sâmbătă, 1 iunie 2019

Nihil sine Deo, Papa Francisc în România

Săptămâna aceasta plină se termină la fel de fericit avem onoarea să fim gazde Suveranului Pontif, Papa Francis vine după 20 de ani de la vizita primului  Papă, Ioan Paul al II-lea într-o țară majoritar ortodoxă. 

Și semnele divine au arătat că Dumenzeu este deasupra noastră. Vizita Papei nu a fost deranjată de vremea ploioasă. Nu a plouat în București decât după ce se terminase programul papal. 

România este o țară specială din punct de vedere al credinței, este sigurul popr latin care împărtășește în mod majoritar ortodoxia. Suntem mai binevoitori decât alții, credința noastră este mai solară, comparată de exemplu cu fervoarea religioasă a polonezilor pe care am constatat-o anul trecut la Czestochowa.
Prea Fericitul Daniel l-a invitat pe Papa Francisc la noua Catedrală a Mântuirii Neamului. Aici Papa a ținut o predică deosebită, bazata pe versurile Tatălui Nostru care s-a rostit atât în românește cât și în latină. S-au cântat cântece ortodoxe cât și catolice. 

Seminficativ Papa a sărutat crucile episcopilor ortodocși, semn fundamental al creștinismului, fără denominație.

Ploaia a venit doar după ce ce Papa a susținut predica la Catedrala Catolică  Sfântul Iosif din București.

Mă rog lui Dumnezeu că ploaia să nu deranjeze nici evenimentele papale de azi de la Șumuleu și Iași și mai ales să nu fie urît mâine la Blaj. 

Au fost și voci distonante, Cristoiu, vechea răgălie comunistă, politruc anacronic și ignar. În ura lui politică contra președintelui Iohannis a caracterizat vizita papală ca fiind obișnuită și nesemnificativă.

Unii ipocriți au remarcat că Papa Francisc a preferat să călătorească cu un Logan obișnuit, pe când președintele Iohannis a folosit Mercedesul de protocol.
Papa Francisc este și șef de stat și dorințele sale trebuie îndeplinite, modestia sa extremă l-a îndemnat să folosească acest mijloc de locomoție popular românesc. Iohannis a folosit Mercedesul pentru că acesta este protocolul.
Ponta pe când era prim ministru folosea un Duster, poate ar trebui să se impună ca mijloacele de transport ale demnitarilor să fie mărci autohtone cum este de exemplu în Franța. Dar la noi este mai dificil pentru că nu avem decât Dacia, poate acum și Ford. Rămâne de văzut?

Și acum să ne întoarcem la politică.
Observ că după explozia de bucurie apar unele voci distonante.

Unii jurnaliști îl fac pe Ludovic Orban în fel și chip folosind argumentele jegoase pesediste pentru a ridica în slăvi pe USR/Plus.
Să fie clar, Orban nu este un om politic perfect, dar este primul lider al PNL care câștigă alegeri după aproape 85 de ani în România interbelică, hiatusul comunist, și postcomunism Și pentru asta ar trebui felicitat.  
Analizând și datele privind diaspora, chiar dacă USR/Plus a câștigat, PNL are un procent solid, nu cu mult în urma primilor.
Doar București este o mare problemă pentru PNL care trebuie analizată și luate măsuri. Și fostul lider liberal Valeriu Stoica atrage atenția asupra unei analize serioase a activității partidului și a liderilor săi, mereu tentați de un anume feudalism în ierahii care se poate repercuta negativ.
Mult mai liberală este structura organizatorică la USR/Plus.

În același timp mă întreb cum adulatul  Dacian Cioloș, cu trecutul său foarte tulbure din tinerețe ar fi rezistat când vocile anticomuniste erau vehemente. Să medităm la soarta Monei Muscă pusă la zid de diatriba lui Liiceanu. Și Mona Muscă avea doar niște informări cu caracter pozitiv la adresa unor colegi, în niciun caz turnătorii murdare. 
Iar la acestea se adaugă și guvernarea Cioloș, cu colegul Barna care a condus la victoria zdrobitoare care îl fac acum temător și pusilanim pe fostul prim ministru la o eventuală guvernare. 

Cu regret trebuie să spun că același tip de acuzații nefondate îi sunt aruncate lui Rareș Bogdan, principal factor al victoriei PNL. Are un mesaj vibrant patriotic care ajunge la sufletul multor români, confundat răuvoitor cu naționalism șovin. A-l pune în troacă cu Marine Le Pen și Salvini este mai mult decât o crimă, este o greșeală, cum spunea nemuritorul Gambetta, sau hahaha de fapt Talleyrand! Și pentru asta ar trebui felicitat.

Rămân la ideea că PNL și USR trebuie să preia guvernarea în combinație cu ceilalți din opoziție. Iluzia unor anticipate este iluzie, Constituția are prevederi extrem de greoaie, complicate și de modificările constituționale ale lui Năstase și Valeriu Stoica prin care primul ministru să nu poată fi demis de președinte.


Eu cred că asta așteaptă electoratul și teama de a guverna nu poate decât să scadă încrederea în actualii câștigători la europarlamentare. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu