vineri, 22 septembrie 2017

Gaspar Miklos Tamas faţă cu români şi unguri

Gaspar Miklos Tamas este un ungur născut în Ardeal, la Cluj, expulzat în Ungaria la sfârşitul anilor 70 pentru dizidenţă. Acelaşi statut de dizident l-a avut şi în Ungaria gulas comunismului. 
Este interesant că după 1990 când a fost parlamentar maghiar la Budapesta pentru patru ani a devenit un critic al politicilor conservator-liberale din poziţii apropiate de stânga. Este o voce extrem de interesantă, a intrat în polemică şi cu grupul intelectual român cu orientări de dreapta format de Pleşu, Liiceanu, Patapievici. Opiniile sale au fost întotdeauna extrem de interesant. Este unul din modelele de dialog maghiaro-român, o punte între aceste naţiuni. 
Pe deasupra este un om extrem de inteligent, a predat la universităţi occidentale şi americane, are cărţi publicate în limba româna ca şi articole. 

Aşa că am urmărit cu interes maxim videoclipul înregistrat de Simion Buia la Cluj. 

http://www.observatorcultural.ro/media/tamas-gaspar-miklos-dialog-cu-simion-buia/

Opiniile sale şi descrierea realităţilor maghiare par şocante, dacă nu ar fi adevărate. 
Aici se vede că impunerea MCV şi ţărilor intrate în UE înaintea noastră în 2004 ar fi fost benefică!

În prezent Ungaria se prezintă ca un stat capturat de Viktor Orban şi acoliţii lui, cam la modul în care se afla România în perioada 2001-2004 sub guvernul Adrian Năstase. Presa de opoziţie a dispărut au rămas puţine ziare care critică puterea, la fel şi televiziuni. Economia este în recul, dar ungurii trăiesc încă destul de confortabil, cu toate GMT spune că nu prea este nicio deosebire între Budapesta şi Bucureşti, Ungaria a luat-o în jos, iar România  a crescut. Nivelul de trai din Budapesta este de cinci ori mai scăzut comparativ cu Viena de exemplu. Acoliţii lui au parazitat economia, cu spune GMT au renaţionalizat-o şi vândut-o oamenilor lui Orban.

Ungaria se confruntă cu un electorat pasiv, opoziţia este doar 30% în parlament şi Orban îşi trece toate legile cum vrea el. Cel mai grav că nici societatea civilă nu se coagulează să se opună bunul plac al lui Viktor Orban. Există teamă, toţi intelectualii opozanţi au fost neutralizaţi şi tinerii şi cei care i se opun emigrează. 

Ungurii l-au pierdut pe Dumnezeu, faţă de români par că sunt ateişti nu se mai închină în faţa bisericilor. 

Cea mai interesantă chestiune este legată de relaţia cu românii. La Budapesta interesul pentru maghiarii din Transilvania este scăzut. Acum inamicii Ungariei sunt Angela Merkel şi Ungaria şi opinia este cvasiunanimă. Aceeaşi atitudine este şi faţă de UE. Pe de altă parte românii din mediul intelectualii, tinerii din Ardeal şi în special din Cluj au o atitudine mult mai relaxată faţă de maghiari, încrâncenările au scăzut. Deci este o tendinţă spre normalitate. Chiar dacă GMT consideră că rectorul UBB, Ioan Aurel Pop este şovin.

Atunci cum se întâmplă că pe mail şi pe Facebook văd tot felul de lucruri menite să încrânceneze relaţiile româno-maghiare? Cum a apărut videoclipul ăla cu o unguroaică care nu ştia româneşte? De ce acum scandalul cu Liceul Teologic Catolic Maghiar din Târgu Mureş? În consens politicienii şi liderii comunităţii maghiare din România pun gaz pe foc pentru a înăspri aceste relaţii.

GMT nu dă explicaţii,dar eu am o bănuială!

Cred că România, românii, ca şi maghiarii din Ardeal sunt acum ţinta unei campanii de intoxicare, care convine de minune lui Viktor Orban în vederea alegerilor parlamentare. Şi de această campanie nu este străină nici vecina de la Est. Asta explică şi atitudinile liderilor maghiari din România. 

Am văzut şi atitudinea cam isterică a lui Dungaciu faţă de această situaţie, care îndeamnă la riposte hotărâte. Eu însă cred că România  trebuie să aibă o atitudine activă în politica internaţională, precum în perioada interbelică, care contracara pe toţi revizioniştii din vecinătate. Numai ascensiunea fascismului şi hitlerismului au slăbit poziţia României.  Astăzi situaţia este complet schimbată, cam cum era după Primul Război Mondial şi noi dacă suntem inteligenţi putem profita de ea. 


După cum ne declară GMT Ungaria nici nu mai este interesată de miza Ardealului şi noi ar trebui să lăsăm înfoielile naţionaliste şi să ne comportăm ca nişte patrioţi inteligenţi. 


Un comentariu: