miercuri, 29 mai 2019

Jurnal politic de marți

Îl scriu miercuri din motive obiective.

Ieri marți 28 mai s-a încheiat sesiunea universitară pentru mine. 
Am fost la București la UPB să dau examenul de Materiale Nucleare pentru Reactori Avansați la masteranzii de anul I.
Am avut destui studenți, au venit și câțva în prenieră, am avut studenți buni, am dat trei de 10.

Drumul la București și de la București l-am făcut cu maxitaxi, destul de lejer și la ducere și la întoarcere.

Evenimentele politice umbresc însă pe cele normale și obișnuite.

Duminică s-au desfășurat europerlamentarele și referendumul lui Iohannis.
M-am implicat și eu în acțiunea de sprijinire a liberalilor alături de organizația locală Pitești, pentru care am primit felicitări, sâmbătă de la Ludovic Orban și duminică de la Robert Sighiartău. Dacă aceste SMS pot fi considerate ca formale, chiar m-am implicat și am sperat. Asta pentru că mulți colegi mai tineri erau foarte sceptici și pesimiști. Mai aveam și doi prieteni matematicieni, unul predă statistică, dar se pare că la sondaje are sechele de Teleorman, unde domiciliază, el fiind ploieștean de baștină ca și mine. 

Ce s-a întâmplat duminică 28 mai?

A fost un landslide al votului de centru dreapta. Românii au ieșit ca o maree la vot. Au fost 49%, dar este fals, pentru că în România mai sunt permanent vreo 15 milioane, nu 19 cum au oficialitățile în baza de date. Estimez că au fost prezenți cam 63% din electorat. Chiar ar fi interesant ca să se facă o înscriere la vot, cum se practică în alte părți ca să se actualizeze baza de date. 

Pentru prima dată din 1933 PNL câștigă alegerile în România!
Surpriza a fost însă USR/PLUS care au făcut cam 22%, ceea ce este mult peste așteptări. Asta arată că oamenii tineri au venit să voteze, vor altceva, alianța USR/ PLUS nu a fost la guvernare, chiar dacă primul lor candidat era Cioloș, care a guvernat în 2016 de i-a adus pe pesediști la un scor imens de 45%. Așteptările pentru USR PLUS sunt extrem de mari și liderii lor trebuie să fie foarte atenți să nu le înșele. 

PSD a înregistrat cel mai mic scor de 30 de ani încoace! Una dintre explicații este că România s-a schimbat extrem de mult din 2007. Economia este în majoritate absolută privată, dominată de multinaționale, doar producția de electricitate a rămas de stat. Exemplu l-a dat Mioveni, Argeș, citadela Dacia unde a câștigat USR. Aici unde erau muncitori care păreau rămași la nivelul anilor 80 s-au schimbat prin activitatea în marea multinațională Renault și a întreprinderilor care lucrează pentru industria auto. 
Explicația cea mai clară este însă modul în care jupânul Dragnea și-a bătut joc de români în ultimii doi ani și jumătate, i-a tratat cu dispreț și aroganță.
A tratat pe oameni ca pe niște milogi, care nu reacționează dacă le mărești celor în vârstă pensiile și în domeniu bugetar dai niște salarii obscene. Apoi paranoia cu care supraveghea pe primii miniștri puși, a schimbat trei până la Veorica Dăncilă.  Un alt factor important a fost obsesia lui Dragnea de a supune justiția ca să să nu-l poată condamna. Iată că o nenorocirea nu vine singură, după înfrângerea rușinoasă în alegeri, unde trebuia seara să-și dea demisia, a doua zi, luni a fost condamnat la pușcărie.
Spre deosebire de alții cred că și-o merită din plin. Unii spun că românii au plătit factura la gazele din 10 august 2018. 

Alt mit politic s-a dezumflat penibil, ALDE nu a trecut de 5% și va dispărea împreună cu penibilul și prostul de Tăriceanu, care avea vise prezidențiale. Unii zic că Tăriceanu are mai puține procente decât neveste....hahaha!

Camera Deputaților a rămas fără președinte care și-a mutat biroul în celulele la Rahova, așa că trebuie ales unul nou. Ieri, în final, PNL, USR și PMP s-au înțeles să aibă împreună candidată pe Raluca Turcan. Este un semn bun pentru viitor. Analiști și păreriști politici sugerează că nu este bine în actuala degringoladă pesedistă să preia puterea.
Eu cred spre deoosebire de alții că necesitatea unui nou guvern al PNL, USR/PLUS și PMP ar fi foarte necesar.
Trebuie să dispară figura sinistră a lui Carmen Dan de la Interne, Meleșcanu de la Externe și catastrofa finanțelor Teodorovici cu Vâlcov, groparul economiei românești. Dar mai ale trebuie să dispară această Veorica Dăncilă, mămăița agramată din fruntea Guvernului României. 

Unii spun că este periculos electoral, dar în momente de cumpănă trebuie să preiei inițiativa și nu vei pierde dacă faci lucruri în bună credință.

Și acum vreau să revin la PNL. Ludovic Orban a avut o inspirație foarte bună, formidabilă chiar cu punerea în fruntea listei europarlamentare a lui Rareș Bogdan. Acesta este genul conservator, patriot de care electoratul favorabil PNL avea nevoie. Pentru că PNL este un partid cu bune rezultate în zona rurală asta îi dă și mari obligații.
Trebuie ca programul PNL că cuprindă în dezvoltarea infrastructurii și zona rurală care trebuie urgent urbanizată, să nu mai moară copii înecați în haznale. Trebuie dezvoltate educația și învățământul și sănătatea.

Toate sunt posibile pentru că românii sunt pro-europeni, și au demonstrat-o din plin duminică. Măcar aici le suntem superiori, celor care au ieșit din comunism, ungurilor și polonezilor. 

România a intrat într-o nouă epocă. Este ceva similar cu ce s-a întâmplat în 1996, dar în condiții complet diferite.


Aceste evenimente politice nu au repercusiuni immediate pentru noi oamenii normali, cei mai afectați sunt cei care trăiesc de pe urma politicii, așa că trebuie să privim lucrurile cu moderație și speranță.





7 comentarii:

  1. Da, moderatie, dupa in cosmar care nu se mai termina! Eu una am suferit imens in acesti 2 ani! Am in tata de 97 de ani si in loc sa ne bucuram ca inca exista si poti discuta cu el de parca at avea doar maxim 75 de ani, ne-am certat ingrozitor din cauza ca el e genul cazut in plasa manipularilor de pe Antena 3....Acum s-a pleostit, a inteles ca noi am avut dreptate...Dar aveti dreptate, trebuie sa fim moderati in a spera, pentru ca mafia pcr transformata dupa revolutie intr-un balaur cu gheare immense de lacomie si neamprostie, nu se va lasa si va continua sa faca rau, mai ales ca e impanat cu agenti pro-rusi! Eu ma bucur ca alegerile acestea ne-au aratat pro-europeni, dar, fiind la Dublin, am asistat la o batjocura imensa si aceasta batjocura la adresa cetatenilor, care pentru bolsevicii din PSD-ALDE nu conteaza nici cat niste cepe degerate, nu se va estompa usor...Ei s-au urcat pe mormanul de bani si se uita la mase ca la gunoaie, cand, de fapt, ei sunt gunoaiele Romaniei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, lauda de sine nu miroase a bine:)). Gata, ati eradicat ciuma rosie, dar vezi ca urmeaza alte epidemii, unele chiar nu au leac!Vezi ca vine Papa in Ro sa dea cu ceva tamaie, poate va resetati(ahahaha). NU cred ca vine sa faca slujba de inmormantare a monstruasei coalitii!. Pastrati va gloantele , faceti antrenament pentru topaiala, ca acum aveti de lupta intre voi.Felicitari pentru munca didactica de la facultate. Acolo esti foarte potrivit. In rest, sa auzim numai de bine(cum se spunea odata).

    RăspundețiȘtergere
  3. Ceea ce vreau eu ... si deja am facut demersuri in directia asta ... este sa ii dam jos izmenele acestui gunoi politic numit Aurelian Pavelescu autoinstalat "sef" al PNTCD

    RăspundețiȘtergere
  4. Alegerile au fost castigate de UE si de sistem.
    PSD a pierdut pentru ca a cerut ca Romania sa nu fie o tara de clasa a doua iar multinationalele sa nu aduca produse diferite fata de cele din tarile de origine si sa plateasca impozite corecte in Romania(ultimul fapt fiind agreat si de UE dar se referea doar pentru multinationalele din afara UE).
    PNL care a votat in Parlamentul UE impotriva Romaniei a trimis cei mai multi europarlamentari. Asta chiar daca mesajul de campanie a fost ca Romania primeaza. De asemenea au trimis (in afara de PSD) partidele care erau cu sistemul inclusiv PMP. ALDE, care a fost cel mai vehement critic cu Timmermans care cerea sa se opreasca cercetarea lui Kovesi, nu a mai trimis europarlamentari.
    Referitor la Rares Bogdan cand arata ceea ce intradevar crede - atunci cand a declarat ca PNL trebuie sa ajunga la groapa istoriei sau acum.
    Sa speram ca dupa ce PNL (ramas singurul partid cu elementul de National in sigla pe care insa nu eu prea am vazut ca ii dirijeaza) va obtine majoritatea la urmatoarele alegeri parlamentare si va forma guvernul nu va avea soarta PNTCD-ului(USR-ul nu pare dispus sa fie un partid docil intr-o alianta). Sa nu cumva sa se doreasca eliminarea partidelor care au facut ca Romania sa fie ceea ce este acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marcel dragă tu nu observi că toată economia românească care contează este formată din multinaționale? Doar producția de energie electrică mai este de stat.
      Dacă PNL ar fi votat împotriva interselor României ar fi fost pedepsită de electorat, cei care au votat contra intereselor noastre sunt cei de la PSD și uite cum i-a pedepsit electoratul? Kovesi ar fi ajuns mai repede procuror european, este româncă, chiar dacă are numele de familie maghiar.
      Vorbind de dispariția partidelor, ALDE este deja istorie, un codicil urât pus în slujba PSD. PSD este în curs de dezagregare. Câți vor mai fi în Parlament din cei care l-au votat pe Ciolacu, inclusiv el? Pro Romania îi va lua la bucată, iar restul după ALDE la lada de gunoi a istoriei. PRO România este viitorul stângii. PSD a foit un partid de gangsteri și hoți în careachiar șeful este unde trebuie în democrație: la pușcărie!

      Ștergere
    2. LADA DE GUNOI ESTE MARE. MAI INCAP SI ALTII IN EA, DAR AU PROPTELE SA NU CADA!!!!

      Ștergere