vineri, 10 martie 2017

Despre noi şi strămoşi

Un studiu făcut de cercetători români şi străini a cărui rezultate le-a publicat Adevărul a stârnit controverse şi sensibilităţi alimentând anumite sensibilităţi regionale:

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/adn-ul-romanilor-transilvania-mai-apropiat-austriecilor-decat-muntenilor-moldovenilor-1_58c097625ab6550cb82627cf/index.html


Repede acelaşi jurnalist citează un alt cercetător care vrea să minimizeze anumite rezultate ale studiului:

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/cercetator-implicat-studiul-adn-ului-romanilor-transilvanenii-nu-diferiti-romanii-celelalte-provincii-1_58c181c95ab6550cb82baf47/index.html


Deci ce spune în esenţă? Că între diversele regiuni istorice ale României de azi există diferenţieri privind ADN, deci că genetic populaţiile ar avea origini diferite. Ardelenii ar fi mai apropiaţi de austrieci, germani şi cehi şi culmea de greci, pe când cei din Muntenia, Moldova sunt mai apropiaţi genetic de populaţii asiatice, balcanice şi culme unguri.


Să nu ne enervăm şi să face o analiză istorică. Europa veche avea în acest areal populaţii traco celtice din care făceau parte şi grecii şi dacii. Substratul celtic s-a păstrat în Europa centrală şi după năvălirile germane din Nord dar şi cele slave din Est. Alţii cercetători spunea că ruşii sunt genetic de origine finică şi nu slavă. Probabil că au dreptate, populaţia din Rusia kieveană erau mai slavă. Romanii când au cucerit Britania,tot de celţi au dat, germanicii angli, şi alte triburi germanice au ajuns din Danemarca pe insulă mai târziu, după retragerea romană.

Fiind mai protejată la năvălirile barbare zona Transilvaniei nu a suferit amestec cu asiaticii pecenegi, cumani sau bulgari (cei asiatici nu substratul slav care i-a asimilat azi în Bulgaria.
Cum cred că mulţi bulgari au trecut Dunărea la nord din cauza otomanilor şi probabil românii dea zi din câmpie sunt mai înrudiţi cu vecinii.

Părerea mea că aceste studii genetice au un impact doar la sensibilităţi naţionaliste. Este clar că un popor nu este definit prin moşteniri genetice ci prin limbă şi sentiment de apartenenţă la o etnie. Degeaba tot încercă să ne minţim că secuii nu sunt unguri, ei vorbesc maghiara şi se simt maghiari orice am face noi.

Cât despre limba română bizantinologul Petre Guran  scrie în Dilema veche un articol, interesant despre adoptarea limbii române ca limbă literară sub influenţa reformei şi ca suport pentru originea nobilă a românilor de la Roma argumentată de Grigore Ureche, Miron Costin sau Dimitrie Cantemir.

http://dilemaveche.ro/sectiune/din-polul-plus/articol/functia-imperiala-a-limbii-romane



2 comentarii:

  1. Interesant sa aflam ca "Românii când au cucerit Britania,tot de celţi au dat...".
    Vezi cum folosesti diacriticele.
    Dupa ce termini de scris, tu nu-ti citesti niciodata "productia"?

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceste studii cu ADN nu sunt prea serioase și nu trebuie interpretate ad litteram de...ziariști sau pseudo-cercetători. Apoi statistica e o știință, are niște principii matematice (cu atît mai greu aplicabile în biologie) care nu sunt la îndemîna oricărui tolomac ce vrea să tragă concluzii politice. Dacă vrei să forțezi nota se pot găsi probabil la populația din România urme de la o mulțime rase. Rezultate demne de încredere nu cred că există - sau dacă vă convine mai mult toți suntem genetic o amestecătură.

    RăspundețiȘtergere