vineri, 20 ianuarie 2017

Sculerul matriţer şi Justiţia

Subiectul zilei prin media este acum vizita inopinată a preşedintelui Iohannis la şedinţa Guvernului României.
Această vizită încheiată cu succes a stârnit o furtună mediatică, cu multe comentarii otrăvite din parte unora precum Antena3.
N-aş fi comentat nimic dacă nu aş fi dat de postarea lui Victor Ponta de pa Facebook.
Acest viitor fost personaj politic dovedeşte pe lângă enorma aroganţă de şi tupeu de pigmeu politic şi un ignorant absolut în meseria pe care a studiată la Universitate şi a practicat-o la început de carieră. Victor Ponta este un habarnist la dreptului. Plin de resentiment el se ocupă de dreptul preşedintelui de a participa la şedinţa de guvern de miercuri din 18 ianuarie.
Am luat Constituţia României şi am studiat atribuţiile preşedintelui în această privinţă şi nu am găsit nicio îngrădire privind participarea preşedintelui la şedinţele de guvern. Ponta ar vrea să restrângă dreptul preşedintelui de participare la aceste şedinţe numai la cele privind dreptul acestuia de a decide în probleme privind politica externă sau apărarea ţării.
Dar cum sună articolul 87 din  Constituţia României:

ARTICOLUL 87
(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

Acest articol nu restrânge în niciun fel participarea preşedintelui la la şedinţele Guvernului. De ce?
Pentru că problema la care a intervenit salutar preşedintele Iohannis prevedea în mod expre asigurarea ordinii publice.

Este cred o noutate ca Preşedintele României prin participarea sa la şedinţa de Guvern să blocheze o iniţiativă toxică şi ticăloase de introducere pe furiş a unei legi de graţiere şi a unei modificări a Codului Penal menit a proteja pe politicieni venali de efectele legii.

Autorul acestor iniţiative este Florin Iordache.
Biografia acestui individ ne spune că la început a fost sculer matriţer, meserie extrem de onorabilă şi preţioasă, pentru că este expertul care face maşinării şi scule să meargă când se strică sau nu mai vor să funcţioneze. După exercitarea acestei meserii Florin Iordache a studiat în continuare devenind inginer. Iată că la 40 de ani acest s-a apucat şi de Drept şi în 2002 a obţinut această diplomă la Universitatea din Craiova. Nu-i nimic de mirare Dreptul a devenit un miraj pentru mulţi ca un fel de iarba fiarelor care deschide uşi altfel imposibil de deschis. Mai aflăm că şi-a terminat şi un masterat la particulara Nicolae Titulescu şi mai ales că are un doctorat obţinut la..... Chişinău. Prietenul românilor de la Chişinău, Dodon poate ar face bine să se ocupe şi cu anularea doctoratului acestui şobolan al justiţiei. Pentru că Florin Iordache  şi-a făcut faima prin promovarea pe şest în Parlament a unor legi cu implicaţii grave în justiţie.
Ar fi fost de înţeles dacă Florin Iordache s-ar fi ocupat doar de condamnarea lui Liviu Dragnea în Dosarul Referendumului. Şi eu rămân la ideea că această condamnare are un miros pestilenţial de interese politice. Mizerabilul Băsescu, alt client pe termen lung, să sperăm, al justiţiei a facilitat această condamnare prin poziţia şi influenţa pe care a avut-o.

Dar sculerul matriţer transformat în jurist vrea să aranjeze maşinăria justiţiei pentru că Dragnea are un alt proces de data asta de abuz în service unde sunt serioase şanse să fie declarat vinovat. 

Nu pot decât să aprob măsurile luate de la începutul guvernării de către Cabinetul Sorin Grindeanu. Ele au scopul de a mării veniturile populaţiei, în primul rînd la pensionari, dar se prevăd şi facilităţi în domeniul micilor întreprinzători care pot stimula economia. 

Dar acest brusc interes pentru penali nu poate decât să deranjeze, pentru dacă ar fi privit soarta unor amărâţi intraţi în mecanismul neiertător al justiţiei, care să zicem au furat de foame şi sărăcie mi s-ar fi părut normal.
Nu! Interesul pentru intervenirea în treburile Justiţiei prin OUG care şi-ar fi avut un efect imediat exonerând pe unii şi pe alţii din sferă politică nu poate decât să revolte. Şi după cum am văzut deja au avut loc reacţii prin marşuri ale societăţii civile împotriva acestor iniţiative scelerate. Astfel de legiuiri nu mai pot fi introduse pe şest prin Guvern, ele vor trebui dezbătute în Parlament, la lumina zilei şi lumea nu este de loc entuziastă când se încearcă protejarea unor politicieni. 
Aşa că vizita preşedintelui Iohannis a fost în spiritul Constituţiei şi legilor României, pentru că Preşedintele este un mediator între puterile statului şi trebuie să intervină când au loc derapaje.


Nu m-ar fi deranjat comentariile, dar dezamăgirea mea a fost enormă când i-am văzut pe Mircea Dinescu şi Doru Buşcu comentând la TVR1 acest eveniment şi implicaţiile lui. Buşcu s-a dovedit mai demult un mare dobitoc pe post de analist politic, îi ştiu evaluările lui experte de doi bani calpi privind prestaţia candidatului Iohannis la alegerile prezidenţiale şi nu mă miră ranchiuna, dar mă dezamăgeşte Dinescu. Mai bine la bucătărie şi mai ales în poezie!



31 de comentarii:

  1. Intai ca a fost penibil cand ca un copil a fost prins cu minciuna. Ca nu l a invitat nimeni. Penibil ca mai mereu. Apoi jenant ca a venit degeaba. Subiectul nu era pe ordinea de zi si draftul abia fuseses pus pe site. Dar avea nevoie de circ sa eclipseze vizita lui Dragnea la Trump. Ca nici un roman nu a avut atata cinste de la un Presedinte American. Cam toti au fost tratati ca servitori ce erau. In sfarsit putem sta cu capul sus. Si cred ca mai urmeaza surprize pentru educatorul tau. In rest cand Constitutia enumera clar cazurile cand presedintele poate sa vina avem nevoie de o minte pnl sa ne explice ca nu este restrictiv. Si parca nu tu scriai cu admiratie candva de Thoreau ? Care admira separarea atribitiilor ? Sau la Romanica nu e valabil ? Dar era nevoie sa ii scoata pe toti votantii lui Soros din nou in strada. Cica a fost o actiune colectiv a. Securism sorosian ce iubeste romania LGTB.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot la Soros/"agenturili straine" ati ramas?
      De ce nu incercati sa evoluati, macar putin?

      Ștergere
    2. Pai nu eu zic de agenturi. Ci leaderul de audienta din USA. http://www.foxnews.com/opinion/2011/04/06/george-soros-events-weekend-aim-remake-financial-order-media-wheres-reporting.html. In plus pana nu stim sursele de finantare ale ONG urilor ce sprojina mereu Sistemul pot banui ca au o problema de nu vor sa spuna. Ca ii finanteaza cineva de afara nu neaparat in interesul Romaniei. Ca sunt si ONG uri oneste ce spun de unde vin banii. PS si Ceausescu avea dreptate. Revolutia a fost starnita de afara. Nu cred ca exista dubiu aici !

      Ștergere
    3. Este limpede ca limina zilei si pentru orbi ca aceste asa zise manifestari sunt manipulate de forte obscure. Cine dracu iese sa stea in strada ore in sir pe frigul acesta? Manipularea justitiei pentru interese politice au facut-o toate partidele deci nu are sens sa mai comentam caci nu este pentru noi ci pentru grangurii politici.

      Ștergere
    4. Exact? Cine dracu iese si pe cati bani? Tu cam pe cati bani ai fi iesit anonimule? Sau te pomenesti ca tu nu ai fi iesit oricati bani ti s-ar fi oferit, pt ca esti convins ca mai bine alaturi de hoti decat de saraca populatie majoritara? ai? asadar tu poti avea convingeri iar cei care au iesit nu pot! Deci ti se pare ca doar pe bani misteriosi s-a facut protestul!? Sarmana minte ingusta!

      Ștergere
  2. Atacul asupra Justitiei e consecinta fireasca a faptului ca un infractor (condamnat) care risca o a doua condamnare cu executare dicteaza in Parlament si formeaza Guvernul.
    Sustinut, tot din motive de “inculpare”, de seful Senatului alaturi de o intreaga haita transpartinica de politicieni care au probleme cu legea, cat si de presa aservita.
    Nimic nou, e acelasi scenariu ca si in 2012.
    Chiar si sluga dispusa sa execute orbeste ordinele e aceeasi : sculerul-matriter/inginer/jurist, numit acum in capul Justitiei.
    PS
    Urgenta actiunii deriva din faptul ca Dragnea va fi trimis în judecată până la sfârşitul acestei luni în dosarul aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
    Prin urmare scenariul e stabilit: consultare publica 5 zile, dupa care hop! OUG in 25 ianuarie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg ca si Obama can a gratiat peste 2000 oameni in ultima saptamana a atacat Justitia ? Va rog ce intelegeti Dvs prin Justitie ? Ca si institutie vorbesc ? Cum ar fi atacata de un act de gratiere legal ?

      Ștergere
    2. E clar! De fapt nu intelegi nimic!

      Ștergere
  3. Trump inauguration's 'Cabinet dinner' offers access for cash.

    http://www.politico.com/story/2017/01/donald-trump-cabinet-dinner-233721

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu vad legatura. Credeti ca Dragnea i-a strecurat un plic pe care Trump l-a luat ? Hai ca puteti mai mult. Aici cuvintele magice sunt "restrans", Dragnea, "Romania este foarte importanta pentru noi". Uite ca Presedintele USA nu se sfieste sa se afiseze cu "Un Penal". Sau presupuneti ca nu stie ce face ? Eu cred ca stie si a vrut sa trimita un semnal anticoruptilor politici sa nu faca prostii ca USA asta are nevoie de Romania puternica nu epava dorita de fosta Administratie. Hai injurati-ma

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu, nici poveste, banii se platesc la casierie.
    Omiteti faptul ca Dragnea n-a reprezentat pe nimeni, s-a dus pe cont propriu, ca persoana fizica.
    PS
    Si p`asta o dati tot "anonima"?
    Saracu` nenea Iancu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg de ce este importanta persoana care emite o idee (adica de ce este importanta intr-un stat de drept). S-a mai spus: asa o sa fie cat timp avem o Luluta si aplaudaci. Este putin ridicol sa crez ca Dragnea are banii ce se platesc acolo pentru a ajunge la un dejun restrains. De exemplu Soros si alti 4 au donat 1.2 miliarde dolari lui Hillary. Astia bani. Nu, s-a dus ca sefrul partidului ce a luat 46% din voturi intr-o tara ce se pare ca incepe sa aiba o oarecare importanta pentru USA. Chiar daca s-ar fi dus ca particular , cu atat mai important ca a primit invitatie. Cam cati "particulari" credeti ca au fost acolo ?. Oricum, este o palma Urata pentru Iohanis (dupa faza cu Ziua Nationala) si Luluta .

      Ștergere
    2. Spera, nene. spera! Speranta moare ultima! Ca si naivitatea! In afara celor interesati direct in salvarea infractorilor, doar naivii mai spera ca un stat de drept poate fi cladit cu infractori la carma. Si aici nu ma refer atat la Dragnea cat la nenumaratii posesori de conturi prin paradisuri fiscale aflati la conducerea diferitelor institutii! In patriotismul lor tricolor au decis ca e mai bine sa nu stie Romania unde si-au ascuns banii .... la momentul socotelilor. Iar daca acest moment poate fi evitat de o eventuaala amnistie (gratiere), pai atunci sa ne traiasca nea Florica! Ca-i de-al nostru. Inginer, doctor ... etc. Pfffuuu! Parca am mai auzit titulaturi de-astea luate tot pe sest!

      Ștergere
    3. Domnule Dorin (sau Domnule Mircea ? Ca si la Nicusor Dan persista o oarecare ambiguitate) ati citit ceva despre "libertate"? Stat si relatia stat-cetatean ? Separare Puterilor ? Ceva, acolo, in pic de teorie sau mergeti pe instinct personale si mass media romaneasca ? Vedeti, pentru ca Dvs, autorul si inca cativa, cei 20% nu reusiti sa aduceti nici argumente nici dovezi la afirmatiile facute. O tot dati cu infractoriu si corupti si propaganda aia comunista (sau fascista, ambele curente sunt anti-capitaliste si anti libertati individuale). Hai domnule, vorbiti de Coruptul X care a facut asta si asta si a fost condamnat. Pentru ca de fapt, in Romania, toate (imi asum maximizarea) cazurile de coruptie finalizate sunt atacuri politice impotriva adversarilor sau reglari de conturi interne. Nu exista cu adevarat coruptia decat ori la medici, profesori, nasi de tren, politisti, functionari de tot felul (dar presupun ca aceasta coruptie marunta o iertati ca este populara)ori coruptia aia mare de care nu se vorbeste pentru ca este patronata de anticoruptii care guverneaza tara de pe vremea lui Basescu ori cand scapa in presa se musamalizeaza. Se vorbea aici de fregate cumparate cu de 5 ori mai mult decat polonezii, de F16 vechi in locul Saab noi, de Bechtel (unde disparuse contractual dar nici Kovesi si nici SRI nu au avut nimic de zis), de Microsoft unde Microsoft nu apare, statul a platit 4-5 ani la rand fara ca SRI sa zica ceva desi asta era meseria lor, unde mituitorul (Pascariu) scapa si pastreaza restul de bani iar Cocosi, partener cu Basescu, creatorul Lulutei declara ca a primit mita 5 milioane si Justitia (ca asa va place sa o scrieti si Dvs si Dl Negut, cu J mare - va place J ul asta) il amendeaza cu 3 milioane. A spalat omul prin DNA 2 milioane de EUR. Pai de cazurile astea de ce nu ziceti nimic ? Ca sunt puse cap la cap vre-o zece miliarde de EUR nu 20,000 pentru cat a fost schimbat Opescu din functia de primar. De ce nu iese floarea mai curate si mai uscata a tarii in strada si pentru asta ? Anul trecut cand Ciolos a modificat prin ordonanta Codul Penal (impotriva prevederilor Constitutiei) nimeni nu a protestat. Alaltaieri cand Grindeanu a pus spre dezbatere publica o ordonanta de gratiere (din postarea Dvs de mai sus cred sincer ca nu intelegeti diferenta intre gratiere, amnistie si modificare de lege) I se face process de intentie si suspectii de serviciu ies in frig. Asa ca ca Domnule Dorin (sau Mircea) dati domnule exemple de corupti cu faptele lor si cu judecata lor. Ca restul (deh, avem in autor poet citit) este tacere

      Ștergere
    4. Îţi atrag într-un mod foarte serios atenţia să nu faci pe ironicul cu numele unora în timp ce matale te ascunzi sub anonimat!
      Dacă măcar ai polemiza, dar tot ce scrii sunt doar calomnii ordinare nesusţinute şi turnate în stilul otrăviţilor de la Antena3.

      Te întreb pe ce te bazezi când faci afirmaţii nesusţinute decât de zvonuri?
      Şi devoalează-ţi numele ca să ştim cu cine aveam de a face?
      Când faci afirmaţii grave măcar te prezinţi, inclusiv Sebi Ghiţă le spune sub nume propriu, zice-se fugit, dar de fapt chiar mama lui Flory din Vaslui a recunoscut că Sebi se ascunde în podul personal al casei beţivului de taică'su....hahahahaha

      Ștergere
    5. hai ca esti ca in bancul cu securistii si cu "hai, hai, ca stim noi cine este bou!". Este o nelamurire justificata. Numele neaos romanesti sunt ori derivate toponimice ori cu faimoasa terminatie ...escu ori derivate din meserii sau porecle sau semen particulare (ex "Negut"). Cei care au fost inregistrati dupa Cuza au primit doua prenume. Strainii in fine sunt un caz aparte cand ori si-au romanizat numele ("Eminescu", "Porumbescu", fiind mai cunoscute) sau l-au pastrat ("Caragiale") sau l-au tradus ("Iohanis"). Evident, cei cu doua prenume creeaza o oarecare confuzie. De frica sa nu fiu nepoliticos cu un preopinent am cerut lamuriri. Dar asa cum spuneam, numele nu are nici o importanta. Uite de exemplu numele meu este Josef Hechter. Are vre-o relevanta ? Acum din numele utilizate si din cifrele date nu imi este clar care este afirmatie sustinuta de zvonuri. Ca la Microsoft avem o Hotarare Judecatoreasca ce este pe net. Costul fregatelor este pe site-ul MApN iar la Polonezi se poate afla printr-un singur search. Dar presupun ca te referi la afacerea cu F16. Uitam ca sunt cu norma de zbor expirata pe jumatate. Hai sa zicem ca ambele sunt noi. Si hai sa uitam ca F16 le-am platit in cash in avans iar Grippen urma sa fie platit in contrapartida. Ce ramane potio gasi aici: http://www.aviatia.net/gripen-vs-f-16/; sunt sigur ca sunt zvonuri nefondate de la A3. PS: nu pot sa presupun ca zici ca si Bechtel este tot un zvon si ca a fost o afacere buna si curate pentru Romania. Nu ? PS2: spre deosebire de Grupul de sustinatori ai Sistemului si de Sebi Ghita, eu nu sunt securest. Nimeni nu este perfect. PS3: site-ul blogului tau nu ma lasa sa semnez cu Hechter. Zice ca nu este nume romanesc si numai patriotii pot scrie aici

      Ștergere
  6. observ sindromul anonimei a celor care-mi comentează postarea, exact parcă suntem cu Farfuridi şi Brânzovenescu care semnează şi ei la telegraf anonima!
    Ce mă surprinde pe unii care i-au în serios prostiile cu ONG cu Soros.
    Păi cu Soros este rău, dar cu Trump este bine? Sunt amândoi miliardari americani.

    M-aş bucura dacă discuţiile lui Dragnea şi Grindeanu vor avea un impact pozitiv asupra relaţiilor româno-americane. Să nu fie şi alea precum Flory din Vaslui numai pi bani?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar imagine pe bani multi.
      Platiti de gugustiucii care stau cu ciocurile cascate la "antene".

      Ștergere
    2. Pai dupa Bechtel, frigate, avioane, Microsoft cam ce mai poate fi ? Cu Soros doar putina informare (inclusiv discursul lui de la Davos)at lumina o zona obscura in informatia ta. Omul a spus sincer, de zeci de ani, ca lucreaza pentru O Noua Ordine, post Capitalista si Post Democratica. In plus, daca nu Soros de unde au ONG-urile astea bani ? Ca au zeci de angajati cu salariu. Nicusor Dan a avut zeci de corturi a cca 30,000 EUR bucata, etc. Ca SRI nu stie nimic. Si nici Fiscul. Dar sigur nu este spalare de bani , nu ? Si de ce problema anonimatului ? Numele schimba valoarea comentariului ? Sau intra in vre-un raport ? Sau este necesar ca sa imi strigi "cocosatule "? Sau pentru procese de intentie ? Si sa nu uitam (ma rog, cei ce cunosc piesa) ca nu Branzovenescu si Farfuridii sunt ticalosii. Ei sunt doar lasii. Eu imi apar dreptul de a fi las. PS: pentru ca piesa este cam lunga si complicate se pot citii elementele esentiale si pe referate.ro

      Ștergere
    3. Nicusor Dan a avut corturi la pret de garsoniera?
      Tot de la Soros, nu? :-)

      Ștergere
    4. Iată că noi după Caragiale, am dat acum 70 de ani de Stalin cum spunea Belu Zilber.
      Însă văd ca anonimul curajos pică acum direct în Shakespeare:

      What's in a name?

      Păi acolo se lăsa cu dueluri şi cu omorâri dacă erai cu Montague şi nu cu Capulet.

      Aici însă este fără consecinţe, este doar schimb de păreri.
      Sau persistă încă indelebilul parfum al vechii securităţi cu impersonări noi precum Coldea?
      Hai să ne râdem.........

      Ștergere
    5. parerea mea ca DA. Soros este American ungur iar Trump American neamt. Pe unul nu l-a votart nimeni. Pe celalalt l-au ales Presedinte. Nici o asemanare. Adevarat, ambii sunt la a teia nevasta. Dar a lui Soros arata asa http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02679/soros-Tamiko-Bolto_2679230b.jpg
      iar a lui trump asa http://www.abc.es/media/estilo/2017/01/20/michelle-kFyG--510x286@abc.jpg

      Ștergere
  7. Sa inteleg ca si Obama a dat tot o OUG, ca-l presau niste termene in instanta? :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru intelegerea Dvs humoristica, merge si asa

      Ștergere
  8. Interesant este ca in campanie pesedistii s-au dat "romani verzi", anti-capitalisti, anti-americani etc.
    Si acum se reped sa se pozeze cu Licuriciul cel Mare.
    Cred ca electoratul lor sufera o crunta dezamagire, se asteptau la cu totul alta directie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu zic sa va hotarati/corelati, incercati o singura directie:
    "Vicepreşedinte ALDE: „În Bucureşti a avut loc prima manifestaţie nazistă din ultimii 70 de ani. Animalelor, mi-e scârbă de voi!”

    RăspundețiȘtergere
  10. 1.ura naste ura.2.chestia cu anonimatul sporeste misterul .e un fel de bal mascat cu acoperiți.în fond se poate semna si cu nume conspirative.

    RăspundețiȘtergere
  11. Astept lista cu sefii de guvern care au fost la sindrofie.
    Daca n-a fost decat Dragnea, cred ca e clar pt. toata lumea...
    Cateva lamuriri pt. eliminarea ochelarilor de cal:
    Comitetul care s-a ocupat de organizarea festivitatilor a stabilit un mercurial pt. cei doritori sa participe la evenimente: pranzuri, cine si un loc mai bun la investitura, la parada si apoi la unul din balurile care vor incheia ziua de 20 ianuarie. Pachetele astea variau in pret de la cateva zeci de mii de dolari pana la 1 milion. Asa s-au strans aproae 90 de milioane de dolari, bani care vor ajunge in cuferele Partidului Republican. La masa respectiva s-a stat prin rotatie, cate 5 min max./vizitator.
    O parte din bani sunt restituiti statului pt. a acoperi parte din costurile campaniei electorale (de exemplu cheltuielile cu agentii Serviciului Secret) si o parte pt. a contribui la fondul financiar pt. alegerile partiale de peste 2 ani. Presedintele SUA are si obligatia de a aduna fonduri pt. partidul care l-a sprijinit in alegeri. Si Obama, si cei doi Bush, si Clinton si Carter si Nixon au facut acelasi lucru in timpul mandatelor lor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Bai,oameni buni, min just. se ocupa NUMAI de eliberarea lui Dracnea care-i pierdut. Nu exista nici un alt interes.mila fata de oameni ,numarul mare de puscarias,aiurea,,, In 2013 erau 33.000 puscariasi azi sunt 27000 ce nu mai sunt locuri ? Aiureli,Dracnea vrea sa fie premier si sa incalce tot in calea lui cum a facut PSD-ul intotdeauna. Amintiti-va de Bivolaru ?... Ce ati uitat? Nu are pic de caracter,el a anuntat cu turle si trambite acele majorari nerealizabile pana scapa de puscarie apoi se face ca ploua ,tine-ti minte. Vrea sa fie iubit de oamnei cu majorarile lui fara suport iar dupa ce scapa de justitie pa-pa...O sa va mai reamintesc aceste cuvinte...cu bine ! Nu va mai certati...nu se merita.

    RăspundețiȘtergere
  13. Acum vreau să mulţumesc tuturor care mi-au citit opiniile pentru că, după câte văd, unii şi-au aruncat ochii şi pe postarea anterioară privind capodopera literară universală "Viaţă şi Destin" de Vasile Grossman, un Război şi Pace în jurul bătăliei dela Stalingrad.

    RăspundețiȘtergere
  14. focuseaza te pe concerte , filme, carti. acolo esti ok, dar lasa comentariile politice ca esti pe miriste de cele mai multe ori.

    RăspundețiȘtergere