miercuri, 15 mai 2019

Traian Băsescu


Îmi propusesem să nu mai scriu despre acest personaj politic, expirat după mine, după alții activ și certăreț, gata să iasă cu picioarele înainte din politică, cum promitea predecesorul Iliescu.
Iliescu are 89 de ani și-mi aduc aminte cum îl făcea bătrân pe răposatul Rege Mihai. Iliescu e doar cu 9 ani mai tânăr! 

Dar să revenim.
În 2004 mă rugam la Domnul ca Băsescu să iasă președinte. Am făcut foarte activ campanie candidatului Băsescu, cum n-am făcut campanie altuia. Pentru că președintele Adrian Năstase părea un rău mare de tot. 
Și asta în pofida faptului că Traian Băsescu a fost cel cu o contribuție importantă în distrugerea PNȚCD, atacând constant guvernele Convenției Democratice.
Că și liderii PNȚCD au partea lor de vină este altceva.
Știam că Traian Băsescu are un trecut sulfuros, fusese căpitan de vapor, vaporean, deci contrabandist. Fusese șef de agenție la Anvers pe a mijlocul anilor 80. Astfel de posturi sunt ocupate de securiști de obicei, sau oameni care interacționau activ cu aceștia. Și securiștii nu avea alt obiectiv și obligație decît să-l apere pe Ceaușescu, dar se și îmbogățeau ilicit așa că Revoluția din Decembrie 1989 a fost pentru ei o mare oportunitate. Dim acest motiv multe afaceri prospere de azi au iz fetid de securiști. 

Băsescu s-a dovedit un excelent demagog, cu înclinații puternic populiste, doar că era împotriva urmașilor peceriști și a fost îmbrățișat din disperarea de oameni inteligenți, care altfel n-ar fi dat doi bani pe el. 
În politică are performanța de a face din PD un partid de nivelul PSD în 2008. 

Dar Traian Băsescu odată ales și-a dat cuprul pe față!
I-a dat afară pe toți consilierii cu ștaif, pe Andrei Pleșu cu înjurături de mamă, a păstrat-o doar pe putativa amantă Elena Udrea și a dezvoltat o camarilă ca pe vremea lui Carol al II-lea, coruptă și lacomă.
Și derapajele pe justiție au început să se manifeste, prin Daniel Morar care a fost executantul adversarilor lui Băsescu. Atunci cînd în funcție a intrat Codruța Kovesi lucrurile s-au mai schimbat. Nu este străin și de încercarea de a-l scoate din cursă pe președintele Iohannis prin denunțul la ANI. Nu eu spun asta, ci unul din cei mai apropiați colaboratori Radu Cristescu, care este cel care a lansat și porecla de Sică Mandolină lui Ludovic Orban. Că Băsescu avea talentul lui Vadim Tudor la porecle și defăimări. 

Cele două suspendări mai mult l-au ajutat, pentru că dacă era lăsat să-și facă de cap, ajungea unul din cei mai detestați dictatori postcomuniști, ceva în genul în care excelează acum Dragnea, alt împărat cu șapcă ca să cităm un titlu de carte. 

Acum s-a resuscitat ideea că a făcut poliție politică, că a fost turnător. Așa a ajuns la concluzia CNSAS. Imediat adulatorii au sărit să-l mângîâie pe cap că vor să-l blocheze să ajungă la PE, să mai roadă și el niște euroi.  Cel mai mult mă nedumerște atitudinea unora față de acuza de turnător. L-au mângâiat pe cap foștii și actualii admiratori. Toți românii au turnat. Nu este adevărat!

Mulți români au avut de a face cu securitate, au dat declarații, dar nu au turnat. Turnătoria este cea care afectează negativ destinul și cariera unui om.
O știu foarte bine ce însemna să ai dosar prost pe bază de familie și turnătoria binevoitorilor.
Cam același lucru s-a întâmplat cu Mona Muscă. Dar nu cred că se va mai dezlăntui Gabriel Liiceanu să-l strivească sub oprobiu pe Băsescu.
Că deh toți suntem români, mai mult sau mai puțin onești. 
Unii dintre noi înghețați în proiect!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu