miercuri, 13 mai 2020

Presidents at War de Michael Beschloss (III) -final

În fine, aseară am reușit să termin acest studiu istoric de mari dimensiuni privind acțiunile președinșilor americani în situații de război.

Problema tipului de democrație inițiată prin fondarea SUA este că pentru a intra în starea de război aceasta trebuie declarată de Președinte cu acordul Parlamentului, în cazul SUA  Congresul prin cele două camere, Camera Reprezentatnților și Senatul.
Așa au imaginat părinții fondatori al SUA în situațiile specifice ale secolului al XVIII-lea. Ei nu-și puteau știi de apariția armelor nucleare sau ale unor invazii care puteau pune aproape instantaneu în pericol securitatea națională.
De fapt un tip asemănător de probleme apar acum în România privind stările de urgență și alertă care nu pot fi declarate de Președinte decât cu acordul Parlamentului.

Prima problemă a războaielor postbelice în care s-a implicat SUA a fost declanșarea lor rapidă și necesitatea unei reacții rapide prezidențiale. De fapt tot studiul lui Michael Beschloss este dedicat relațiilor dintre ramura executivă și cea legislativă și nu direct ostilităților care au avut loc.

Prima dată problema aceasta a apărut în fața președinelui Truman. Acesta a fost cel care a terminat Al Doilea Război Mondial și deciziile fuseseră deja luate în timpul lui Roosevelt.
Truman a fost pus în fața faptului împlinit prin invazia comunistă din Coreea de Nord asupra Coreei de Sud.
Noi care am trăit în acea epocă sub dictatura comunistă avem cele mai puține informații corecte despre acest război.

Se pare că invazia a fost decisă în 1950 de către Kim Ir Sen care a speculat declarațiile nefericite ale Secretarului de Stat Acheson că SUA nu va interveni în cazul unor evenimente de război pe continentul asiatic. Kim a fost încurajat pentru această acțiune și de către Stalin, dictatorul URSS.

Truman a speculat în acest război faptul că URSS se retrăsese de la ONU protestând că China lui Mao nu a fost admisă în Consiliul de Securitate în locul lui Cian Kai Shi. Astfel acest război s-a desfășurat sub egida ONU, la el participând și alte state occidentale cu trupe însă nu semnificativ.

Ostilitățile în primă fază au însemnat că Coreea de Nord a ocupat aproape în totalitate Coreea de Sud cu excepția portului Pusan. Trupele americane sub comanda generalului McArthur au replicat și au reușit să împingă pe nord coreeni dincolo de paralela 38 ajungând în apropiere de granița chineză de pe Râul Yalu. Atunci văzând că armata comunistă se prăbușește China lui Mao a intervenit și armata americană a experimentat cea mai lungă retragere.
Pierderile americane au fost câteva zece  de mii de militari. Mc Arthur a dorit să folosescă arma atomică și aceasta i-a atras demiterea din fruntea trupelor americane. Truman a trebuit să-și pună în funcțiune talentele ca acest război să fie aprobat de Congres. Totuși a trebuit să intervină în conflictul dintre sindicatele din siderurgie și companiile de oțel care l-a făcut nepopular ca și faptul că războiul nu mai era popular și nu a mai candidat având această posibilitate. El devenise președinte în aprilie 1945 prin decesul lui Roosevelt. Apoi a fost ales președinte în 1948, având dreptul de realegere în 1950.

Pentru noi, cum am spus, povestea livrată a fost a agresiunii imperialiștilor americani, eram foarte mic când acest acest război s-a desfășurat și nu am amintiri. În 1953 s-a ajuns la un armistițiu, dar starea de război nu este încheiată. Granița s-a stabilizat pe paralela 38 și acesta armistițiu a fost favorizat și de moartea lui Stalin.
Ce s-a întâmplat cu cele Coree?
Coreea de Nord a răms comunistă este condusă de dinastia Kim, azi este nepotul lui Kim Ir Sen, Kim Jon Un. Este o țară săracă în care se moare de foame, dar au arme nucleare.
Corea de Sud este un stat democratic, prosper, una din marile puteri industriale ale lumii. Este cel mai bun exemplu împotriva comunismului.

Următorul președinte care  a declanșat un război a fost președintele Johnson. El a profitat de dubiosul incident din Golful Tonkin și a declanșat războiul împotriva Vietnamului de Nord și a insurgenților Viet Cong infiltrați în Vietmanul de Sud.

După cum se știe și Vietnamul după dezastrul colonialiștior francezi de la Dien Bien Fu s-a împărțt în două, Vietnamul de Nord comunist, condus de Ho Și Min și cel de Sud rămas capitalist și sprijinit de SUA.
Ho Și Min s-a decis să ocupe și Sudul Vietnamului și a înfiltrat insurgenții Viet Cong. După Tonkin în Vietnam au venit trupe americane și au început bombaradarea Vietnamului de Nord.

Johnson la sugestia generalului Westmoreland și a Secretarului Apărării McNamara a escaladat implicarea armatei americane. Au ajuns să fie în Vietnam peste 500000 de militari americani. Războiul a devenit extrem de nepopular în America, în primul rând în universități, pentru că s-a început recrutarea obligatorie, nu mai se baza pe voluntariat.

Războiul mi-a fost foarte cunoscut, am fost contemporan cu el și dacă aș fi fost cetățean american aș fi putut fi trimis în Vietnam.
Și Beschloss este cvasi contemporan și acest război ocupă cea  mai mare parte din carte. Și Johnson și McNamara erau conșienți că l-ar putea pierde. În 1968 și din cauza complicațiilor de sănătate și pentru că devenise nepopular renunță la candidatura la care era îndreptățit. El fusese președinte timp de un an după moartea lui John Kennedy și putea candida și în 1968.
Johnson este considerat un mare reformator intern, a deschis calea emancipării afro americanilor, a avut reforme sociale, dar s-a împotmolit cu Vietnamul.

Succesorul lui republican Nixon a promis dezangajarea din Vietnam, dar a extins războiul și în Laos și în Cambogia. Până la urmă Kisienger, consilierul lui a declanșat negocierile de pace la Paris, trupele americane s-au retras în 1973, Nixon nu a mai finalizat pacea din Vietnam, fiind acuzat de comportament prezidențial necorespunzător și succesorul lui, Gerald Ford a retras ultimii reprezentanți americani în 1975 când Saigonul a fost cucerit de nord-vietnamezi și Vietnamul a fost cucerit de comuniști. La fel și Laos și Cambogia au devenit comuniste. 

A existat un complex al Vietnamului, dar după căderea comunismului în Europa în 1989 și mai ales după implicarea URSS în Afganistan acest complex s-a estompat. 

În epilog sunt amintiți fugitiv și cei doi președinți Bush, tatăl care a eliberat Kuveitului de invazia lui Saddam Hussein din Irak în 1990 și apoi războaielele lui Bush fiul, după 9/11 2001 când, pentru prima oară după Pearl Harbour s-a produs un atac asupra teritoriului american.
Acesta a invadat Afganistanul și apoi Irakul lui Saddam.
Irakul s-a dovedit o catastrofă, a apărut Statul Islamic și americanii s-au dezangajat de acolo.
Rămâne Afganistanul unde după 18 ani președintele Trump încearcă să facă pace și să iasă din acest război fără sfârșit.  


O carte de istorie utilă care merită tradusă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu