un mare poluator din nordul oraşului, ale cărui duhori le suportam când mergeam în anii 80 să jucăm tenis. Aceleaşi regrete şi pentru Fabrica de Bere, sau cea de Pâine. Mai nimic despre Arpechim, sunt probabil interese? 
În schimb epigonii lui Şerbănescu nu suflă o vorbă despre fenomenul Dacia care a antrenat dezvoltarea în Piteşti şi în împrejurimi a unei înfloritoare întreprinderi  legate de industria auto care angajează majoritatea argeşenilor. Adevărul că cu câteva excepţii aceste întreprinderi sunt cu capital străin, dar asta nu interesează! Important să combaţi hidra capitalistă, asta face fostul ministru la Reformei!!!???

În sfârşit a venit şi vremea să discutăm despre Victor Ciorbea. Fostul procuror s-a afirmat ca lider sindical, iar în 1996 a fost miraculosul salvator al PNŢCD fiind numit prim ministru. A fost guvernul care a declanşat reforma acum mult blamată de Ilie Şerbănescu cu mari riscuri electorale pentru partidul care l-a promovat adică PNŢCD care şi-a semnat şi decesul la sfârşitul lui 2000. Guvernul Ciorbea a fost torpilat chiar de Traian Băsescu, viitorul preşedinte al României pentru 10 ani. Victor Ciorbea s-a apropiat ulterior de PNL care l-a promovat parlamentar. A părăsit acest post în favoare unui post public mult mai avantajos pentru indivizi amatori de făcut nimic, acela de Avocat al Poporului. Acum după victoria categorică a PSD, Victor Ciorbea dă dovadă de un cinism şi o nesimţire epocală, a atacat imediat la CCR legea care nu-i permite condamnatului penal Dragnea să devină ministru sau prim ministru. 
Curat murdar coane Ciorbea!


Câtă neruşinare şi câtă nesimţire la oameni de la care se aştepta să fie modele de angajare pe cale reformelor democratice ale României.

6 comentarii:

  1. Modele?
    Doar ciolănari.

    RăspundețiȘtergere
  2. mai citeste si d astea Joe ca sa iesi din incrancenare.

    http://adevarul.ro/news/eveniment/raport-the-henry-jackson-society-serviciile-secrete-submineaza-independenta-justitiei-romania-1_586ebb2f5ab6550cb81dfe23/index.html

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Mugur Ciuvică a fost perceput de la început ca un psihopat. Ciorbea este un traseist de partide și impostor, de aceea a fost numit handicapatul național. Acum are o sinecură la Avocatul Poporului, parcă pus de PNL. Dar Ilie Șerbănescu nu este un tîmpit. Comentariile sale economoce sunt corecte. Distrugerea economiei și culturii unei țări nu pot fi numite progres. Așa că părerile tale inepte stîrnesc repulsia oricărui român, mai mult, majoritatea populației lumii consideră agresiunea companiilor multinaționale ca un imens pericol.
    2. 90 % din știrile din publicațiile străine sunt de fapt niște pîri ale unor oameni din țară - prezentate apoi ca ia te uită ce scrie presa străină (asta referitor la linkul din Adevărul)! Doar etnia lui Nuland și Kagan ar trebui să vă facă să renunțați la a citi opiniile lor imediat ce le vedeți numele pus în frunte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorin, tu eşti pe pe o logică populist iresponsabilă vorbind de companiile străine. Dacă te uiţi la economia românească ei sunt angajatorii principali, majoritatea celor care lucrează pentru că marile întreprinderi sunt acum cu capital străin. Dacia este cel mai mare angajator din România. Mioveni a devenit al doilea oraş ca mărime din Argeş datorită lor. Zona din jurul Piteştiului prosperă din acest motiv.
      Păi după logica ta şi jurnaliştilor patrioţi ar trebui alungaţi?
      Doar gândeşte-te că Dacia avea soarta ARO, păi Argeşul intra în faliment. Deja Arpechim nu mai e şi asta din cauza unei privatizări neghioabe făcute de un guvern PSD. Se moşteneşte şi situarea absolut nepotrivită în mijlocul României a unei combinat petrochimic care lucrează cu ţiţei de import. Soluţia ar fi fost un partener din zona ex sovietică!
      Ştii că din acest motiv al companiilor străine în zonă este lipsă de personal calificat?
      Ura asta împotriva firmelor străine este cea mai mare iresponsabilitate.
      Şi ştii de ce? Că la firmele străine nu se mai poate fura!
      Şi mai abţine-te cu opinii legate de anumite credinţe religioase!

      Ștergere
    2. Ilie Serbanescu a fost printre cei care au sustinut (conducea ministerul reformei in cabinetul Ciorbea) spargerea RENEL si, ulterior, privatizarea distributiilor de energie electrica, adica a companiilor profitabile.
      Acum a dat-o cotita.
      Halal consecventa!

      Ștergere
    3. Dacă la Dacia salariații vor cere vreo înlesnire suplimentară sau statul român va avea niscaiva pretenții justificale la ceva gologani în plus francezii își iau tălpășița precum sud-coreenii și finlandezii ! Nu mai suntem stăpîni pe nimic. A nu dori asta nu înseamnă iresponsabilitate sau populism. Eu aș zice că tu ai trecut de la internaționalismul proletar la globalism, UE, NATO - tot aceeași Mărie cu altă pălărie, inversînd însă punctele cardinale. PNL interbelic avea altă doctrină.

      Ștergere